sorok között

sorok között

Az MSNBC műsorvezetője szerint a mainstream média feladata, hogy szabályozza mit gondolnak az emberek

2017. február 24. - Politikai Ateista

Az MSNBC stúdióbeszélgetésének témája az emberevő Donald Trump volt, amikor az egyik műsorvezető, Mika Brzezinski (igen, annak a bizonyos Brzezinskinek a lánya), azt nyögte be, hogy:

"(Trump) megpróbálja aláásni a médiát és megpróbál előállni a saját tényeivel. És miközben a munkanélküliség és a gazdasági helyzet romlik, elképzelhető, hogy már annyira sikeresen aláásta a (média) mondanivalóját, hogy képessé vált kontrollálni, hogy mit gondoljanak az emberek. És ez a mi feladatunk."

 

 

Mika Brzezinski freudi elszólása legfeljebb azoknak okozhatott meglepetést akik ma születtek, és még hisznek abban a mesében, hogy a mainstream média feladata az objektív tájékoztatás.

Értékes és értéktelen áldozatok

Szeretnék visszautalni erre a bejegyzésre, ami nem is volt egy igazi bejegyzés inkább csak egy könyvajánló.

Chomsky propagandamodelljében szerepel az értékes és értéktelen áldozatok koncepciója.

Lényegében egyszerű dologról van a szó, a sajtó a politikailag értékes áldozatokra ráirányítja a figyelmet, míg az értéktelenektől megvonja.

Egy propagandarendszer következetesen úgy ábrázolja az ellenséges államok által bántalmazott embereket, mint értékes áldozatokat, míg azokat, akik saját kormányuktól, vagy annak csatlósaitól szenvedtek el legalább olyan súlyos sérelmeket értéktelen áldozatokként mutatja be. Az értékesség megállapítható az áldozatokra irányuló figyelem, illetve a velük kapcsolatos felháborodás mértékéből és jellegéből.  - Chomsky-Herman: Az Egyetértés Gépezet

Ahogy a múltkor már említettem, a könyvet 1989-ben adták ki először, ezért a felsorolt példák már nem aktuálisak, de napjainkban sem sokat keresgélni, hogy megfigyeljük a jelenséget.

Itt van például az aleppói kisfiú, akinek az arca valószínűleg sokaknak ismerős.

aleppohit.jpg

 

Ezt a fiú Aleppó felkelők által ellenőrzött részén sebesült meg vélhetően az orosz, vagy szír légierő bombatámadásában. Szörnyű történet, amire a nyugati sajtó óriási figyelmet szentelt.

Az aleppói kisfiú értékes áldozat, mivel az "ellenségeink" áldozata.

 

Az eset brutalitása miatt nem igazán lehetett csendben maradni, viszont az aleppói fiúnál jóval kevesebb figyelmet kapott az a 12 év körüli palesztin fiú, akit az amerikai kormány által egyik mérsékeltnek elkönyvelt, és fegyverekkel támogatott kormányellenes csoport lefejezett, majd a mobiltelefonokkal rögzített felvételt feltöltötték a videómegosztó portálokra.

Én ezt a videót inkább nem szúrnám be, de itt megnézheted.

 

Mainstream szemszögből nézve úgy tűnhet, hogy Aleppóban a mérsékelt lázadók bátran harcolnak a zsarnoki Aszad seregei ellen, miközben a szír és orosz légierő kórházakat és bölcsödéket bombáz, de biztosíthatlak, ez nem egészen így van.

Az úgynevezett mérsékeltek mesterlövészekkel, aknavetőkkel, Grad rakétákkal tartják tűz alatt a kormány területein élő civileket.

Azonban a lázadók áldozatai értéktelenek a nyugati média számára.

Baraa Hamdo-val szombaton végzett egy "mérsékelt" mesterlövész.

baraahamdo.jpg

Értéktelen áldozat.

 

Mireille Hindoyan és az öccse Arman Hindoyan október elején haltak meg, amikor a mérsékelt lázadók tűz alá vették a kormány ellenőrzése alatt álló örmény-negyedet.

swimmers.jpg

Értéktelen áldozatok.

 

 

Élő pajzsként használják a civileket a "mérsékelt" lázadók Aleppóban

Az aleppói tűzszünetet meghosszabbították, annak érdekében, hogy Aleppó lázadók által megszállt keleti negyedeit elhagyhassák a polgári lakosok.

Egyelőre nem sok a jelentkező.

Az Euronews szerint azért, mert félnek a letartóztatástól:

Az Aleppoban ragadt helyiek szerint nagyon sok veszélyt rejtenek a menekülési útvonalaknak kijelölt folyosók. Sokan attól félnek, hogy a másik oldalon Asszad katonái letartóztatják őket és börtönbe kerülnek, ha egyátalán túlélik az utat. - Euronews

Mondjuk megemlítik, hogy az út is rejthet halálos veszélyeket, azonban nem részletezik mik ezek.

A "mérsékelt" lázadók tűz alatt tartják a civilek, és sérültek részére fentartott menekülési folyosókat.

 

 

 

Az amerikai kormány tudja, hogy a szövetségeseik pénzelik az Iszlám Államot

A Wikileaks által a közelmúltban nyilvánosságra hozott e-mailek szerint az Egyesült Államok kormánya tisztában volt vele, hogy az Iszlám Államot a szaúdiak és Katar is támogatja.

Ez John Podesta, aki akkoriban Obama tanácsadója volt, és Hillary Clinton kiszivárgott levelezéséből derült ki.

Csak zárójelben, mainstream híroldalak a hazai oldalakkal együtt (az MTI nyomán) elsősorban Podesta kijelentésére koncentrálnak, arra, hogy a kiszivárogtatás az oroszok műve.

Oroszország állhat a WikiLeaks hétfő óta zajló újabb kiszivárogtatási hulláma mögött – jelentette ki kedd este John Podesta, az amerikai demokraták elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak kampányfőnöke. -

Oroszország állhat az új WikiLeaks-kiszivárogtatás mögött? - 168 óra

Ez egyszerűen a figyelem elterelése a levelek tartalmáról.

Továbbá a cikkek olvasásakor úgy is tűnhet, mintha esetleg csak Hillary Clinton fejéből pattant volna ki a szaúdi-ISIS kapcsolat, miközben Clintonné amerikai és nyugati hírszerzési ügynökség információira hivatkozik.

a jobboldali Daily Caller című lap a Clinton Iszlám Állam ellen kidolgozott tervét tartalmazó levéllel foglalkozik, utalva arra az állításra a levélben, amely szerint a dzsihadista terrorszervezetet Szaúd-Arábia és Katar finanszírozhatja. -

Szivárogtatott a Wikileaks: Clinton szerint a szaúdiak pénzelhetik az IÁ-t - ATV

És a feltételes mód sem stimmel. Az e-mailben Hillary nem feltételezi, hogy Szaúd-Arábia és Katar esetleg finanszírozhatja az Iszlám Államot, hanem titkosszolgálati információkra hivatkozva határozottan állítja.

Sőt, javasolja, hogy kezdjenek nyomást gyakorolni az ISIS-t támogató államokra.

While this military/para-military operation is moving forward, we need to use our diplomatic and more traditional intelligence assets to bring pressure on the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL and other radical Sunni groups in the region. - Wikileaks

Miközben ez a katonai akció zajlik fel kell használnunk a diplomáciai és a hagyományosabb titkosszolgálati eszközeinket, hogy nyomást gyakoroljunk a szaúdi és katari kormányokra, amelyek titkos pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtanak az Iszlám Államnak és más radikális szunnita csoportoknak a régióban. - Wikileaks

A dolog orwelli pikantériája, hogy Szaúd-Arábia és Katar nem csak a nyugati Iszlám Állam ellenes koalícióhoz csatlakozott, de a szaúdiak megcsinálták a saját anti-ISIS koalíciójukat is.

Theresa May szeptember elején azzal védte az Egyesült Királyság fegyvereladásait a szaúdi rezsimnek, hogy Szaúd-Arábia az egyik legfontosabb partner a terrorizmus elleni harcban.

Barack Obama nemrégiben megvétózta azt a javaslatot, amelynek alapján a 2001 szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások áldozatai beperelhették volna Szaúd-Arábiát.

A szaúdi diktatúra nem szerepel az USA terrorizmust támogató országokat nyilvántartó listáján. 

 

A karikatúristák sajnos ebben az esetben is sokkal pontosabban tájékoztatnak, mint a maistream média újságírói.

saudaesh.png

 

 

 

 

Herman - Chomsky: Az Egyetértés Gépezet - könyvajánló

A tömegmédia politikai gazdaságtana, és az értéktelen áldozatok

Amikor végre használható angol nyelvtudásra tettem szert, egy új világ nyílt meg előttem. Tudom, nagy szavak.

Angol nyelvű könyveket kezdtem olvasni, és felfedeztem Noam Chomsky műveit. Zseniálisnak tartottam őket, de nem voltak egyszerű olvasmányok.

Magyarul viszont néhány beszéd és interjúgyűjteményen, illetve nyelvtudományi műveken kívül nem jelent meg semmi. Idén ez szerencsére megváltozott.

covers_391567.jpg

 

Az Egyetértés Gépezet a magyar nyelvű kiadása, az 1989-ben megjelent Manufacturing Consent című munkának. De az eredeti változat is legalább annyira időszerű napjainkban mint 89-ben.

A szerzőpáros az Egyesült Államok média-propagandagépezetének működését ismerteti a Herman-Chomsky propaganda-modell alapján, konkrét példákkal illusztrálva.

A könyv azért is aktuális, mert 89-óta a gyakorlat alig, vagy egyáltalán nem változott. És ez gyorsan nyilvánvalóvá válik az olvasó számára.

Én kötelező olvasmánnyá tenném, mivel bepillantást enged azokba a kifinomult módszerekbe, amelyekkel a függetlennek és objektívnek beállított amerikai, illetve nyugati tömegmédia befolyásolja a gyanútlan közönségét.

A könyv 4 ezer forint körül van, és a legtöbb hazai forgalmazónál megrendelhető.

 

 

 

Deutsche Deathwatch - megint az adófizetők állják majd a számlát

A portfolion megjelent egy cikk amely szerint a Deutsche bank nem tudja elkerülni a csődöt.

A múltkor azt írtam, hogy a DB-helyzet sokkal rosszabb mint a Lehman.

Miközben a Lehman egy viszonylag kis befektetési bank volt, a DB németország legnagyobb pénzintézete, és rendszerszinten is jelentős. Az egyik legjelentősebb a világon.

Mindenki a 14 milliárdos bírságról beszél, pedig ez annyira nem lényeges.

Ami igazán fontos, az a DB származékos ügyleti kitettsége.

db_gross_exposure_2.jpg

 

Ez okozza, illetve okozhatja az igazi fejfájást, megspékelve a rendszerszintű kockázatokkal.

A Deutsche Bank a csőd esetén csak az első dominó lenne. Nagyjából ők kezdhetnének izzadni utána:

db_imf_1_0.jpg

 

Felejtsd el a bírságot, a DB már előtte is rossz formában volt.

 

Az Európai Bankhatóság (EBA) által megvizsgált 51 európai nagybank közül a Deutsche Bank stresszforgatókönyv melletti 7,8%-os elsődleges tőkemegfelelési mutatója bizonyult a negyedik legrosszabb számnak a bankra vonatkozó tőkekövetelményhez képest, vagyis Európa egyik leggyengébben tőkésített bankjáról van szó. - Portfolio.hu

 

A Nemzetközi Valutaalap június végi jelentése szerint a Deutsche Bank a világ legkockázatosabb bankja, a listán a brit HSBC és a svájci Credit Suisse követi. Az IMF szerint a német bank olyan nagy partneri hálózattal, határon átnyúló kitettséggel és beágyazottsággal rendelkezik a legkülönbözőbb pénz- és tőkepiacokon, ami alapján a bank esetleges fizetésképtelensége a legnagyobb arányú tőkevesztést okozná a globális pénzügyi rendszer szereplői számára. Ha a Deutsche Bank bedőlne, az a globális pénzügyi rendszer egészét bajba sodorná az IMF szerint.- Portfolio.hu

 

Nem csak az IMF és a stressztesztek eredményei szerint jelent rendszerszintű kockázatot a DB.

 

Robert Engle a New York University Nobel-díjas közgazdásza alkotott egy modellt, amely rangsorolja a pénzügyi intézményeket a rendszerszintű kockázat alapján.

A modell számításba veszi az adott bank saját tőkéjét, a részvények aktuális értékét, és a tőkeáttétet.

Sejted mit akarok mondani, Engle modellje alapján is a Deutsche Bank a legkockázatosabb.

 

systemic-risk2.png

 

 

Gondolj bele, mekkora pénzügyi szartornádót okozott a viszonylag jelentéktelen Lehman.  Na azt szorozd meg legalább százzal. És az már majdnem Deutsche Bank.

 

Valamelyik német újság azt írta a múlt héten, politikai katasztrófát okozna ha Merkel, és a német kormány állami pénzből mentené meg a DB-t. (Mivel nemrég éppen ezért cseszegették Matteo Renzi olasz miniszterelnököt.)

Ez elképzelhető, viszont a DB bedőlése pénzügyi katasztrófát okozna, ami minden bizonnyal magában hordozza a politikai katasztrófa lehetőségét is.

A lényeg ennyi: A Deutsche Bank Too Big to Fail.

 

Nem véletlen, hogy a német kormány már tárgyal az amerikai partnereivel.

Eddig mind az amerikai, mind a német politikusok cáfolták, hogy bármilyen tárgyalásra sor került volna a legnagyobb német banknak belengetett 14 milliárdos amerikai bírság miatt. A németek azt mondták: ezt a balhét a banknak kell elvinnie. A Reuters azonban úgy tudja, hogy már "minden szinten" folynak a titkos tárgyalások. - Portfolio.hu

Ahogy a múltkor is írtam, a nyilatkozatok ellenére Merkelék mindent meg fognak tenni DB megmentése érdekében, ha ehhez ezer német szűz torkát kell átvágni elő adásban, akkor az lesz.

Még ha arcvesztéssel is jár, a német kormánynak még mindig egyszerűbb most szembenézni a 14 milliárdos bírsággal, mint a 42 ezer milliárdos származékos ügyleti pokolgéppel.

 

A kérdés már csak az, hogy hogyan mentsék meg?

És most nem a bírsággal kapcsolatos aktuális cimlapsztoriról van szó, hanem a Deutsche Bankban - és sok másik rendszerszintű kockázatot jelentő bankban - ketyegő származékos ügyleti időzített bombáról.

( Csak az AIG-t 182 milliárd dollárral kellet megmenteni a Lehmannal kezdődő derivatíva-cunami során.)

 

Talán megnyugtató, hogy a Bloomberg szerint a EU fejesei lázasan dolgoznak a megoldáson. A technikai részletektől megkíméllek, de a lényeg annyi, hogy ha valami történne, a végén ismét az adófizetők fogják állni a számlát.

Meglepődtél?

“Should these options be unavailable or be demonstrably insufficient to safeguard financial stability, government participation in the shape of equity support or temporary public ownership could be considered as a last resort,” according to the proposal. Those steps would need to comply with EU rules on state aid. - Bloomberg

Ez még csak javaslati státuszban van, de jelzi, hogy a problémáva súlyával tisztában vannak, jelenleg nincs megoldás, tehát a Deutsche Bankot nem hagyhatják bedőlni.

 

 

Források: Mishtalk, Portfolio.hu, Bloomberg, Robert Engle, Zerohedge

 

 

Trump talán adókerülő, de nem géniusz az biztos

A New York Times lehozta Donald Trump 1995-ös adóbevallását, és szenzációt csinált. A csúnya gonosz Trump közel 2 évtizeden keresztül nem fizetett adót. Legalábbis erre következtetnek.

 

Abban az évben ugyanis hatalmas, 916 millió dolláros (mai árfolyamon is 251 milliárd forintos, bár akkor ez az összeg jóval többet ért) veszteséget jelentett, miután a 90-es évek elején bedőlt több érdekeltsége is. A lap által megkérdezett szakértők pedig úgy vélik, ezt a veszteséget akár le is vonhatta későbbi jövedelemadó fizetési kötelezettségéből, azaz elképzelhető az is, hogy 18 éve nem kellett egy centet sem fizetnie jövedelme után. - Index

 

A NYT egy drámai hangvételű videót videót is kreált a hír mellé, mintha valami egetrengető konspirációt lepleztek volna le.

 

 

Természetesen a magyar sajtó Hillary seggéből tudósító újságírói is ráugrottak a bombahírre.

 

Donald Trump 18 éven át úszta meg az adófizetést - 444.hu

 

Gondolom nem volt könnyű, de azt azért kénytelenek voltak közölni, hogy igazából semmi illegális adótrükköt nem dobott be Trump.

Amit fontos hangsúlyozni, hogy Trump adószakértők szerint nem csinált semmi illegálisat: az akkori adórendszer lehetővé tette, hogy a leggazdagabb réteg megúszhasson ekkora veszteségeket is azzal, hogy évekig elkerülhették utána az adófizetést.- 444

Nem kiskapuról van szó, hanem az USA adótörvényei által biztosított teljesen törvényes lehetőségről. A hír 444-es magyar nyelvű ferdítésébe ügyesen becsempészték: " az akkori adórendszer lehetővé tette". Mintha azóta változott volna valami a vonatkozó törvényekben.

Illetve várj csak, valami mégis változott. Most már nem 18, hanem 20 éven keresztül lehet leírni a korábbi veszteségeket.

Ha a Google keresőjébe beírod "NOL tax planning", ezermillió amerikai könyvelő, illetve ügyvédi iroda ajálnja a szolgáltatásait.

 

 

Trump reakciója a vádakra az volt, hogy ő okos:

Ki tudtam használni ennek az országnak az adótörvényeit, így ástam ki a vállalkozásomat az ingatlanpiac gödréből akkor, amikor nagyon kevesek voltak képesek erre. - MTI

Biztosan nem teljesen hülye, de különösebb einsteini adottságok sem kellettek a nagy dobáshoz.

Amerikai vállalkozók milliói használják ki a veszteségek leírásából származó adókedvezményeket.

A Bloomberg szerint 2015-ben  1.17 ezer milliárd dollárnyi adót nem fizettek be a Trumphoz hasonló alávaló adóoptimalizálók az Egyesült Államokban.

 

Donald Trump semmiféle bűncselekményt nem követett el, morális szempontból azonban felvethet kérdéseket az ügy. Mondjuk az vesse rá az első követ, aki nem így cselekedett volna a helyében.

Warren Buffet állítólag egyszer azt mondta, ha az adószabályozás megengedi, akkor csináld, senki sem kötelezhet rá, hogy több adót fizess, mint amennyit a törvények előírnak.

 

Hillary Clinton kapott az alkalmon, és mélységesen felháborodott.

Ami azért is érdekes, mert ő évek óta a kormányzat felelős pozíciókat betöltő tagja, a férje még elnök is volt, mégsem kezdeményezte soha, hogy ezt a vérforraló adókerülési lehetőséget megszűntessék.

Sőt, Clintonné tavalyi adóbevallásából az is kiderül, (17. oldal) hogy  ugyanazt a kiskaput használta mint Trump, 2015-ben közel 700000 dollárt írt le korábbi veszteségek miatt.

 

hillarytax.jpg

via Zerohedge

 

Ami pedig a New York Times drámai leleplezőit illeti, a Forbes annak idején hozta nyilvánosságra, hogy az NYT 2014-ben egy cent adót sem fizetet, miközben 3.5 millió dollár adóvisszatérítést kaptak az államtól.

 

New York Times Hypocrisy On Corporate Taxes Reaches Record High - Forbes

 

 

Egy bagoly mondja verébnek klasszikus, vagy ahogy a Forbes szerzője találóan megjegyezte "talán nem kellene üvegházban kövekkel dobálózni".

A Lehman-hangulat, és a pletykák, amik a piacokat mozgatják

Miközben az előző bejegyzést írtam pénteken, a Deutsche Bank részvényeinek értéke hirtelen emelkedni kezdett. Minden megoldódott?

db1.jpg

 

Az részvényár növekedés oka, egy a Twitteren terjedő információ volt, amely szerint sikerült megyegyezni az amerikaiakkal egy jóval alacsonyabb bírságban.

A pletykát később megerősítette az AFP:

Az AFP névtelen forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy közel a megegyezés az amerikai Igazságügyi Minisztériummal a jelzálogkötvényekkel kapcsolatos banki bírság témájában (ez "csak" 5,6 milliárd dollár lehet a kezdetben kilátásba helyezett 14 milliárd dollár helyett), és a jelek szerint ez váltotta ki a záráshoz közeledve a hatalmas ralit a Deutsche Bank részvényárfolyamában - Portfolio.hu

Az AFP forrása minden bizonyal a Twitter volt.

 

A bizonytalan forrásból eredő híresztelés nem csak a DB papírjait befolyásolta pozitívan:

Jelentős hangulatjavulást váltott ki az amerikai részvénypiacokon a nyitást követően az a piaci értesülés, miszerint közel a megállapodás a Deutsche Bank és az amerikai Igazságügyi Minisztérium között a banki bírságról és annak mérete sokkal kisebb lehet az eddig gondoltnál. Ez vad szárnyalást okozott Európa egyik legnagyobb bankjának részvényárfolyamában, ami fellélegzést okozott a főbb nyugati részvényindexekben is és természetesen a bankpapírok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben. - Portfolio.hu

A dolog egyik szépséghibája, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Deutsche Bank vezetője, csak a jövő héten utazik Washingtonba az amerikai igazságügyiekkel tárgyalni.

Semmiféle alku nem jöhetett eddig létre, az AFP pénteki részvénymozgató híre minden bizonnyal kacsa volt.

 

A másik probléma, hogy a részvények pénteki szárnyalása ellenére a Deutsche Bank bedőlésének biztosítása (Credit Default Swap - CDS) drágább lett, vagyis a piacok szerint a kockázat nőtt pénteken is.

 

 

cdsdb.jpg

via Zerohedge

Az 5 éves lejáratú CDS 240 bázisponton zárt, az csütörtöki 234-hez képest, mondjuk nap közben 255-ön is járt.

 

Az már csak hab a tortán, hogy a hétvégén néhány Deutsche Bank ügyfél nem tudott a kártyájával fizetni, vagy készpénzt levenni az automatákból, "számítógépes rendszerhiba" miatt, jelentette a Handelsblatt.

A bank szerint csak néhány ügyfelet érintett a probléma. Azonban a DB-t övező Lehman-hangulatban, amikor a bankvezetők és német politikusok beleszakadnak a betétesek és a befektetők bizalmának megőrzésébe, egyáltalán nem jönnek jól az ilyen műszaki hibák.

Amikor azt mondják nincs ok az aggodalomra, ideje becsatolni az öveket

Néhány napja a Deutsche Bank főnök azt mondta, hogy náluk minden rendben. Semmi ok az aggodalomra.

 

john-db.jpg

 

Merkel is megszólalt az ügyben. Ez azért jelent valamit. Az állami mentőcsomagot lehetőségét kizárta. Tagadják, hogy a színfalak mögött a Deutsche állami megmentésének a tervei készülnek.

Az IMF vezetője, Christine Lagarde legitóbbi nyilatkozata szerint a DB szilárd alapokon nyugszik. Az egyik június végi jelentésükben még a világ egyik legkockázatosabb bankjaként emlegették.

 

 

Már régóta lehet tudni, hogy a DB-vel baj van. Ennek semmi köze az amerikai bírsághoz. Nem segített, de ennél sokkal mélyebb a dolog.

 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a nyár elején már célozgatott erre, amikor azt mondta, hogy az olasz bankok nem teljesítő hitelei eltörpülnek a Deutsche Bank problémái mellett.

A mainstream médián túli pénzügyi kommentátoroknál évek óta téma a Deutsche.

 

Fél éve összefutottam egy DB alkalmazottal. Megjegyeztem neki, hogy elég nagy lehet a para.

Kínosan vigyorgot bólogatás közben.

 

Vannak akik arról beszélnek, hogy a DB az új Lehman. Sokan meg arról, hogy erről szó sincs.

Én az utóbbiakkal értek egyet.

 

Ez most sokkal rosszabb.

A Lehman egy kis befektetési bank volt, aminek a nevét a bedőléséig csak kevesen ismerték. A DB németország legnagyobb bankja, a globális pénzügyi rendszer szintjén is jelentős. Ráadásul betétesei is vannak.

Az igazi probléma ez:

A világ egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - derivatív könyvével rendelkező befektetési bankjáról van szó. A 2015 végi adatok szerint 42 ezer milliárd euró volt a bank derivatív kitettségének névértéke 515 milliárd eurós pozitív érték (vagyis ennyi a bank mérlegen kívüli kitettségének összege derivatív ügyletekből) mellett. - Portfolio.hu

 

A DB származékos ügyleti kitettsége a német és az uniós GDP többszöröse:

db_gross_exposure_2.jpg

 

A „smartmoney”, a befektetési alapkezelők egy (egyelőre elenyésző) része menti a pénzét a német bankóriásból

Aggodalomra semmi ok.

Remélhetőleg a betétesek is így gondolják...

A démoni Putyin tényleg jobb vezető mint Obama?

A múlt héten tartották az USA elnökválasztási kampányának keretében a Főparancsnokok fórumát, ahol Trump és Hillary Clinton válaszoltak a műsorvezető és a közönség kérdésire.

Az amerikai birodalom magyar szócsöveinek sajtómunkásai a fórum lényegét Trump egyetlen kijelentésében vélték megtalálni.

Abban, amelyben Trump jobb vezetőnek nevezte Putyint Obamánál.

Nyilván ezt a mondatot tartották a legalkalmasabbnak Trump démonizálására.

 

Trump szerint Putyin a király - Origó

 

Trump jobb vezetőnek tartja Putyint, mint Obamát - Index

 

Trump már megint Putyint nyalta-falta - 444

 

Miután ekkora figyelmet szenteltek ennek a vitának, gondoltam talán lehozzák azt is, hogy a közvélemény hogyan értékelte Trump és Clinton teljesítményét, kit hoztak ki a párbaj győzteseként.

Mert az elnökválasztás kimenetelének szempontjából ez talán fontosabb, mint egy kiragadott mondat.

Tévedtem.

Gondoltam az objektív tájékoztatás érdekében pótolom a hiányt.

 

forum2.jpg

 

forum3.jpg

forum1.jpg

forum4.jpg

 

Trump a Putyinnal kapcsolatos pozitív megjegyzései ellenére tönkreverte a vitában Hillary Clintont.

 

Vagy az történt, hogy az amerikaiakat nem sikerült Putyin-nyalással megijeszteni, vagy ez a topic közel sem annyira lényeges az amerikai választóknak mint a demokratáknak és a hazai liberális újságíróknak.

De az is lehet, hogy az amerikaiak többsége egyszerűen egyetért a republikánus elnökjelölttel, és Putyint jobb vezetőnek tartják Obamánál.

 

Egy nem hivatalos felmérés alapján Trump már porrá alázta Clintont

Az ugyan nem derül ki, hogy Trump jobb elnök lenne Clintonnál, de az biztos, hogy sokkal jobb író.

 

Az Amazon adatai szerint Trump "Great Again" című könyve sokkal jobban is fogy, mint a Hillary Clinton nevével fémjelzett "Stronger Together".

Ami pedig az olvasók véleményét illeti a könyvekről....

Clinton 1.6 csillag, Trump 4.3, és miközben Trump könyvétől az olvasók 11%-a hányt be, Clinton irományáról az olvasók 83%-a gondolja, hogy totál szar.

 

bookreviews.jpg

Forrás:Zerohedge

Ön szerint a Trump, vagy a Clinton alapítvány a nagyobb köcsög?

A 444.hu napi rendszerességgel kötelezően lehozott trumpfikázó hírfolyamában találtam tegnap egy izgalmasat cikket.

Pontosabban, a cikk nem volt különösebben érdekes - konkrétumokat nélkülöző találgatások - csak az első mondat:

Elég sokat kritizálják Hillary Clintont a családi alapítványa miatt, és ehhez képest elég kevés figyelem irányult a Trump család forprofit szervezetére. - 444

Ami azt illeti, a Clinton családi alapítvány körül tényleg tombol a szarvihar, de ha valaki a 444-ből tájékozódik a világ dolgairól, akkor ebből nem sokat vehetett észre.

 

maxresdefault.jpg

 

A clinton+alapítvány keresésre mindössze egy darab, a Clintonék alapítványi szennyesével foglalkozó rövid cikket találtam, ami még 2015 márciusában jelent meg, és a FIFA adományairól szólt.

 

A Trump alapítvánnyal kapcsolatban viszon sokkal naprakészebbek a srácok.

 

Pénzt kunyerál, majd büszkén odaadja másoknak - így jótékonykodik Donald Trump - 444

 

Könyörtelenül lerántják a leplet Trump visszataszító adakozási szokásairól:

2010-ben például Trump vehette át a floridai Palm Beach Police Foundation díját "önzetlen segítségéért". A Trump Alapítvány 2008-ben és 2010-ben összesen 150 ezer dollárral támogatta a rendőralapítványt.

Pont annyival, amennyit Trump 2009-ben beszedett a New Jersey-i Charles Evans Alapítványtól,

akiket azzal keresett meg, hogy a Palm Beach-i rendőröknek gyűjt. - 444.hu

A szeptember 11-én megjelent írás szerint Trump pénzt kért másoktól, majd az alapítványa nevében továbbadta azt.

Ez példátlan.

 

Mennyivel szimpatikusabb Bill "szivartap*nába" Clinton, aki nemrégiben Robin Hood- hoz hasonlította magát, azzal a különbséggel, hogy ő nem rabolt ki senkit, hanem olyanoktól kért pénzt (kunyerált?) akiknek van, és olyanoknak adta, akiknek nincs.

 

robin.jpg

 

Remélem érzitek a különbséget a Trump és a Clinton-féle adakozási gyakorlat között.

 

Mert én nem.

 

Persze lehet játszadozni a kifejezésekkel, ha a "pénzt kért" vagy az "adományokat gyűjtött" helyett úgy fogalmazunk, hogy "pénzt kunyerált". Egyből máshogy hangzik.

De várj csak, van itt más is:

Trumpnak nemhogy egy fillérjébe nem került a jótékonykodás, de még nyerhetett is az ügyön:a rendőralapítvány Trump Mar-a-Lago Clubját bérelte ki a díjátadóra. - 444.hu

Whaaaaat? Trump akár 5000 dollárt is zsebre vághatott.

A pofám leszakad.

 

De lefogadom, hogy a jótékonykodás a Clintonéknak sem kerül egy fillérjébe, mellesleg Bill és Hillary alapítványa 2013-ban 140 millió dollárt kunyerált össze, amiből kemény 9 millió dollárt fordítottak adakozásra.

 

A többi fizetésekre, utazásokra, irodabérlésre, és "egyéb kiadásokra" költődött el.

 

Az amerikaiak kétharmada nem hisz a mainstream médiának

A Gallup tegnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásának eredményei szerint, csak a megkérdezettek 32%-a bízik abban, hogy a mainstream média korrekt módon prezentálja a híreket.

Az amerikai lakosság ennyire bizalmatlan még soha nem volt a tömegtájékoztatással szemben a mérések kezdete, 1972 -óta.

galluppol.png

 

A rossz hír, hogy ezek szerint az amerikaiak 32%-a még mindig debill.

A gyíkemberek jelentik: Putyin és Trump mérgezte meg Hillary Clintont

Hillary Clinton egészségügyi állapotát komoly érdeklődés övezte az elmúlt hetekben. Az elnökjelölt egészségét megkérdőjelező pletykákat a mainstream média igyekezett konspirációs teóriaként beállítani.

Aztán jött a clevelandi köhögőroham élőben, és a new-yorki rosszullét.

Majd a zavarbaejtően átlátszó magyarázkodás: allergia, aztán napszúrás, ami másnapra alattomos módon  tüdőgyulladássá mutálódott.

 

Clintonnéval kapcsolatban ma már csak egyetlen véleményt tekinthetünk konspirációs teóriának. Azt, hogy egészséges. 

Nem kell orvosi diploma ahhoz, hogy nyilvánvalóvá válljon Hillary-val valami kurvára nem stimmel. A mainstream média hozzáállása mindent elárul.

A vergődés kifejezetten szórakoztató. Külön poén, hogy akik korábban alusisakos idiótának bélyegeztek mindekit, aki szerint Hillary Clinton nem oké, most hirtelen nekiálltak összeesküvés elméleteket gyártani.

Az egész ügyben ezért is érthető módon sok a találgatás, többek között megszólalt Bennet Omalu nigériai származású orvos is, aki felfedezte a CTE-t, azaz az amerikai foci játékosainál jelentkező agysérülést. Szerinte toxikológiai vizsgálatot kellene végezni Clinton vérén, hogy kiderüljön, nem mérgezték-e meg a demokrata elnökjelöltet, írja a Washington Post. - Index

 

Gondolom mondanom sem kell kik a mérgezés gyanúsítottjai: Putyin és Trump.

Ugyanez a Washington Post alig egy héttel ezelőtt azt írta, hogy teljesen abszurd, és nevetséges feltételezni, hogy Clintonnénak valami baja lenne.

 

clinton-tinfoil-hat.png

 

 

Hantaboy Hillary olyan kicsattanó egészségnek örvend, mint egy tüdőbeteg hajléktalan

Dr Drew Pinsky 6 hat évig volt a házigazdája a CNN “Dr. Drew On Call” című műsorának. Az utolsó adás szeptember 22-én lesz látható.

A CNN sajtóközleménye valami közös megállapodásos blablabla.

Talán nem érdekes, de Dr Drew kirúgásának a híre néhány nappal azután röppent fel, miután a népszerű tévédoki augusztus 17-én egy rádióműsorban aggódott egy kicsit a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton egészségi állapota miatt.

Hillary egészségével kapcsolatban izgalmas találgatások terjednek mostanában. A pletykáknál csak az az izgalmasabb, ahogy kétségbeesetten megpróbálják elhallgattatni azokat, akik szerint valami nem stimmel az elnökjelölttel.

 

 

David Seaman a Huffington Post munkatársa. Pontosabban ex-munkatársa.

 

Kirúgták, miután két Clintonné egészségét feszegető cikket is volt pofája megjelentetni.

A két cikket meg olyan gyorsan törölték a Huffo-ról, mint Clintonné a kényes emailjeit.

 

David Seaman itt a saját szavaival meséli el a történetet, ha érdekelnek a részletek.

 

Ezek után öröm volt néni, ahogy a szivaros Clinton felesége clevelandi beszéde során minden kétséget eloszlatott az egészségével kapcsolatban....

Ja, nem. Majdnem megfulladt előben. 

 

 

Lehet, hogy Clintonné lánya csak azt kívánta, hogy az anyja soha többé ne tudjon hazudni?

A nizzai mészáros portréja - Francois Hollande

A múltkor írtam egy bejegyzést, aminek a lényege az volt, hogy könnyen visszafelé sülhet el, ha bizonyos országok szélsőséges csoportok támogatásával próbálják érvényesíteni a külpolitikai céljaikat.

Az az írás az amerikai kormány által az oroszok elleni harcában támogatott, és a 90-es elején hősként ünnepelt Oszama bin Laden-ről szólt.

Francois Hollande nyilvánvalóan nem olvasta.

De ha elolvassa amikor megjelent, már régen késő lett volna.

hollandeisis.jpg

Akkor egy Bassár el-Aszad idézet-részlettel kezdtem, ami azt hiszem most is helytálló.

"Ezeknek a (nyugati) politikusoknak tudniuk kellene, hogy a terrorizmus nem egy olyan ütőkártya amit megjátszhatnak amikor jónak látják, és a zsebükben tarthatják amikor nem. A terrorizmus olyan mint a skorpió, bármikor megcsíphet amikor nem is számítasz rá. "

 

Franciaország az elsők között volt aki támogatni kezdte a szír kormány ellen fegyvert ragadó csoportokat.

A Guardian 2012 decemberében megjelent cikke a szíriai fegyveres ellenzék legprominensebb támogatójának nevezi a francia kormányt, amely Törökországon keresztül juttatott pénzt a lázadóknak, hogy fegyvert és lőszert vásárolhassanak.

A cikk szerzője azt is megjegyzi, hogy szélsőségesebb, iszlamista csoportoknak is bőven jutott a francia adófizetők euróiból. Akkor az Iszlám Állam hivatalosan még nem létezett.

2014-ben Hollande megerősítette, hogy már nem csak pénzt, hanem egy ideje fegyvert is szállítanak a Szíriában tevékenykedő kormányellenes fegyvereseknek.

A pénzen és fegyvereken kívül Franciaország dzsihadista önkéntesekkel is bőven ellátta a szír polgárháborút.

Mondjuk ez 2013-ban még nem izgatta különösebben Manuel Valls belügyminisztert.

Valls azt nyilatkozta akkoriban, hogy nincs legális alapja letartóztatni a Szíriába utazó európai dzsihadistákat, vagy megtiltani a ki, illetve beutazásukat.

"A harcosok Szíriában nem Európa vagy Franciaország ellen harcolnak, hanem az Aszad-kormány ellen."

 

Azóta a szír káoszban megszületett az Iszlám Állam.

Franciország továbbra is támogatja a fegyveres ellenzéket, akik vállvetve harcolnak a "demokráciáért" az al-Kaida leányvállalatával, az al-Nuszrával.

A francia kormány képtelen nyomon követni, és megfigyelés alatt tartani a Szíriából visszatérő dzsihadistákat.

Manuel Valls szerint jobb ha a franciák hozzászoknak a terrorhoz.

 

 

 

 

 

 

Az ENSZ szerint gyermekeket ölni nem bűn - ha az nemes cél érdekében történik

2015 szeptemberében az ENSZ Kafkát megszégyenítő húzással Szaúd-Arábiát bízta meg az Ember Jogi Tanács egyik bizottságának vezetésével. Ennyi erővel művelődési és közoktatási miniszterré lehetne kinevezni Fekete Pákót.

saudibastards.jpg

 

 

Az ENSZ mindezt csupán néhány nappal azután lépte meg, hogy Jemenben a szaúdiak lebombáztak egy lagzit.

A szúdiak emberjogi hozzáállása még a jemeni násznép vérbefojtása nélkül is minimum érdekes. A nők egy hajszálnyival érnek kevesebbet a kecskéknél, lefejezéskultúrában pedig legfeljebb csak az Iszlám Állam versenyképesebb náluk.

Ja igen, az az Iszlám Állam amit Joe Biden szerint a szaúdiak is támogatnak.

 

Az ENSZ nemrég hozta nyilvánosságra a jelentését Children and armed conflict címmel. A jelentés a különböző fegyveres konfliktusokban a gyermekeket ért atrocitásokkal foglalkozik.

A végén van egy lista azokról a felekről akik gyermekeket rabolnak, soroznak, erőszakolnak, ölnek, csonkítanak, illetve iskolákat, kórházakat támadnak.

A jemeni konfliktusban való részvétele miatt Szaúd-Arábia is felkerült a gyermekmészárosok listájára.

Persze a szaúdiaknak ez egyáltalán nem tetszett, és azonnali helyreigazítást követeltek. Szerintük ugyanis "mindenki láthatja, hogy a koalíció nemes feladatot hajt végre a jemeni emberek érdekében".

Ban Ki-moon pedig úgy döntött, hogy a "pontosság" fontossága miatt a koalícióval közösen felülviszgálják majd a tényeket, de addig is leveszik a szaúdiakat a gyermekgyilkosok listájáról.

 

Ügyes kis pincsi ez a Ban Ki-moon, nem?

 

 

 

 

Az Európai Uniót egy idióta irányítja. Vagy még rosszabb...

Biztosan emlékszel még arra az atyai pofonra, amit Jean Claude Juncker kevert le Orbán Viktornak, miután keményen lediktátorozta.

Az eseményt mindenki a saját pártállása szerint értelmezte. Volt aki szerint Juncker egy fasz volt. A másik oldalon viszont tapsoltak, mert a demokratikus EU jóságos főnöke jól kiosztotta a rakoncátlankodó magyar Mussolini-t.

A helyzet azonban az, hogy Juncker nem csak Orbánt pofozta le.

És még csak nem is arról van szó, hogy verekedős kedvében volt az Európai Bizottság főbohóca.

Nem kell kétszer megnézned a videót, a megvilágosodához. Elsőre kiderül, hogy hol láttál utoljára a Junckeréhez kísértetiesen hasonlító mozdulatokat.

A kocsmában, zárás előtt, 15 fröccs után.

 

 

 

Juncker részeg mint az ágyú.

Donald Tuskról pedig az egykori Jelcin egykori testőre jut eszembe, aki állandóan készenlétben állt, hogy megakadályozza, hogy a főnöke összeroskadjon.

Európa első embere.

Fasza.

 

Hollande nem szeretne olyan társadalomban élni, mint a magyar

Pedig az Index tegnapi címlapját elnézve ott sem éppen rózsás a helyzet....

france.JPG

 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Magyarország jobb hely lenne. Persze tankolni most egyszerűbb.

 

Franciaország egy szuper-jóléti állam. Ami nagyon jó. De a jóléti állam is csak addig király, amíg a devizahitelre vásárolt Suzuki Ignis.

Amíg finanszírozható.

Amióta írom ezt a blogot azóta ismételgetem, hogy Franciaország nagy bajban van. Hollande megválasztásakor gazdaságélénkítést ígért, ami nyilvánvaló ökörség volt. A gazdaság nem annyira, csak a munkanélküliség és az államadósság nőtt azóta.

A francia jóléti állam le van gatyásodva, és ez nem csak az én véleményem, hanem a munkaügyi miniszteré is.

 

A jót könnyű megszokni. A franciáktól Hollande most el akarja venni azoknak a privilégiumoknak egy részét, amelyeket a munkavállalók természetesnek gondoltak. Nem azért mert szeretné, hanem mert kénytelen.

A válasz nem maradt el.

De ez még semmi.

Franciaország az állami juttatások, az állami nyugdíjak, a segélyek terén is egyedülállóan bőkezű. Ezt egy darabig még meg is tehetik.

Viszont belegondolni sem kellemes, hogy mi fog történni Párizs utcáin, ha Hollande, vagy az utódja, ezeknek a természetesnek gondolt privilégiumoknak a megnyírbálására kényszerül majd.

Mert ez csak idő kérdése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ideges muszlim visszatér, avagy ezért ne barátkozz terroristákkal

„Olyanok, mint a skorpió, amely nem fog hezitálni azon, hogy megcsípjen-e, amint alkalom adódik rá” - nyilatkozta Bassár el-Aszad szír elnök még 2013 őszén.

Az alábbi képen pedig Oszama bin Laden látható az angol Independent hasábjain, 1993-ban.

osama.jpg

 

A cikk címe valami olyasmi, hogy az anti-szovjet harcos a béke útjára vezeti a seregét. Az alcím szerint Oszama, a szaúdi üzletember aki az afganisztáni mudzsahedin számára toborzott harcosokat, most nagyszabású infrastruktúrális beruházások építkezésein veti be a csapatait Szudánban.

Oszamát 1993-ban hősként ünnepelte az Independent. Nem sokkal később már teljesen más okból volt a címlapok sztárja.

Nyilván nincs szükséged leckékre Afganisztán történelméből.

Az oroszok ellen küzdő lázadókat az Egyesült Államok kormánya a pakisztáni titkosszolgálattal karöltve képezte ki és fegyverezte fel. Az amerikaiak nagyon örültek Oszama, a "szaúdi üzletember" felbukkanásának, aki külföldről toborzott mérsékelt lázadókat a mudzsahedin soraiba, illetve részt vett a fegyverek szállításának koordinálásában.

Ha nekem nem hiszel, itt van Hillary Clinton.

 

1998-ban a francia Le Nouvel Observateur újságírója megkérdezte Zbigniew Brzezinskit, hogy megbánta-e, hogy támogatták azokat az iszlám fundamentalistákat akikből a jövő terroristái lettek.

Brzezinski szerint a világtörténelem szempontjából a Szovjetunió összeomlása, és a hidegháború vége sokkal fontosabb mint néhány felhúzott muszlim.

Ő már csak tudhatja, hiszen alaposan kivette a részét az afganisztáni csetepatéból.

osama_brzz.jpg

Oszama és Brzezinsky

 

 

Az évek és a polgárháborúk során a mudzsahedin Talibánná alakult, Oszama szorgalmas építőbrigádja al-Kaidává, Afganisztán pedig egy olyan élhetetlen bukott állammá, ahonnan százezerszámra indulnak a menekültek Európa felé.

 

Ha most azt gondolod, hogy Afganisztán és Szíria között akarok párhuzamot vonni, akkor nyertél, nem kell tovább olvasnod.

 

Szíriában hivatalosan természetesen senki nem támogatja az ex-Kaida Nuszrát, vagy az Iszlám Államot, csak spekulálni, és következtetni lehet, hogy kik pénzelik, képzik és fegyverzik őket.

Akárkik is ők, az biztos, hogy láncfűrésszel zsonglőrködnek.

A skorpiót nem rakhatod a farzsebedbe miután végzett az ellenfeleddel, mert kiszámíthatatlan. Mint Oszama bin Laden, a mudzsahedin logisztikus, akit hősként tiszteltek, pénzzel tömtek, végül mégis a gazdáiba mart amikor úgy látta jónak.

Mondhatod, hogy a World Trade Center elleni támadást nem is bin Laden követte el, de nem ez a lényeg.

A Talibán, az al-Kaida, az al-Nuszra, az Iszlám Állam mind mind Oszama bin Laden, és a támogatói öröksége.

Az igaz, hogy a Szovjetunió is széthullott, de ez, a gazdaság életképtelensége miatt csak idő kérdése volt.

Persze biztosan lesznek olyanok mint Brzezinski, akik egy-egy terrortámadás után megmagyarázzák majd a híradóban, hogy tulajdonképpen megérte, hiszen Aszad (az iráni kormány, Putyin) megbuktatása a "világtörténelem szempontjából" fontosabb mint néhány zavarodott dzsihádista.

Aztán sietve távoznak a stúdióból, hogy még a kijárási tilalom életbelépése előtt hazaérjenek ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Holland referendum - a demokraták szerint a demokrácia káros a demokráciára

A népszavazáson, ahol az EU-ukrán társulási egyezményről kellett dönteniük a hollandoknak, fölényesen győztek azok, akik elutasították az egyezmény aláírását. Hivatalos végeredmény csak a jövő héten lesz, a nyafogás, és a rettegés már megkezdődött.

 

jats_yunck2.jpg

                                        Brezsnyev és Honecker     Juncker és Yats

A közelmúltban történt jogszabályváltozás miatt lehetőség nyílt online aláírások összegyűjtésével referendum kiírását elérni Hollandiában.

Három holland euroszkeptikus szervezetnek több mint 400 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy referendumot írjanak ki a kérdésről. - Index

A legtöbb elemző egyetért abban, hogy a hollandokat nem igazán érdekelte az ukrán társulás, a nemmel szavazók elsősorban Brüsszelnek szerettek volna beinteni. Ez szerintem is így van.

A holland kormány a brüsszeli bürokratákkal együtta társulási szerződés mellett kampányolt, miközben igyekeztek elrettenteni a szavazókat attól, hogy szembemenjenek a központi akarattal.

Ha a nemek nyernek, Európa problémával néz szembe, és ez a probléma a destabilizáció– nyilatkozta korábban az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker, aki szerint az elutasítással kontinentális válság jöhet, és egy ilyen eredménynek Oroszország aratná le a gyümölcsét. - Index

A referendum kezdeményezőit és a nem-szimpatizánsokat bélyegezték radikálisnak, szélsőségesnek, az Euromaidan és az európai értékek árulóinak, burkoltan és néha kevésbé burkoltan putyinbérencnek is.

2015 óta tudjuk mit gondol Juncker azokról, akiknek nem tetszik a rendszer: "az európai egyezményekkel szemben nincs helye demokratikus választásoknak".

Logikus tehát, hogy ha valakinek baja van, ne adj Isten bírálja valamelyik az Európai Uniót, az nem lehet demokrata, kizárólag szélsőséges, radikális, vagy orosz ügynök.

 

Ahogy ez lenni szokott, a vesztesek azonnal számháborúba kezdtek:

Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a Daily Telegraph szerint nagyjából 12,5 millió holland szavazó alig több mint harminc százalékának kétharmada, körülbelül 2,5-2,6 millió ember buktathatja az 508 milliós EU és a 44,5 milliós Ukrajna közti megállapodást. - Index

 

bildt.JPG

Carl Bildt egyébként benézte egy kicsit a matekot, valószínűleg azt a módszert használja amit a svéd rendőrség a migránsok által elkövetett bűncselekmények hivatalos statisztikáinál.

Azt szeretnék sugallni, hogy Hollandiában ugyan győztek a szavazáson az elutasítók, de európai viszonylatban elenyésző kisebbségben vannak.

Ez a csúsztatás persze csak akkor lenne igaz, ha feltételezzük, hogy az összes többi - nem megkérdezett - európai igennel szavazott volna, és Európa teljes lakossága választásra jogosult.

De én támogatom, tegyünk egy próbát, legyen népszavazás az összes uniós országban, aztán meglátjuk.

 

A nagyon liberális nagyon demokrata Guardiannál viszont egyáltalán nem így gondolják. A holland referendum estéjén megjelent, igen csalódott hangvételű cikkük szerint nem kellene erőltetni, általános gyakorlattá tenni a népszavazásokat Európában. A megfelelően előkészített szavazásokkal állítólag nincs bajuk, csak azokkal, amelyek "gondatlanul szervezettek", és "elégtelenül megvitatottak" mert azok a reprezentatív demokráciát veszélyeztetik. ( Kit reprezentál az Európai Bizottság?)

A Guardian szerint a Brexit referendum is egy ilyen szervezetlen, elégtelenül megvitatott dolog. Gondolom azért nincsenek elragadtatva, gondolom azért mert ott is születhet olyan eredmény, amit nem szeretnének.

 

A cikküket azzal zárják, hogy az eredménytől, és részvételtől függetlenül a holland kormány egyszerűen ne vegyen tudomást erről a népszavazásról.

 

A Brexit-szavazás és a holland referendum között nincs közvetlen összefüggés, viszont ahogy már a múltkor is utaltam rá, elképzelhető, hogy a példák ragadósá válhatnak, és más uniós országok polgárai is a népszavazások lehetőségével fejezik majd ki az ellenérzéseiket a brüsszeli diktátumokkal szemben.

 

Sajnos nem áll módomban személyesen bejelenteni a hírt a Guardian szerkesztőségében, pedig nagyon megnézném a buta arcukat amikor megtudják, hogy a hollandok már egy a TTIP, a demokratikusan szupertitkos szabadkereskedelmi egyezmény ellen gyűjtik az aláírásokat.

 

A Panama-iratok és egy direkt magyar kapcsolat

Tegnap amikor a Wikileaks és a Panama-iratok szivárogtatóinak konfliktusáról írtam, nem szenteltem komolyabb figyelmet az ICIJ, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával együtt emlegetett OCCRP elnevezésű akármire. Pedig ez sokkal érdekesebb.

 

 

Az OCCRP, az Organized Crime and Corruption Reporting Project a saját bevallásuk szerint egy nonprofit regionális oknyomozó központokat és független médiumokat tömörítő közös program, amely elsősorban a Kelet-Európától Közép-Ázsiáig tartó területen tevékenykedik.

Ugyan sokkal halványabb felhajtás övezi őket, de a Panama-iratok tálalásában ők is részt vesznek az ICIJ-vel együtt.

Úgy néz ki, hogy a nagyokon kívül (Guardian, Süddeutsche, BBC) az ő szárnyaik alá tartozó médiumok és oknyomozók kaptak teljes hozzáférést az összes Panama-dokumentumot tartalmazó kereshető adatbázishoz.

Az OCCRP a saját bevallása szerint nem jöhetett volna létre a Soros-féle Open Society Foundations, illetve az USAID, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának támogatása nélkül.

 

occrp2.jpg

 

Amit akár úgy is lehet értelmezni, hogy az Egyesült Államok kormányának közvetlenül is van némi befolyása a Panama-iratokból merített információk terítésére. Én asszem elég óvatosan fogalmaztam, viszont a Wikileaks korántsem volt ennyire visszafogott amikor azt írták a Twitteren, hogy az egész Panama-iratos Putyin ellenes támadást az USA kormánya szervezte az USAID segítségével.

Korábban írtam már az USAID tevékenységéről, egyszer amikor egy Twitter-klónnal, illetve amikor Hip-Hop előadókkal akartak forradalmat csinálni Kubában. Elsőre talán meglepően hangzik, de az USAID még a Wikipédia szerint is fenntartja a jogot, hogy bizonyos szituációkban technikai, és anyagi támogatást nyújtson olyan ellenzéki csoportoknak amelyek éppen egy Washingtonnak nem szimpatikus kormány megdöntésén ügyködnek.

 

Így már érthető, hogy miért Putyin szerepel a címlapokon, és miért nem hallottunk még semmit a több mint 400 offshore amerikairól.

Azért sem értem miért kell mindenkinek az oroszok offshore ügyeivel foglalkozni, mert szerintem inkább azon kellene fáradoznia a szivárogtatóknak - ha már sikerült megszerezni ezeket az adatokat - hogy a saját országaik közéletét tisztítsák meg a panamázó politikusoktól.

Persze az is lehet, hogy ilyenek a nyugaton nincsenek. Na persze.

Majd' 3 évvel ezelőtt a G7 pénzügyminiszterei rendkívüli megbeszélésre gyűltek össze, ahol az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről állapodtak meg. Akkor írtam erről egy cinikus bejegyzést, hogy ettől senki ne várjon csodát, illetve azoknak sincs aggódnivalójuk akik offshore rejtegetik a vagyonukat.

Most itt tartunk.

 

Az amerikaiak pedig otthon is körülnézhetnének, mert a Bloomberg január végi cikke szerint "A világ legújabb kedvenc adóparadicsoma az Egyesült Államok".

reno.png

 A Panama-iratok nem csak Putyinnak, hanem a közép-amerikai konkurenciának is odacsaptak

 

Az OCCRP-nek egyébként 2 magyar tagja van, az Átlátszó, és a Direkt36.

 

Magyarországon a panamás hírek hivatalos szállítója a Direkt36, akik egyébként nem csak az OCCRP, hanem a Global Investigative Journalism Network nevű szervezet tagjai is. Az ő támogatóikat itt találod.

 

 

Cenzúrázott Panama-iratok és a Wikileaks balhé

Ahogy már valószínűleg hallottál róla, az úgynevezett Panama-iratokat a névtelen szivárogtató a Süddeutsche Zeitung német napilap egyik újságírójának jutatta el.

A 11.5 millió dokumentum feldolgozásában a Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) segédkezett. A nyers információtömegből közfogyasztásra alkalmas írásokat a Süddeutsche Zeitung-on kívül a The Guardian, és a BBC és még néhány kiválasztott kiadvány fog kreálni, és az orrod elé rakni. (Magyarországon a Direkt36 nevű "oknyomozó újságíró központ".)

 

mossack.jpg

Williambanzai7

 

Jól érted, az összes dokumentum soha nem fog nyilvánosságra kerülni, csak azok amelyeket a fent említettek közlésre alkalmasnak találnak.

A 11.5 millió iratból eddig 152 került fel a világhálóra. (Köztük Horváth Zsolt útlevélmásolata.)

 

Hogy miért ebben a formában zajlik a "történelmi jelentőségű" leleplezés, arról az ICIJ egyik vezetője, Gerard Ryle beszélt a Wired magazinnak:

Ryle elmondta, hogy nem áll szándékukban az összes iratot feldobni a netre Wikileaks-stílusban, mert akkor ártatlan magánszemélyek szenzitív adatai is nyilvánosságra kerülnének, azoknak a közéleti személyeknek a szennyesével együtt akikre koncentrálni szeretnének.

"Mi nem vagyunk Wikileaks. Megpróbáljuk megmutatni, hogy az újságírást felelősségteljesen is lehet csinálni."

 

Ryre hozzátette, hogy arra bíztatják az akcióban résztvevő médiumokat (Süddeutsche Zeitung, Guardian, BBC, stb ) hogy tartság szem előtt az országaik közérdekeit.

 

Nem esett jól a panamások beugatása a Wikileaks csapatának, akik egyébként már a "világbotrány" kirobbanásának a napján arra ösztönöztek, hogy az összes dokumentumot borítsák a netre, ezáltal a világ összes újságírója (vagy bárki akit érdekel) böngészhetne az adatok között, nem csak a kiválasztottak.

 

Miután viszont felelőtlennek bélyegezte őket az ICIJ vezető, ők is utánanéztek, hogy kik is pénzelik a Panama-szivárogtatás menedzselését.

 

Gyakorlatilag a Wikileaks megerősítette azt amiről éppen tegnap írtam.

 

A világrengető Panama-iratok tartalmát cenzorokon keresztül ismerheti majd meg a nagyérdemű.

 

És hogy kik azok az "ártatlan magánszemélyek" akiknek a szenzitív adatait meg kell óvni a közvélemény kiváncsisága elől, és kik azok akikre "közérdekből" koncentrálni kell, majd olyanok döntik el, akiket az USA leggazdagabb oligarcháinak alapítványai pénzelnek.

 

 

 

Törökország szerint az al-Kaida nem terrorszervezet

Az Egyesült Államokkal szemben Erdogan korábban sem gondolta, hogy a Dzsabhat an-Núszrát, az al-Kaida szíriai leányvállalatát terrorszervezetként kellene nyilvántartaniuk, de nagyjából 3 héttel ezelőtt mégis feltették őket listára.

De al-Kaidáék nem sokáig számítottak terroristának Törökországban, március 28-án, egy miniszteri kabinet megbeszélés során eldöntötték, hogy leveszik őket a terrorista szervezetek török listájáról.

Ez szerdán meg is történt.

Csak emlékeztetőül:

A szervezet névjegyét 2012 elején több öngyilkos merénylettel tette le, majd gerillái is belekapcsolódtak a szíriai polgárháborúba. Eleinte még saját identitását is igyekezett titkolni: nem hozta nyilvánosságra az al-Kaidával való kapcsolatát, identitását egy Aszad-ellenes „nemzeti” erő mimikrije mögé rejtette. - Index

 

Mértéktartó elemzők az an-Núszrát hosszú távon veszélyesebbnek tartják a kamikazepolitikát folytató Iszlám Államnál. - Index

erdogan-merkel-gorusmesi--6180704.Jpeg

süti beállítások módosítása