sorok között

sorok között

A Lehman-hangulat, és a pletykák, amik a piacokat mozgatják

2016. október 02. - Politikai Ateista

Miközben az előző bejegyzést írtam pénteken, a Deutsche Bank részvényeinek értéke hirtelen emelkedni kezdett. Minden megoldódott?

db1.jpg

 

Az részvényár növekedés oka, egy a Twitteren terjedő információ volt, amely szerint sikerült megyegyezni az amerikaiakkal egy jóval alacsonyabb bírságban.

A pletykát később megerősítette az AFP:

Az AFP névtelen forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy közel a megegyezés az amerikai Igazságügyi Minisztériummal a jelzálogkötvényekkel kapcsolatos banki bírság témájában (ez "csak" 5,6 milliárd dollár lehet a kezdetben kilátásba helyezett 14 milliárd dollár helyett), és a jelek szerint ez váltotta ki a záráshoz közeledve a hatalmas ralit a Deutsche Bank részvényárfolyamában - Portfolio.hu

Az AFP forrása minden bizonyal a Twitter volt.

 

A bizonytalan forrásból eredő híresztelés nem csak a DB papírjait befolyásolta pozitívan:

Jelentős hangulatjavulást váltott ki az amerikai részvénypiacokon a nyitást követően az a piaci értesülés, miszerint közel a megállapodás a Deutsche Bank és az amerikai Igazságügyi Minisztérium között a banki bírságról és annak mérete sokkal kisebb lehet az eddig gondoltnál. Ez vad szárnyalást okozott Európa egyik legnagyobb bankjának részvényárfolyamában, ami fellélegzést okozott a főbb nyugati részvényindexekben is és természetesen a bankpapírok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben. - Portfolio.hu

A dolog egyik szépséghibája, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Deutsche Bank vezetője, csak a jövő héten utazik Washingtonba az amerikai igazságügyiekkel tárgyalni.

Semmiféle alku nem jöhetett eddig létre, az AFP pénteki részvénymozgató híre minden bizonnyal kacsa volt.

 

A másik probléma, hogy a részvények pénteki szárnyalása ellenére a Deutsche Bank bedőlésének biztosítása (Credit Default Swap - CDS) drágább lett, vagyis a piacok szerint a kockázat nőtt pénteken is.

 

 

cdsdb.jpg

via Zerohedge

Az 5 éves lejáratú CDS 240 bázisponton zárt, az csütörtöki 234-hez képest, mondjuk nap közben 255-ön is járt.

 

Az már csak hab a tortán, hogy a hétvégén néhány Deutsche Bank ügyfél nem tudott a kártyájával fizetni, vagy készpénzt levenni az automatákból, "számítógépes rendszerhiba" miatt, jelentette a Handelsblatt.

A bank szerint csak néhány ügyfelet érintett a probléma. Azonban a DB-t övező Lehman-hangulatban, amikor a bankvezetők és német politikusok beleszakadnak a betétesek és a befektetők bizalmának megőrzésébe, egyáltalán nem jönnek jól az ilyen műszaki hibák.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr3611761397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása