sorok között

sorok között

Üzenet Brüsszelből - Célkeresztben a nyugdíjak?

2012. október 20. - Politikai Ateista


Moszkva Brüsszel nem késlekedett sokáig:

Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos brüsszeli csúcs utáni sajtótájékoztatóján elárulta, hogy már meg is kapta az Európai Bizottság válaszát a szerdán bejelentett egyenlegjavító intézkedésekről és ezért péntek reggel telefonos kormányülést tartottak. Tájékoztatása szerint Brüsszel úgy értékelte, hogy a Matolcsy György által bejelentett két csomag ellenére még mindig vannak kétségek az EU elvárásainak teljesítését illetően. - Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem - Portfolio.hu

A forradalmi hangvétel is a múlté: "Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - nyilatkozta a miniszterelnök.

A matolcsyzmus végleg kiverte a biztosítékot Brüsszelben. A második csomaggal az a baj, hogy nem ott szorít ahol azt elvárná az unió. Nem azért költöttek eurómilliárdokat a bankok megmentésére, hogy Orbán a kedvére adóztassa őket. Éppen ezért a miniszterelnök gyors viszontválasza - a bankadó, a közműadó, az energiadók emelése, illetve az online szerencsejáték adóztatása - sem lesz elég jó - árt az üzletnek. A hiánycél különbözetét, a stabilitás árát a zembereknek kell megfizetnie.

A riporter aziránt is érdeklődött, hogy mi volt az asztalon, mi volt az étlapon, amelyhez nyúlhatott a kormány az intézkedéssorozat összeállításánál. Banai Péter, a műsorban a következőképp fogalmazott: "Mi volt tehát a palettán? Palettán volt az, hogy a bankadó bent maradjon teljes egészében és a bankok még egy évig nagyobb terhet vállaljanak a közterhekből. Palettán lehetett az, amit több más ország csinált és amellyel Magyarország is élt korábban, hogy hozzányúl a nyugdíjakhoz és a bérekhez. - Banai: A palettán lehetett a nyugdíjak csökkentése is - Portfolio.hu

Ha jól emlékszem az év elején írtam, hogy ha tudni szeretnénk milyen megszorításokra számíthat a magyar lakosság akkor a legjobb ha az IMF receptre felírt romániai intézkedéseket vesszük alapul. Az IMF által előnyben részesített kiigazító csomagok jól fekszenek az Európai Bizottság asztalán. Ha a kötelezettségszegési eljárásokkal nem sikerül a magyar gazdaságpolitikát leterelni az unortodox pályáról, akkor az Európai Bizottságnak nagyon jól jönne egy gyors IMF megállapodás. A Valutaalap képes lenne a "megfelelő irányba" - a határozottabb közalkalmazotti leépítések, valamit a bérek és a nyugdíjak csökkentése felé - befolyásolni a kormány gazdasági lépéseit.

Orbán Viktor az Európai Néppárt "Több Európa" elnevezéssel Bukarestben megrendezett kongresszusán  elmodta: "Valóban több Európára van szükség, de hagyni kell a tagállamokat, hogy maguk válasszák meg a válságkezelő gazdaságpolitikák helyes, az adott országban legalkalmasabb elegyét."

A válasz gyorsan megérkezett: Felejtsd el!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr834858838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Coki Brüsszelből Viktornak 2012.10.20. 13:22:24

A tegnapi brüsszeli - még nagyobb csomag kell - ukáz ismeretében valószínűleg lényegesen haragosabban vonulnak majd Pataki Attiláék, mint korábban tették volna és lényegesen erősebb hittel arra vonatkozóan, hogy Viktor értük vívja hősies küzdelmét a ...

Trackback: Coki Brüsszelből Viktornak 2012.10.20. 13:21:47

A tegnapi brüsszeli - még nagyobb csomag kell - ukáz ismeretében valószínűleg lényegesen haragosabban vonulnak majd Pataki Attiláék, mint korábban tették volna és lényegesen erősebb hittel arra vonatkozóan, hogy Viktor értük vívja hősies küzdelmét a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2012.10.20. 17:26:57

ENGEM CSAK AZ ÉRDEKELNE, MENNYI A JÖVEDELME LAGARDERE-RAGASDDELE ASSZONYNAK, MENNYIT EMELKEDETT A VAGYONA A VÁLSÁG ÓTA, MENNYIT KERESNEK A TÖBBI IMF ALKALAMAZOTTAK, AZ UNIÓS AKALMAZOTTAK, AZUTÁN AZ ÖSSZES ILYEN VÍZFEJTŐL ELVENNÉM ELVENNÉM EZEKET A MANIKAT ÉS ELKÜLDENÉM FŐLEG A RAGADDEL ASSZONYT HOLLANDIA LEGALJÁBB PROSTI-UTCÁJÁBA STRICCHELNI, HOGY KISSÉ MEGMOZGASSA AZ ORSZÁGOK KISZIPOLYOZÁSA KÖZBEN KISSÉ ELSORVADT IZMAIT !

..hisz ő is csak egy 2 lábú nőcike, aki soha életében még nem végzett a Föld társadalmának hasznos munkát !

kvadrillio 2012.10.20. 17:27:54

...csak azért nem írtam, hogy mennyen a büdös picsába már végre, MERT MÉG NEM VAGYOK ANNYIRA MÉRGES !!!

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 17:30:32

@roka: Ez csak neked kérdés, amit jónehány karlmarxon tanult, magát neoklasszikus (neolib) közgazdásznak definiáló, az állami vagyon szétrablásához ideológiát gyártó, a médiban elcseszett hosszú ideje futtatott, a politika közelében tevékenykedő "közgazdász" az agyadba égetett.
Én is egy jól működő állami cégnél dolgozom. Onnan tudom, hogy jól működő, mert én vagyok itt a belső ellenőr, és néha ha megfeszülök akkor se találok hibát, ami gáz.
E közgazdászok (és most egy többoldalas felsorolás következne) semmivel sem jobbak, mint a másik oldalon Bogár László ufológus professzor, vagy Csath Magdolna.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 17:33:56

@kvadrillio: Te ezt nem érted, ha valami uniós állami az jó, a magyar állami az szar. Ha egy közszolgáltatót a magyar állam birtokol az szar, ha a francia állami cég az jó. A bajor állami bank által tulajdonolt bank jó, a magyar állami bank szar.
Ilyen egyszerű ez. 1 bites agyak.

unionista (törölt) 2012.10.20. 17:35:44

@Leskin:
abban igazad van, hogy a szociális ellátórendszer a forintgazdaság lehetőségeihez képest túloszt. csak abban nincs, hogy azt hiszed, hogy ennek megszüntetésével kiugró gazdasági teljesítmény érhető el.

ha a kisnyugdíjasok jövedelmének tizedét odaadnák a középosztálynak, akkor magyarország azonnal lehúzhatná a rolót. azért, mert az átlag magyar - minden propaganda ellenére - nagyobb részt az import termékeket, az importra épülő szolgáltatásokat vásárol. mikor vették utoljára a helyi "mucimpex" gyártott pólót? helyi kisüzemből mennyi száraztésztát vásárolsz? nem akarod megérteni, hogy az egészségügyben a nyugdíjasok fizetik a bérek több, mint felét. az egész ellátórendszert a hálapénz tartja egyben.

ha ennek a forrását felszámolod, akkor nem lesz, aki ellássa a cigány gyereket és hajléktalant. budapesten számolj egy jelentősebb járvánnyal. értem, hogy azoknak is fejlövést. akkor azt úgy hívják: polgárháború.

ha ez a nép nem akarja megérteni, hogy nem a legszegényebbektől kell elvenni, hanem az elittől, akkor nincs helye a civilizált világban. el kellene fogadni, hogy a társadalomban a 60 év felettiek is lehetnek az alsó középosztály tagjai.

kvadrillio 2012.10.20. 17:41:31

" Nem azért költöttek eurómilliárdokat a bankok megmentésére, hogy Orbán a kedvére adóztassa őket."...

...HJAHHH...NEM AZÉÉÉR ÁM !
HANEM AZÉRT, MERT EZEK AZ EURÓMILLIÁRDOKAT BENYELŐ BANKOK CSINÁLTÁK, KÖVETTÉK EL AZT A PÉNZÓGYI-MANIPULÁCIÓS LUFIT , AMITŐL A VILÁG ORSZÁGAINAK NÉPEI ADÓSSÁGSPIRÁLBA KERÜLTEK ÉS ELINDULT A DE-GENERÁLT VÁLSÁG ! MIKÖZBEN UGYAN EZEK A BANKÁROK TOVÁBBRA IS ISZONYÚ PÉNZEKET VÁGNAK ZSEBRE, LUXUSÜDÜLNEK, DORBÉZOLNAK.......ÉS TOJJÁK TOVÁBB AZ ARANYTOJÁSOKAT A RÓÓCSILD ÉS ROKKEFELLER CSALÁDOKNAK........

kvadrillio 2012.10.20. 17:42:38

@kvadrillio: ÉS EZEK NÉLKÜL VÍGAN MEGLENNE A FÖLD NÉPE !

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.20. 17:44:17

Brüsszelnek az nem tetszik hogy ezekkel a csomagokkal csak szarabb lesz.
De gyerünk birkák,lehet viktorozni!

unionista (törölt) 2012.10.20. 17:45:52

@greatwideopen:
majd meglátjuk, hogy az mvm mennyire lesz nyereséges, ha beszáll a távközlésbe.

LHedvig 2012.10.20. 17:48:26

@lyken: Érdekes dolgokat mondasz a 10%-os nyugdíjcsökkentésről... 40 év munka után lopjanak el 10%-ot a nyugdíjastól? Tényleg nem veszitek észre, hogy már ebből sem lehet létezni? Nem megélni, nem! Már lassan vegetálni sem. Kiváncsi lennék, hogy akár a miniszterelnök úr, akár a miniszter úr volt-e valaha bent egy közértben és látta-e a valós élelmiszerárakat? Nem papíron átlagban számítva, hanem élőben! Esetleg egy patikában? Mikor fizettek utoljára rezsiköltséget? Biztosan nekem is lenne ekkora szám, ha az állam minden költségemet állná... Tényleg, hogy nem átallják elfogadni a sok létminimumon élő embertől, csak hogy ők tovább gazdagodjanak! 10 millió ember, könyörgöm! Ennyi ember sorsa van a kezében! Egyáltalán nem gondolkodik ez az ember? Nagyon rossz vége lesz ennek... A magyar birka tűr, tűr, aztán egyszer csak kirobban. De csak igérjen nyugodtan a határon kivülieknek 300 euros nyugdíjat, amennyiben ide költöznek, a mienket pedig lelkiismeret furdalás nélkül csökkentse. Aztán majd nézze meg a következő szavazás végeredményét is...

roka 2012.10.20. 17:50:11

@greatwideopen:
Én meg egy saját vállalkozásból élő voltam, most is az lennék ha lenne miből. Azt hiszem hogy jobb ha engem nem kérdeznek az államról, mert eddig csak ott szívatott ahol tudott. Volt olyan esetem, hogy ugyanazt a bejelentett dolgozómat 1 hónapon belül 2x munkaügyi ellenőrizték. Egyszer a munkaügyi főfelügyelőség, utána a VPOP és mind a 2 barom céghez be kellet vinni a cég összes papírját, mert ők azt mondták nem látják egymás adatbázisát(semmit nem találtak!).

Brix 2012.10.20. 18:01:57

@greatwideopen: "Tehát több államot, több kontrollt a bankokon. Ez a jövő. A bankok jelentős nemzetközi megregulázása, a spekuláció, és a származékos termékek részleges betiltása elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a világ nyugati fele kilábaljon válságából"
Éppen azért van válságban a világ, mert kevés volt a szabadpiac és túl sok az állami beavatkozás. A szociális demokrácia került csak válságba, a társadalmi újraelosztás rendszere, nem a szabadpiaci kapitalista rendszer. Az államok és a lakosság, sok országban azért van eladósodva, mert a gazdasági versenyképesség növelése helyett, hitelekkel tudták csak a jólétet fenntartani.
Az állam növekvő szerepe a gazdaságban, pedig egyre nagyobb gazdasági válságot eredményez, mivel az állami vállalat kevéssé hatékony, nem a piaci versenyben kiválasztódó képződmény.
Sajnos, Magyarországon az állami bank, és a pénznyomtatás ( sem ) működne, mivel erősen import- függő ország vagyunk, így az csak fizetési mérlegünket rontaná
A lehető legszabadabb piacra van szűksége Magyarországnak, és az államnak ki kell takarodnia a gazdaságból, csak KÁRT okoz!Az állam MOL bevásárlása 2 milliárd euró IMF hitelbe került és növelte az államadósságot. A pláza stop miatt beruházások maradtak el, az állami mobilcég fejlesztése szintén milliárdokat fog elvinni az adófizetők pénzéből.

unionista (törölt) 2012.10.20. 18:04:09

@lyken:
dehogy jelentene. a 300 milliárdból kapásból nem folyna be se áfa, se jövedéki adó bevétel.

ezen kívül nem számolsz azzal, hogy 3 millió ember 1.2 havi ellátását hány ember szolgálja ki. mert ezek után nekik nem lenne munkája. ez megbecsülhetetlen (10 és 100 ezer közötti) elbocsátással járna. csődhullám indulhatna el a hazai tulajdonú vidéki kisüzemek és kis üzletek körében. ott, ahol még igazán nincsenek jelen a multik.

ezen kívül közműtartozások is megemelkednének. az egészségügy is összeomlásával is számolni kellene. a 300 milliárdod egy jelentős része hálapénzként megy az orvosoknak és a nővéreknek.

a nyugdíjasok pénze szint 100% hatékonysággal forog vissza a gazdaságba. nem velük van a probléma. a skandinávok gdp arányosan is többet költenek az idősekre, és érdekes módon éppen ez tartja fenn a gazdaságukat. seggfej.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:05:36

@roka: Az állam != a hivatalokkal már bocsánat. Van amelyik hivatal jól működik van ami nem. Volt ilyen, hogy illetékhivatal több éves elmaradással. Aztán átvette az APEH, s néhány hónap alatt feldolgozta a több éves lemaradást.
Nem mondom azt, hogy sajnállak, mert rohadtul unom már a vállalkozók állandó nyavalygását, rívását. Mindenki szidja a hivatalokat, ha kell, ha nem kell. Ez divat.
Bár az egész vállalkozói jogszabályi környezet egy rakás szar, túl bürökratikus, s léteznek előírások kizárólag azért, hogy valakik jól megéljenek belőle, leszívva az ügyfeleket, de hogy jön ez egy állami cég teljesítményének megítéléséhez?!

Leskin 2012.10.20. 18:08:10

@unionista: Nem a kisnyugdíjasokról beszéltem. De a nyugdíjas szent tehénhez, magához a rendszerhez hozzá kell nyúlni mert fentarthatatlan. Csakúgy mint az utzási kedvezmény. Sehol máshol nincs... Egyszerűen vissza kell vágni a szociális juttatásokat és több pénzt hagyni a gazdaságban - mert ha beindul a gazdaság az húzhatja maga után a szociális kiadásokat. Ha lenne évi 3 százalékos gdp növekedés akkor, és egy százalékos infláció ha mindent ugyanolyan arányban osztanánk el, akkor a nyugdíjak is emelkedhetnének pl. 2 %-ot, meg az egészségügy meg minden. ehelyett az van hogy van ugye recesszió, a reálbér nagyjából követi is lefele, csomó területen bérek befagyasztva a nyugdíjak meg NŐNEK WAZZE - vagy legalábbis reálértékben nem csökkennek - ergó akiknek esélye lenne kihúzni az országot a szarból azt adóztatják. És igen. Fel kell emelni a nyugdíj korhatárt, és igen le kell építeni a szociális juttatásokat egészen annyira, amíg nem vagyunk nullássak, és be nem indul a növekedés. És utánna a növekedésnek megfelelő mértékben emelni mindent. Igen, első évben zavargásoktól kezdve a recessziónés reálbér csökkenésen át a kormány esetleges bukásáig lenne itt minden, de aki ezt egyszer meglépi az fogja növekedési pályára állítani a gazdaságot - és hosszú távon csak ebben van ráció, és ezt minél hamarabb kéne meglépni valakinek, mert minél tovább húzzák annál fájdalmasabb lesz.

roka 2012.10.20. 18:11:21

@Brix:
Szerinted mire kötik online azt a 400000 pénztárgépet, állami mobilszolgáltató nélkül? Lesz itt meló, csak csinálni kell a feladatott.
És lám felvirágzunk!

Leskin 2012.10.20. 18:11:46

@LHedvig: Igen csökkentsék a nyugdíjat (de értelmeszerűen ne a 40 ezret kapó kisnyugdíjasét...) és a nyugdíjasoknak örülni kell, hogy csak csökkent a nyugdíjuk, és nem úgy ahogy van összeomlott az egész mert ha ez megtörténik akkor nem kapnak semmit...

Igazságos?
Nem.

Van pénz többre eladósodás, a jövő felélése nélkül?
Nincs.

Két rossz közül szerintem mindig a kisebbik rosszat kell választani...

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:16:03

@Brix: Baromságokat írsz, a mostani világválság forgatókönyve egészen más volt.

"A pláza stop miatt beruházások maradtak el, "

Röhejeseket írsz, s az a baj, hogy ezt sok szerencsétlen beveszi, aki nincs benne annyira a dolgokban. Épp erről beszélek, a sok kárlmarxagyú "közgazdászról" akik mindmáig etetik a népet a hüjeségeikkel, meg a szabadpiac mindenhatóságával.

Amerikában sikerült a plázadömping révén egy hatalmas bankválságot kreálni a 80-es években. Minden bank plázákba fektetett be, aztán persze e plázák üzlethelyiségeit már nem tudták kiadni, mert nem volt rá kereslet. A plázaüzeeltetők bedőltek és vitték magukkal a fél bankrendszert.
A mostani világválság is a PRIVÁT amerikai bankrendszerendszer szarságából (a hitelkockázatok derivatívákkal történő megsokszorozódásából) indult ki és a PRIVÁT magyar bankrenszer szarsága (devizahitelek miatt devizalikviditási kitettsége) miatt gyűrüzött be. (Ezért kellett az előző IMF hitel.)

De azért terjesszétek csak a hüjeségeiteket. Azért áll az ország-világ így, mert még mindig az említett igehírdetők vannak pozícióban.
S amíg a nyugati világ szembe nem néz tényleges problémáival nem is tudja azokat megoldani.

unionista (törölt) 2012.10.20. 18:16:28

@greatwideopen:
keynes féle beruházásélénkítéshez zárt gazdaság kell. a magyart nem lehet bezárni. a magyarok sajnálatos módon nem laktak be egy európai nagytájat. ellentétben a britekkel vagy a franciákkal. amit te szeretnél az nem lehetséges.

középeurópai szövetségi bankot lehetne csinálni. feudalizmus helyett föderalizmust. csak az meg politikailag nem kivihető. azért, mert ha lenne egy ilyen bundesbank, és mellette central european fed, akkor abban a svájci-német-osztrák többség diktálna. valószínűleg senkinek a haverjai nem lennének többségében. ettől persze lehet csinálni újabb postabankot. találni kell hozzá egy princz gábort.

csak úgy mellékesen a orbán-matolcsy gazdaságpolitikát keynes egyes számú törvénye végzi ki. az azt mondja, hogy a fogyasztási határhajlandóság a jövedelem szint emelkedésével csökken. vagyis a kormányok hiába csoportosítanak át jövedelmet a szegényektől a gazdagokhoz. ilyenkor a belső kereslet csökkenésével (!) kell számolni. cséfalvy nevű faszfej egyszer elolvashatná a tankönyveket.

beruházások élénkítéséhez pedig külső konjunktúra vagy zárt gazdaság kell. egyik se áll fent.

roka 2012.10.20. 18:19:09

@greatwideopen:
De milyen állami cég van ami müxik? BKV, MÁV, Vegyépszer, MOL(letizedelte a nyereségét), kórházak, oktatás? vagy mi?? Azért mert a te céged működik szerinted a többi menyi pénzbe kerül?

hondamonda 2012.10.20. 18:19:28

@LHedvig:
Nem 10%, hanem kb. 30% (1000 milliardos) csokkentes kellene, hogy a nyugdijkiadas a hasonlo fejlettsegu europai orszagok szintjen legyen.

A korbetoltott, 40 evet ledolgozottak a nyugdijasok 15%-at teszik ki. Nem az oveket kellene csokkenteni, hanem azoket, akik joval kevesebb szolgalati viszonnyal aranytalanul sokat kapnak. 300 ezer 53 ev alatti nyugdijas van.
Ezen kivul legyen a rendszer igazsagos. Vonatkozzon ugyan az a szabaly mindenkire. Ha ma X ev szolgalati viszonyert nem jar semmit, akkor azonnal vonjak meg a nyugdijat mindekitol, aki ez alatt van. Hasonloan a korhatarral..

Allitsanak fel ingyenkonyhakat es melegedoket, hogy senki ne haljon meg telen. De ennyi. Ez sokkal jobb mindenkinek, mint ha csodbemegyunk.

unionista (törölt) 2012.10.20. 18:20:06

@greatwideopen:
300 nm-es maximum azt jelentette, hogy egy 20x20 méteres boltot se lehetett építeni. hacsak nem fizetted le a minisztériumi főtisztviselőt. sok közepes üzlet nem jött létre. és ezekhez kapcsolódó középméretű üzem. a plázastoppal a cba lett megsegítve, és néhány tökfejnek tejelt a tesco. a londoni székhelyű világlapok megírták, hogy tisztességes ember ne jöjjön üzletelni budapestre.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:21:57

@unionista: Én hitelről beszéltem, keynest csak példának hoztam fel, nem kellenek állami beruházások, hitel kell a gazdaságnak, ebben segíthet sokat egy állami bank.

3dom'f'speech 2012.10.20. 18:24:45

mi van, köcsög balliberráltak, most ezen miért nem veritek a mocskos nyálatokat?!

www.hetivalasz.hu/itthon/kdnp-s-kepviselo-lanyaval-kampanyol-a-milla-55665

pedig ez iszonyú gáz, hogy még egy jó arcot sem tud találni a párezres anarchista hőbörgő banda és amit a jobboldalról elcsennek azt is jogellenesen használják

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:27:18

@roka: melyik privát cég működik most szerinted? Ha privát cégeknek adja a megrendelést az állam, az mennyivel jobb?
Baromság ez az állami-privát vita. Nem a tulajdonosi szerkezet határozza meg a cég működőképességét, hanem elsősorban a menedzsment. Némely szegmensben kifejezetten szükség van állami cégre. Pl. bankszerktor.

hondamonda 2012.10.20. 18:27:24

@unionista: A megoldas az lehet, hogy a nyugdijcsokkentessel parhuzamosan a gazdasagi szereplok adojat is merseklik, az egeszsegugyben pedig vegre normalis fizetest adnak.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:32:05

@unionista: Ezt kifelejtettem:

"csak úgy mellékesen a orbán-matolcsy gazdaságpolitikát keynes egyes számú törvénye végzi ki. az azt mondja, hogy a fogyasztási határhajlandóság a jövedelem szint emelkedésével csökken. vagyis a kormányok hiába csoportosítanak át jövedelmet a szegényektől a gazdagokhoz. ilyenkor a belső kereslet csökkenésével (!) kell számolni. cséfalvy nevű faszfej egyszer elolvashatná a tankönyveket."

Szóval ebben egyetértünk, nem a sokat keresők terhét kell mérsékelni, hanem azokét akik átlagosan keresnek, hogy a munkaerő árát minél olcsóbbá tegyük.

roka 2012.10.20. 18:34:28

@greatwideopen:
Akkor a világ jól élő részében, miért is nem az állam irányít pár gazdasági vállalkozást? De most megmutatjuk, hogyan kell a gazdaságot működtetni. ...a mi pénzünkből

unionista (törölt) 2012.10.20. 18:35:01

@Leskin:
nem nagyon akarod megérteni, hogy a forintgazdaság szempontjából a nyugdíjas költi a leghatékonyabban a pénzt. azt értem, hogy mindenki azt szeretné, hogy 300 milliárdot vegyenek el, és azt adják oda neki. de ebben az esetben a forintgazdaság külső konjunktúra nélkül azonnal összeroppanna.

ha a nyugdíjakat az átlagbér felett sávosan csökkented, akkor max. 30 milliárdot spórolsz meg. ami a gpd 1 ezreléke. ezzel az ország nem lesz kint a vízből.

magyarországnak volt egy brüsszel által (!) is elfogadott költségvetése. ezek után jött a 300 milliárdos akcióterv. ennek forrását előbb egy 400 milliárdos pakett teremtette volna elő. amiből az eu bizonytalannak talált tételeket. ezek után bejelentettek egy újabb 350 milliárdos csomagot. erre azt mondták, hogy ezzel még több a bizonytalanság.

felépítettek amúgy nem túl okosan egy cafeteria rendszert. és most részben, vagy egészben lerombolják. a kisvállalkozásoknak csináltak egy adókedvezményt adó rendszert, és most próbálják visszaszedni a pénzt.

ez egy dilettáns kezében van a költségvetési politika. és ez a csoport alig várja, hogy a monetáris ügyletekbe is beszálljon. recesszióban neki lásson inflációt gerjeszteni. aminek következtében a maradék közvagyont is el fogja adni bajnai. a nép pedig konkrétan akasztásokat és vagyonelkobzást fog követelni.

roka 2012.10.20. 18:41:47

@greatwideopen:
Még csak annyit, ha az állam bukik a vállalkozáson azt is én fizetem, ha meg mint privát vállalkozó azt mind én fizetem. Akkor mit is keres az állam a vállalkozások között? a felügyelő bizottság, meg a slepp lóvéját???

unionista (törölt) 2012.10.20. 18:42:53

@hondamonda:
a kettő együtt nem megy. azt meg lehet csinálni, amit bokros régóta mond. a nyugdíjakat terhelje egészségügyi hozzájárulás. ezt a pénzt egy az egybe adják oda a szakdolgozóknak. és a zsebbe adott hálapénzt büntessék börtönnel. ez működhet. feltéve, hogy ebbe a nyugdíjasok és az egészségügyiek érdekképviselői belemennek.

de ha te ebből a pénzből akarsz polgári középosztályt erősíteni, akkor nagyon rossz úton jársz. nem érted az idők szavát.

a 20. század elejét akarod lejátszani. azt mondod, hogy a középréteg fogjon össze a feudális elittel. azért, mert az alsó néprétegek szociális igényei kielégíthetetlenek. nem nagyon érted, hogy nem a nyugdíjasoktól, hanem a feudális elittől kell elvenni.

ehhez itt egy szélsőbaloldali pártnak kellene a porondra lépnie. amelyik azt mondaná, hogy a pártok körül összegyűlt milliárdosok vagyonából egy cent sem jogos. és örüljenek, hogy nem akasztják fel őket nyilvánosan. ez a kor is eljöhet. ezért lenne az elit szempontjából is sokkal okosabb a vagyonadó.

exlex 2012.10.20. 18:42:58

Szarok az összes itt megszólaló nagyképű büdösgeci pofájába.

marco74 2012.10.20. 18:45:00

@biobender: Ne nyomott. Azért nincs jól lét mert, eddig hitelből növeltük a GDP-t, attól, hogy most jóval nagyobb arányban juttatnak magyar cégeket beruházásból (amelynek abszolút mértéke csökken), legalább a törvényszerű visszaesés mértéke csökken és az esélyét megteremtjük egy jövőbeli nagyobb részben magyar tőkére támaszkodó beruházásnak. Ez még nem két év, hanem szerencsés esetben két év. De, hogy a jólét hiányát így Orbánra, meg a Közgépre fogod nagyon jól mutatja mennyire agymosott zombi vagy! Gratulálok! :)

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:48:54

@roka: Csak annyit, hogy a világ jól élő részében az állami tulajdon aránya jóval magasabb, mint nálunk, ami nem nehéz, mert mára már alig maradt vmi állami kézben.
Ez a slepp ez jó duma, de a privát szektor is fizeti a sleppet. Így-vagy úgy. A közbeszerzési eljárások a korrupció melegágyai. Ez az amikor a közös bűn tartja össze a magán és állami szektort.
És léteznek olyan helyzetek, amikor szükség van állami részvételre. Ilyen most egy állami bank létrehozása. 10 éve erről egészen mást mondtam volna.

Leskin 2012.10.20. 18:50:41

@unionista: a 150-et kapó nyugdíjas kevésébé hatékonyan költi el a pénzt nemzetgazdasági szempontból, mint egy aktív 2 gyermeket nevelő. Szerintem. De nem is ezt mondom. Hanem az ÖSSSZES szociális juttatást meg kell nyírbálni, és más csatornákon át vezetni a gazdaságba. Nem azt mondom, hogy adjuk továűbb az aktívaknak a nyugdíjasok pénzét. Hanem azt hogy az aktívak terheit tovább növelni értelmetlen, és ellenkező hatást ér el - nagyobb recesszió jön. Én azt mondom ha kiszámítható a gazdasági környezet, és nem menekül a tőke az országból akkor a piac ezerszer jobban tudja hasznosítani mint állambácsi - és csak így tudunk kimászni a gödörből. Igenis, a nyugdíjak sávos csökkentésére és maximalizálásra szükség van, mert az aktívak tovább nem terhelhetők. Valamint igenis a szociális kiadásokra fordított dolgokat meg kell nyírbálni, és kevesebbet elvenni - nem az aktív dolgozóktól effektíve, de a gazdaságtól - persze mindehhez koherens, átlátható és megbízható - tehát kiszámítható hosszú távú gazdaságpolitika is kell. De mind a kettő kell - mind a szociális dolgok leépítése nem csak nyugdíj, de egészségügytől kezdve a segélyeken át a közalkalmazott csökkentésig mindenben - differenciálni. Csökkenteni a tb-t pl. és ezért jár egy (mostanihoz képest)csökkentett ellátás. aki jobbat akar kössön egyéni biztosítást bármit, az emebrek önállóak, nem kell róluk gondoskodni. akiről meg kell az véleményem szerint úgysem hasznos a társadalomnak kettő akkor helyztessék gyámság alá basszus és mondja meg neki az állam mit hogyan csináljon. De életképtelen, társadalom számára feleleges (és itt nem a nyugdíjasokra gondolok, félreértés ne essék - hiszen ők már megtették a magukét) élősködőket ugyanaz az eü ellátás illeti , mint azokat aki fentartják kínkeservesen valahogy a rendszert? Igen. Nagy szívás lenne az átalakulás. És igen, bagyot esne a termelés. De legalább elindulhatna valami a nagy szívás után. Jelenleg nem szívunk akkorát. Csak minden évben egy picit nagyobbat. Ha anno 22, lassan 23 éve ezt csinálták volna, és nem populista igértekampőányokkal baszta volna el az ország jövőjét a kéét nagy párt, és nem egy ilyen szocialista demokráciát építettünk volna ki (vagy most megyünk egyenesen vissza a kádárizmusba)akkor már nem itt tartanánk... De évről évre csak szarabb lesz, eljutunk odáig szép lassan, amit meg lehettett volna lépni gyorsan is, és bár fájt volna de már túl lennénk rajta. ehyelyett sokkal szarabb helyzetből kell előbb utóbb meglépni. Persze ha a politikai kultúra, a törvényesített és intézményesített rablás marad akkor bármit lehet csinálni a végeredmény úgyis szopás lesz...

marco74 2012.10.20. 18:52:44

@roka: a világ jól menő részében igenis ők irányítanak... Oroszország, Kína.:) Vagy pedig a Közgép-hez hasonló előnyöket és állami támogatás élveznek főleg a fegyver-, olaj-, és gyógyszer és építőipar területén

marco74 2012.10.20. 18:56:26

Azért nincs jólét mert, eddig hitelből növeltük a GDP-t, attól, hogy most jóval nagyobb arányban juttatnak magyar cégeknek beruházásokat (amelynek abszolút mértéke csökken), legalább a törvényszerű visszaesés mértéke lehet kisebb és az esélyét megteremtjük egy jövőbeli nagyobb részben magyar tőkére támaszkodó fellendülésnek. Ez még nem két év, hanem szerencsés esetben is négy-öt. De, hogy a jólét hiányát így Orbánra, meg a Közgépre fogod nagyon jól mutatja, hogy nálad ez valami megdönthetetlen axióma (tehát zombi vagy!! Gratulálok! :)

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.20. 18:57:28

@unionista: "a nyugdíjakat terhelje egészségügyi hozzájárulás. ezt a pénzt egy az egybe adják oda a szakdolgozóknak. és a zsebbe adott hálapénzt büntessék börtönnel. ez működhet. feltéve, hogy ebbe a nyugdíjasok és az egészségügyiek érdekképviselői belemennek."
Bokros egy hülye.
Nem mennek bele. Ennyi. Amit egy nőgyógyász keres a hálapénzzel az irtózatosan sok, azt nem hagyja, holmi állami juttatásért.
Bokros igazi kommunista. Az embert akarja hozzáalakítani az elméleteihez és nem fordítva.
Remélem nem kerül soha politika közelébe.
Bár ez a hálapénz rendszer télleg erköcstelen, azért ad az ember az orvosnak, hogy a hozzátartozóját megfelelően ellássa, s nem azért, hogy plusz előnyökhöz hozzájusson. Nem tudom, mi lenne erre a megoldás.

roka 2012.10.20. 18:59:09

@marco74:
Amit felsoroltál, azokból nekünk melyik van? "fegyver-, olaj-, és gyógyszer és építőipar"

marco74 2012.10.20. 19:03:18

@unionista: Igen a Brüsszeli kormányrúd van dilettánsok kezében. Mindenütt nagyobb szerepet szánnak a központi bankoknak, mert nem lehet már az állami bankokra bízni a gazdaság élénkítését.Sőt az Orbán által tervezett pénzügyi felügyeleti és jegybanki rendszerek összefonását tervezik, amiért Orbánt januárban keresztre feszítették. Tipikus vagy. Másban a szálkát, de a szeretett uniódba a gerendát se!

marco74 2012.10.20. 19:04:56

@roka: Lényegtelen a kérdésed, csak trendekről beszéltem a világban, de segítek olaj-Mol. Közgép - építőipar.

marco74 2012.10.20. 19:08:22

Egyes emberek még mindig azt, hiszik, hogy amikor bokros teljesen kinyitotta Magyarországot, többek között az energia és telekom-szektor hihetetlenül olcsó kiárusításával. Az volt az aranykor! :)

hondamonda 2012.10.20. 19:12:29

@unionista: Az egeszsegugyben mukodhet az, amit felvazolsz.

Nekem nincsen semmilyen ideologiam. Pusztan elfogadhatatlannak tartom az allam altal kirott terheket. A munkaberekre kivetett 50% ado orult sok. A korabbi ado-rendszerben egyeseknel ez a 60%-ot is elerte. Semmikeppen nem lehet az a megoldas, hogy ezt visszahozzuk.

Magyarorszagon az ujraelosztas merteke 50% feletti. Ez egy ilyen fejlettsegu orszagban sulyos karokat okoz, mert megfojtja a munkahelyek nagy reszet ado kis es kozepvallakozasokat es versenykeptelenne teszi az orszagot a joval alacsonyabb ujraelosztast alkalmazo szomszedos orsagokkal. Azt hiszem a lecsuszasunk alapjan ez kezd egyertelmuve valni.

Az igazi vagyonok lecsapolasara nem sok eselyt latok a jelenlegi kornyezetben. A penzek tobbsege valoszinuleg kulfoldi bankokban csucsul.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 19:12:48

"A második csomaggal az a baj, hogy nem ott szorít ahol azt elvárná az unió"
Mert ugye nekünk feltétlenül az kell csinálnunk, amit Brüsszel mond. Ez így nagyon olyan képet fest, hogy a gyarmattartó leszól a gyarmatra, és nem tűr visszapofázást...

roka 2012.10.20. 19:17:49

@marco74:
A MOL-nak van olaja? ha az állam vezérli még több olaja lesz, biztos a bányákból! a közgép meg egy kaszagép mint az összes vállalkozásuk.

micsoda? 2012.10.20. 19:30:56

Muszáj állandóan a nyugdíjasokat, mármint az öregségi nyugdíjasokat rémisztgetni. Mindenkinek felmegy a cukra, v. a vérnyomása, aztán irány a korház ami megint költség az államnak. Vagy az is lehet, hogy a cél:"földet reá". Szégyellje magát ez a kormány, remélem visszaüt a fejükre.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 19:33:24

@hondamonda: "A megoldas az lehet, hogy a nyugdijcsokkentessel parhuzamosan a gazdasagi szereplok adojat is merseklik"
Ez nekünk miért jó? Egyáltalán van valamilyen konkrét példa, ahol az átlagemberek rovására pénzhez jutó gazdasági szereplők tettek valami olyat, ami a köz számára előnyös volt?

Mi a garancia arra, hogy a gazdasági szereplők nem azt csinálják, mint a 16%-os adóval? Nem sokan jártak jó, de ők spec. igen. A plusz pénzt eltették, és ugyanúgy nem emelték a béreket/foglalkoztattak több alkalmazottat, mint eddig. Amikor pár héttel később emelni akarták a minimálbért, már tartották a markukat, hogy adjon nekik az állam még újabb pénzt.

Ezeknek? Pénzt? Csak úgy? Soha többet! Majd ha ők is tudnak mutatni valami számonkérhető konkrétumot, hogy cserébe mit tesznek, majd akkor. A bankokkal ugyanaz a helyzet, nemigen látszik a sok-sok beléjük pumpált közpénz jótékony hatása. Bár ha jó hallom a legnagyobb bankok ez idő alatt egy kivételével extra profittal zártak. De a létminimum alatt élő nyugdíjas pénzéből azért vegyünk el még többet?

Az ilyen egyiknek csökkentek, másiknak elemek dolog jogilag is kínos. Az EU pont azzal kritizálta a bankadó, hogy diszkriminatív. Hát ha valami diszkriminatív, akkor ez az ötlet aztán tényleg az. Vagy ez csak egy ideológia lett volna, amire hivatkozva el lehet törölni a bankadót?

Egyébként senki nem akadályoz meg abban, hogy Te és a hozzád hasonlók egyesületet alakítsatok, és kijelentsétek, hogy az egyesület tagjai haladó gazdasági szemléletet vallanak, ezért lemondtok a jövendőbeli nyugdíjatok x százalékáról a gazdasági szereplők javára. Elnézést a vulgáris kifejezésért, de ne más f****-val, hanem a sajátunkéval.

Az egészségügyi dolgozók bérének emelése tényleg indokolt. De

ad1: Ez nem működik úgy, hogy nekünk emeljenek, a többi meg le van sz... ejtve. Mindenki keveset keres, mindenkinek járna a béremelés.

ad2: a nyugati mértékű fizetés, és a keleti baksisrendszer egyszerre nem működik. Ezt be kellene látni mindenkinek.

Borenbukk 2012.10.20. 19:46:03

@marco74: A vilag jol meno resze, amint Kina meg Oroszorszag. Te szentseges atyautisten!

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 19:51:24

"A Valutaalap képes lenne a "megfelelő irányba" - a határozottabb közalkalmazotti leépítések, valamit a bérek és a nyugdíjak csökkentése felé - befolyásolni a kormány gazdasági lépéseit."

Jó lenne, ha ez felnyitná a szemét azoknak, akik mielőbbi megállapodást szeretnének. A mostani megszorításokat is a bőrünkön érezzük, de mi lenne, ha erre még rájönne egy combos leépítés, meg nyugdíjcsökkenés.

A megállapodás mellett kardoskodó pártoknak jó lenne végre színt vallani, hogy valóban újabb kirúgásokat és nyugdíjcsökkentést akarnak-e.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2012.10.20. 19:56:23

@marco74: Sötétke! A MOL-nak annyira van olaja, hogy a tavaly 70 milliárdos nyereséget felmutató Mol idén kb nullszaldós lesz a szíriai bukása miatt. A Közgép meg nem termel semmit ami eladható külföldön.

sárkányfő 2012.10.20. 19:58:23

@marco74: Ritka nagy barom vagy marco.

stim 2012.10.20. 20:00:04

Brüsszel egyszerűen szivatja a kormányt mert nem tetszik benne neki sok minden. Csakhát ne Brüsszelbe döntsék el, hogy Magyarországon milyen kormány van. Inkább oldják meg a válságukat végre. Azzal foglalkozzanak.

Az, hogy egy válságban lévő únióra ráépítenek egy újabb úniót a bankokét, azokét a bankokét akik a válságot okozták az nekem több mint aggályos. Nem hiszem, hogy azok fogják megoldania problémát akik okozták. A rohadt almát nem bennhagyni szokták a kosárban anem kidobják. A bank nem ad pénzt hanem csinál. Márpedig az a pénz amit csinálnak az értéktelenedik magyarul a pénzt rontják. Ez a most kialakult helyzet oka és ezt a bankok követték el. Nem bankúnió kell, egy újabb únió ami szintén nem működik hanem egy olyan pénzügyi rendszer amiben a pénz értéke nem romlik, alacsonyak a kamatok és a spekuláció a lehető legkisebb mértékre van szorítva. Magyarul a munka teremti a pénzt mert a pénz nem teremti önmagát.

Érdemes lenne megnézni, hogy a hazai bankokhoz képest az EU más bankjai milyen kamattal adnak hitelt és vajon ha lényeges eltérés van akkor az tisztességes-e ha idehaza lényegesen magasabb?

Jó ötletnek tartom hazai bank létrehozását ami vállalkozásokat segít, lakáshitelekkel építőipart és családokat segít úgy, hogy közben a pénz itthon marad.

A hazai távközlési rendszer ha gyors, pontos, ügyfélbarát lesz akkor szintén sok hasznot hagyna az ország határain belül és a költségvetésben ha minél többen áttérnének rá. Nem csak azért mert magyar hanem mert jónak kell lennie a minőségének.

Az, hogy egy válságban levő únióban bankúnióba gondolkoznak az nekem a bankok túlsúlyos szerepére enged következtetni és akkor már értem, hogy miért szivatják a kormányt. A bank csinálhat a semmiből pénzt és ha ez a művelet lebukik akkor az emberekkel fizettetik meg az árát de ez ellen tiltakozni nem lehet.

A bank megmásíthatja egyoldalúan a szerződést de ha más teszi meg vele akkor vérig van sértődve.

Miért jó a bankúnió, valaki magyarázza már meg nekem! Mi az és miért is kell ha a bankok okozzák a vaálságot? Mert hogy nem az aki a munkájával értéket teremt az biztos. Az értéket ugyanis nem a bank teremti hanem az aki dolgozik.

John Doe3 2012.10.20. 20:01:37

@Leskin: Neked igazad van, csakhogy a nagy rendszerekben nincs ekkora rugalmasság. Képzeld csak el, mit jelentene, ha egy kórház költségvetését egyik évről a másikra 5%-kal csökkentenék. Szerinted a költségvetésből mennyi a fix költség? Még ha feltesszük is, hogy minden költség betegszám-arányos, akkor 5%-nyi embert szó szerint kiirtunk, hogy egyensúlyban legyen a rendszer? És melyik 5%-ot? Ki dönti el? Tudom, kicsit demagóg vagyok, de a probléma valós! A gyógyszerkassza mintegy 2/3-a fixen le van kötve!

azbesztos 2012.10.20. 20:02:59

Nincs mese, 4%-ra kell emelni a bankadót, a csekkadót, és ha a kohézis pénzeket visszatartják mi is tartsuk vissza az Uniós befizetéseket. Egyébként a békemeneten megkapják amit érdemelnek a büdös úniós tetvek, majd megtudják, mit gondolnak róluk itt az emberek. Portugáliában és Spanyolországban a mienknél négyszer akkorák a nyugdíjak, mégis őket elhalmozzák segélyekkel, engedményekkel. Minket ki akarnak nyírni, ez tiszta sor. Rosszabbak, mint a Szovjetúnió, vagy a Deutsche Reich. A brüsszeli tótumfaktumok zsidó ügynökök egytől egyig, akiknek az a feladata, hogy gyarmatosítsák hazánkat. Rohadjanak meg ott, ahol vannak, de előbb fognak megdögölni, mint mi.

John Doe3 2012.10.20. 20:05:09

A bérek azért alacsonyak és az elvonások azért magasak (ha most a politikai osztály szemérmetlen lopásaitól és inkompetenciájától eltekintünk), mert nagyon rossz a kereső/eltartott arány, ami viszont a munkaképes dolgozói állomány katasztrofális összetétele miatt (is) van így: alacsony képzettség, funkcionális analfabétizmus, rokkantságközeli eü. állapot. Tehát ELŐSZÖR az oktatásba és az egészségügybe kellene HATÉKONYAN beruházni, erre szvsz. adna hitelt az IMF is.

unionista (törölt) 2012.10.20. 20:07:57

@marco74:
a kibővített eu mint gazdasági közösség egy eleve elhibázott elképzelés.

szerintem európát óriás föderációkra kellene felosztani. brit, atlanti, skandináv, középeurópai, mediterrán és egy esetleges balkán államszövetségekre. azért, mert ezeknek eltérő makrogazdasági érdekeik vannak.

szerintem egyáltalán nem kell déli államokat megmenteni. álljon össze portugália, spanyolország, a francia riviéra (marseille szabadkikötő, cannes, nizza, és monacoi hercegség), olaszország és görögország a szigetekkel egy laza államszövetségbe. csináljanak mediterrán rendezési tervet. tegyenek mellé egy mediterrán szövetségi bankot és tartalékalapot. ez egy mediterrán fed. és ezekbe az ügyletekbe beszállhat a szomszédos arab és zsidó tőkés, vagy akár a vatikán. pénz van, munkaerő van (ott a rengeteg afrikai), egy mediterrán rendezési tervet kell csinálni hozzá. a földközi tengeri városok és a régiók fogjanak össze. nem kell ehhez semmilyen mentőcsomag.

az osztrák-német-svájci tőkének középeurópai gazdaságot kellene hasonlóan megszerveznie. kell hozzá egy mitteleuropa plan. ha berlinben ülnék, akkor azt mondanám, hogy magyarországot, romániát és bulgáriát egyelőre ki kell rakni a balkánra. mert ezekkel az országokkal momentán nem lehet mit kezdeni. egy középeurópai szövetségi bank megfinanszírozza a lengyel-cseh-szlovák-szlovén felzárkózást. slussz. a balkánról meg elhozzuk a munkaerőt. pont.

ott a népek nem akarnak középeurópaiak lenni. népnemzeti nacionalista balkánon lehet játszani ezt a feudális nemzeti hip-hopot.

persze a német protektorátus lehetne nagyobb is. magyarok döntsék el, hogy jó-e nekik a sas szárnya alatt lenni, vagy sem. ha nem, akkor játszák a feudális balkánt. akkor abból polgárháború lesz. ez a nép (a cigányok és a magyarok) simán felakasztják orbánt és gyurcsányt egyszerre. ha ennek az elitnek ez jó, akkor a németeknek miért lenne rossz?

egyébként ezt is mondják. hagyni kell magyarországot a fenébe. szuverenitást akartok. megkapjátok. a forintgazdaság összecsuklik, mint egy zollstock? na és? magyarokat senki sem fogja megmenteni. nincs euro.

de a spanyolokat se kellene. az eurozóna nem alkalmas föderális egységnek. sok oka van ennek. szóval szerintem merkel terve csak félig fog működni. kell európai integráció. de alapvetően védelmi céllal. uniós hadsereg például. euro csak azért kell, mert a globális befektetéseket meg kell védeni. az ugyanolyan fontos, mint a városi kis-kapitalizmus. a városok és a régiók fogjanak össze. ez a polgárosodás alapja. és nem ez a hülyeség, hogy vegyék el a pénzt a nyugdíjasoktól.

magyarországon nincs polgárság, és belátható időn belül nem is lesz. ha külső a környezet ezt nem kényszerítik ki. és ha nem, akkor balkáni feudalizmus lesz. aminek a vége egy polgárháború. ha addig nem lesz külső konjunktúra.

John Doe3 2012.10.20. 20:10:16

@azbesztos: ezzel azt mondod, lépjünk ki az Unióból. Hajrá! Kb. 1 percig állna fent a magyar gazdaság. A Mad Max ehhez képest pásztorjáték lenne... A szomorú csak az, hogy nem kizárt az esélye.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 20:12:43

@unionista: Ezt a kirakást hogy képzeled el? Az ország kilép, de a nyugat számára fontos előnyök (piac, olcsó munkaerő) azért maradnának?

John Doe3 2012.10.20. 20:13:44

Orbán -- ha még sokáig bohóckodik (bár most úgy látom, beszart, és minden oka meg is van rá) -- könnyen úgy járhat, mint Meciar 1992-ben. Addig revolverezte a cseheket a kiválással, amíg rá nem bólintottak.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 20:15:42

@John Doe3: Nem hinném, hogy ezt akarja.
Ha azzal kampányolt volna, hogy kilépünk, szerintem nem 2/3, hanem legalább 4/5-ös többsége lenne most a parlamentben :) Valami miatt mégis kihagyta ezt.

unionista (törölt) 2012.10.20. 20:17:06

@hondamonda:
csaknem 100 ezer négyzetméteren a termőföld és az ingatlanok összértékét ne becsüld alá.

John Doe3 2012.10.20. 20:21:37

@Névtelen Betelefonáló: 1. Nagyon pesszimista vagy (de ez csak vélemény, nem érv). 2. Szvsz lehet, hogy a választásokkor 4/5-ös többsége lett volna (bár nem hiszem). De a kiválás után (értsd: most) ?! A puszta élete nem érne 2 fillért, de sajnos, ezzel nem rína ki az átlagból.

John Doe3 2012.10.20. 20:24:52

@azbesztos: helyesbítés: "de előbb fogunk megdögleni, mint ők."

unionista (törölt) 2012.10.20. 20:33:48

@Névtelen Betelefonáló:
a németek, az osztrákok és svájc dönthetnek úgy, hogy elsősorban a saját iparvárosaikat építik. ehhez a koncepcióhoz azonnal csatlakoznának a csehek.

a németek szövetségi keretek között felzárkóztatják lengyelországot. ennek történelmi okai vannak. szlovákiát és szlovéniát nem hagyhatják ki, mert ők az eurozóna tagjai. a magyar, román, bolgár, szerb munkaerőt elviszik.

ha veszélybe kerülnek a befektetéseik, akkor egész egyszerűen felpakolják a gyárakat. ha magyarország kereskedelmi háborút akar vívni "nagy-németországgal", akkor megvívják.

nem állítom, hogy ez biztosan így lesz. de ez nem egy irreális forgatókönyv.

elmentek otthonról 2012.10.20. 20:35:06

Epekedve várom, hogy csökkentsék a már most röhejes méretű fizetésemet, törlesszek, fogyasszak, és még a nyugdíjas szülőkről is gondoskodjak, mert az ő pénzüket is csökkentették. Milyen jó lesz. Lassan tényleg össze kell költöznünk, mint a gettókba. (egy szoba egy család)

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 21:03:19

@unionista: A magyarok pedig ezek szerint dönthetnek úgy, hogy elsősorban a saját mezőgazdaságukat építik. A saját iparukat (cukoripar, konzervipar, stb) építik.

Egyébként tök jó, hogy egy elméletileg a demokrácia csúcsát jelentő társaságban deklaráltan vannak első és másodrendű országok. Ha valaki túlságosan kiáll az érdekeiért, akkor majd nézhet?

Kell ez nekünk? Ez kell nekünk?

czjanos 2012.10.20. 21:06:35

@Névtelen Betelefonáló: Igen, ez kell nekünk és úgy kell viselkedni ( a pávatánc helyett), hogy egy osztállyal feljebb kerüljünk.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.20. 21:13:38

@John Doe3:
Egy ilyen kilépés se az EU-nak, se az országnak nem tenne jót. Az igen súlyos gondokkal küszködő EU-nak nagyon rosszul jönne egy ilyen kilépés. Lásd '56, amit nem véletlenül hívnak sokan az első szögnek a SU koporsójában. Az ország gazdasága pedig szinte azonnal összeomlana. Egy ilyen húzásnak nem lennének nyertesei, csak vesztesei, és áldozatai. A helyzet hetekbe mérhető időn belül radikalizálódna.

" Nagyon pesszimista vagy"
Inkább csak reális. Sajnos nagyon nagy az EU ellenesség az emberek között. A 4/5 lehet, hogy túlzás, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább rosszabb lett. Még nem késő ezen változtatni.

LHedvig 2012.10.20. 21:26:35

@Leskin: Tehát ezzel azt mondod, hogy 40 évi robotolás után örüljek a 90 ezer forintos nyugdíjamnak, amiből fizetem a lakásrezsit, a gyógyszereket, az élelmiszert és ha nagyon muszáj, egy elszakadt harisnyát?
És hagyjam, hogy levonjanak belőle 10%-ot? Valóban ez a tanácsod?
Nagyon szomorúvá tettél.:-(

ember100 2012.10.20. 21:32:24

@Leskin:
Helló !
Ez mekkora agy obán- matolcsy féle demagóg duma , gondolod ha a nyugdíjasok utazási kedvezményét megvonják attólmenyivel lesz jobb ????? a vonatoknak , buszoknak akkor is van menetrendje elindul :) volt hoy azért nemutaztál mert a nyugdíjasok elfoglalták a helyed ?
Na mindegy hagyjuk , azt hiszem úgy sem értenéd .

unionista (törölt) 2012.10.20. 21:50:22

@Névtelen Betelefonáló:
ki akadályozza meg a magyarokat abban, hogy felhúzzanak egy új konzerv, vagy cukorgyárat. ki akadályozza meg csányit, hogy kivásárolja a franciákat? miért nem ad ehhez hitelt az otp?

azt nem értem, hogy ebbe a játszmába miért kell bevonni a magyar adófizetőket. miért kellene a feudális uradalmak minden kockázatát minden magyarnak vállalnia? erre felelj légy szíves.

Martian (törölt) 2012.10.20. 22:15:59

@Névtelen Betelefonáló: nem kell kilépésben gondolkodni, elég csendben kivárni, amíg összeomlik az EU... már nem kell sokat várni erre.

Cavalcanti 2012.10.20. 22:35:17

@Leskin: Ferdítesz: Éhbéres közmunkások: A szocik idején 28 ezer forintos szociális ellátásért dolgoztak a közmunkások,ma 47 ezerért. Akkor ki is dolgoztatta éhbérért a közmunkásokat? A 47 sem sok,de duplája a szocik kegyelemkenyerének! Infláció.. A forintunk nem inflálódik jobban,mint egyébként inflálódott volna. Elbaszott IQ-jú országból kitörni? Karold át tarlós bátyádat,és kitörhettek. Rátok balos kommentelőkre jellemző a kettős beszéd: Egyik oldalon könnyesre sírják a zsepijüket a különadóktól /ezek funkciója hogy ne a kisembert sarcolják/,jaj szegény multik,másrészt meg megszorításról hadováltok, ami a Bajnai barátunk idején valóban volt,dögivel,500 milliárdos kiigazítás,mindez a lakosságtól,egészségügytől elvont pénzből,egy fillér sem a multiktól,hiszen ott a multik nem fizethettek,egyfajta előjoguk volt a kisemberrel szemben/jaj de szocialista politika/. Tehát nekem ne hadováljon itt egyik sem megszorításoktól,mert ha erre a kérdésemre csak annyit tud idehadoválni valaki,hogy öööö reálbér csökkenés,az nem megszorító politika! Az infláció sem megszorító politika! Bajnai apátok,akit királlyá üt a proletariátus 23.-án,majd megtaníttatja veletek/adná isten/,hogy mi a megszorítás Magyarországon. Számoljátok már ki nagy tudásúak,hogy miből teremtené elő azt a több mint ezer milliárd forintot,ha megszüntetné a különadókat! Honnan?Az öreganyja cafrangosából? A csettintésre berőffent növekedésből? Hát elmondom honnan! Tőletek,morcos arccal Orbánra mutogatva,IMF hitelt felvéve,a multik adóit egy tolvonással megszüntetve,az őt királlyá avatókat csontig leszopatva!

joszif 2012.10.20. 22:37:52

Aki még mindig a nyugdíjon rugózik az kérje el a fölös nyugdíjpénzt az anyjától apjától vagy a nagyitól stb.. aztán utalja arra a számlára amit az államdósság kiigazítására hoztak létre. Ha ezt sikerül elérnie a saját családjában utána magyarázzon hogy olyan kurva magasak a nyugdíjak hogy csökkenteni kell...

pjm 2012.10.20. 23:13:09

@MikeBoy: akkor magyarázza már el valaki, hogy mit is cseszett el gyurcsány a mostaniakhoz képest? Mert én az egyszerű nem látom. Hacsak azt nem, hogy azt a szemét csőcseléket nem időben takarította el az utcákról, akik kirabolták és felgyújtották a tévét...

pjm 2012.10.20. 23:15:34

@joszif: a nyugdíjak a befizetésekhez képest magasak. Ha a kevés minnimálbéren bejelentett ferraris parasztot megadóztatnák rendesen, akkor talán előbbre jutnánk.Még egy komoly lehetőség, hogy a stadiono építése helyett valami normális ötletet vinnének végbe, persze a mostaniak ere alkalmatlanok.

pjm 2012.10.20. 23:20:12

@Cavalcanti: te kis nagyon üresfejű, a multik befizetései nélkül már most összeomlott volna a költségvetés. Hát azt nem tetszik tudni, hogy a magyar vállalkozásokban nem túl sok a sokfizetésű és nagyon megéri szürkén dolgoztatni? A multik legalább a tb-t szja-t befizetik, ha mást nem is, a remek cba meg utaztatja az áruka, hogy az áfán spórolhason valamicskét. Persze ezt nem tudom, csak a villamoson hallottam...

2012.10.20. 23:34:06

@pjm:

A mostaniakhoz képet nem sokat cseszett el Gyurcsány. Önmagához képest viszont igen.
Egyik gazdasági pálya sem tartható.
A 2006-os sem és a mostani sem.

villamos alóli kacaj 2012.10.20. 23:34:48

3. 4.? kiígazítás:
A magyar nyugdíjasok megmentik Görögországot és helyrebillentik a magyar büdzsét is!:
1., Adósságmegváltással megvesszük a görögöktől a Taigetoszt, és átcipeljük ide.
2., Nyugdíjreform: magyar nyuggereket felcipeljük a Taigetoszra és lelökdössük őket.

hondamonda 2012.10.21. 00:19:56

@Névtelen Betelefonáló: "Ez nekünk miért jó? Egyáltalán van valamilyen konkrét példa, ahol az átlagemberek rovására pénzhez jutó gazdasági szereplők tettek valami olyat, ami a köz számára előnyös volt?"

Azert lenne jo, mert vegre lelegzetvetelhez jutna a gazdasag. Ha a gazdasagi szereploknek jol megy, akkor abbol hosszu tavon mindeki profital.

Nem tudok rola, hogy Magyarorszagon penzt pumpaltak volna a bankokba. Elkepeszto, amit a hitelek kapcsan megtehettek. Mar korabban szigoru szabalyok koze kellett volna oket szoritani. Ugyanakkor a mukodesuk elengedhetetlen.

"Egyébként senki nem akadályoz meg abban, hogy Te és a hozzád hasonlók egyesületet alakítsatok, és kijelentsétek, hogy az egyesület tagjai haladó gazdasági szemléletet vallanak, ezért lemondtok a jövendőbeli nyugdíjatok x százalékáról a gazdasági szereplők javára. Elnézést a vulgáris kifejezésért, de ne más f****-val, hanem a sajátunkéval."

En ugy erzem, hogy eppen az enyemmel verik a csalant. Az oriasi adoteher, az inaktivak hitelbol etetese (13. havi nyugdij, joleti rendszervaltas, nyugdijemelesek recesszioban) es ezaltal az orszag jovojenek felelese mind engem karosit meg.

Hiaba mondok le a nyugdijamrol, ha a problema a jelenben van. Az orszag nem huzza addig, amig en nyugdijba megyek 30-40 ev mulva. Ha azt akarjuk, hogy az orszag elheto legyen 1-2 evtized mulva, akkor most kell rendbe tenni a dolgokat. Kulonben aki teheti mind elhuz mashova es maradnak a nyugdijasok meg az etnikum. Minel kesobb tortenik meg a szocializmus tenyleges lebontasa az annal fajdalmasabb lesz az erintetteknek.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.10.21. 01:51:53

@Leskin: A reálbérek Mo-on legalább öt éve csökkennek. A legnagyobb gond az energiaárak elszabadulása. Javaslom mindenkinek a lovat autó helyett, a gyertyát lámpa helyett, a cigányzenét tuc-tuc helyett és a kertészkedést távoli nyaralás helyett. Attól majd javulnak a dolgok, nem az éhenhalt nyugdíjasokon. Kiváltottam nagyi gyógyszereit, egy hónapra egy kicsi zacskócska, agyondotált, haha, 22E forint, nyugdíj ötöde ugrott. Fűtés, szemét, áram, közös költség még 50E forint, már a csirke farhát is a vágyálom kategóriába vándorol. Marad a hagymás köménymagleves a realitás.

Gyurcsány mondta: innen el lehet menni. Orbán szerint meg itt kell maradni és lehetőleg éhendögleni.

Basszus politikusok, oldjátok már meg, hogy legyen fűtés, kaja és munka mindenkinek, tőlem lehet KMK, meg azt, hogy minden pénzügy tranzakciót mindenki láthasson. Töröljük el a titoktartást és szebb lesz a világ. Ha nincs gazdasági érdek akkor még azt is elhiszem, hogy a magyarkodás szívből jön. Addig meg, lófaszt.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.10.21. 02:00:28

@hondamonda:
"Minel kesobb tortenik meg a szocializmus tenyleges lebontasa az annal fajdalmasabb lesz az erintetteknek."

Butaság. Divat a szocializmust, kommunizmust szidni, pedig sokkal igazságosabb volt az által, hogy összességében ugyan kevesebb jószág volt, azokat mégis kis szórással osztotta el. Nem volt nagyon szegény, nem volt nagyon gazdag, jutott ételre, italra, kultúrára, házépítésre, kicsiben mert ez egy kicsi ország, de műúködött.
Azt a rendszert már rég lebontották. Elkommunizálták a párt vezetői és más köntösbe bújva folytatták/ják. Most már nem mondják, hogy az átlagembernek jó lesz, kapitalizmus, B2B és világgazdaság, IMF és egyéb hazugságokkal leplezik lopásukat és rombolásukat. Vissza a szocializmust minden vívmányával, azaz: teljes foglalkoztatottság, teljes gazdaságban érvényes bértábla, stb. Máshogy nem fog működni.

Leskin 2012.10.21. 02:34:32

@ErtelmetlenSzajkarate: itt van az eb lenyege elhantolva. Nem a politikusoknak kene ezt feladatul adni. Az o dolguk az hogy a kereteket biztositsak amiben az egyen a cegek stb tudnak boldogulni. Szerintem pont azert ilyen szar mert a politikusok mibdenve bele akarnak szolni mindent iranyitani akarnak. Az emberek joresze meg ul a seggen mondvan allam bacsi majd megokdja. Mire 20 ev mulva en leszek nyugdijas erni fog a nyugdijam realerteken kb. 10 rugot. Az akkor igazsagos?

Leskin 2012.10.21. 02:37:54

@ErtelmetlenSzajkarate: a hozzad hasonlok miatt menekul innen aki csak tud. Mert orbanek lassan vegrehajtjak a remlazas vagyalmod...

Leskin 2012.10.21. 02:47:46

@LHedvig: sajnos igen. Sajnos azt kell mondjam. Mert lesz ez meg rosszabb is. Egyre jevesebb az aktiv fiatal, aki eltartson. Szar ugy de ez akkor is teny. Ha pedig nincs eleg befizetes es mar hitelt sem tudunk felvenni, akkor jin az osszeomlas es a 90 ruppo meg vissza lesz sirva sajnis:( melkesleg egy ovono sem kap 90 nettonal tobbet, megse kap pl utazasi kedvezmenyt. Nem azt mibdom, hogy jol van ez , de ha nincs akkor nincs....

hondamonda 2012.10.21. 03:51:21

@ErtelmetlenSzajkarate: Az a butasag, amit te irsz. A gulyaskommunizmus viszonylagos jolete a teljes foglalkoztatottsaggal egyutt egy hitelbol fenntartott illuzio volt.

A szocialista kiserlet vilagosan megmutatta, hogy hova lehet eljutni, ha a rendszerbol kiiktatjuk az egyeni motivaciot. Csak ossze kell hasonlitani az atlagember eletszinvonalat a kapitalista es a szocialista blokkban. A kapitalizmust lehet jol es rosszul is csinalni. Na itt nagyon elrontottak.
Kezdve, hogy a rendszervaltas utani tokefelhalmozast tehetseges vallalkozok helyett kontraszelektalt partemberek es azok haverjai vegeztek, akik a nemzetkozi versenyben nem alljak meg a helyuket. Folytatva ott, hogy gyarkolatilag fenntartottak a szocialista merteku ujraelosztast.
Az orszag vezetoi asszisztaltak a munkanelkuliseg elol nyugdijba/rokkantnyugdijba menekulesben. Rovid tavu politikai erdekek miatt hitelbol finansziroz(nak)tak joleti kiadasokat. Tessek osszeadni a nyugdijkassza hianyat az utobbi 15 evben. Na azt nyugodtan lehet szamolni hitelfelvetelkent. Erre jon meg a korrupcio es a dilettans kormanyzas.

Majd akkor lesz vege a szocializmusnak, ha az ujraelosztast leviszik 40% ala, ha lesz egy ertelmes merteku ado (kb 30-40%), ebbol fenntartanak elfogadhato szinvonalu allami szolgaltatasokat majd ami marad, azt elosztjak az eltartottak kozott. Mashogy nem fog mukodni.

Szúrófény 2012.10.21. 05:41:43

@marco74: "Adós fizess, beteg nyögj!" Akkor senki nem tiltakozott mikor a kölcsönöket "Csára-búra" felvették! Előző kölcsönt is abból fizették! Te vagy a mókus, kereket vezetőid hajtják neked, eltűrd őket!

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.21. 10:09:01

@hondamonda: "Azert lenne jo, mert vegre lelegzetvetelhez jutna a gazdasag. Ha a gazdasagi szereploknek jol megy, akkor abbol hosszu tavon mindeki profital."
Nem értek egyet veled. Sajnos az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy ha a gazdasági szereplők pénzhez jutnak, azt elteszik maguknak.

De persze lazán lehet, hogy én gondolom rosszul,és neked van igazad. Úgy gondolom, hogy az lenne a demokratikus, ha megállapodást a megállapodást szorgalmazó pártok nyíltan kijelentenék, hogy az a programunk,hogy most tőletek elveszünk a gazdasági szereplők rovására, de ettől majd hosszabb távon nektek is jó lesz. Ha kellően sokan támogatják, legyen. De ha esetleg mégse, akkor tudomásul kell venni, hogy az emberek másképp gondolják.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.21. 10:18:41

@unionista: "ki akadályozza meg a magyarokat abban, hogy felhúzzanak egy új konzerv, vagy cukorgyárat"
Hát, amikor egy kivételével bezárták a cukorgyárainkat (olyat is, ami majdnem a legkorszerűbb technológiával üzemelt), azt nem az UFÓK irányelveire való hivatkozással tették.

És bizony nem is az UFÓK-k hoznak olyan jogszabályokat, hogy az állam még véletlenül se támogathassa a saját mezőgazdaságát/iparát.

Az se az UFÓK-nak köszönhető, hogy egy magyar paraszt 25%át kapja annak a támogatásnak, amit például egy osztrák...

Vagy melyik bank is adott úgy hitelt, hogy kikötötte, hogy ne hazai buszt vegyenek a pénzen? Hol is volt akkor a szabad verseny megsértése és az EU?

unionista (törölt) 2012.10.21. 11:17:21

@Névtelen Betelefonáló:
és ki akadályozza meg a magyarokat, hogy kilépjenek a nemzetközösségből? szerinted európában ki az, aki ragaszkodik a magyar eu tagságához? az európaiak többsége azt mondja, hogy a magyarok, a románok és a bolgárok kilógnak ebből. azért, mert ugyanazt mondják, amit a putris, a gettós és fukszos cigányok: a közösség pénze kell, de a közösség normái nem kellenek hozzá. a magyar miniszterelnök is pontosan ezt mondja. nem általában a romákkal van a probléma, hanem ezzel a mentalitással.

és európában erősödik a nézet, hogy a balkánnal nem lehet mit kezdeni. ezek a nemzetiségek játsszák le a polgárháborúikat. de európán kívül. éppen az a nézet erősödik, hogy ezeknek a népeket ki kell rakni európából. az euroövezetet a lengyeleket és a csehekkel kell bővíteni. ők nem "félázsiak".

LHedvig 2012.10.21. 11:22:51

@Leskin: Tisztában vagyok mindezekkel, utazási kedvezményem nekem sincs, sőt úgy néz ki, nem is lesz. Ez a legkisebb dolog, ami engem érdekel. Az élelmiszerek árának robbanásszerű növekvése annál inkább.
Tényleg nem ellenkezni akarok, nagyra becsülöm az óvónők és bárki más munkáját, de én a külkereskedelmi diplomámmal 40 évet ledolgoztam már és becsületesen fizettem mindent, hiszen levonták a fizetésemből. Talán ma sem lenne akkora a baj, ha minden vállalkozó és svarcmunkás fizetne maga után adót és járulékot.
És ne felejtsük el azt sem, hogy a mai kormánytagok az én befizetett ilyen-olyan pénzeimből végezték el az egyetemet és ültek be a bársonyszékekbe.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.21. 12:04:40

@unionista: "és ki akadályozza meg a magyarokat, hogy kilépjenek a nemzetközösségből?"
Tőled is megkérdezem: ezt a kirakást hogy képzelnék el? A piac, az olcsó munkaerő, meg a földvásárlási lehetőség az marad nekik, csak minden más tűnik el?

Azt gondolom tudod, hogy ahogy kiléptünk, már semmi sem kötelez minket arra, hogy a nyugati tulajoktól ne vehessük el a földet, amit eddig birtokoltak.

hondamonda 2012.10.21. 13:46:44

@Névtelen Betelefonáló: Pedig szerintem egyszeru. A gazdasagi szereplok egyik celja a novekedes, ugyanis minel nagyobb egy vallat, annal tobb profitot tud termelni. Ez azzal is jar, hogy tobb munkahelyet teremt es tobb adot fizet. Azon nem kell csodalkozni ha mondjuk egy mukodeskeptelenseg hataran egyensulyozo kisvallalkozo nem adja oda az elso par szazalek konnyitest a dolgozonak.

En ugy latom, hogy itt csak a gazdasagi szereploktol vesznek el, hogy az embereknek adjak. Ennek a mertekenek a csokkenteseben a valasztok tobbseget ado inaktivak rovid tavu anyagi elonyok miatt ellenerdekeltek. Egy nyugdijcsokkentessel kampanyolo partot soha nem fognak megszavazni. A demokracia legsulyosabb hibaja, hogy a nep ingyen kenyeret is megszavazhat maganak. Arra persze nem jon ra, hogy ettol meg nem fog jollakni. Egy felelos kormany egy ilyen helyzetben, amiben most vagyunk, szembe menne a nepakarattal es akar a politikai ongyilkossagig is elmenne, hogy az orszag hosszu tavu fennmaradasat biztositsa. Persze erre itt nincs esely...

Cavalcanti 2012.10.21. 14:28:43

@pjm: Üres fejet neked nem kell máson keresned,hiszen magadon hordod! A multik 20 év alatt 30 évnyi GDP-t hordtak ki az országból,most nem tesznek mást,mint ennek egy nagyon kis hányadát befizetik a magyar költségvetésbe! Ha adózni szeretnél helyettük,akkor keresd fel az államadósság kezelő központot,jelentsd be hogy mondjuk a Tesco különadójának átvállalod egy rád szabott kis szeletkéjét, mert nem bírsz éjszaka aludni,hogy mi lesz azokkal a szegény családokkal,akik a Tesco tulajdonosi körét adják! Szerintem a MILLA gyűjtést is szervezhetne a szegény,hányattatott sorsú multiknak!Esetleg a szoci nyugdíjasok is felajánlhatnák a 12. havi nyugdíjukat a GDF suez-nek, akkor talán leviszik 1300 ft-ról 1299 forintra a víz köbméterét. Hát ekkora eszet mint neked van,tényleg nem látni mindennap!

Cavalcanti 2012.10.21. 14:31:57

Amikor egy japán ismerősömnek leírtam,hogy Magyarországon a baloldal multipárti,ő teljesen kiakadt, megkérdezte hogy nem írtam e el valamit! :D

pjm 2012.10.21. 14:36:52

@Cavalcanti: na ezt most jól megmondtad. Amire én céloztam az az, hogy az szja-t, amit a magyar vállakozás szintén nem nagyon fizet be legalább beadják. Nincs ugyan kimutatás, de meg lehetne számolni, hogy a munltik hány embert foglalkoztatnak és mennyi szja-t, meg tb-s hülyeséget fizetnek be. Amúgy meg a hülyeség alanyi jogon jár mindenkinek és te élsz is vele. egy évnyi GDP-ből nem lehet kivinni 1,5 évnyit, mint ahogyan kevés kivétellel egy liter pálinkából nem lehet 30 felest kimérni, hogy te is értsd a hasonlatot.Az is igaz, hopgy a multik a te csökött agyadban csak a tesco, meg mondjuk az auchan. Multi most már a cba is, aki az egyik legnagyobb áfa csaló.Bár azért pl a grippen üzlet elég rendesen megcsapolta a pénztengert...Mielőtt még az adóssággal jönnél, az is csak tán három évnyi, vagy nem tudom, de azért a húsz/harmincas példa csak egy kicsit sántít. de hagyom is, mert agymosottakkal nem érdemes szóba állni...

Cavalcanti 2012.10.21. 15:00:14

Ilyen állításokról,hogy pl. a multi CBA adócsaló,csak biztos tények birtokában vitáznék,és hát mivel te a villamoson tájékozódsz,meghagyom ezt a lehetőséget neked,és a jegyellenőröknek! Azért nem különadóztatni egy ágazatot mert befizetik az szja egy részét /túldolgoztatás,4 órás bejelentés,8 órás meló/,nevetséges érvelés! A multik áron alul,elsősorban Horn Gyuszi idején szereztek meg komplett iparágakat! Az ország feltartott kézzel adta meg magát ebben a háborúban, nem volt piaci küzdelem,szabad verseny! A multikkal szembeni egészséges távolságtartás a Nemzeti természetű gondolkodás egyik alapja. A Scheiring LMP-s képviselő által dicsért Venezuela is élen jár ebben a gondolkodásban,a multik kezében tartott média jól le is járatta elnökét!Véleményem szerint nálad sikeres volt a libsi média agymosása, nem is vitatkoznék tovább! Maradj meg hitedben,és örülj az életednek!
U.I.:A CBA valóban multiként viselkedő cég,de nem is állt szándékomban egy percig sem védeni! maximum csak annyi érv szól mellette hogy az eredményét Magyarországon adózza le,míg az imént emlegetett Tesco ezt nem nálunk teszi!

unionista (törölt) 2012.10.21. 15:14:36

@Névtelen Betelefonáló:
a kilépés nem jogosítana fel a magyarokat arra, hogy másoktól elvegyék a legálisan megvásárolt tulajdont. az is igaz persze, hogy ezeket a vagyontárgyakat nem is védené semmi. leszámítva a nato-t. de ha onnan is kilépnénk, akkor a jobbik elindíthatná szabad rablást. alighanem polgárháború lenne a vége. a románok alighanem azonnal ledózerolnák a székelyföldet.

vomit 2012.10.26. 06:57:08

@Brix: ezt irod: "hitelekkel tudták csak a jólétet fenntartani"

az egesz penzrendszer lenyege, hogy penz csak hitelkent keletkezhet. nem az allam bocsatja ki, es nem ingyen kering a gazdasagban.

ez a mostani "kapitalizmus" pedig monetaris fasizmus, irja ez a (meg elo) kennedy:
www.zerohedge.com/news/2012-10-25/guest-post-dark-age-money
süti beállítások módosítása