sorok között

sorok között

Vészesen közeleg a készpénz betiltásának időpontja

2016. február 23. - Politikai Ateista

Talán azt gondolod, hogy feleslegesen szenzációhajhász, és pánikkeltő a bejegyzés címe, de ha végigolvasod rájössz, hogy még aránylag visszafogott vagyok, mert a folyamat már el is kezdődött.

cashless.jpg

Nem először foglalkozok a dologgal a blogon, nem mondhatod, hogy nem szóltam időben.

Azt hiszem két bejegyzést írtam a témában, az egyiket 2014 júniusában, a másikat 2014 decemberében.

A készpénz törvényen kívül helyezésének az ötletét elsők között Kenneth Rogoff kezdte népszerűsíteni a mainstream médiában. A két belinkelt bejegyzésben részletesebben is olvashatsz róla, most csak annyit, hogy ő volt az akiről kiderült, hogy az államadósság gazdasági növekedésre gyakorolt hatásait feszegető tanulmányából kihagyta azokat az adatokat, amelyek nem támasztották alá a megállapításait

Csalt, manipulált, vagy tévedett?

Rád bízom.

Mindenesetre joggal gondolhatnád, hogy ezek után Rogoff hiteltelenné vált.

Tévedsz.

Rogoff azóta is a Harvard professzora, azóta is elismert közgazdász, és részt vett az idei davosi világgazdasági fórumon is, ahol a Bloomberg interjút készített vele.

 

 

Ha esetleg nincs kedved végignézni a videót, annyit elmondok, hogy Rogoff megemlíti, szerinte a világ nagy központi bankjainak el kellene gondolkodniuk a negatív alapkamatok bevezetésén.

Hogy mi köze ennek a készpénz betiltásához, az már viszonylag egyértelmű.

A jegybankok negatív területre tévedő kamatpolitikájának könnyen az lehet az egyik következménye, hogy az emberek egyszerűen kiveszik a pénzüket a bankokból. A dunyha alatt 0% a kamat, de az még mindig jobb, mint mondjuk a minusz 0.5% a bankban.

Ki szeretné azt látni, hogy a bankszámláján egyre csökken a rendelkezésre álló pénz?

 

Itt zárójelben szeretném megjegyezni, hogy ez már nem csak elméleti feltételezés.

Ha követed a világgazdasági eseményeket, akkor valószínűleg már hallotál arról, hogy a Bank of Japan bevállalta a negatív alapkamat abszurd ötletét:

A Bank of Japan bevezeti egyes bankbetéteknél a negatív kamatláb -0,1 százazlékos mértékét, amely eddig példa nélküli volt a világ harmadik legnagyobb gazdságában. A kereskedelmi bankoknak kötelességük lesz ez alapján kezelni ügyfeleik betétjeit. A lépéstől azt remélik, hogy felpörgetheti a problémákkal küzdő, 10 éve szinte stagnáló gazdaságot. - Japánban is beköszöntött a negatív kamat - HVG

Hogy a gazdaságot sikerült-e ezáltal felpörgetni arról még nem érkeztek jelentések, da arról már igen, hogy a páncészekrények iránti igény rendesen felpörgött Japánban a döntés óta, legalábbis a Wall Street Journal tegnapi cikke szerint.

Japanese Seeking a Place to Stash Cash Start Snapping Up Safes

 

 

De vissza Davosba, ahol kiszivárgott értesülések szerint a zárt ajtós megbeszélések központi témája a készpénznélküli társadalmi modell minnél előbbi bevezetése volt, azért, hogy a negatív alapkamatokat hatékonyan lehessen alkalmazni.

Persze legyinthetsz, azonban a világgazdasági fórum után a vezető gazdasági kiadványok egymással versengve jelentették meg a készpénz hátrányait ecsetelő cikkeiket. (Bloomberg, Financial Times)

Természetesen a fő érv amit a kápé beszüntetését támogatók hangoztatnak az, hogy ezzel a szervezett bűnözésre, és a terrorizmusra lehetne csapást mérni.

 

Ahogy ígértem, most azt is megmutatom, hogy tényleg nem szaroznak tovább, a készpéntelenítés folyamata már el is kezdődött:

Az Európai Központi Bank komolyan mérlegeli az 500 eurós bankjegy végleges kivezetését a pénzügyi rendszerből, derült ki Benoit Coeure, EKB igazgatósági tanácstag nyilatkozatából. Az intézkedés szükségességét elsősorban az indokolja, hogy a nagyértékű címlet az alvilági életben fontos szerepet játszik, így kivezetésének jövedelem-tisztító hatása lehet. - Portfolio.hu

Harvardon született egy tanulmány, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a terrorszervezetek, főleg az Iszlám Állam finanszírozásának visszaszorítása prioritást kell, hogy élvezzen. Ezért azt javasolják, hogy fokozatosan vonják ki az 500, 200 és 100 eurós bankjegyeket. - 24.hu

 

Beszédes szám: az eurózóna megalapítása óta nagyjából ugyanannyi 10-20 eurós van forgalomban, az 500 eurós bankjegyek száma viszont komoly növekedésnek indult és már ezek a nagy címletek teszik ki az eurózóna készpénzállományának harmadát. - 24.hu

Az utolsó idézethez csak annyit, hogy az 500 eurós bankjegyek kivonásával a készpénzállomány harmadást is egy csapásra kivonják a forgalomból.

Talán csak véletlen egybeesés (nem) de az Egyesült Államokban is kampány kezdődött a 100 dolláros bankjegy megszűntetésének érdekében.

 

Ami még nyugtalanítóbbá teszi ezt az egészet, hogy 2016 január 1-től az EU-ban érvénybe lépett a ciprusi sablon, vagyis a bedőlésük esetén már a betétesek pénzéből is menthetik a bankokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr858413476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása