sorok között

sorok között

A funkcionáló pénzügyi rendszer látszata

2015. március 10. - Politikai Ateista

A kormány előrejelzései szerint Japán az adóbevételei 43%-át fogja az államadósság törlesztésére fordítani 2015-ben.

Pontosabban az államadósság KAMATAINAK a törlesztésére.

bank-of-japan2.jpg

 

Sok?

 

Gondolom ez nézőpont kérdése, szerintem rengeteg, de biztosan akadnak olyanok akik meg tudják magyarázni, hogy nem vészes. (például Paul Krugman)

 

Csak képzeld el, hogy az éves kereseted 43%-át kizárólag a hiteleid kamataira kell költened. A devizahitelesek között bizonyára vannak olyanok akik át tudják érezni a helyzetet.

 

Japán büszkélkedhet a világ legnagyobb államadósságával 240% a GDP arányában, ez nem újság.

 

Ez az éves adóbevétel  43%-át felemésztő kamattörlesztés akkor válig igazán ijesztővé, ha figyelembe vesszed, hogy a japán 10 éves államkötvények hozama most éppen 0.4% körül mozog. Vagyis a japán kormány ekkora kamatot fizet a hitelezőinek.

 

Az államadósság, és a kamatai akkor lesznek igazán ijesztőek, ha japán kormány már nem lesz képes ilyen kedvező feltételek mellett pénzt kölcsönözni. Elég egy gyenge 1%-os emelkedés, és bumm.

 

Talán azt gondolod, hogy ezek a tények a japán kormányt valamiféle mértékletességre intik, azonban a jelek szerint ez nem így van. 2012-ben 9%, 2013-ban 9.2%, 2014-ben 7.6% volt az államháztartási hiány.

 

Jogos a kérdésed, hogy ki az a hülye aki bevásárol a japán állampapírokból.

 

A Bloomberg cikke alalpján könnyen lehet, hogy az egyetlen vásárló a nemzeti bankjuk, a Bank of Japan.

 

Meglátjuk meddig működik majd a monetáris hókuszpókusz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr667256679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toyoda 2015.03.14. 08:17:34

Helló Sorköz! A Paul Krugman könyvet olvastam ( Elég legyen a válságból! MOST!). Krugman azt állítja pontosan hogy deficitfinanszírozással (jegybanki kötvényvásárlással) pörgessék fel az inflációt, de a kamatokat tartsák alacsonyan (infl. alatt). Ezzel a megtakarításokat inflálják el, hogy legyen tere az újabb hitelexpanziónak, ill a megtakarítások egy részét a fogyasztás felé fordítsák. Pont mint Keynes. A könyvében dicséri is Keynest a monetaristákkal szemben. Az adósságállomány bődült mértékét Ő sem vonja kétségbe, de az már sajnos adottság. Abban igazad lehet h. a 240%-os államadósságnál a keynesi recept sem segít, mert ha az a hatalmas megtakarítás (az adósság egyben másvalaki követelése) más utat keres magának (fogyasztás, külföldi követelés stb.) akkor elérkezik a vég.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2015.03.22. 11:08:54

Üdv Toyoda!
Köszönöm a hozzászólást. Azt hiszem remekül el tudnánk vitázni a japán dolgokról (a keynesi receptről és Krugman-ról is általában). Idő hiányában most csak annyit, hogy az áhított hitelexpanzió egyszer már csúnya dolgokat művelt Japánban. A keynesi receptet pedig nem tartom gyógymódnak, inkább csak tüneti kezelésnek, ami ideiglenesen működhet fájdalomcsillapítóként, hosszútávon azonban...
Lehet, hogy már láttad, de ha nem akkor ez a film valószínűleg érdekelni fog:
sorkoz.blog.hu/2014/12/12/a_jen_hercegei_filmajanlo_hetvegere
süti beállítások módosítása