sorok között

sorok között

Financial Times: A részvénykereskedelem 84%-át robotok bonyolítják

2012. május 08. - Politikai Ateista

Említettem, hogy  a gazdasági realitás, és a tőzsdeindexek közötti szakadék kérdésére visszatérek.

Az elemzők a részvénypiacok árváltozásait kísérő kommentárjaikban gyakran hivatkoznak a befektetők hangulatváltozásaira, illetve a döntéseik feltételezhető okaira. A hasonló okfejtéseket azonban szinte teljesen értelmetlenné teszi a High Frequency Trading, a kereskedésben a számítógépes algoritmusok használatának terjedése. A robot-brókerek a másodpercek töredéke alatt adják-veszik a részvényeket, és az opciókat, filléres hasznot generálva a tulajdonosaiknak a tranzakciókon, amelyeket naponta milliós nagyságrendben bonyolítanak. Korábban már írtam erről, de aki a HTF-ről részletesebben szeretne tájékozódni az itt találhat egy remek összefoglalót.

A Morgan Stanley, a Financial Times-ban felbukkant jelentése szerint az Egyesült Államokban tavaly lezajlott részvénykereskedelem 84%-át szoftverek végezték, és mindössze 16%-át bonyolították valódi befektetők, és naivitás lenne feltételezni, hogy a HTF alkalmazása kizárólag a részvénypiacokra korlátozódik. Úgy látszik már nem csak a gyárak szalagmunkásainak kell az automatizálástól rettegnie, hanem a brókereknek is.

Tudom még fokozni.

Ha a tranzakciók 84%-át gépek bonyolítják, akkor feltehetőleg a legtöbb esetben ezek az automatizált rendszerek egymással kereskednek.

Azt gondolom, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése torzító hatást gyakorol a piacokra, és nagyban hozzájárul a valóság, és a tőzsdeindexek közötti szakadék kialakulásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr644489818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.08. 08:50:50

A robotok valamilyen árfolyamkiegyelítési játékot folytatnak. Ha kicsit lecsökken az adott részvény árfolyama, azonnal vesznek, ha felmegy, akkor eladnak.És ezek az árfolyamváltozások azért következnek be, mert a robotok tömegei (amelyek nem teljesen egyforma szintekre vannak beállítva) nagy tömegben adnak és vesznek. Ennek már semmi köze nincs a gazdaság teljesítményéhez. Ezt a játékot "leáztatott gyufacimkékkel" is lehetne játszani. :))

bankvezér 2012.05.08. 11:23:05

@Politikai Ateista:
Hát persze, hiszen ezt írtad körül.
Egy húron pendülünk? :))
süti beállítások módosítása