sorok között

sorok között

Holland referendum - a demokraták szerint a demokrácia káros a demokráciára

2016. április 08. - Politikai Ateista

A népszavazáson, ahol az EU-ukrán társulási egyezményről kellett dönteniük a hollandoknak, fölényesen győztek azok, akik elutasították az egyezmény aláírását. Hivatalos végeredmény csak a jövő héten lesz, a nyafogás, és a rettegés már megkezdődött.

 

jats_yunck2.jpg

                                        Brezsnyev és Honecker     Juncker és Yats

A közelmúltban történt jogszabályváltozás miatt lehetőség nyílt online aláírások összegyűjtésével referendum kiírását elérni Hollandiában.

Három holland euroszkeptikus szervezetnek több mint 400 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy referendumot írjanak ki a kérdésről. - Index

A legtöbb elemző egyetért abban, hogy a hollandokat nem igazán érdekelte az ukrán társulás, a nemmel szavazók elsősorban Brüsszelnek szerettek volna beinteni. Ez szerintem is így van.

A holland kormány a brüsszeli bürokratákkal együtta társulási szerződés mellett kampányolt, miközben igyekeztek elrettenteni a szavazókat attól, hogy szembemenjenek a központi akarattal.

Ha a nemek nyernek, Európa problémával néz szembe, és ez a probléma a destabilizáció– nyilatkozta korábban az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker, aki szerint az elutasítással kontinentális válság jöhet, és egy ilyen eredménynek Oroszország aratná le a gyümölcsét. - Index

A referendum kezdeményezőit és a nem-szimpatizánsokat bélyegezték radikálisnak, szélsőségesnek, az Euromaidan és az európai értékek árulóinak, burkoltan és néha kevésbé burkoltan putyinbérencnek is.

2015 óta tudjuk mit gondol Juncker azokról, akiknek nem tetszik a rendszer: "az európai egyezményekkel szemben nincs helye demokratikus választásoknak".

Logikus tehát, hogy ha valakinek baja van, ne adj Isten bírálja valamelyik az Európai Uniót, az nem lehet demokrata, kizárólag szélsőséges, radikális, vagy orosz ügynök.

 

Ahogy ez lenni szokott, a vesztesek azonnal számháborúba kezdtek:

Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a Daily Telegraph szerint nagyjából 12,5 millió holland szavazó alig több mint harminc százalékának kétharmada, körülbelül 2,5-2,6 millió ember buktathatja az 508 milliós EU és a 44,5 milliós Ukrajna közti megállapodást. - Index

 

bildt.JPG

Carl Bildt egyébként benézte egy kicsit a matekot, valószínűleg azt a módszert használja amit a svéd rendőrség a migránsok által elkövetett bűncselekmények hivatalos statisztikáinál.

Azt szeretnék sugallni, hogy Hollandiában ugyan győztek a szavazáson az elutasítók, de európai viszonylatban elenyésző kisebbségben vannak.

Ez a csúsztatás persze csak akkor lenne igaz, ha feltételezzük, hogy az összes többi - nem megkérdezett - európai igennel szavazott volna, és Európa teljes lakossága választásra jogosult.

De én támogatom, tegyünk egy próbát, legyen népszavazás az összes uniós országban, aztán meglátjuk.

 

A nagyon liberális nagyon demokrata Guardiannál viszont egyáltalán nem így gondolják. A holland referendum estéjén megjelent, igen csalódott hangvételű cikkük szerint nem kellene erőltetni, általános gyakorlattá tenni a népszavazásokat Európában. A megfelelően előkészített szavazásokkal állítólag nincs bajuk, csak azokkal, amelyek "gondatlanul szervezettek", és "elégtelenül megvitatottak" mert azok a reprezentatív demokráciát veszélyeztetik. ( Kit reprezentál az Európai Bizottság?)

A Guardian szerint a Brexit referendum is egy ilyen szervezetlen, elégtelenül megvitatott dolog. Gondolom azért nincsenek elragadtatva, gondolom azért mert ott is születhet olyan eredmény, amit nem szeretnének.

 

A cikküket azzal zárják, hogy az eredménytől, és részvételtől függetlenül a holland kormány egyszerűen ne vegyen tudomást erről a népszavazásról.

 

A Brexit-szavazás és a holland referendum között nincs közvetlen összefüggés, viszont ahogy már a múltkor is utaltam rá, elképzelhető, hogy a példák ragadósá válhatnak, és más uniós országok polgárai is a népszavazások lehetőségével fejezik majd ki az ellenérzéseiket a brüsszeli diktátumokkal szemben.

 

Sajnos nem áll módomban személyesen bejelenteni a hírt a Guardian szerkesztőségében, pedig nagyon megnézném a buta arcukat amikor megtudják, hogy a hollandok már egy a TTIP, a demokratikusan szupertitkos szabadkereskedelmi egyezmény ellen gyűjtik az aláírásokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr798576142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2016.04.09. 02:07:00

Hát igen, a görög népszavazás tavaly, most ez..... Bár, a Brexitet nem lehet majd "eltussolni". Ahogy a holland kormánynak a mostani referendumot sem, de, lehet, hogy Brüsszelben találnak rá módot, hogy Hollandia valamilyen módon "kimaradjon" az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtásából, legalábbis egyelőre. A TTIP viszont már az a téma, ahol nem ismernek pardont, kedves Politikai Ateista. Bár kíváncsi lennék a népszavazási kampányra, és magára a választásra, a TTIP-et az EU-ra oktrojáló erők mindent meg fognak tenni a megakadályozásáért. Nem hinném, hogy az eszközökben válogatni fognak.
Az EU a jelenlegi felállásban már rég messze eltávolodott attól, amit önmagáról hirdetett. Az "értékek Európája" ma már csak maximum üres parafrázis. A király meztelen. És aki ezt a nyilvánvaló tényt ki meri jelenteni, a privát szférában nem kell retorziótól tartania. Most még.

ahonfia 2016.04.09. 19:41:52

Nálunk is kellene a TTIP ellen népszavazni. A migránskérdéssel egyidejüleg.

ahonfia 2016.04.09. 19:43:37

Pesze a CETA ellen is, az a sürgetöbb.
De ezt a hazai ellenzék sem nagyon vállalja fel. Ugye?

2016.04.10. 09:38:58

Vicc ez, itt ütközik ki, hogy a legnagyobb mellényű demokratáknak van a legnagyobb problémája a demokráciával. Én tudom, hogyva demokrácia nem hibátlan és nem is az egyetlen lehetséges, jó politikai rendszer, de ha már magukat ekkora demokratának állítják be, akkor illene meghajolni a népakarat előtt. Ha minden európai véleményt nyilváníthatna, akkor nem biztos, hogy Juncker a helyén maradna. Egyáltalán, oda se került volna, ahol van. Pont a Bizottság csak hallgasson a demokráciával kapcsolatban.

histar007 2016.04.10. 09:46:45

Így ismeri el Európa az ukrán euróatlanti erőfeszítéseket, az évszázados szövetségek felbontását, az emiatt bekövetkező brutál eladósodást, területek elvesztését és polgárháborút.
Mert aggályos a csirketartás, Poroshenkónak is van panamai számlája és a migránsbuliban is van feszkó.
56-ban is megmuatták, a görögök is tudják már: ha szitu van, akkor magadra maradsz.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.10. 09:47:55

Muhaha, respekt a hollandusoknak. A bevándolókvótás mo-i népszavazást is a brüsszel-szkeptikusok nyerik majd, az borítékolható.

Pilotax 2016.04.10. 09:57:22

Mennyire demokrácia az amikor a megválasztott képviselő a mandátumának átvételi pillanatában függetlenedik a választóitól, hiszen a szabad mandátum elve így működik. Az új választásokig a képviselő azt csinál amit akar, nincs számára annak következménye.

Alick 2016.04.10. 10:47:54

@ahonfia: A titkos TTIP tárgyalások európai kezdeményezőit minimum szurokba forgatni és tollba hempergetni kéne... az ilyenek legjobban ló farkára kötve szolgálják a népüket.

Alick 2016.04.10. 10:49:08

@Pilotax: Ezt igazából elitizmusnak lehetne nevezni... a "demokrácia" vagy a "szocializmus" csak a hatalomtechnikai variációk transzparensei.

aeidennis 2016.04.10. 12:19:43

Nem ritka az ilyen demokratikus paradoxon az, amikor a nép nem a demokratákra, vagy az ő elvárásaik szerint szavaz. A demokraták erre egyetlen választ tudnak, addig szavaztatják a jónépet, amíg a számukra megfelelő eredmény jön ki, lásd az ír népszavazásokat Lisszabonról.
süti beállítások módosítása