sorok között

sorok között

Miért épít mesterséges szigeteket Kína?

2015. március 18. - Politikai Ateista

Február végén olvastam egy cikket, aminek az volt a címe, hogy mit épít Kína a Dél-kínai-tengeren?

 

Röviden annyi, hogy a kínaiak földet ásnak ki a tengerfenékről, amit azután zátonyok tetejére ömlesztenek, ezáltal csinos kis szigetek jönnek létre.

 

Fiery Cross Reef  Nov 14th 2014

Fiery Cross Reef Feb 6th 2015

 

A mesterségesen létrehozott szigetek némelyikén pedig már komoly munkálatok zajlanak.

 

Johnson South Reef

 

Szombaton a Kitekintőn is lejött egy cikk ezzel kapcsolatban:

 

Kína mesterséges szigeteket épít a Dél-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású területen fekvő zátonyokra - ezt támasztják alá a nemrég az IHS Jane’s hadiipari elemzőcég által készített műholdképek -, amivel megnövelheti a térségben a kínai haditengerészet, légierő, parti őrség és a halászhajók szerepét, és megerősítheti területi követeléseit. - Kitekintő

 

Miután elolvastam a Zerohedge-n megjelent írást, írtam az egyik kínai ismerősömnek, hogy van-e ötlete, mi lehet a célja a szigetesítésnek.

Gyorsan válaszolt, leírta, hogy nagyon drága felépíteni, és üzemben tartani a repülőgéphordozó-anyahajókat, ezeket a szigeteket pedig azért hozzák létre, hogy a kínai katonai repülőgépeket üzemanyaggal, illetve fegyverzettel töltsék fel, egy esetleges katonai konfliktus esetén.

 

Ravasz.

 

Szakértők több szempontból is aggodalmukat fejezték ki a zátonyok szigetté való feltöltésével kapcsolatban. Az egyik jellegzetes félelem az, hogy a mesterséges szigetek hossza pont 1800 méter, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy katonai repülőgépek szálljanak fel róluk. - Kitekintő

 

A szakértők aggodalma ezek szerint nem alaptalan.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr227277839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása