sorok között

sorok között

Jönnek a Gépek

2011. november 23. - Politikai Ateista

Ki vesz még részvényeket, ha a kisbefektetők nem?

Portfolio

Furcsának tartom, hogy a Porfolio elemzői kihagyták a képletből tőzsdéken kereskedő robotokat, azokat az automata szoftvereket amelyek a másodperc töredéke alatt bonyolítják a tranzakcióikat. A részvények adásvételén csak centeket keresnek gazdáiknak, viszont naponta több millió tranzakciót képesek lebonyolítani, ami már komoly hasznot biztosít hosszútávon.

Néhány a mainstream médiában ritkán idézett gazdaságelemző szerint, a robotbrókerek nélkül a tőzsdék már rég összeomlottak volna, de a nagyfokú volatilitás hátterében is a pénzgyártó programok állnak, amelyek lefölözik a kereskedés apróit, miközben komoly forgalmat generálnak. Ez természetesen csak feltételezés amit nehéz lenne bizonyítani, de sokat elárul, hogy egy részvény vétele, és eladása közötti átlagos időtartam a részvénypiacokon rohamosan lecsökkent ezeknek a kifinomult algoritmusokkal dolgozó szoftvereknek az elterjedésével párhuzamosan. (Néhány renegát elemző szerint körülbelül ez most 11 másodperc.)

Becslések szerint napjainkban a "High Frequency Trading" teszi ki az amerikai részvényforgalom közel 70%-át.

A volatilitástól idegenkedő kisbefektetőknek esélyük sincs, ez a terep robotoknak kedvez.

A "High Frequency Trading" következményei, és hatásai vitatottak, a jelenség azonban kétségtelenül létezik, és meglep, hogy a Portfolio témába vágó cikkéből kimaradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr13406217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása