sorok között

sorok között

Gazdasági csoda és áldásos hanyatlás

2013. december 30. - Politikai Ateista

Gazdasági csoda, vagy totális összeomlás felé kormányozza az országát a Abe Shinzo? Szerintem az utóbbi, de akadnak még optimisták.

kamikazeabe_1.jpg

Tegnap találtam egy cikket, amely szerint japán gazdasági csoda kibontakozásának lehetünk a szemtanúi, a  miniszterelnököt pedig a modern kor szamurájaként ábrázolja:

A modern kor szamuráját a fiskális és a monetáris politika teljes fegyverarzenálja szolgálta akaratának érvényesítésében, melyeket látva a piac elismerően fejet hajtott. A fiskális és monetáris stimulusok ugyanis célba találtak, és a jen elképesztő ütemű leértékelődését vonták maguk után, kiváló helyzetbe hozva ezzel az exportorientált szektorok vállalatait, melyek évek óta csipkerózsika álmukat aludták. Mindez pedig azt eredményezte, hogy Sinzó Abe politikájának hála, a japán részvénypiac minden képzeletet felülmúló erősödést produkált 2013-ban, maga mögé utasítva a világ vezető tőzsdéit. - Történet egy szamurájról, aki felvirágoztatta országa részvénypiacát - Portfolio

A Nikkei 225 valóban zúzott, 60%-ot emelkedett 2013-ban. Ez tényleg a gazdasági csoda félreérthetetlen jeleként kellene értelmeznünk?

Mert ha igen, akkor van egy rossz hírem a kapitalizmus számára.

A banánszocializmus jobban teljesít:

Ez itt a venezuelai részvénypiac elmúlt egy éve. Több mint 480% plusz, gazdasági csodáról azonban mégsem beszél senki, nem véletlenül.

Azért, mert ilyesmiről szó sincs.

A fontosabb piacokat azonban tényleg alázták, de lehet, hogy csak azért, mert a gazdaságuk méretéhez képest a legnagyobb arányú pénznyomtatási gazdaságélénkítési programot futtatják.

A cikk szerzői szerint a kormány és a jegybank sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően a piacok bizalma erősödött japánnal és a részvényeikkel szemben.

Mellékeltek egy listát a legnagyobb bizalmat élvező vállalatokról:

jpncomp.png

A piacok szerint a fukusimai erőmű üzemeltetőjét, a TEPCO-t övezte a legnagyobb bizalom 2013-ban. Ez azért komoly.

A másik sikertörténet a japán fizetőeszköz, a jen gyengítését övezi. Ezzel az export fellendítését szerette volna elérni Abe Shinzo.

A szerzők szemléltetik, hogy részvénypiacok szintjén be is jött a jen "áldásos hanyatlása", az exportorientált vállalatok papírjai erőre kaptak.

A realitás talaján más a helyzet.

Japán külkereskedelmi mérlege:

Japan-trade-balance-measured-in-yen-measured-in-dollars_chartbuilder

Októberben új rekordot döntött Japán külkereskedelmi hiánya, miközben jelentősen nőtt az export és az import is.

A tokiói pénzügyminisztérium szerdán közölt adatai szerint a hiány 1,09 ezer milliárd jent tett ki, ezzel tizenhatodik hónapja megszakítás nélkül deficites a külkereskedelem. - Csúcsot döntött a japán külkereskedelmi hiány - HVG

Addig amíg tart a pénznyomtatás, a Nikkei is szárnyalni fog. Amikor azonban véget ér, vagy a világ ráébred, hogy a jegybanki kártyatrükkökkel önmagában nem lehet meggyógyítani egy gazdaságot, na akkor kezdődnek a problémák.

Japán államadóssága a GDP 245%-a, a kormány éves bevételeinek a 2000%-a. Az kibocsátott államkötvények túlnyomó részét a Bank of Japan vásárolja fel - de az is lehet, hogy mindet.

Én mindenesetre remélem, hogy az Abenomics tényleg gazdasági csodaként kerül majd a gazdaságtörténeti elemzésekbe. Mert a bukása esetén a piacok azonnal elveszítik a bizalmukat, az amerikai, az angol és az európai jegybankok lazítási politikájával szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr575715682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.12.30. 09:51:37

A japók 25 éve csinálják ezt, nagy a tapasztalatuk benne.

szeptemberben leállították az utolsó üzemelő reaktort is, az energia cégek a risk free kategóriába kerültek.

A külker hiány jó, a deviza tartalékuk nem teremtett tényleges hozamot, és elszigetelte az országot. A növekvő import jobb gazdasági-politikai kapcsolatokat eredményez. Ideje visszatérniük a munkához, a pénzügyi spekulációtól nem lesz fejlettebb egy ország.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.12.30. 10:05:23

én ezen mindig csodálkoztam, hogy ha a tőzsde "szárnyal" 60%-ot, jajdejó, ha meg a kenyér ára "szárnyal" 60%-ot, akkor nagy a baj. az egyik infláció jó, a másik meg rossz??? addig jó, amíg az infláció csak a tőzsdén belül marad. mert ha ennek a rengeteg wc-papírnak, amit mostanában nyomtat a világ, egyszer csak pár ezreléke is rászabadul a reálgazdaságra, lesz itt olyan válság, hogy visszasírjuk 2008-at.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.12.30. 10:47:11

Japán hosszú ideje küzd a túlértékelt valutával és a deflációval. Venezuela nem.
Egyébiránt a monetáris expanzió valóban nem csodaszer, rövidtávon eredményes módszer, hosszútávon pedig kockázatos.
Viszont a japán kormány nem bízza a dolgot a kizárólag monetáris expanzióra. Emellett piaci reformokat is folytat.

@mrZ:
A japán kormány többek közt visszatért az atomenergiához is.

Brix 2013.12.30. 11:27:57

Hiába nyomtatja a japán jegybank ész nélkül a pénzt, az csak egy szűk réteget gazdagít elsősorban, a lakosság többi része alig profitál belőle. Egyébként a mentalitást, és a demográfiai trendeket úgysem tudják megváltoztatni monetáris eszközökkel.
A pénznyomtatással , mint válságkezelő eszközzel az a probléma, hogy nem tudja igazán kezelni a kapitalista rendszer egyre növekvő elosztási egyenlőtlenségei miatt kialakult válságot

tatuman 2013.12.30. 11:41:08

Mar bocs, de csak ez a ket veglet van? Csoda / totalis csod? Amugy a posztolo javaslata mi lett volna a dontesek meghozatalanak pillanataban fennallo Japan gazdasagi helyzet ismereteben?

szandé 2013.12.30. 13:48:22

Nem túl bölcs a politikája , gondolom a gazdasági döntései is hagynak kívánnivalót. Majd rájönnek, hogy Kína a szomszéd, a szomszéddal illik jóban lenni, és arra is rájönnek, hogy az USA túl messze lesz ahoz, hogy megvédje őket. Ha két városnyi ártatlan ember meghal az aggressziv politika miatt akkor el kell gondolkodni, hogy mindig vannak tőtünk erősebbek és miattunk , a vezetők miatt ártalanok halnak meg, akkor jóvá kell tenni, igazságot kell szolgáltatni az összes áldozatnak és békével kell indulni a jövőnek. De Japánnak az esett le ebből , hogy ni milyen jó az atom, ni milyen erős USA, ez atechnológia és ez a barát kell nekünk akkor "megindul a fejlődes" Meg is indult, de még nincs vége! Mindig az áldozatoknak kell igazságot szolgáltatni, úgy , nem bosszúval, hanem , azzal hogy jóvátesszük a bűneinket, mert, mindig ott maradnak az igazságtalanságok, és újra meg újra ismétli magát a történelem.

Jack__Bauer 2013.12.30. 14:29:54

@szandé: szerintem a rosszakat el kell ítélni, akik bűnösek szenvedjenek!

K12K23 (törölt) 2013.12.30. 15:56:58

@szandé:
Ne reménykedj, Kína mostanában elég agresszívan viselkedik, majdnem az összes szomszédjával összerúgta a port. A vietnamiak már az amcsikkal barátkoznak, a japánok meg szép lassan feladják az eddigi védekező hozzáállásukat és felkészülnek rá, hogy akár oda is tudjanak csapni a kínaiaknak.
htka.hu/2013/12/16/japan-17-osprey-3-global-hawk-52-aav-es-meg-sok-minden-mas/
htka.hu/2013/08/07/vizre-kerult-a-japanok-uj-helikopter-hordozoja/

zobod 2013.12.30. 16:21:59

@Brix: igen, mert ők számítanak. A javak és szolgáltatások elsöprő többségét a lakosság jó ha harmada állítja elő. Még az őket terhelő magas elvonásokból létrehozott kamu munkahelyekkel együtt is, kb. mennyi aktív tagja lehet a teljes népességnek fejlett államokban, 40-50%? Az a fontos, hogy ők jól éljenek, gyarapodjanak, jól érezzék magukat egy adott országban. A többiek gazdasági ereje kicsi, politikailag ugyan számítanak de cselekvési lehetőségeik korlátosak, nem tudnak elmenni sehova ha nem tetszik a rendszer... vagy ha igen, az sem tragédia. Ez nem cinizmus, ezek a tények.

mrZ (törölt) 2013.12.30. 16:29:34

@Lord_Valdez:
>>A japán kormány többek közt visszatért az atomenergiához is.
Szept 15-én leállították az utolsó reaktort is, japánban NEM maradt működő atomreaktor.
www.rferl.org/content/japan-nuclear-reactor-halted/25107437.html
"No timetable was given for a restart."

Ne azt nézd mit mondanak.

harmadik utas 2013.12.30. 17:05:38

Messziről jó hülyeségeket beszélni?

Új-Zélanddal mi a helyzet? :)

exilis 2013.12.30. 17:17:44

A baj ezzel az egész nyomtatósdival az, hogy csak akkor rántja ki japánt a szarból, hogy ha még a jelenlegi szintről is drasztikusan gyengül a jen. Viszont ha ez összejön, akkor a nyugdíjasok megtakarításai elértéktelenednek és nagyon komoly életszínvonal csökkenéssel számolhatnak.

2013.12.30. 20:22:31

Nincs mezőgazdasága,szinte nulla.Energiafüggősége kiszolgáltatottá teszi Japánt.
A helyzetük a világban katasztrofális.A jelenlegi jólét amit mi látunk átmeneti (mert amúgy az átlag japó nem él túl fényesen,sőt...

Mackósajt 2014.01.05. 13:08:36

Vicces, hogy szerző annyira fixált Fukusimára, hogy szinte már hetente tolja a témát érintő cikkeket (köztük olyat is, amiben simán hazudik), de nem veszi észre, hogy a japán külkereskedelmi mérleg pontosan a balesettől kezdve van zuhanórepülésben.

Abban persze van igazság, hogy a Yen gyengítése ezt nem oldja meg, ugyanis ezzel drágítják az energiahordozó importot, amivel a kiesett atomenergiát pótolják, és aminek nagy szerepe van a mérleg szakadékba zuhanásában (egyéb tényezők mellett természetesen).
süti beállítások módosítása