sorok között

sorok között

Isten hozta E.On elvtárs!

2013. január 12. - Politikai Ateista

A kormány rezsi ellen indított háborúja egy rendkívül összetett kérdés, én most csak az E.On gázüzletágának megvásárlásához fűznék néhány megjegyzést. Az állami cégek hatékonysági problémáiról már írtam egy bejegyzést, ezért ezt most átugrom.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint, az E.On államosítása önmagában édeskevés az árcsökkenéshez:

A vásárlásnak egy közvetlen következménye van: az E.On nagykereskedő veszteséges, onnantól kezdve, hogy ezt a magyar állam megveszi, ezt a veszteséget a magyar állam fogja finanszírozni, ami újabb malomkő lesz az MVM nyakában. ... A hosszabb távú hatása a vásárlásnak, hogy a magyar állam tárgyalhat a Gazprommal a hosszú távú gázszerződésről. - Varró: Áramkimaradások jöhetnek - Index

Szóval tárgyalhatnak...

Gazdaságtv.hu

A szakértők azonban kételkednek abban, hogy a magyar állam jobb alkupozícióban lenne mint a német multi, a Gazprom elnökhelyettese Alexandr Medvegyev már meg is üzente, hogy ne álmodozzunk olcsóbb gázról. Próbálkozni mindenesetre lehet, Orbán Viktor január végén Moszkvába repül.

Az E.On az egyik legjelentősebb partnere, és vásárlója a Gazpromnak, a kapcsolat üzleti alapú, az oroszok tele vannak gázzal, amit a német cég Európában értékesít. Az sem titok, hogy az orosz kormány a Gazprom energetikai óriásvállalatot előszerettel alkalmazza a politikai nyomásgyakorlás eszközeként, az "orosz gázfegyver" kifejezés nem véletlenül vált közismerté. Egyelőre úgy tűnik, hogy árengedményt nem sikerül kicsikarni, azonban az hazai gáznagykereskedelem államosítása politikai kockázatnak teheti ki az Magyarország gázellátását a jövőben, abban az esetben ha az orosz-magyar viszony - akár egy külső körülményből fakadóan -  megromlik.

A jelenlegi magyar kormány elkötelezett a keleti nyitás mellett, de mi van akkor, ha egy következő kormány ezt már nem tartja előnyösnek, nem is beszélve arról, hogy a politikai erővonalak átrendeződése nem csak hazánkban fordulhat elő. Lehet, hogy az E.On gáz államosításával a kormány kiszabadult a luxusprofitot hajhászó karvalytőke karmai közül, de egy olyan mérleghintára helyezte a magyar gázellátást, amelyen nagyon óvatosan kell egyensúlyoznia a nyugati szövetségesek és Moszkva nem ritkán ellentétes érdekei között.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr524997811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.01.12. 09:49:42

Szegény komcsigyereknek agyára ment a korlátlan hatalom és azt hiszi a farok csóválja a kutyát.Ujjabb unortodox győzelmekre számíthatunk,feltörlik vele az oroszok a padlót.

Mozsó 2013.01.12. 14:27:56

-1 Ha jól tudom az eon-nak 2 cégét vették vissza a gáznagykert és a gáztározót az egyik veszteséges a másik viszont nyereséges a 2cég szaldója is 10md ft +os szerintem ezen az állam nyer és nem veszít
-2 valahol olyasmit olvastam ,hogy a gazprom
a volumen csokkenése miatt eleve is tervez 10%os csökkentést minden vásárlójának
Így ez legalább hozzánk kerül fogyasztókhoz és nem megy ki nyereségosztalékként az országból

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.12. 14:40:03

A paksi atomerőmű bővítése lenne az oroszok számára olyan falat, amely esetlegesen gázárcsökkenéshez vezetne.

De ezt nekik kellene megfinanszírozni, mivel 10.000 milliárdos tételről beszélünk. Ekkora összeget már csak politikai okokból ruház be egy ország a másikba, főleg olyan ország, ahol az energetikai cégek állami irányítás alatt vannak.

Orbán a hírek szerint egy kis előételt visz az oroszoknak, rájuk bízná a hadsereg helikopterfelújításait, lemondván az amerikaiakkal épp a kormánya által kötött 100 milliárdba kerülő roncshelikopterbizniszt.

Mindenesetre ez azt hiszem elég nagy felzúdulást fog kiváltani az amerikaiaknál és a NATOban, Orbán Natoval szembeni pávatánca.

Ha a paksi atomot is az oroszok kapják meg, akkor a nyolcvanas éveket megelőző függő viszonyba kerülünk a teljes energiasprektrumban. És persze egyúttal politikai függés is lesz az ára.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.12. 14:53:48

@Mozsó:

Hát persze, mert kifizetni nem is kell!

Ahogy Móricka elképzeli.
Így járt Tarlós a Vízművekkel is!

"Bajba került a Fővárosi Vízművek
Figyelő Online
2013.01.12 11:55

Új banktendert kényszerült kiírni a Fővárosi Vízművek január első napjaiban, miután az OTP közvetlenül a szerződéskötés előtt visszalépett a hitelezéstől.

A vízművek összesen 13,5 milliárd forint hitelezésére kér ajánlatot, a pénzt 14 év alatt fizetnék vissza. A részvételi határidő január 21-én jár le, a gyorsított tárgyalásokat február végére szeretné lezárni a cég.
A Népszabadság ismerteti, hogy az elmúlt hónapok kormánydöntései az eddig milliárdos nyereséget termelő céget átbillentették a veszteséges oldalra. A közműadó 500 milliója, az Energia Hivatalnak fizetendő 400 milliós évi felügyeleti díj, illetve az iparűzési adó változó szabályai miatt elszálló milliók már a tervezett 600 milliós ingatlaneladás révén sem képesek nullszaldósra hozni a céget."
www.figyelo.hu/cikkek/383023_bajba_kerult_a_fovarosi_vizmuvek

Olyan kibaszott hasracsapásszerűen jött ez az egész Kádárista szagú "rezsicsökkentés", hogy a gáz és elektromos művek simán kiszámlázták még január első napjaiban is a régi áron.
Orbán és a Fideszes elvtársak úgy gondolkoznak, mint a faék, hoznak egy Párthatározatot és megelégedetten hátradőlnek, népboldogítás kipipálva.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.12. 15:15:22

@Mozsó:

Ezen vajon mennyit bukott az ország, mennyi ment pocsékba, haveri/ügyvédi zsebekbe, 4-5 milliárd?

" Távozott Schmidt Pál - lemondtak az állami mobilszolgáltató vezetői

2013. január 12., szombat, 14:10 • Utolsó frissítés: 5 perce
Szerző: hvg.hu

Minden bizonnyal az MPVI Mobil novemberi és decemberi közgyűlésén született döntés arról, hogy lemondanak a cég vezetői - írja a Napi Gazdaság.
A Napi Gazdaság úgy fogalmaz: Kalmár és Schmidt bábáskodott az új mobiltelefon-társaság megalakulásánál, ezért szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy távozásuknak üzenetértéke lehet − vagy teljesen új szereplők kellenek egy új koncepció megvalósításához vagy ezzel a lépésükkel azt akarták jelezni a szakemberek, hogy a cég gyakorlatilag megszüntette tevékenység.

Schmidt Pál 2011 nyarán távozott a Magyar Posta éléről, most az állami mobilszolgáltatót hagyta ott - anélkül, hogy a cég igazán elindult volna."

Mozsó 2013.01.12. 16:41:46

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Hát lehet,hogy hirtelen jött ez a rezsicsökkentés ötlet ,de úgy néz ki ez az embereknek jó és nem terheli az államkasszát ezért jó ötletnek tartom ,mert ezt most lehet másra költeni a vízműves dolgokhoz nem tudok mit válaszolni mert nem ismerem a részleteit Az MPVI meg jobb,hogy nem is jönne létre nekem nagyon erőltetettnek tűnik szerintem a kijelölt vezetői is azért mondtak le mert látják ,hogy ez így veszett fejsze nyele Sajnos ez nem teremtene versenyhelyzetet és erre ők is rájöttek

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.12. 17:32:08

@Mozsó:
'de úgy néz ki ez az embereknek jó és nem terheli az államkasszát'

Erről elég szép cikksorozatok születtek, és egy kormányhatározat a napokban:
"Az állam országosan 52 milliárd forintot áldoz a távhőszolgáltatók kompenzációjára a rezsicsökkentés miatt - ismerteti a keddi Magyar Nemzet."
www.origo.hu/gazdasag/20130108-magyar-nemzet-tavhodij-52-milliardos-kompenzacio.html

Úgyhogy készülj fel Matolcsy következő padlássöprő ötletére, amiből kifizeti valaki, vagy éppen te más jogcímen a rezsicsökkentést.

"Az MPVI meg jobb,hogy nem is jönne létre nekem nagyon erőltetettnek tűnik"
Csak épp totál feleslegesen elköltöttek Orbán Viktor paranoiájára* egy rakás pénzt.
Ezt is te fizeted!

/*=Az egész elvetélt ötletbe azért öltek bele állami milliárdokat, mert a Fidesz vezetői lehallgatásbiztos telefonrendszert akartak maguknak.
Aztán valaki elmagyarázhatta nekik, hogy az állami mobilhálózat is lehallgatható./

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.13. 10:42:02

@Politikai Ateista:

Ezt is olvastad?
Ezen forgatókönyv alapján megy itt minden évek óta:

"Egy moszkvai konferencián elhangzott, hogy Magyarország is azon, az orosz gazdasági érdekekkel lojális országok közé tartozik, amelyek csatlakozhatnának a Putyin tervezte Eurázsiai Unióhoz.
Magyarország és Bulgária is azon országok közé tartozik, amelyeket meghívnak a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezdeményezte Eurázsiai Unióba - nyilatkozták orosz politikusok és politológusok. Az új, gazdasági unió tervét Putyin októberben, az Ivesztyija című lapban fejtette ki. Ez a szervezet az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán alkotta Közös Gazdasági Térségen alapulna, amely január 1 óta működik. Dmitrij Medvegyev államfő a napokban úgy nyilatkozott: nem kell különösebben sietni a szervezet létrehozásával, de 2015-re meg kellene alakítani."
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyarorszag_putyin_uniojahoz_csatlakozik.502445.html
süti beállítások módosítása