sorok között

sorok között

A harmadik

2013. január 30. - Politikai Ateista

A olasz Banca Monte dei Paschi di Siena több mint 500 éves múltra tekint vissza, és a csizma alakú ország harmadik legnagyobb bankja. 2009 óta háromszor kellett megmenteni.

Ha ez így megy tovább lassan államosítani fogják a feneketlen pénznyelőt, akkor legalább nem kell rendszeresen csomagokkal bajlódni.

A helyzet kényelmetlenségét jelzi, hogy Európa legfontosabb embere Mario Draghi tegnap váratlanul hazalátogatott, hogy az MPS helyzetét megvitassa a kormány minisztereivel. A találkozó után az olasz pénzügyminiszter bejelentette, hogy a bankkal minden rendben van, és ez a mentőcsomag nem az aminek látszik. Nincs miről beszélgetni.

A Napi Gazdaság szerint ez még rendben lenne, (mert hát napjaink modern gazdaságának természetes velejáróját képezik a kormányzati bankmentések), de...

Az újabb MPS-akció nem lett volna skandalum, ám a közgyűlés előtt kiderült, hogy a bank mintegy 720 millió euró mínuszt szedett össze az elmúlt években olyan manőverekkel, amelyekkel veszteségeit remélte eltüntetni. Három, a Nomura, a Deutsche Bank, valamint a JP Morgan közreműködésével lebonyolított derivatívaügyletről van szó, amelyek nem jelentek meg szabályszerűen az MPS mérlegében. - Itt az újabb bankbotrány - Napi Gazdaság

Az MPS nem tanult, és a 21-re lapot kért a globális pénzügyi kaszinóban. Nem probléma, majd az adófizetők intézik a számlát. Megint.

Ez pedig Olafur Ragnar Grimson izlandi elnök üzenete Davosból:

 

                         via Vomit

 

"Az elmélet amely szerint meg kell menteni a bankokat annak az elmélete, hogy a sikerrel járó profitot a bankárok élvezik, a veszteségek adóemelésekben, illetve megszorításokban jelentkező következményei viszont a hétköznapi emberekre hárulnak. A felvilágosult demokráciák polgárai hosszútávon ezt nem fogják elfogadni."

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr345051766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.01.30. 21:32:02

pont a fuhrer megvalasztasanak napjan aktualis:
ha tenyleg engednek felvilagosulni a zembereket, nem demokraciaban, hanem alkotmanyos koztarsasagban akarnanak elni.
www.youtube.com/watch?v=RewUP-Fdhqk
süti beállítások módosítása