sorok között

sorok között

Így csináltak volna forradalmat a "civilek"

2014. december 21. - Politikai Ateista

A múltkor említettem, hogy az USAID helyi hip-hop előadók segítségével szeretett volna forradalmat csinálni Kubában.

 

Szerintem érdekes történet, már csak azért is, mert a segítségével némi bepillantást nyerhetünk bizonyos civilnek nevezett szervezetek árnyékban végzett tevékenységére,

 

A USAID külföldi országokat segít anyagilag, irányelveit az Amerikai Külügyminisztérium határozza meg, 1961 óta működik, és a szegény, katasztrófa sújtotta, illetve demokráciáért küzdő országokat segíti. Az USAID ezévi jelentése kiemelten foglalkozik a civil szervezetekkel, amelyek az amerikai politikai gondolkodásban kiemelt jelentőségűek. - HVG

 

A szerb Rajko Bozic zenei promóciós vonalon mozgott, 2009 elején érkezett Havannába a Creative Associates International nevű szervezet megbízásából. Az USAID több millió dollár értékben szerződtette a Creative Associates International-t.

 

A dokumentumok szerint Bozic feladata az volt, hogy manipulálja a kubai rap szcénát, annak érdekében, hogy "segítsen a fiataloknak áttörni az információs blokádot" és "építsen hálózatokat a társadalmi változások előmozdítása érdekében".

 

Bozic látott fantáziát a kubai rapperekben, akiknek a dalszövegei egyébként is meglehetősen renszerkritikusak voltak.

 

Viszont már rajtuk tartotta a szemét a kubai nemzetbiztonság, sőt a kormány egy külön hivatalt is létrehozott a hip-hop féken tartására - Agencia Cubana de Rap.

 

Bozic szerint ez nem feltétlenül jelentett hátrányt, egy kis elnyomás még a javukra is válhat "a (kubai) hip-hop színtér elég államellenes, hogy imponáljon a fiataloknak, ugyanakkor annyira még nem veszélyes részt venni a játékban" - írta a főnökeinek.

 

Az előadókat nem tájékoztatták a valódi célokról, ők abban a hitben éltek, hogy mindössze kulturális jellegű kezdeményezésekben vesznek részt.

 

Az egyik beszervezett csapat, a Los Aldeanos

 

A fedősztori szerint Bozic alternatív médiával és marketinggel foglalkozott, és egy TV projekt kedvéért érkezett Kubába, amelynek keretein belül fiatal zenészek munkásságát örökíti meg.

 

Közben összegyűjtöttek 200 "társadalmilag tudatos fiatalt", akiket az erre a célra létrehozott TalentoCubano.org oldalon igyekeztek közösségi hálozattá formálni, amely reményeik szerint, idővel kormányellenes társadalmi mozgalommá nőtte volna ki magát.

 

Közben a kubai elhárítás összerakta a képet, és megbuktatta a rap-forradalmat. Bozic és a Creative Associates International kubai embere, Adrian Monzon elhagyta az országot.

 

Ez csak a lényeg, a teljes történet fordulatokban gazdag, tényleg érdemes elolvasni.

 

Bozic volt az egyik szervezője a szerbiai Exit fesztiválnak 2000-ben.

 

Az első Exit rendezvényt 2000 nyárán tartották meg. Ingyenes volt a belépő, egy hónapig tartott, és több zenész fellépett, valamint filmeket mutattak be. A rendezvény célja a fiatalok animálása volt, hogy támogassák a Milošević elleni választásokat. - Wiki

 

 

Az akcióval kapcsolatos dokumentumok itt elérhetők.

 

AP, HVG, Wikipedia, Business Insider nyomán

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr776998571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.21. 17:29:53

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2014.12.21. 17:26:53

Más országból már rég kizavarták volna ezt az idegen belügyekbe avatkozó felforgató ügynököt, aki korábbi állomáshelyén, Szíriában is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2014.12.21. 16:39:08

dópmen a köztársasági elnök c. ballib projekt

Mr. Hyde 2014.12.21. 17:24:41

Kubában már meg volt a forradalom 1959-ben, újrázni inkább ellenforradalom lenne, de ellentmondás mindenképpen.
A latinó gengszterek inkább az USA-ban reppelhetnének össze egy forradalmat, rájuk fér.
:-)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.21. 18:22:23

@Larry Silverstein:

Most hogy mondod, ebben lehet valami, nem is kevés igazság.
süti beállítások módosítása