sorok között

sorok között

Fekete hattyú Európa felett

2015. március 11. - Politikai Ateista

Pénteken a Moody's leminősítette az osztrák Karintia tartományt A2-ről Baa3-ra, negatív kilátással.

 

Visszakézből 4 osztályzatot rontottak a dél-ausztriai tartomány besorolásán, a Hypo rossz bankjánál, a Heta Asset Resolution AG -nál  váratlanul felfedezett hiány miatt.

Karintia kezességet vállalt a bank kötvényeire, és ahogy itt is írtam, ennek a kötelezettségének aligha tudnak eleget tenni.

Én akkor osztrák Lehman pillanatot emlegettem, ami persze költői túlzásnak sem utolsó, de a Telegraph még ennél is tovább ment, mini-Görögországot emlegetnek Karintiával kapcsolatban. (A másik kifejezés, ami szinte minden a témával kapcsolatos cikkben feltűnik: Creditanstalt)

 

hypo.jpg

 

Na de a lényeg, hogy már vannak számok is.

10.2 milliárdra vállalt Karintia garanciát a bank fizetésképtelensége esetén.

A tartomány 2015-ös költségvetésében szereplő bevétel 2.36 milliárd euró.

You do the math...

 

 Az az érdekes helyzet állt elő, hogy ha az osztrák kormány az ígéretéhez híven nem menti meg újra a HYPO-t az adófizetők pénzéből, akkor valószínűleg kénytelenek lesznek ezúttal a festői Karintia tartománynak valamiféle pénzügyi mentőcsomagot kiagyalni, vagy áltvállani tőlük a kezességet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr587258759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2015.03.11. 18:30:59

Ja,próbáljuk utolérni!
süti beállítások módosítása