sorok között

sorok között

A sikeres adócsalók titkai

2013. május 16. - Politikai Ateista

Szombaton, rendkívüli, előre nem tervezett találkozóra jöttek össze a G7 pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői. Állítólag az adókerülés elleni fellépésről diskuráltak. Én meg majdnem mindent elhiszek.

Az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről állapodtak meg szombati angliai értekezletükön a világgazdaság teljesítményének hozzávetőleg a felét adó hét vezető ipari hatalom (G7) pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői. - Közösen lép fel a G7 az adóelkerülés ellen - Napi Gazdaság

George Osborne rendkívül sikeresnek ítélte meg a találkozót. Konkrét intézkedésekről természetesen szó sincs. Állítólag majd felkérik az OECD-t, hogy vizsgálja meg milyen adóztatási változtatásokat lehetne eszközölni annak érdekében, hogy a multinacionális vállalatok ne menthessék adóparadicsomokba a vagyonukat. Pffff.

Azt el tudom képzelni, hogy a sarki hod-dog árust jobban seggbe rúgják majd ha nem ad számlát. Azzal kapcsolatban azonban komoly kétségeim vannak, hogy most iszonyat vérfürdőt kezdődik az adókerülő multik, és az őket segítő bankok, illetve könyvelőcégek (KPMG, Deloitte, PWC, Ernst & Young) soraiban.

A becslések szerint nagyjából 21-33 ezer milliárd dollár adózatlan vagyon lappang a globális offshore iparban, ami megközelíti a bolygó bruttó ösztermékének a felét. Az Európai Unió körülbelül ezer milliárd euró adóbevételtől esik el évente a kreatív adókerülési stratégiáknak köszönhetően. Néhány mentőcsomagot azért lehetne ebből finanszírozni.

Az Apple például a 35%-os amerikai vállalati adó helyett 1.9%-ot fizet. Emlékszel még a nagy kötvénykibocsátásra?

Akit komolyabban érdekel az adóoptimalizálás és a holland szendvicsek világa, annak ajánlom a dokumentumfilmet a lap alján. Aki pedig ki szeretné próbálni, hogy milyen jó adókerülő válna belőle, tesztelheti a képességeit a Taxodus elnevezésű játékban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr305298327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 10:10:15

Nem inkább arról beszéltek,hogy ŐK hogyan kerüljék el az adókat?
Az sokkal életszerűbb.

vomit 2013.05.16. 13:47:29

a legtobbet a nagy bankzarlatrol beszeltek.

soproni1 2013.05.16. 15:29:41

Le kellene csökkenteni az adót pár százalékra és akkor nem érné meg optimalizálni! Amúgy sincs köze senkinek (. A cégen kívül) a nyereséghez. Az a vállalat kockázata. Ha nem üldöznék a vállalkozásokat, akkor nem kellene ekkora energiát fordítaniaz üldöző szervekre sem. Nyilván kevesebben élhetnének az államból, de aki rendesen dolgozik, az a többszörösét kereshetné minden szakmában.

kristofxx 2013.05.16. 15:59:21

Nem baj, hogy a posztoló ebből egy szót nem ért?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.16. 16:08:15

Az Ernst & Young minden évben adóoptimalizáló versenyt rendez a diákoknak. A győztesek a pénzdíjon kívül gyakornoki helyet is kaphatnak.

gombosg 2013.05.16. 16:15:02

@soproni1: A cikkben nem magyar cégekről van szó.
Amerika enyhe túlzással a világ legkapitalistább országa. Szerinted ott is üldözik a vállalkozásokat?

nyuggernyúzó 2013.05.16. 16:19:30

Ezért kéne a fogyasztást adóztatni és nem a jövedelmet.

Bölcs Jaroszláv 2013.05.16. 16:45:48

@nyuggernyúzó: Nyitott kapukat döngetsz! Adóztatják a fogyasztást. Úgy hívják, hogy ÁFA (Általános Fogyasztási Adó). Csak ezen kívül adóztatják a jövedelmedet is (amiből aztán az adó befizetése után újabb adóval lásd ÁFA terhelt javakat vásárolhatsz, adóztatják továbbá a cégek nyereségét, stb. stb. Milyen további fogyasztási adót is szeretnél még?

zobod 2013.05.16. 17:20:01

Offshore alatt nehogy bárki egzotikus országokban lévő hatalmas, pénzzel, arannyal, műkincsekkel, értékpapírokkal teli széfekre gondoljon. Nem arról van szó, hogy csak fel kell deríteni a számlaszámokat, és máris folyhat tovább a jóléti államok dorbézolása. Ezek az vagyonok technikailag vannak csak az offshore számlákon, gyakorlatban már rég visszakerültek a célországba ahol az adófizetési kötelezettség alól ki akarták vonni (pénzmosás); vagy ha nem oda, akkor befektették őket valahol a globális tőkepiacon. A lényeg, hogy az offshore bankok csak közvetítők, akik elkenik a pénzmozgásokat, és a tulajdoni viszonyokat. Az orosz oligarchák pénze is így úszott el cipruson, hogy azt a ciprusi bankok kihitelezték a görögöknek, akik nem fizették vissza. Szó nincsen arról, hogy ez a pénz bármikor rendelkezésre áll.

Ha a bankokról beszélünk,vagy bankot választunk, nehogy valami biztos, a kuporgatott pénzünket gondosan őrizgető letétre gondoljunk. Tekintsünk úgy a bankra, mint az adósunkra, akinek átadjuk a pénzünket az ígéretért cserében, hogy majd visszaadja valami kamattal növelve. A bank ennyi, semmi több, sima közvetítő. A berakott pénzünk azonnal kihitelezi valahová, a tartozásaihoz képest lényegében semmije nincsen, neki is csak ígéretei vannak az adósaitól, amik a nekünk tett ígéreteinek fedezetét adják. Ne úgy tekintsünk rájuk, mint a pénzünk őrzőjére, biztonságunk zálogára, mert annak sírás lesz a vége. Úgyhogy nagyon észnél legyen mindenki, nagyon meggondolva válasszunk bankot, mert nem a pénzünk kezelésének felelősségét adtuk át mikor befizetünk a számlánkra, hanem a pénzünket magát.

soproni1 2013.05.16. 17:30:41

@gombosg: ott most a jobboldali érdekeltségűeket ( nem azonos a magyar jobboldalival ). Ott is csökkenteni kellene azokat az adókat, amiket nem hajlandóak megfizetni a multik.

soproni1 2013.05.16. 17:31:57

@nyuggernyúzó: azt is max. 10 százalékos adóval.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.16. 17:34:36

@soproni1: van egy jobb ötletem:
meg kellene szűntetni az adót, így nem érné meg optimalizálni... ( -> nincs állam se )
és így semekkora energiát se kellene fordítani az üldöző szervekre..
nyílván kevesebben élnének az államból, már csak amiatt is, hogy nem lenne állam.....
áááám
"aki rendesen dolgozik, az a többszörösét kereshetné minden szakmában"
újra jövel az 500%-os sztahanovisták kora :D

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.16. 17:38:08

@szorokin: továbbá arrúl nem is beszílve, hogy megszűnne a vízfej, a bürokrácia
nem lennének politikusok, se politikailag kinevezettek, -->> nincs ember, így nincs lehetőség a korrupcióra sem ->
EGY JOBB VILÁG, áááááhhh

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.16. 17:56:19

az tutti, hogy a sarki hot dogos hamarabb is fog ülni ha nincs rendben az adója, mint ezek közül bárki valaha. :S

Szociknak vége 2013.05.16. 18:13:12

Butaság.

Az állam pontosan a kiskapukkal ösztönzi a sikeres kapitalistákat arra hogy nála dolgozzanak/fektessenek be.

Minden állam azért a pár %-ért, tized %-ért hajbókol a sztívdzsobszok előtt. Mert minden egyes alkalmazott járuléka/adója is az Apple-n áll vagy bukik. Ezért az ilyen számításoknak semmi értelmük, a politikus jön, segget nyal hátha odamegy a cég. Ennyi.

calabria007 (törölt) 2013.05.17. 09:27:38

@gombosg:

a szocialisat (vagyis inkább fasiszta) USÁ-nál szép lassan már Kína is kapitalistább lesz...

calabria007 (törölt) 2013.05.17. 09:29:23

@Bölcs Jaroszláv:

ehhez még a jövedéki adókat is nyugodtan hozzá lehet adni

egyébként végső soron minden adó a jövedelmeket adóztatja

Bölcs Jaroszláv 2013.05.17. 17:26:38

@calabria007: Igen, gondoltam rá, hogy megemlítem, de végül is az "csak" egy luxusadó, amely nem érint minden fogyasztási cikket, míg az ÁFA például abszolút mindent és mindenkit érint, még a munkanélkülieket és nyugdíjasokat is.

nyuggernyúzó 2013.05.18. 22:32:45

@Bölcs Jaroszláv: A fogyasztást egyszerűbb és igazságosabb adóztatni, mint a jövedelmet.
süti beállítások módosítása