sorok között

sorok között

Herman - Chomsky: Az Egyetértés Gépezet - könyvajánló

A tömegmédia politikai gazdaságtana, és az értéktelen áldozatok

2016. október 12. - Politikai Ateista

Amikor végre használható angol nyelvtudásra tettem szert, egy új világ nyílt meg előttem. Tudom, nagy szavak.

Angol nyelvű könyveket kezdtem olvasni, és felfedeztem Noam Chomsky műveit. Zseniálisnak tartottam őket, de nem voltak egyszerű olvasmányok.

Magyarul viszont néhány beszéd és interjúgyűjteményen, illetve nyelvtudományi műveken kívül nem jelent meg semmi. Idén ez szerencsére megváltozott.

covers_391567.jpg

 

Az Egyetértés Gépezet a magyar nyelvű kiadása, az 1989-ben megjelent Manufacturing Consent című munkának. De az eredeti változat is legalább annyira időszerű napjainkban mint 89-ben.

A szerzőpáros az Egyesült Államok média-propagandagépezetének működését ismerteti a Herman-Chomsky propaganda-modell alapján, konkrét példákkal illusztrálva.

A könyv azért is aktuális, mert 89-óta a gyakorlat alig, vagy egyáltalán nem változott. És ez gyorsan nyilvánvalóvá válik az olvasó számára.

Én kötelező olvasmánnyá tenném, mivel bepillantást enged azokba a kifinomult módszerekbe, amelyekkel a függetlennek és objektívnek beállított amerikai, illetve nyugati tömegmédia befolyásolja a gyanútlan közönségét.

A könyv 4 ezer forint körül van, és a legtöbb hazai forgalmazónál megrendelhető.

 

 

 

Trump talán adókerülő, de nem géniusz az biztos

A New York Times lehozta Donald Trump 1995-ös adóbevallását, és szenzációt csinált. A csúnya gonosz Trump közel 2 évtizeden keresztül nem fizetett adót. Legalábbis erre következtetnek.

 

Abban az évben ugyanis hatalmas, 916 millió dolláros (mai árfolyamon is 251 milliárd forintos, bár akkor ez az összeg jóval többet ért) veszteséget jelentett, miután a 90-es évek elején bedőlt több érdekeltsége is. A lap által megkérdezett szakértők pedig úgy vélik, ezt a veszteséget akár le is vonhatta későbbi jövedelemadó fizetési kötelezettségéből, azaz elképzelhető az is, hogy 18 éve nem kellett egy centet sem fizetnie jövedelme után. - Index

 

A NYT egy drámai hangvételű videót videót is kreált a hír mellé, mintha valami egetrengető konspirációt lepleztek volna le.

 

 

Természetesen a magyar sajtó Hillary seggéből tudósító újságírói is ráugrottak a bombahírre.

 

Donald Trump 18 éven át úszta meg az adófizetést - 444.hu

 

Gondolom nem volt könnyű, de azt azért kénytelenek voltak közölni, hogy igazából semmi illegális adótrükköt nem dobott be Trump.

Amit fontos hangsúlyozni, hogy Trump adószakértők szerint nem csinált semmi illegálisat: az akkori adórendszer lehetővé tette, hogy a leggazdagabb réteg megúszhasson ekkora veszteségeket is azzal, hogy évekig elkerülhették utána az adófizetést.- 444

Nem kiskapuról van szó, hanem az USA adótörvényei által biztosított teljesen törvényes lehetőségről. A hír 444-es magyar nyelvű ferdítésébe ügyesen becsempészték: " az akkori adórendszer lehetővé tette". Mintha azóta változott volna valami a vonatkozó törvényekben.

Illetve várj csak, valami mégis változott. Most már nem 18, hanem 20 éven keresztül lehet leírni a korábbi veszteségeket.

Ha a Google keresőjébe beírod "NOL tax planning", ezermillió amerikai könyvelő, illetve ügyvédi iroda ajálnja a szolgáltatásait.

 

 

Trump reakciója a vádakra az volt, hogy ő okos:

Ki tudtam használni ennek az országnak az adótörvényeit, így ástam ki a vállalkozásomat az ingatlanpiac gödréből akkor, amikor nagyon kevesek voltak képesek erre. - MTI

Biztosan nem teljesen hülye, de különösebb einsteini adottságok sem kellettek a nagy dobáshoz.

Amerikai vállalkozók milliói használják ki a veszteségek leírásából származó adókedvezményeket.

A Bloomberg szerint 2015-ben  1.17 ezer milliárd dollárnyi adót nem fizettek be a Trumphoz hasonló alávaló adóoptimalizálók az Egyesült Államokban.

 

Donald Trump semmiféle bűncselekményt nem követett el, morális szempontból azonban felvethet kérdéseket az ügy. Mondjuk az vesse rá az első követ, aki nem így cselekedett volna a helyében.

Warren Buffet állítólag egyszer azt mondta, ha az adószabályozás megengedi, akkor csináld, senki sem kötelezhet rá, hogy több adót fizess, mint amennyit a törvények előírnak.

 

Hillary Clinton kapott az alkalmon, és mélységesen felháborodott.

Ami azért is érdekes, mert ő évek óta a kormányzat felelős pozíciókat betöltő tagja, a férje még elnök is volt, mégsem kezdeményezte soha, hogy ezt a vérforraló adókerülési lehetőséget megszűntessék.

Sőt, Clintonné tavalyi adóbevallásából az is kiderül, (17. oldal) hogy  ugyanazt a kiskaput használta mint Trump, 2015-ben közel 700000 dollárt írt le korábbi veszteségek miatt.

 

hillarytax.jpg

via Zerohedge

 

Ami pedig a New York Times drámai leleplezőit illeti, a Forbes annak idején hozta nyilvánosságra, hogy az NYT 2014-ben egy cent adót sem fizetet, miközben 3.5 millió dollár adóvisszatérítést kaptak az államtól.

 

New York Times Hypocrisy On Corporate Taxes Reaches Record High - Forbes

 

 

Egy bagoly mondja verébnek klasszikus, vagy ahogy a Forbes szerzője találóan megjegyezte "talán nem kellene üvegházban kövekkel dobálózni".

A Lehman-hangulat, és a pletykák, amik a piacokat mozgatják

Miközben az előző bejegyzést írtam pénteken, a Deutsche Bank részvényeinek értéke hirtelen emelkedni kezdett. Minden megoldódott?

db1.jpg

 

Az részvényár növekedés oka, egy a Twitteren terjedő információ volt, amely szerint sikerült megyegyezni az amerikaiakkal egy jóval alacsonyabb bírságban.

A pletykát később megerősítette az AFP:

Az AFP névtelen forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy közel a megegyezés az amerikai Igazságügyi Minisztériummal a jelzálogkötvényekkel kapcsolatos banki bírság témájában (ez "csak" 5,6 milliárd dollár lehet a kezdetben kilátásba helyezett 14 milliárd dollár helyett), és a jelek szerint ez váltotta ki a záráshoz közeledve a hatalmas ralit a Deutsche Bank részvényárfolyamában - Portfolio.hu

Az AFP forrása minden bizonyal a Twitter volt.

 

A bizonytalan forrásból eredő híresztelés nem csak a DB papírjait befolyásolta pozitívan:

Jelentős hangulatjavulást váltott ki az amerikai részvénypiacokon a nyitást követően az a piaci értesülés, miszerint közel a megállapodás a Deutsche Bank és az amerikai Igazságügyi Minisztérium között a banki bírságról és annak mérete sokkal kisebb lehet az eddig gondoltnál. Ez vad szárnyalást okozott Európa egyik legnagyobb bankjának részvényárfolyamában, ami fellélegzést okozott a főbb nyugati részvényindexekben is és természetesen a bankpapírok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben. - Portfolio.hu

A dolog egyik szépséghibája, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Deutsche Bank vezetője, csak a jövő héten utazik Washingtonba az amerikai igazságügyiekkel tárgyalni.

Semmiféle alku nem jöhetett eddig létre, az AFP pénteki részvénymozgató híre minden bizonnyal kacsa volt.

 

A másik probléma, hogy a részvények pénteki szárnyalása ellenére a Deutsche Bank bedőlésének biztosítása (Credit Default Swap - CDS) drágább lett, vagyis a piacok szerint a kockázat nőtt pénteken is.

 

 

cdsdb.jpg

via Zerohedge

Az 5 éves lejáratú CDS 240 bázisponton zárt, az csütörtöki 234-hez képest, mondjuk nap közben 255-ön is járt.

 

Az már csak hab a tortán, hogy a hétvégén néhány Deutsche Bank ügyfél nem tudott a kártyájával fizetni, vagy készpénzt levenni az automatákból, "számítógépes rendszerhiba" miatt, jelentette a Handelsblatt.

A bank szerint csak néhány ügyfelet érintett a probléma. Azonban a DB-t övező Lehman-hangulatban, amikor a bankvezetők és német politikusok beleszakadnak a betétesek és a befektetők bizalmának megőrzésébe, egyáltalán nem jönnek jól az ilyen műszaki hibák.

Amikor azt mondják nincs ok az aggodalomra, ideje becsatolni az öveket

Néhány napja a Deutsche Bank főnök azt mondta, hogy náluk minden rendben. Semmi ok az aggodalomra.

 

john-db.jpg

 

Merkel is megszólalt az ügyben. Ez azért jelent valamit. Az állami mentőcsomagot lehetőségét kizárta. Tagadják, hogy a színfalak mögött a Deutsche állami megmentésének a tervei készülnek.

Az IMF vezetője, Christine Lagarde legitóbbi nyilatkozata szerint a DB szilárd alapokon nyugszik. Az egyik június végi jelentésükben még a világ egyik legkockázatosabb bankjaként emlegették.

 

 

Már régóta lehet tudni, hogy a DB-vel baj van. Ennek semmi köze az amerikai bírsághoz. Nem segített, de ennél sokkal mélyebb a dolog.

 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a nyár elején már célozgatott erre, amikor azt mondta, hogy az olasz bankok nem teljesítő hitelei eltörpülnek a Deutsche Bank problémái mellett.

A mainstream médián túli pénzügyi kommentátoroknál évek óta téma a Deutsche.

 

Fél éve összefutottam egy DB alkalmazottal. Megjegyeztem neki, hogy elég nagy lehet a para.

Kínosan vigyorgot bólogatás közben.

 

Vannak akik arról beszélnek, hogy a DB az új Lehman. Sokan meg arról, hogy erről szó sincs.

Én az utóbbiakkal értek egyet.

 

Ez most sokkal rosszabb.

A Lehman egy kis befektetési bank volt, aminek a nevét a bedőléséig csak kevesen ismerték. A DB németország legnagyobb bankja, a globális pénzügyi rendszer szintjén is jelentős. Ráadásul betétesei is vannak.

Az igazi probléma ez:

A világ egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - derivatív könyvével rendelkező befektetési bankjáról van szó. A 2015 végi adatok szerint 42 ezer milliárd euró volt a bank derivatív kitettségének névértéke 515 milliárd eurós pozitív érték (vagyis ennyi a bank mérlegen kívüli kitettségének összege derivatív ügyletekből) mellett. - Portfolio.hu

 

A DB származékos ügyleti kitettsége a német és az uniós GDP többszöröse:

db_gross_exposure_2.jpg

 

A „smartmoney”, a befektetési alapkezelők egy (egyelőre elenyésző) része menti a pénzét a német bankóriásból

Aggodalomra semmi ok.

Remélhetőleg a betétesek is így gondolják...

A démoni Putyin tényleg jobb vezető mint Obama?

A múlt héten tartották az USA elnökválasztási kampányának keretében a Főparancsnokok fórumát, ahol Trump és Hillary Clinton válaszoltak a műsorvezető és a közönség kérdésire.

Az amerikai birodalom magyar szócsöveinek sajtómunkásai a fórum lényegét Trump egyetlen kijelentésében vélték megtalálni.

Abban, amelyben Trump jobb vezetőnek nevezte Putyint Obamánál.

Nyilván ezt a mondatot tartották a legalkalmasabbnak Trump démonizálására.

 

Trump szerint Putyin a király - Origó

 

Trump jobb vezetőnek tartja Putyint, mint Obamát - Index

 

Trump már megint Putyint nyalta-falta - 444

 

Miután ekkora figyelmet szenteltek ennek a vitának, gondoltam talán lehozzák azt is, hogy a közvélemény hogyan értékelte Trump és Clinton teljesítményét, kit hoztak ki a párbaj győzteseként.

Mert az elnökválasztás kimenetelének szempontjából ez talán fontosabb, mint egy kiragadott mondat.

Tévedtem.

Gondoltam az objektív tájékoztatás érdekében pótolom a hiányt.

 

forum2.jpg

 

forum3.jpg

forum1.jpg

forum4.jpg

 

Trump a Putyinnal kapcsolatos pozitív megjegyzései ellenére tönkreverte a vitában Hillary Clintont.

 

Vagy az történt, hogy az amerikaiakat nem sikerült Putyin-nyalással megijeszteni, vagy ez a topic közel sem annyira lényeges az amerikai választóknak mint a demokratáknak és a hazai liberális újságíróknak.

De az is lehet, hogy az amerikaiak többsége egyszerűen egyetért a republikánus elnökjelölttel, és Putyint jobb vezetőnek tartják Obamánál.

 

Egy nem hivatalos felmérés alapján Trump már porrá alázta Clintont

Az ugyan nem derül ki, hogy Trump jobb elnök lenne Clintonnál, de az biztos, hogy sokkal jobb író.

 

Az Amazon adatai szerint Trump "Great Again" című könyve sokkal jobban is fogy, mint a Hillary Clinton nevével fémjelzett "Stronger Together".

Ami pedig az olvasók véleményét illeti a könyvekről....

Clinton 1.6 csillag, Trump 4.3, és miközben Trump könyvétől az olvasók 11%-a hányt be, Clinton irományáról az olvasók 83%-a gondolja, hogy totál szar.

 

bookreviews.jpg

Forrás:Zerohedge

Az amerikaiak kétharmada nem hisz a mainstream médiának

A Gallup tegnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásának eredményei szerint, csak a megkérdezettek 32%-a bízik abban, hogy a mainstream média korrekt módon prezentálja a híreket.

Az amerikai lakosság ennyire bizalmatlan még soha nem volt a tömegtájékoztatással szemben a mérések kezdete, 1972 -óta.

galluppol.png

 

A rossz hír, hogy ezek szerint az amerikaiak 32%-a még mindig debill.

Holland referendum - a demokraták szerint a demokrácia káros a demokráciára

A népszavazáson, ahol az EU-ukrán társulási egyezményről kellett dönteniük a hollandoknak, fölényesen győztek azok, akik elutasították az egyezmény aláírását. Hivatalos végeredmény csak a jövő héten lesz, a nyafogás, és a rettegés már megkezdődött.

 

jats_yunck2.jpg

                                        Brezsnyev és Honecker     Juncker és Yats

A közelmúltban történt jogszabályváltozás miatt lehetőség nyílt online aláírások összegyűjtésével referendum kiírását elérni Hollandiában.

Három holland euroszkeptikus szervezetnek több mint 400 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy referendumot írjanak ki a kérdésről. - Index

A legtöbb elemző egyetért abban, hogy a hollandokat nem igazán érdekelte az ukrán társulás, a nemmel szavazók elsősorban Brüsszelnek szerettek volna beinteni. Ez szerintem is így van.

A holland kormány a brüsszeli bürokratákkal együtta társulási szerződés mellett kampányolt, miközben igyekeztek elrettenteni a szavazókat attól, hogy szembemenjenek a központi akarattal.

Ha a nemek nyernek, Európa problémával néz szembe, és ez a probléma a destabilizáció– nyilatkozta korábban az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker, aki szerint az elutasítással kontinentális válság jöhet, és egy ilyen eredménynek Oroszország aratná le a gyümölcsét. - Index

A referendum kezdeményezőit és a nem-szimpatizánsokat bélyegezték radikálisnak, szélsőségesnek, az Euromaidan és az európai értékek árulóinak, burkoltan és néha kevésbé burkoltan putyinbérencnek is.

2015 óta tudjuk mit gondol Juncker azokról, akiknek nem tetszik a rendszer: "az európai egyezményekkel szemben nincs helye demokratikus választásoknak".

Logikus tehát, hogy ha valakinek baja van, ne adj Isten bírálja valamelyik az Európai Uniót, az nem lehet demokrata, kizárólag szélsőséges, radikális, vagy orosz ügynök.

 

Ahogy ez lenni szokott, a vesztesek azonnal számháborúba kezdtek:

Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a Daily Telegraph szerint nagyjából 12,5 millió holland szavazó alig több mint harminc százalékának kétharmada, körülbelül 2,5-2,6 millió ember buktathatja az 508 milliós EU és a 44,5 milliós Ukrajna közti megállapodást. - Index

 

bildt.JPG

Carl Bildt egyébként benézte egy kicsit a matekot, valószínűleg azt a módszert használja amit a svéd rendőrség a migránsok által elkövetett bűncselekmények hivatalos statisztikáinál.

Azt szeretnék sugallni, hogy Hollandiában ugyan győztek a szavazáson az elutasítók, de európai viszonylatban elenyésző kisebbségben vannak.

Ez a csúsztatás persze csak akkor lenne igaz, ha feltételezzük, hogy az összes többi - nem megkérdezett - európai igennel szavazott volna, és Európa teljes lakossága választásra jogosult.

De én támogatom, tegyünk egy próbát, legyen népszavazás az összes uniós országban, aztán meglátjuk.

 

A nagyon liberális nagyon demokrata Guardiannál viszont egyáltalán nem így gondolják. A holland referendum estéjén megjelent, igen csalódott hangvételű cikkük szerint nem kellene erőltetni, általános gyakorlattá tenni a népszavazásokat Európában. A megfelelően előkészített szavazásokkal állítólag nincs bajuk, csak azokkal, amelyek "gondatlanul szervezettek", és "elégtelenül megvitatottak" mert azok a reprezentatív demokráciát veszélyeztetik. ( Kit reprezentál az Európai Bizottság?)

A Guardian szerint a Brexit referendum is egy ilyen szervezetlen, elégtelenül megvitatott dolog. Gondolom azért nincsenek elragadtatva, gondolom azért mert ott is születhet olyan eredmény, amit nem szeretnének.

 

A cikküket azzal zárják, hogy az eredménytől, és részvételtől függetlenül a holland kormány egyszerűen ne vegyen tudomást erről a népszavazásról.

 

A Brexit-szavazás és a holland referendum között nincs közvetlen összefüggés, viszont ahogy már a múltkor is utaltam rá, elképzelhető, hogy a példák ragadósá válhatnak, és más uniós országok polgárai is a népszavazások lehetőségével fejezik majd ki az ellenérzéseiket a brüsszeli diktátumokkal szemben.

 

Sajnos nem áll módomban személyesen bejelenteni a hírt a Guardian szerkesztőségében, pedig nagyon megnézném a buta arcukat amikor megtudják, hogy a hollandok már egy a TTIP, a demokratikusan szupertitkos szabadkereskedelmi egyezmény ellen gyűjtik az aláírásokat.

 

A Panama-iratok és egy direkt magyar kapcsolat

Tegnap amikor a Wikileaks és a Panama-iratok szivárogtatóinak konfliktusáról írtam, nem szenteltem komolyabb figyelmet az ICIJ, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával együtt emlegetett OCCRP elnevezésű akármire. Pedig ez sokkal érdekesebb.

 

 

Az OCCRP, az Organized Crime and Corruption Reporting Project a saját bevallásuk szerint egy nonprofit regionális oknyomozó központokat és független médiumokat tömörítő közös program, amely elsősorban a Kelet-Európától Közép-Ázsiáig tartó területen tevékenykedik.

Ugyan sokkal halványabb felhajtás övezi őket, de a Panama-iratok tálalásában ők is részt vesznek az ICIJ-vel együtt.

Úgy néz ki, hogy a nagyokon kívül (Guardian, Süddeutsche, BBC) az ő szárnyaik alá tartozó médiumok és oknyomozók kaptak teljes hozzáférést az összes Panama-dokumentumot tartalmazó kereshető adatbázishoz.

Az OCCRP a saját bevallása szerint nem jöhetett volna létre a Soros-féle Open Society Foundations, illetve az USAID, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának támogatása nélkül.

 

occrp2.jpg

 

Amit akár úgy is lehet értelmezni, hogy az Egyesült Államok kormányának közvetlenül is van némi befolyása a Panama-iratokból merített információk terítésére. Én asszem elég óvatosan fogalmaztam, viszont a Wikileaks korántsem volt ennyire visszafogott amikor azt írták a Twitteren, hogy az egész Panama-iratos Putyin ellenes támadást az USA kormánya szervezte az USAID segítségével.

Korábban írtam már az USAID tevékenységéről, egyszer amikor egy Twitter-klónnal, illetve amikor Hip-Hop előadókkal akartak forradalmat csinálni Kubában. Elsőre talán meglepően hangzik, de az USAID még a Wikipédia szerint is fenntartja a jogot, hogy bizonyos szituációkban technikai, és anyagi támogatást nyújtson olyan ellenzéki csoportoknak amelyek éppen egy Washingtonnak nem szimpatikus kormány megdöntésén ügyködnek.

 

Így már érthető, hogy miért Putyin szerepel a címlapokon, és miért nem hallottunk még semmit a több mint 400 offshore amerikairól.

Azért sem értem miért kell mindenkinek az oroszok offshore ügyeivel foglalkozni, mert szerintem inkább azon kellene fáradoznia a szivárogtatóknak - ha már sikerült megszerezni ezeket az adatokat - hogy a saját országaik közéletét tisztítsák meg a panamázó politikusoktól.

Persze az is lehet, hogy ilyenek a nyugaton nincsenek. Na persze.

Majd' 3 évvel ezelőtt a G7 pénzügyminiszterei rendkívüli megbeszélésre gyűltek össze, ahol az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről állapodtak meg. Akkor írtam erről egy cinikus bejegyzést, hogy ettől senki ne várjon csodát, illetve azoknak sincs aggódnivalójuk akik offshore rejtegetik a vagyonukat.

Most itt tartunk.

 

Az amerikaiak pedig otthon is körülnézhetnének, mert a Bloomberg január végi cikke szerint "A világ legújabb kedvenc adóparadicsoma az Egyesült Államok".

reno.png

 A Panama-iratok nem csak Putyinnak, hanem a közép-amerikai konkurenciának is odacsaptak

 

Az OCCRP-nek egyébként 2 magyar tagja van, az Átlátszó, és a Direkt36.

 

Magyarországon a panamás hírek hivatalos szállítója a Direkt36, akik egyébként nem csak az OCCRP, hanem a Global Investigative Journalism Network nevű szervezet tagjai is. Az ő támogatóikat itt találod.

 

 

Cenzúrázott Panama-iratok és a Wikileaks balhé

Ahogy már valószínűleg hallottál róla, az úgynevezett Panama-iratokat a névtelen szivárogtató a Süddeutsche Zeitung német napilap egyik újságírójának jutatta el.

A 11.5 millió dokumentum feldolgozásában a Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) segédkezett. A nyers információtömegből közfogyasztásra alkalmas írásokat a Süddeutsche Zeitung-on kívül a The Guardian, és a BBC és még néhány kiválasztott kiadvány fog kreálni, és az orrod elé rakni. (Magyarországon a Direkt36 nevű "oknyomozó újságíró központ".)

 

mossack.jpg

Williambanzai7

 

Jól érted, az összes dokumentum soha nem fog nyilvánosságra kerülni, csak azok amelyeket a fent említettek közlésre alkalmasnak találnak.

A 11.5 millió iratból eddig 152 került fel a világhálóra. (Köztük Horváth Zsolt útlevélmásolata.)

 

Hogy miért ebben a formában zajlik a "történelmi jelentőségű" leleplezés, arról az ICIJ egyik vezetője, Gerard Ryle beszélt a Wired magazinnak:

Ryle elmondta, hogy nem áll szándékukban az összes iratot feldobni a netre Wikileaks-stílusban, mert akkor ártatlan magánszemélyek szenzitív adatai is nyilvánosságra kerülnének, azoknak a közéleti személyeknek a szennyesével együtt akikre koncentrálni szeretnének.

"Mi nem vagyunk Wikileaks. Megpróbáljuk megmutatni, hogy az újságírást felelősségteljesen is lehet csinálni."

 

Ryre hozzátette, hogy arra bíztatják az akcióban résztvevő médiumokat (Süddeutsche Zeitung, Guardian, BBC, stb ) hogy tartság szem előtt az országaik közérdekeit.

 

Nem esett jól a panamások beugatása a Wikileaks csapatának, akik egyébként már a "világbotrány" kirobbanásának a napján arra ösztönöztek, hogy az összes dokumentumot borítsák a netre, ezáltal a világ összes újságírója (vagy bárki akit érdekel) böngészhetne az adatok között, nem csak a kiválasztottak.

 

Miután viszont felelőtlennek bélyegezte őket az ICIJ vezető, ők is utánanéztek, hogy kik is pénzelik a Panama-szivárogtatás menedzselését.

 

Gyakorlatilag a Wikileaks megerősítette azt amiről éppen tegnap írtam.

 

A világrengető Panama-iratok tartalmát cenzorokon keresztül ismerheti majd meg a nagyérdemű.

 

És hogy kik azok az "ártatlan magánszemélyek" akiknek a szenzitív adatait meg kell óvni a közvélemény kiváncsisága elől, és kik azok akikre "közérdekből" koncentrálni kell, majd olyanok döntik el, akiket az USA leggazdagabb oligarcháinak alapítványai pénzelnek.

 

 

 

Népszavazás - egy blöff váratlan következményei

Nem tudom lesz-e valami Orbán Viktor népszavazási ötletéből, és azt sem, hogy mi volt a szándéka ezzel. Belpolitikai szempontból nem volt rossz az időzítés. Az oktatással és egészségüggyel kapcsolatos elégedetlenség fokozódó megnyilvánulásait, a kopaszgárda felbukkanását gyorsan elhomályosította a bejelentés. Az EU kvótáit firtató népszavanásnak azonban könnyen lehetnek nem várt következményei. Még akkor is ha az egész csak blöff.

David Cameron 2013 januárjában jelentette be, hogy referendumot tartanak az Egyesült Királyság Európai Uniós tagságáról.

Annak idején több ismerősöm is megemlítette, hogy, "na mi van, a Cameron ki akar lépni az EU-ból ?"

Esze ágában sem volt.

Az angol miniszterelnök referenduma inkább belpolitikai indíttatású volt, sokkal több köze volt 2015-ös brit választásokhoz, mint az Európai Unióhoz.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy a választási kampány része volt.

Akkoriban az éppen koalícióban kormányzó angol konzervatív kormány újraválasztási esélyeire több veszély is leselkedett.

Az egyik, a fő riválisuk, a baloldali váltópárt, a Labour népszerűsége:

A 2010 óta ellenzékben politizáló Munkáspárt – a brit baloldal legnagyobb politikai ereje –, amelynek jelenleg számottevő támogatottsági előnyt mutatnak ki a közvélemény-kutatások, határozottan elveti az EU-tagságról szóló népszavazást. - Mandiner

Miközben a Munkáspártnak "számottevő előnye" volt, a brit lakosság köreiben az EU egyre kevésbé tűnt vonzónak.

A másik problémát az unióból történő kilépést elsődleges céljának tekintő UKIP jelentette, ami ugyan akkoriban még különösebb politikai jelentőséggel nem rendelkezett, de érezhetően növekedett a népszerűségük. 

A UKIP-nek nem volt esélye megnyerni a választásokat, azonban Cameron konzervatív pártjának támogatói között jelentős arányban képviseltetik magukat az euroszkeptikus választók, akikről okkal feltételezték, hogy 2015-ben egy részük esetleg majd Nigel Farage nyiltan unió-ellenes pártja mögé állnak.

Ezek a félelmek később beigazolódni látszottak, miután a UKIP komoly sikereket könyvelhetett el az Európai Parlamenti választásokon.

Azóta kiderült, hogy Cameron számítása bejött. A közvéleménykutatók ugyan a az egyik legszorosabb eredményt várták a konzervatívok és a Munkáspárt között, azonban Cameronék történelmi jelentőségű győzelmet arattak, és koalíciós partner nélkül is kényelmes többséget szereztek, illetve sikerült kifogniuk a szelet a UKIP vitorláiból is.

Ügyes húzásnak tűnt....

 

David Cameron brit miniszterelnök kockázatos lépésre szánta el magát, amikor úgy döntött: beszédében többek közt elkötelezi magát az euroszkeptikus konzervatívok által hevesen követelt referendum mellett.

Egy időre lehet, hogy a miniszterelnök biztosította saját hátországát a Konzervatív Párton belül. Ha azonban a Konzervatívok megnyerik a 2015-ös brit parlamenti választásokat és tárgyalásba kezdenek az Európai Unióval a David Cameron által említett kérdésekről, úgy a miniszterelnök egyhamar újra kényelmetlen helyzetben találhatja magát. - Kitekintő

 

De Cameron tényleg kényelmetlen helyzetben találta magát, most kétségbeesetten kampányol a bennmaradás mellett.

Ez azonban nem az a következmény, amire a bejegyzés címében utaltam.

Miután az angol miniszterelnök kijárta az alkuját az uniónál, már érkeztek olyan megjegyzések más EU-s országokból, hogy ugyan miért járna speciális státusz a briteknek?

És ha nekik jár nekünk miért nem?

A francia Liberation szerint az angol népszavazás veszélyes precedenst teremthet, és feltette a kérdést, hogy ezek után mi gátolja meg a magyarokat, vagy a lengyeleket, hogy saját referendumot tartsanak az uniós tagságról?

Esetleg a hollandokat?

Nagy meglepetésre Londont az alapító állam Hollandia követheti, ugyanis a legújabb közvélemény-kutatások alapján a legnagyobb Benelux állam lakosainak 53 százaléka a britekéhez hasonló népszavazást követel.- Magyar Idők

Vagy a cseheket?

 

Könnyen elképzelhető, hogy Cameron belpolitikai játszmája a migránsválság árnyékában más uniós tagállamok állampolgáraiban is felébreszti az igényt a népszavazásra. Persze a jelenlegi kormányok, Brüsszel és a mainstream média mindent meg fog tenni azért, hogy ezeket a törekvéseket elfojtsa, de egy euroszkeptikus párt akár komoly támogatást is szerezhet az EU tagsággal kapcsolatos népszavazás ígéretével.

Ami pedig Orbán Viktort illeti, lehet, hogy szintén csak belpolitikai előnyökre, és a következő választásokra taktikázik, azonban ő is kiengedett egy szellemet a palackból, ami ugyanúgy mint a Brexit referendum, könnyen inspirálhatja más országok állampolgárait a Brüsszelből diktált migránskvótákkal szembeni népszavazásos fellépésben.

Vészesen közeleg a készpénz betiltásának időpontja

Talán azt gondolod, hogy feleslegesen szenzációhajhász, és pánikkeltő a bejegyzés címe, de ha végigolvasod rájössz, hogy még aránylag visszafogott vagyok, mert a folyamat már el is kezdődött.

cashless.jpg

Nem először foglalkozok a dologgal a blogon, nem mondhatod, hogy nem szóltam időben.

Azt hiszem két bejegyzést írtam a témában, az egyiket 2014 júniusában, a másikat 2014 decemberében.

A készpénz törvényen kívül helyezésének az ötletét elsők között Kenneth Rogoff kezdte népszerűsíteni a mainstream médiában. A két belinkelt bejegyzésben részletesebben is olvashatsz róla, most csak annyit, hogy ő volt az akiről kiderült, hogy az államadósság gazdasági növekedésre gyakorolt hatásait feszegető tanulmányából kihagyta azokat az adatokat, amelyek nem támasztották alá a megállapításait

Csalt, manipulált, vagy tévedett?

Rád bízom.

Mindenesetre joggal gondolhatnád, hogy ezek után Rogoff hiteltelenné vált.

Tévedsz.

Rogoff azóta is a Harvard professzora, azóta is elismert közgazdász, és részt vett az idei davosi világgazdasági fórumon is, ahol a Bloomberg interjút készített vele.

 

 

Ha esetleg nincs kedved végignézni a videót, annyit elmondok, hogy Rogoff megemlíti, szerinte a világ nagy központi bankjainak el kellene gondolkodniuk a negatív alapkamatok bevezetésén.

Hogy mi köze ennek a készpénz betiltásához, az már viszonylag egyértelmű.

A jegybankok negatív területre tévedő kamatpolitikájának könnyen az lehet az egyik következménye, hogy az emberek egyszerűen kiveszik a pénzüket a bankokból. A dunyha alatt 0% a kamat, de az még mindig jobb, mint mondjuk a minusz 0.5% a bankban.

Ki szeretné azt látni, hogy a bankszámláján egyre csökken a rendelkezésre álló pénz?

 

Itt zárójelben szeretném megjegyezni, hogy ez már nem csak elméleti feltételezés.

Ha követed a világgazdasági eseményeket, akkor valószínűleg már hallotál arról, hogy a Bank of Japan bevállalta a negatív alapkamat abszurd ötletét:

A Bank of Japan bevezeti egyes bankbetéteknél a negatív kamatláb -0,1 százazlékos mértékét, amely eddig példa nélküli volt a világ harmadik legnagyobb gazdságában. A kereskedelmi bankoknak kötelességük lesz ez alapján kezelni ügyfeleik betétjeit. A lépéstől azt remélik, hogy felpörgetheti a problémákkal küzdő, 10 éve szinte stagnáló gazdaságot. - Japánban is beköszöntött a negatív kamat - HVG

Hogy a gazdaságot sikerült-e ezáltal felpörgetni arról még nem érkeztek jelentések, da arról már igen, hogy a páncészekrények iránti igény rendesen felpörgött Japánban a döntés óta, legalábbis a Wall Street Journal tegnapi cikke szerint.

Japanese Seeking a Place to Stash Cash Start Snapping Up Safes

 

 

De vissza Davosba, ahol kiszivárgott értesülések szerint a zárt ajtós megbeszélések központi témája a készpénznélküli társadalmi modell minnél előbbi bevezetése volt, azért, hogy a negatív alapkamatokat hatékonyan lehessen alkalmazni.

Persze legyinthetsz, azonban a világgazdasági fórum után a vezető gazdasági kiadványok egymással versengve jelentették meg a készpénz hátrányait ecsetelő cikkeiket. (Bloomberg, Financial Times)

Természetesen a fő érv amit a kápé beszüntetését támogatók hangoztatnak az, hogy ezzel a szervezett bűnözésre, és a terrorizmusra lehetne csapást mérni.

 

Ahogy ígértem, most azt is megmutatom, hogy tényleg nem szaroznak tovább, a készpéntelenítés folyamata már el is kezdődött:

Az Európai Központi Bank komolyan mérlegeli az 500 eurós bankjegy végleges kivezetését a pénzügyi rendszerből, derült ki Benoit Coeure, EKB igazgatósági tanácstag nyilatkozatából. Az intézkedés szükségességét elsősorban az indokolja, hogy a nagyértékű címlet az alvilági életben fontos szerepet játszik, így kivezetésének jövedelem-tisztító hatása lehet. - Portfolio.hu

Harvardon született egy tanulmány, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a terrorszervezetek, főleg az Iszlám Állam finanszírozásának visszaszorítása prioritást kell, hogy élvezzen. Ezért azt javasolják, hogy fokozatosan vonják ki az 500, 200 és 100 eurós bankjegyeket. - 24.hu

 

Beszédes szám: az eurózóna megalapítása óta nagyjából ugyanannyi 10-20 eurós van forgalomban, az 500 eurós bankjegyek száma viszont komoly növekedésnek indult és már ezek a nagy címletek teszik ki az eurózóna készpénzállományának harmadát. - 24.hu

Az utolsó idézethez csak annyit, hogy az 500 eurós bankjegyek kivonásával a készpénzállomány harmadást is egy csapásra kivonják a forgalomból.

Talán csak véletlen egybeesés (nem) de az Egyesült Államokban is kampány kezdődött a 100 dolláros bankjegy megszűntetésének érdekében.

 

Ami még nyugtalanítóbbá teszi ezt az egészet, hogy 2016 január 1-től az EU-ban érvénybe lépett a ciprusi sablon, vagyis a bedőlésük esetén már a betétesek pénzéből is menthetik a bankokat.

 

Sikersztori félmillió hullával

Condolezza Rice ( az USA külügyminisztere 2005-2009,  nemzetbiztonsági tanácsadó 2001-2005) és Robert M. Gates ( hadügyminiszter 2006-2011, ex CIA) közösen összehánytak egy cikket, amit október 8-án hozott le a Washington Post.

Az írás azzal foglalkozott, hogy hogyan tudna az USA visszütni Putyinnak.

Egy vicc az egész.

Az első megállapítások egyike, hogy Putyin az orosz érdeket szeretné érvényesíteni, és nem a stabilizálni akar Szíriában.

Legalábbis nem a stabilitás amerikai meghatározása szerint.

 

 

He is not stabilizing the situation according to our definition of stability

 

 De nem csak a stabilitás kifejezés értelmezésében van különbség a két hatalom között:

 

 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a siker definíciója Moszkvában nem ugyanaz mint nálunk. Az oroszok már megmutatták, hogy hajlandóak elfogadni, vagy akár ösztönözni is az úgynevezett bukott államok, és jegelt konfliktusok létrejöttét, Grúziától Moldován keresztül Ukrajnáig. Miért lenne Szíria kivétel?

 

Most, hogy nagyjából van némi fogalmunk mit jelent a stabilitás és a siker az oroszok szerint, kíváncsi lennék az amerikai meghatározásra is.

 

Afganisztán, Irak, Líbia jelenti a sikert és a stabilitást amerikaiul?

 

Vagy éppen Szíria?

 

Egyébként érdekes ilyesmiket olvasni Condolezze Rice-tól, aki az egyik fő támogatója volt az Irak elleni inváziónak.

 

Rice, aki szerdán este Chicagóban első ízben szerepelt a nyilvánosság előtt, amióta kinevezték az iraki stabilizációért felelős csoport felügyelővé, kijelentette: közelmúltbeli bizonyítékok vannak arra, hogy Szaddám Huszein rendszere a legutóbbi időkig vásárolt és fejlesztett nukleáris és biológiai fegyvereket. Hozzátette, hogy Irak megpróbált rakétákat is vásárolni Észak-Koreától.- MNO

 

2003-ban nevezték ki az iraki stabilizációért felelős csoport élére.

 

Az eredmény magáért beszél. Egyértelmű sikersztori.

condo.jpg

 

 

 

Szíria és az Arab Tavasz legendája

A populáris nézet szerint:

A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött eleinte kormányellenes demonstrációkkal, a tunéziai események hatására. Az emberek a jelenlegi politikai elit autoritárius hatalomgyakorlása ellen tiltakozva vonultak utcára, de a demonstrálók kezdetben csak reformokat követeltek, nem rezsimváltást. A rendfenntartók erőszakos beavatkozása miatt a tüntetések zavargássá fajultak, majd a rendőrség éles lőszerrel lőtt az emberekre, a lázongások gyorsabb elfojtása érdekében pedig harckocsikat, sőt hadihajókat is bevetettek. - Wikipedia

Egyébként itt egy meglepően kiegyesúlyozott cikk a háború előtti Szíriáról, ha érdekel.

 

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Egyesült Államok már legalább 2006 óta a szír kormány megbuktatásán, és Szíria destabilizálásán munkálkodott.

Ebben a 2006 decemberi keltezésű táviratban William Roebuck, az USA szíriai nagykövete az Aszad kormány sebezhető pontjait tárgyalja illetve, hogy ezeket hogyan tudná Washington kihasználni.

Roebuck előrebocsátja, hogy a szír rezsim (SARG) 2006-ban az előző évekhez képest erősebb pozícióban van belföldön és nemzetközileg egyaránt.

 

Az egyik sebezhető pontnak Roebuck, Aszad Teheránnal ápolt egyre bensőségesebb viszonyát említi. A nagykövet úr szerint a helyi szunnita közösség növekvő iráni befolyástól való félelmeit remekül ki lehetne használni a kormány gyengítésére.

A szunniták aggodalma még Roebuck távirata szerint is eltúlzott, és komolyabb feszültséget sem okoz, viszont fel lehetne nagyítani, tovább gerjeszteni, nagyobb publicitást biztosítani belföldön, és a régió szunnita többségű országainak figyelmét is rá kellene irányítani a (nemlétező) problémára.

Az USA a szír szunniták és a síiták közötti viszony elmérgesítésével kívánta gyengíteni a kormányt.

Bájos.

 

Abdul Halim Khaddam Szíria elnökhelyettese volt 1984-től 2005-ig, mielőtt ellenzékbe vonult, és elhagyta az országot.

Roebuck szerint ösztönözni kell a szaudi, és egyéb arab országok médiáját, hogy minél több megjelenési lehetőséget biztosítsanak Khaddam-nak, hogy "teregethesse Szíria kormányának szennyesét".

 

kerry-assad_1.jpg

 Egy asztalnál az ellenséggel. Aszad és Kerry, 2009

 

 

Szíria a 2000-es évek második felétől a külföldi tőkebefektetések jelentős növekedését élvezhette. Roebuck felhívta a figyelmet, hogy Washington óva inthetné a legalább az öböl-menti országokat a szíriai befektetésektől.

 

A legszervezettebb, legbátrabb ellenzéki, illetve civil csoportokat a kurdok alkotják Szíriában, akik akkor is hajlandóak erőszakosan tiltakozni, amikor mások már nem - írja Roebuck.

Gondolom sejted, hogy mi a javaslat.

Felhívni a figyelmet a kurdok problémáira, kiemelni a kurdokat ért sérelmeket a sajtóközleményekben, kölönös tekintettel az emberjogi sérelmeikre, és a gazdasági viszontagságaikra.

A kurdokat is felhasználták volna a kormány ellen.

 

Ezen kívül még nagy nyilvánosságot terveztek biztosítani Aszad reformjainak a sikertelenségének, a gazdasági növekedés gyengélkedésének, konfliktusokat akartak szítani a hatalmi elit különböző csoportjai között, satöbbi.

Itt elolvashatod.

 

Roebuck megjegyzi, hogy a rezsim ellenes szélsőséges iszlamistákban rejlő lehetőségekkel nem foglalkozott a jelentésében, mert egyelőre nem lehet pontosan tudni, mekkora veszélyt jelenthetnek.

Ezt már legalább tudjuk.

 

 

Az amerikai stratégia nagyjából az volt, hogy valós, vélt, vagy kreált és felnagyított problémák publicizálásával kibillentsék a kormányt az egysúlyából, miközben bíztak abban, hogy Aszad a tapasztalatlansága miatt túlreagál, vagy hibázik.

Aszad a problémákra adott hibás válaszaiban kereste a lehetőséget Washington.

 

Eszemben sincs kétségbe vonni, hogy valódi elégedetlenség vezérelte az utcára a szíriaiakat 2011-ben, de a Wikileaks dokumentumainak fényében életszerűtlennek tartom, hogy az USA ne játszott volna rá, és ne használta volna ki az elégedetlenségben, a reformokat követelő megmozdulásokban, illetve a kormány hibás válaszaiban rejlő lehetőségeket.

 

 

 

 

 

 

Azért a nácik között is vannak jó arcok

A popmédia sokáig csak az orosz propagandisták agyszüleményeként tárgyalta az ukrán önkéntes alakulatok katonái között uralkodó szélsőjobboldali trendeket.

azov-ukrainian-neofascists-01-02-15-large1.jpg

 

De azóta megtört a jég, a jelenséget általában tagadó, illetve mellőző források is felfedezték a felfegyverzett ukrán "hagyományörzőket".

Például az Index:

Ukrajnában ugyanis nem csak a hivatalos egységek harcolnak az orosz és oroszbarát szeparatistákkal. A lerongyolódott hadsereg mellett a harctéren vannak a frissen felfegyverzett szabadcsapatok, helyi nevükön batallionok is. Azaz olyan szabadcsapatok, amelyek egy része szélsőjobbos eszmék köré szerveződő hagyományőrző klubokból vedlett át félkatonai egységekké.

Nácik is harcolnak az ukrán szabadságért - Index

 

De számos nyugati forrás is beszámolt már a dologról, a Guardian-tól kezdve, a Daily Beast-en keresztül, az USA Today-ig.

A nyugati mainstream legalább akkora mértékben próbálta elbagatellizálni a náci szimbólumok népszerűségét az ukrán fegyveresek között, mint amennyire az orosz felfújni.

Nem nagyon erőltették a témát, de amikor az ukrán hagyományörzők bármikor feltölthetnek egy Hitlerrel pózolós képet a közösségi médiafelületekre, a makacs tagadás könnyen hitelvesztéshez vezethet.

Ami igazán érdekes, hogy azok a kiadványok amelyek általában a nacionalizmus legkisebb jelére is azonnal ugranak, sokkal elnézőbbek az ukrán önkéntesek szélsőjobboldali beállítottságával szemben.

Az pedig az abszurd humor határait feszegeti, amilyen eszement érvekkel próbálják megmagyarázni, hogy ezek a nácik valójában nem is nácik, hasznos nácik, csak nácinak látszanak, egyébként rajonganak a kisebbségekért, satöbbi.

 

Érdemes végigolvasni őket, mert megismerkedhetünk a horogkereszt legalább 55 féle értelmezésével is.

 

Felvilágosult, nyugatos gondolkodású ukrán ismerőseim is próbálták élét venni a honvédelemben megjelenő szélsőjobbos tendenciáknak. „Ezt csak az ukrán helyzet ismeretében lehet megítélni, kiragadva a jelenség teljesen mást jelent” – magyarázták, ami a pillanatnyi helyzetben igaz is lehet. - Index

 

És egy bónusz.

Simon Ostrovsky, a Vice News "oknyomozó" riportere horogkeresztes medált fedez fel egy ukrán katona nyakában.

De ne ijedj meg, mert kiderül, hogy csak egy ősi szláv szimbólumról van szó, ami szerencsét hoz.

3:50-től:

Obama mérges

obama10.jpg

 

mert a leghűségesebb európai pincsije csatlakozna a kínai világbank projekthez:

 

London alapító tag akar lenni a Peking által felállítandó Ázsiai Infrastruktúra Fejlesztési Bankban, amelyet Washingtonban nyílt kihívásnak tekintenek a II. világháború után felállt globális pénzügyi intézmények számára. - Privátbankár

 

Ezek a "globális pénzügyi intézmények" azért olyan kedvesek Washingtonnak, mert az USA dominálja őket, a segítségükkel az Egyesült Államok nem elhanyagolható befolyást képes gyakorolni.

 

<bullshit>Washington fenntartásait hangoztatta az új intézmény kapcsán, kiemelve a hiányosságokat a környezetvédelmi sztenderdekben, a beszerzési feltételekben és egyéb olyan biztosítékok tekintetében, amelyet a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és a szintén nyugati dominanciájú Ázsiai Fejlesztési Bank alkalmaz a projektjei esetében.</bullshit> De alapjában véve Washington attól tart, hogy az új Bank egy szándékos kihívás azon II. világháború utáni intézmények számára, amelyeket Washington dominál. - Privátbankár

 

Gondolj csak az IMF hiteleihez kapcsolt feltételekre.

 

Az a veszély is fennáll, hogy London után mások is rakoncátlankodni kezdenek.

 

Mi több, London lépése arra sarkallhatja Dél Koreát, Ausztráliát, vagy akár Luxemburgot és Franciaországot, hogy figyelmen kívül hagyva Amerika ellenkezését ők is alapító tagok legyenek. - Privátbankár

 

Nem alaptalan az aggodalom...

 

Németország, Franciaország és Olaszország felvételét kérte a Kína által kezdeményezett Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bank (AIIB) alapító tagjai sorába - közölte kedden a kínai Hszinhua hírügynökség. - 

Egyre többen jelentkeznek be az új ázsiai befektetési bankhoz - Menedzsment Fórum

 

Te is fiam, Abbott?

 

Az elmúlt néhány napban több ausztrál vezető is kijelentette: támogatja Ausztrália csatlakozását az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankhoz (AIIB), ami egyértelműen 180 fokos fordulat a kabinet korábbi álláspontjához képest.

Ausztrália meggondolta magát az ázsiai infrastruktúra bank kapcsán - CRI

Miért épít mesterséges szigeteket Kína?

Február végén olvastam egy cikket, aminek az volt a címe, hogy mit épít Kína a Dél-kínai-tengeren?

 

Röviden annyi, hogy a kínaiak földet ásnak ki a tengerfenékről, amit azután zátonyok tetejére ömlesztenek, ezáltal csinos kis szigetek jönnek létre.

 

Fiery Cross Reef  Nov 14th 2014

Fiery Cross Reef Feb 6th 2015

 

A mesterségesen létrehozott szigetek némelyikén pedig már komoly munkálatok zajlanak.

 

Johnson South Reef

 

Szombaton a Kitekintőn is lejött egy cikk ezzel kapcsolatban:

 

Kína mesterséges szigeteket épít a Dél-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású területen fekvő zátonyokra - ezt támasztják alá a nemrég az IHS Jane’s hadiipari elemzőcég által készített műholdképek -, amivel megnövelheti a térségben a kínai haditengerészet, légierő, parti őrség és a halászhajók szerepét, és megerősítheti területi követeléseit. - Kitekintő

 

Miután elolvastam a Zerohedge-n megjelent írást, írtam az egyik kínai ismerősömnek, hogy van-e ötlete, mi lehet a célja a szigetesítésnek.

Gyorsan válaszolt, leírta, hogy nagyon drága felépíteni, és üzemben tartani a repülőgéphordozó-anyahajókat, ezeket a szigeteket pedig azért hozzák létre, hogy a kínai katonai repülőgépeket üzemanyaggal, illetve fegyverzettel töltsék fel, egy esetleges katonai konfliktus esetén.

 

Ravasz.

 

Szakértők több szempontból is aggodalmukat fejezték ki a zátonyok szigetté való feltöltésével kapcsolatban. Az egyik jellegzetes félelem az, hogy a mesterséges szigetek hossza pont 1800 méter, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy katonai repülőgépek szálljanak fel róluk. - Kitekintő

 

A szakértők aggodalma ezek szerint nem alaptalan.

A valódi európai stressz teszt

Annak idején komolytalannak bélyegeztem az Európai Központi Bank stressz tesztjét, abban az értelemben, hogy ha találnak is gyengeségeket az európai bankrendszerben, azt úgysem fogják az orrunkra kötni.

A Heta Asset Resulution AG körüli problémák miatt a közeljövőben egy sokkal életszerűbb tesztnek lehetünk a tanúi.

Annyira életszerű, hogy tesztnek már nem is lehet igazán nevezni. Viszont kiderül, hogy mennyire csődálló a német bankszektor.

 

Az első "dominó":

 

A német betétbiztosítási alap azt tervezi, hogy átveszi a Düsseldorfer Hypothekenbank AG ingatlanpiaci hitelező feletti irányítást, miután a bank komoly követelésállománnyal rendelkezik az osztrák Hypo Alpe Adria Bank Heta nevű rossz bankjával szemben - írja a Reuters. 

Dőlnek a dominók: nagy a baj az osztrák banknál - Portfolio

 

Óvatos a fogalmazás. Valójában a német betétbiztosítási alap úgy döntött, hogy megmenti a Düsseldorfer Hypothekenbank-ot, különben csődbe megy bank.

 

Mindez 348 millió euró értékű Hypo kötvény miatt:

A 2013-as éves jelentés szerint a német bank 348 millió euró értékű, Hypo bank által kibocsátott kötvénnyel rendelkezik. - Dőlnek a dominók: nagy a baj az osztrák banknál - Portfolio

 

 

Csak emlékeztetőül, még több mint 10 milliárdnyi rossz kötvény van a rendszerben.

Mikor várható a japán pénzügyi összeomlás?

Csalódást fogok okozni, pontos dátumot nem tudok mondani. Senki sem.

 

A japán pénzügyi összeomlás akkor következik majd be, amikor a funkcionáló pénzügyi rendszer látszatát a Bank of Japan nem tudja tovább fenntartani.

Mi válthatja ezt ki?

Véleményem szerint egy brutális zuhanás a japán tőzsdén.

 

Sejtenek valamit?

A Wall Street Journal szerint 2013 április 4-e óta a japán központi bank 143 alkalommal lépett elő vásárlóként a japán tőzsdén.

 

Gyakorlatilag minden harmadik kereskedési napon kiigazították a Nikkei indexet, és a Bank of Japan a legnagyobb japán részvénytulajdonossá lépett elő.

Az esetek túlnyomó többségében (96%) akkor amikor a Nikkei az előző kereskedési naphoz képest alacsonyabban nyitott, vagy napközben kezdett esni.

 

 

japanstocksboj.jpg

 

Nem tudom, hogy ők is az összeomlástól tartanak-e, az sokkal valószínűbb, hogy inkább az Abenomics sikerének látszatát próbálják fenntartani.

Meddig nyomtathat pénzt a Bank of Japan, azért, hogy  értékpapírokat vásároljon a tőzsdén?

Elvileg sokáig, azonban úgy tűnik, hogy egyre gyakrabban, és egyre nagyobb összegekkel kénytelenek besegíteni a láthatatlan kéznek.

Kína még egyet rúgott a dollárba - illetve kettőt

Korábban felmerült, hogy a szankciók keretein belül Oroszországot akár a SWIFT rendszerből is kizárhatják - ahogy ez korábban Iránnal is megtörtént.

Ezzel ugyan csak ráijeszteni akartak Moszkvára, de ott ezt a lehetőséget elég komolyan vették, és megcsinálták a saját házi SWIFT-jüket, ha egyszer csak mégis sor kerülne a letiltásra.

A Reuters hétfői tudósítása szerint közben elkészült a kínai SWIFT alternatíva is.

434px-renminbi_banknotes.JPG

"Renminbi banknotes" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia.

 

A China International Payment System (CIPS) ősszel indul élesben, addig tesztelgetik.

 

Kínát senki sem akarja egyelőre letiltani a SWIFT-ről, nem is ez az oka a CIPS létrehozásának.

Peking nem titkolt célja a RMB szerepének növelése a nemzetközi kerekedelemben, illetve pénzügyi tranzakciók során.

 

Nem csak plakátokat ragasztgatnak.

 

És van más is.

 

Az aranyat értékét dollárban jegyzik, még akkor is ha az ár meghatározása Londonban történik.

A London Gold Fix reformjáról - az ármanipulációs botrányok miatt - már volt szó, sok minden természetesen nem történt.

Szintén 2015-ben tervezi Kína elindítani a saját gold fix-jét a Sanghai Gold Exchange keretein belül. Az nemesfém árát természetesen a kínai fizetőeszközben határozzák majd meg.

 

 

 

Fekete hattyú Európa felett

Pénteken a Moody's leminősítette az osztrák Karintia tartományt A2-ről Baa3-ra, negatív kilátással.

 

Visszakézből 4 osztályzatot rontottak a dél-ausztriai tartomány besorolásán, a Hypo rossz bankjánál, a Heta Asset Resolution AG -nál  váratlanul felfedezett hiány miatt.

Karintia kezességet vállalt a bank kötvényeire, és ahogy itt is írtam, ennek a kötelezettségének aligha tudnak eleget tenni.

Én akkor osztrák Lehman pillanatot emlegettem, ami persze költői túlzásnak sem utolsó, de a Telegraph még ennél is tovább ment, mini-Görögországot emlegetnek Karintiával kapcsolatban. (A másik kifejezés, ami szinte minden a témával kapcsolatos cikkben feltűnik: Creditanstalt)

 

hypo.jpg

 

Na de a lényeg, hogy már vannak számok is.

10.2 milliárdra vállalt Karintia garanciát a bank fizetésképtelensége esetén.

A tartomány 2015-ös költségvetésében szereplő bevétel 2.36 milliárd euró.

You do the math...

 

 Az az érdekes helyzet állt elő, hogy ha az osztrák kormány az ígéretéhez híven nem menti meg újra a HYPO-t az adófizetők pénzéből, akkor valószínűleg kénytelenek lesznek ezúttal a festői Karintia tartománynak valamiféle pénzügyi mentőcsomagot kiagyalni, vagy áltvállani tőlük a kezességet.

A funkcionáló pénzügyi rendszer látszata

A kormány előrejelzései szerint Japán az adóbevételei 43%-át fogja az államadósság törlesztésére fordítani 2015-ben.

Pontosabban az államadósság KAMATAINAK a törlesztésére.

bank-of-japan2.jpg

 

Sok?

 

Gondolom ez nézőpont kérdése, szerintem rengeteg, de biztosan akadnak olyanok akik meg tudják magyarázni, hogy nem vészes. (például Paul Krugman)

 

Csak képzeld el, hogy az éves kereseted 43%-át kizárólag a hiteleid kamataira kell költened. A devizahitelesek között bizonyára vannak olyanok akik át tudják érezni a helyzetet.

 

Japán büszkélkedhet a világ legnagyobb államadósságával 240% a GDP arányában, ez nem újság.

 

Ez az éves adóbevétel  43%-át felemésztő kamattörlesztés akkor válig igazán ijesztővé, ha figyelembe vesszed, hogy a japán 10 éves államkötvények hozama most éppen 0.4% körül mozog. Vagyis a japán kormány ekkora kamatot fizet a hitelezőinek.

 

Az államadósság, és a kamatai akkor lesznek igazán ijesztőek, ha japán kormány már nem lesz képes ilyen kedvező feltételek mellett pénzt kölcsönözni. Elég egy gyenge 1%-os emelkedés, és bumm.

 

Talán azt gondolod, hogy ezek a tények a japán kormányt valamiféle mértékletességre intik, azonban a jelek szerint ez nem így van. 2012-ben 9%, 2013-ban 9.2%, 2014-ben 7.6% volt az államháztartási hiány.

 

Jogos a kérdésed, hogy ki az a hülye aki bevásárol a japán állampapírokból.

 

A Bloomberg cikke alalpján könnyen lehet, hogy az egyetlen vásárló a nemzeti bankjuk, a Bank of Japan.

 

Meglátjuk meddig működik majd a monetáris hókuszpókusz.

Hogyan válhat valaki elnökjelöltből politikai nímanddá 2 nap alatt

Megmutatom.

A nyugati sajtó és a tőlük informálódó magyar társaik a meggyilkolása után igyekeztek Borisz Nyemcovot az orosz ellenzék kulcsfigurájaként feltüntetni.

Természetesen azért, hogy a hallgatóságuknak egyértelmüvé tegyék, hogy kinek állhatott érdekében megrendelni a kivégzést.

A 444.hu szombaton reggel még egyenesen Putyin lehetséges ellenzéki kihívójának nevezte a politikailag súlytalan Nyemcovot:

Nyemcov ugyanis nemcsak egy sima ellenzéki vezető volt, hanem Vlagyimir Putyin elnök és az általa kiépített rendszer legkomolyabb bírálója. Ha Oroszországban normálisan működne a demokrácia, Nyemcovot akár Putyin lehetséges ellenzéki kihívójának is lehetett volna nevezni. - 444

 

Hétfőn reggelre viszont már le is fokozták "ismert, de nem meghatározó alakká":

 Borisz Nyemcov az orosz ellenzék egy ismert, de nem meghatározó alakja volt. Likvidálása általánosságban nem állhatott az orosz vezetés érdekében, hiszen óriási tömeget sosem mozgatott meg, és annak a Jelcin-korszaknak volt emblematikus miniszterelnök-helyettese, amely az orosz közmegítélésben az elszegényedés, az utcai erőszak, és a gyenge állam ideje volt. - 444

 

Még pontosabban úgy lehetett volna fogalmazni, hogy Nyemcov a politikailag jelentéktelen ellenzéki erők, nem maghatározó alakja volt.

 

Ettől függetlenül a gyanúsított személye nem változott. Ha nemcsak egy sima ellenzéki vezető volt, akkor azért ölette meg Putyin, hogy megszabaduljon a riválisától, ha nem meghatározó akkor meg azért, hogy ráijesszen az ellenzék meghatározó alakjaira.

 

Még véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy nem Putyin nyiratta ki Nyemcovot. Elképzelhető, annak ellenére is, hogy egyáltalán nem állt érdekében. A megrendelő nevét talán soha nem ismerjük meg, ha Putyin volt akkor pedig biztosan nem, legfeljebb a bukása után.

Nyugaton viszont már eldöntötték, hogy Putyin a felelős, és teljesen mindegy, hogy mi derül ki ezek után. Ha az orosz hatóságoknak minden kétséget kizáróan sikerülne rábizonyítani az elkövetőre a bűnösségét, akkor az a média, ami az információk közlése helyett a nyilvánosság befolyásolását tekinti feladatának, legfeljebb nem számol be róla.

 

 

süti beállítások módosítása