sorok között

sorok között

Nyomda Karácsonyra 2

2011. december 25. - Politikai Ateista

December 22-én írtam egy bejegyzést Nyomda Karácsonyra címmel amelyben azt állítottam, hogy az ECB a nyilatkozatok ellenére pénzt nyomtat, és közvetetten államkötvényeket vásárol, és ez a hirtelen jött "likviditás" forrása. Meglehetősen vakmerő ötletnek tűnt az ellenkezőjét állítani az ECB gyakran hangoztatott álláspontjának, de következő nap, december 23 -án megjelent egy cikk a Napi Gazdaságban:

Karácsonyi ajándék: nagyvonalúbb lehet az ECB

Napi Gazdaság

Érdemes elolvasni.

Amikor a Nyomda Karácsonyra című bejegyzést fogalmaztam, már tudtam, hogy egy második részt is írni fogok, amelyben a frissen nyomtatott új pénz útját kisérelem majd meg elméletben nyomon követni és, hogy rávilágítani, hogy ez a folyamat milyen jelentőséggel bír mindennapi életünkben. Ez úgy néz ki, hogy már csak egy harmadik epizód keretein belül fog megvalósulni, mert mindenképpen szerettem volna felhívni a figyelmet - a Napi Gazdaság cikkének segítségével is - arra, hogy a az ECB már nyilvánosan sem határolodik el annyira határozottan a QE politikájától, (és amit gyakorlatban már alkalmaz is) valamint arra, hogy ez még csak a kezdet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr683486100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.25. 20:05:34

"A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bankok egymásnak nem hiteleznek."

www.brokerblog.hu/2011/12/22/kvazi-europai-qe-12-22/

Minden QE addig működik, ameddig van bizalom.

Bizalom 1: "kölcsönadom, mert vissza tudja majd adni"
Bizalom 2: "kölcsönkérek, mert vissza tudom majd adni"

E két döntési helyzet - érdekes módon - független a rendelkezésre álló pénzmennyiségtől.

Ugyanez nálunk:
atv.hu/cikk/video-20111220_simor_andras
20:00 tól 19:05-ig

A bizalom ("amit kölcsönad, amely 2011. május 2-án elfogyott. Ez a QE sikertelen lesz.

2011.12.27. 10:16:20

Ugyanaz a folyamat zajlik Európában, amiről Simor is beszél:

"Ebben a környezetben hitel helyett inkább a tőkéjüket és likviditásukat kevésbé, illetve csak rövid időre lekötő, más bankokéinál pedig megbízhatóbb jegybanki eszközökbe áramoltatják a pénzt. Ennek jele, hogy december 23-án az eurózóna bankjai 82 milliárd 347 milliárd euróra növelték az EKB-nál elhelyezett egynapos betétállományukat, ami 2010 júniusa óta a legmagasabb értéknek számít."

Erről írtam:

"Az európai bankok óvatossága és bizalmatlansága közvetlen hatást gyakorol a magyarországi leánybankokra és anyabankkal nem rendelkező hitelintézetekre is"

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/nincs_hitel_massal_vannak_elfoglalva_a_bankok.160533.html

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.01.21. 20:39:24

@ Lane: teljesen egyetértek a bizalommal kapcsolatos meglátásoddal.
süti beállítások módosítása