sorok között

sorok között

Magyarország 2.0

2013. november 17. - Politikai Ateista

Valami kormányközeli tanácsadó kihúzta a fejét a seggéből, körülnézett, és észrevette, hogy van néhány viszonylag fiatal magyar cég, amelyek nemzetközi viszonylatban is bizonyítottak. Utána jött a döbbenet, hogy Prezi ráadásul nem is a Simicskáé.


És meg meg is született a nagy ötlet, hogy a kormány meglovagolva mások sikereit, Magyarországot start-up nagyhatalommá változtassa 2020-ra. Cséfalvay el is szaladt az angolokhoz olyan érdemekkel vagánykodni, amelyekhez a kormányának az ég világon semmi köze:

 

A magyar szakpolitikus elmondta: a legfontosabb cél az volt, hogy felhívják befektetői közösség, a kockázatitőke-társaságok, az inkubátorok, valamint a londoni és a cambridge-i egyetemi közösség figyelmét azokra a változásokra, amelyek Magyarországon az induló vállalatokkal kapcsolatban történtek. Magyarországon nagyon élénk start-up világ kezd kialakulni, és a múlt héten meghirdetett program ezt hivatott tovább erősíteni - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán. - Budapest start-up fővárosi terveit ismertette Londonban Cséfalvay Zoltán - NGM

 

A bölcs kormányunk - kormányaink eddig nem sokat tettek hozzá az élénk hazai start-up világ kialakulásához. Sőt.

Ugyan nem nyilatkozhatok a nevükben, de könnyen el tudom képzelni, hogy a napjainkra befutott magyar start-up cégeknek is meg kellet küzdeniük azokkal a problémákkal, amelyekkel a vállalkozó kedvű magyaroknak általában: a napról napra változó adózási szabályokkal, a kapcsolati tőke elsőbbségével, a bürokratikus aknamezővel, és még sorolhatnám.

 

A barátságtalan vállalkozási környezetről egyszer már írtam a Növekedés korlátai című bejegyzésben.

Ez csak egy idevágó részlet:

"A Princeton egyetem professzora Dani Rodrik egyszer azt írta, (One Economics, Many Recipes) hogy vállalkozói szektor eredményességének a korlátja sok esetben a kormány, mivel gyakran favorizálják a nagy, politikai kapcsolatokkal rendelkező cégeket, illetve brutális, és nem ritkán költséges engedélyeztetési procedúrával és feleslegesen szigorú szabályozással hátráltatják a vállalkozó kedvűek kibontakozását. Rodrik kórképe hazánk tekintetében telitalálat."

Persze ez most változni fog. Megígérték. 2020-ban majd meglátjuk, hogy például a közbeszerzési eljárások esetében mennyi esélye lesz egy "újonnan alapított, induló innovatív vállalkozásnak" a rokonok, és a szobatársak cégeivel szemben.

Cséfalvaynak lehajtott fejjel kellett volna elmesélnie az angolok szigetén, hogy ezeknek a cégeknek külön tisztelet jár azért, mert képesek voltak figyelemre méltó sikereket elérni - az elrettentő magyar vállalkozási környezet ellenére is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr255638587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.11.17. 08:32:20

Ép elme nyerítve röhög az idegen tollakkal ékeskedő pávatáncosokon,ahogy mantrázzák az országnak:műköggy,műköggy.Bajnai 12%-os ipari növekedést hagyott rájuk,feltöltött jegybanki tartalékot,Mercedes beruházást...2 év alatt negatívba fordították a növekedést,nem érjük ma el a 2009-végi szintet?!

Magyarnaba 2013.11.17. 09:45:37

Hogy a kormányaink mennyire semmit nem tettek a most liberális anglomán blogírók által "startup" vagy "start-up" néven említett kezdő és jelentős növekedési lehetőségekkel bíró vállalkozásokért, azt jól mutatja hogy a két kifejezést az archívumok szerint 2013 áprilisában írták le először.

Vélhetően néhány héttel korábban írhatta le egy brüsszelben dolgozó referens az egyik összafoglalójában, hogy a következő EU-s ciklusban ezen cégek támogatására több jut, míg a közlekedési infrastruktúra támogatására kevesebb.

2013.11.17. 11:23:56

Jobbos kormányzás alatt eddig kétszer mentem csődbe,úgyhogy nekem senki ne akarja megmagyarázni hogy mekkora kedve van bárkinek is a jobbosok alatt vállalkozni.
Lófasz.
süti beállítások módosítása