sorok között

sorok között

Hadikölcsön-kötvény

2012. április 20. - Politikai Ateista

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint új, féléves futamidejű, fix kamatozású kincstárjegyekkel kívánják bővíteni a lakossági állampapír kínálatot. Úgy látszik a kormány szeretné ha a magyar lakosság közvetlenül is kivenné a részét az évtizedek alatt felhalmozott államadósság finanszírozásából, amit egy május közepétől induló kampánnyal próbálnak majd ösztönözni. A koncert nem vált be, jöhet a B-terv.

A minisztérium véleménye szerint, a külföldi befektetőkkel szembeni kiszolgáltatottságot is csökkenteni kívánják ezzel a módszerrel.

Nem okoz meglepést a hír, Orbán Viktor már korábban is beszélt arról, hogy szeretné, ha a lakosság több államkötvény vásárolna megtakarítás céljából, amiről akkor írtam is.

"A háztartások fogyasztásának csökkenésével kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt, szerinte azonban "innentől kezdve" a kormánynak nem dolga, hogy eldöntse az emberek helyett, mit csinálnak a pénzükkel: fogyasztanak, megtakarítanak vagy adósságot törlesztenek. "Inkább azon gondolkodom, hogy ha már az emberek többet takarítanak meg, mint korábban, akkor hogy tudnánk lehetővé tenni, hogy ez a pénz (...) valamilyen módon szerepet játsszon a magyar állam finanszírozásában. Tehát hogyan tudnánk elérni például azt, hogy a magyar államkötvényeket közvetlenül az emberek vásárolják meg, és a lehető legegyszerűbb úton jusson el hozzájuk, ha már takarékoskodni akarnak" - vetette fel, hozzáfűzve, hogy a magyar állampapíroknál biztosabb megtakarítás nem létezik ma Magyarországon." - Kossuth rádió, 180 perc, 2011 augusztus 31.

Hazafias gondolat, de szerintem van itt néhány probléma.

Elöször is az államadósság lakossági finanszírozása nem lenne olcsó. Ahhoz, hogy valóban versenyezni tudjanak a lakosságnak szánt állampapírok a hagyományos bankbetétekkel, a hazafias húrok pengetése nem elegendő, és minimum 8% feletti hozamot kellene, hogy produkáljanak a kincstárjegyek, ami nagyjából megegyezik a külföldi befektetőknek ígért hozamokkal.

Véleményem szerint egy kétségbeesett kísérletnek lehetünk tanúi, melynek célja mindössze az újabb források bevonása az állam működésének finanszírozása érdekében. Az, hogy hazai kötvénykibocsátások növekedésével párhuzamosan valóban csökkenteni fogják-e a külföldi befektetők számára értékesített állampapírok számát még a jövő zenéje.

Azonban van itt még más is. Egyszer azt tanácsoltam valakinek, hogy soha ne adjon kölcsön pénzt olyanoknak, akiket nem tud megverni.

Ha a magyar állam nem teljesíti a külföldi befektetők követeléseit annak súlyos következményei lehetnek, egy ilyen húzás elvileg államcsődöt jelent. Ezzel szemben a magyar lakossági kisbefektetőknek sokkal korlátozottabbak az érdekérvényesítési lehetőségeik, az állam, ha úgy hozza a helyzet egyszerűen beinthet nekik. Nem állítom, hogy ez biztosan meg fog történni, de ha fizetési problémája adódik a magyar államnak, akkor a külföldi befektetők előnyt fognak élvezni. Persze lehet tüntetéseket szervezni, és néhány élesszemű külföldi elemző is áldozna néhány sort a dolognak, de világgazdasági szempontból csak egy vihar lenne a biliben, belügy.

A magyar gazdasági kilátásokról sokat elárul ez az újszerű kezdeményezés, ha figyelembe vesszük, hogy a világtörténelem folyamán a kormányok általában milyen helyzetekben szorítkoztak a lakossági kötvényvásárlások propagálására.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr794461729

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány színészekkel pótolná a hiányzó szakorvosokat 2012.04.20. 15:02:45

- A bérkiegészítéssel egy ideig talán még sikerül maradásra bírnunk az egészségügyi dolgozókat, hosszabb távon nem elégszünk meg ennyivel: a kormányzat ugyanis unortodox megoldásban gondolkodik a szakorvoshiány megoldása tekintetében! - nyila...

Trackback: A kormány színészekkel pótolná a hiányzó szakorvosokat 2012.04.20. 15:02:32

- A bérkiegészítéssel egy ideig talán még sikerül maradásra bírnunk az egészségügyi dolgozókat, hosszabb távon nem elégszünk meg ennyivel: a kormányzat ugyanis unortodox megoldásban gondolkodik a szakorvoshiány megoldása tekintetében! - nyila...

Trackback: Száz forint a forró lángos, mihez értesz, Áder János? 2012.04.20. 12:16:53

Áder János életrajza sallangmentes Europass sablonba töltve: íme egy újabb nímand, egy elvtelen csinovnyik, aki a Párt iránti elkötelezettsége mellé semmilyen szakmai eredményt nem tud felmutatni. “Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományo...

Trackback: Orbán Viktor is volt fiatal, liberális és demokrata (archív kép) 2012.04.20. 12:15:13

A fekete-fehér kép valamikor a 80-as évek végén készülhetett Orbánról, Deutschról és Fodorról, a Fidesz akkor még valóban fiatal, valóban liberális és valóban demokrata nézeteket valló három alapító tagjáról. A magukat akkor még „liberális, radikális é...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.04.20. 12:13:44

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind “demokrata” múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy igazgatott, elnökölt, kurátorkodott és tanácsokat adott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságá...

Trackback: Prés alatt 2012.04.20. 11:42:15

Újabb megszorításokra készül a kormány, miközben másik oldalról pazarló, drága hiteleken élő, a lehetőségeket ki nem használó Pató Pálként viselkedik. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az első negyedévben az államháztartás hiánya  517 milliárd forin...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabad Gábor 2012.04.20. 09:24:15

Latinovits Stadion

Avagy miről szól és miről nem az élet országosan és Debrecenben Orbán Viktor miniszterelnök szerint.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/2119_latinovits_stadion

I_Isti 2012.04.20. 11:39:12

"hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt, "

Csak az a pénz kevesebbet ér, mint egy évvel ezelőtt ért volna.

Kutchek (törölt) 2012.04.20. 11:43:47

Rendes tőle, hogy aztkéri fektessük államkötvénybe a pénzünket.

Hiszen simán el is vehetné....

sirsteve 2012.04.20. 11:50:35

Nemrég arról volt szó, hogy minden állami alkalmazottnak állampapír számlát nyitnak a kincstárnál. Ennek és a fentieknek tudatában levonható egy olyan következtetés is, hogy az állam alkalmazottai fizetésük egy részét hamarosan állampapírban kapják. Persze az valószínűleg hosszú lejáratú papírokban lesz, vagy rövid lejáratú, alacsony kamatúakban.

baliquez 2012.04.20. 11:50:57

Javaslom a forradalmi államkötvény vásárlói számára a március 15.-én kívüli napokon is a kokárda viselésének jogát.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.20. 11:51:28

"Véleményem szerint egy kétségbeesett kísérletnek lehetünk tanúi, melynek célja mindössze az újabb források bevonása az állam működésének finanszírozása érdekében. "
Egészen nyilvánvaló, hogy erről van. Erről szólt a nyugdíjállamosítás, erről szól a babakötvények államosítása, de még a jegybank elnök elleni támadások is.
A kormány pénzt akar szerezni, hogy tovább halogathassa a népszerűtlen intézkedéseket.

@jenőke:
Jézusom! És, hidd el, hogy ha ezt egy ateista mondja, akkor az nagy döbbenetet fejez ki.

Dour ® 2012.04.20. 11:51:54

"nem lesz megszorítás"
Hmmm....
Az államadósságot a politikusok "csinálták". Fizessék a fizujukból(amit egyébként is mások adójából kapnak), a megélhetési politikusok.

coronarythief 2012.04.20. 11:53:47

Ha a magyar állam nem teljesíti a külföldi befektetők követeléseit annak súlyos következményei lehetnek, egy ilyen húzás elvileg államcsődöt jelent.

pont ezért kellett a MNYP államosítás is!

mement 2012.04.20. 12:06:11

`A háztartások fogyasztásának csökkenésével kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt`

Ezt gondolom egyenesen Matolcsy adagolta a Kedves Vezeto szajaba...

tarackos 2012.04.20. 12:08:11

Én gondolkoztam a kötvényvásárláson de a tranzakciók megadóztatása miatt annyira felhúztam magam, hogy sztem tuti nem veszek. Sajnálom de ma a magyar állam az utolsók között van a bizalmi listámon.

Megalázó, hogy 20 évvel a rendszerváltás után ilyet kell leírnom...

Mária 2012.04.20. 12:11:23

"Hazafias gondolat, de szerintem van itt néhány probléma."

Nincs ezzel semmi probléma.

Simán csak kötelezni kell azokat, akik bruttó 220.000 forint felett keresnek, hogy csak akkor tarthatják meg a pluszpénzt, amit az egykulcsos adóval pluszban kapnak, ha LEKÖTIK legalább 10 évre államkötvénybe, a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatra.

Aki ezt nem akarja vállalni a NEMZET boldogulásáért, az januártól visszamenőlegesen a 2011-es adókulcsok szerint adózik.

Oszt jónapot :)

Akinek nem tetszik, mehet közmunkára, tíz másik áll be a helyére, aki nem tagadja meg ezt az aprócska áldozatot Állambácsitól :)

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2012.04.20. 12:13:55

Látom, rendszeresen hisztérikus rohamokat vált ki a ballibbant oldalon az, hogy a kormány törekszik a külföldi hitelezőktől való függőségünk csökkentésére, és hogy a külföldről diktáló elvtársak helyett a magyar néppel igyekszik szövetséget kötni.

Annak a társaságnak, amely a szomszédai, barátai, a becsületesen dolgozó magyar emberek helyett az ország megnyomorítására törekvő londoni brókerekkel érez közösséget, természetes módon válnak szálkává a szemében az efféle törekvések. Én pedig azt mondom, hogy amit a nemzetellenes balliberális népség ilyen vehemensen átkoz, az csak jó törekvés lehet.

Bikfenc 2012.04.20. 12:18:13

Elindul a körSMS és a hívek tolonganak a pénztárnál, hogy befizessék Viktornak a párnacihában, osztrák bankokban félre rakott kis pénzecskéjüket.
Az SMS-ben összeg is szerepel majd, minimum ennyit kell jegyezned, hogy Viktor mosolyogva nézzen rád a fényképről.

Mária 2012.04.20. 12:23:47

@sirsteve:

"Ennek és a fentieknek tudatában levonható egy olyan következtetés is, hogy az állam alkalmazottai fizetésük egy részét hamarosan állampapírban kapják. "

És akkor még örülhetnek :)

Egy ex-ukrán ismerősöm mesélte, hogy amikor a Nagy Szovjetunió az utolsókat rúgta, a lemezgyári munkások pléhvödörben kapták a fizetésüket, a papírgyáriak meg vécépapírban :)

Akárki meglássa, lesznek még a magyarok is Mercedessel meg Hancook abronccsal kifizetve a munkájuk után :)))

talpi 2012.04.20. 12:25:04

@troll ellenpólus: Te mennyit jegyeztél személyesen?

SemBoga 2012.04.20. 12:26:16

"hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt"

na, az a pénz már osztrák meg szlovák bankokban van biztonságban

SemBoga 2012.04.20. 12:28:45

meg ha már sorok közt vagyunk, akkor tessék, erre is jó hogy sok családnál több pénz van:

"A telefonálást és az internetezést is adóztatná Matolcsy"
index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/20/johet_a_telefon-_es_az_internetado/

Kutchek (törölt) 2012.04.20. 12:30:01

@SemBoga: Vissza a középkorba!!!
Informálódni is egyedül a Hír4- és Echotv-ből lehessen.

Kozi73 2012.04.20. 12:32:32

Szerintem aki rájuk szavazott, az kapja államkötvényben a fizetését.

Cyric25 2012.04.20. 12:32:56

"Orbán Viktor arról beszélt, hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt"

Van aki ennél tovább olvasta?

Vigyázzatok feleim lassan a havi 47 ezer forint is luxusfizetés lesz!

Ja és aki még nem hallotta:

nol.hu/gazdasag/ujabb_sarc__telefon-_es_internetadot_vetne_ki_az_ngm

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 12:33:23

@SemBoga:
Nekem az "tetszik" a legjobban, hogy az internetet forgalom alapján adóztatnák.

WTF?

Bazzeg, én a munkám miatt több száz megákat küldözgetek gyakran naponta...
Ez egyébként a teljes IT szektor kinyirását jelenti. Pont azét, amelyik rohadt könnyen áttelepül másik országba, és leszarja onnantól Orbánékat.
Egyébként megfigyeltétek, hogy azokat a területeket adóztatják halálra, amit abszolút nem értenek? (bankrendszer, internet...)

riverman 2012.04.20. 12:34:32

@troll ellenpólus: u have serious problems, dude...read this:
"Egyébként ha adhatnék esetleg én is egy jó kis argentínoktól ellesett ötletet: miután a külföldi finanszírozás elzárult előttük, kigondolták, hogy peso-ban fognak kötvényeket kibocsátani. Ám a lakosság nem akarta megvenni ezeket, mert félt a megugró inflációtól, és így fix kamatozású kötvények vételére nem voltak hajlandóak, mert tudták, hogy a jövőbeni árfolyam és infláció nehezen kiszámítható. Erre a kormány olyan kötvényeket bocsátott ki, amelyek az infláció feletti pár, 3-4%pont-os reálkamatot fizetnek, így biztosítva az embereket, hogy nem erodálódik befektetéseik reálértéke. Az argentín statisztikai hivatal szerint jelenleg 10% az infláció Argentínában, így a kötvények 13-14% kamatot fizetnek. Független elemzők szerint persze a valós inflációs szám 25%, de aki saját inflációs becslést (efféle alávaló propagandát!!!) mer kiadni, azt beperelik, mert ezt bűncselekménnyé nyilvánították. Lehet még sokat tanulni az argentínoktól..."

www.zsiday.hu/blog/g%C3%B6r%C3%B6g-%C3%BAt-helyett-argent%C3%ADn-%C3%BAt

The guy definitely knows more than you, you little prick.

na__most__akkor 2012.04.20. 12:35:24

Hadikölcsön? Az már régen volt.

Azóta már volt békekölcsön. (Sajnos) elég öreg vagyok, így emlékszem arra is...

AKKOR:
"A békekölcsön az 1950-es években Magyarországon bevezetett sajátos megtakarítási forma. Lényege, hogy az állam elvárta minden dolgozó állampolgártól, hogy évente kb. az egyhavi fizetésének megfelelő összegért békekölcsönt jegyezzen, ezáltal segítse az államot a 'békéért folyó küzdelemben'."

MOST:
Orbán Viktor arról beszélt, hogy "Inkább azon gondolkodom, hogy ha már az emberek többet takarítanak meg, mint korábban, akkor hogy tudnánk lehetővé tenni, hogy ez a pénz (...) valamilyen módon szerepet játsszon a magyar állam finanszírozásában."
Meg a harcban a fújabelemjönkiderohadt EU meg IMF ellen.

HPL 2012.04.20. 12:35:28

"Úgy látszik a kormány szeretné ha a magyar lakosság közvetlenül is kivenné a részét az évtizedek alatt felhalmozott államadósság finanszírozásából..."

Én ezt megteszem minden hónapban egy nagyobb összeggel, illetve mindennap elaprózva adófizetés formájában. Ezen felül kinyalhatják...

SemBoga 2012.04.20. 12:40:55

@HPL: az a baj, hogy látták rajtad, hogy havonta, meg naponta is tudsz adót fizenti, akkor fizess percenként is

SemBoga 2012.04.20. 12:41:32

alapvetően nem rossz dolog az, ha a hazai lakosság finanszírozza az államot

a gond az, hogy erre csődelkerülés miatt van szükség

Mérges 1234 2012.04.20. 12:44:44

Utóbbi napok termései:

Drasztikusan emelkedő műszaki vizsga.
Internet és telefonadó.
Tranzakciós adó.

Kicsit többet visszanézve az elmúlt két évre.
27%-os ÁFA.
Egykéttöbbkulcsos SZJA.
Baleseti adó.

Bedöntött forint....

Nem is tudom, hol vannak a nagy Fidesze fanok, mert oké eddig lehetett maszatolni, de azért egyre inkább látszik, hogy a Matolcsyzmus kicsinálja a gazdaságot, és benne minket embereket is.

Nem arról van szó, hogy nem tudjuk kifizetni ezt a sok szart, persze egyre nehezebben, de a gazdaság is teljesen bedől, tehát még mélyebbre jutunk, valahová, ahonnan már nem lesz visszaút.

Mit gondolnak vajon a Fidesz fanok???

Elmú't nyo'c év???

Zoxo 2012.04.20. 12:51:06

@troll ellenpólus:
A bankok miből fognak hitelt nyújtani gazdaságfejlesztésre, ha a kurmány elszívja és feléli a megtakarításokat?

Bikfenc 2012.04.20. 12:52:17

@Doubledecker: Én azért szeretném azt látni, hogy a Fidesz fanok sorbanállnak és egymásra licitálva jegyeznek egyre magasabb összeget.
Legjobban azt szeretném látni, hogy a Simicska van a sor elején a legeslegnagyobb összeggel!

Ja! Tudom! Álmodozom!

Sztavrosz_ (törölt) 2012.04.20. 13:02:50

Teljesen félreértik a feladatot.
A cél hogy több pénz maradjon az embereknél ezért küldték őket oda! Nem azért hogy mégtöbbet fizessünk..

esef 2012.04.20. 13:03:50

békekölcsön 2.0

VT Man 2012.04.20. 13:05:41

"Ha a magyar állam nem teljesíti a külföldi befektetők követeléseit annak súlyos következményei lehetnek"

Nézzük a Görög példát. Görögország beintett a külföldi hitelezőknek, akik emiatt bukták az állampapírjuk kb. 75%-át.

És mik a következmények? Az, hogy ezután javult Görögország adósságbesorolása, mert jót csinált.

VT Man 2012.04.20. 13:07:17

@Doubledecker:
Az a baj, hogy a Fidesz túl puhány, és nem meri megmondani az embereknek, hogy nincs pénz, és takarékoskodni kell.

Persze nem adóemeléssel többet beszedni, hanem kevesebbet költeni. Megnézni, hogy hol folyik el a pénz (túlzott jóléti rendszer? szociális transzferek? túl ingyenes utazás?), és ott kellene csökkenteni.

Mérges 1234 2012.04.20. 13:10:35

@VT Man:

Igen!

Azt mindenki tudja, hogy nincs elég lové, ez tényszerű, persze nem mondják ki, hanem jobban élünk nincs megszorítás, IMF kapja be.

Csak a hazudozás a mellébeszélés megy, és ami súlyos hiba:

Nem kiadás csökkentenek, csak maszatolnak és hülyébnél hülyébb adókkal probálnak felszinen maradni, ami hosszútávon okoz súlyos gondokat.

Kibaszott szomorú ez az egész.

MOndom megint, a doridok miatt, tudjuk, hogy nincs lové, ezért nemis értjük a 100 milliárdnyi stadionozást, az egykulcsos többkulcsos adót és a többi.

Folyamatos hazudozás megy megint.......

Gazdaság tényleg beledöglik lassan.

B. Bíró 2012.04.20. 13:13:31

Olyan nagyon nem hülyeség ez...

Namir 2012.04.20. 13:24:33

Értem én, hogy hülyék az Orbánék, hogy a saját állampolgáraikkal finanszíroztatnák az államadósságot, de akkor hülyék a japánok is. Vagy mégsem?

A japán államadósság az éves GDP-jük 200%-a felett van, mégsem dőltek be, mint a görögök, vagy épp a spanyolok (GDP80%-a/~6%kamat), miközben kb. 1% kamatot fizetnek az állampapírokra.

Elképzelhető, hogy amiatt is, mert hazai kézben, és jenben van az államadósságuk?

Nem devizában és nem a külföld kezében, ahogy azt az okos magyar kormányok csinálták nagyon okos emberek tanácsára.

collateral collector (törölt) 2012.04.20. 13:26:45

amíg a fidesz kormányoz, addig nyilván nem veszünk államkötvényt, már maga a felvetés is provokáció. Simicskát nem akarom gazdagítani, szaros futballstadionokat nem akarok finanszírozni, az egyházakat nem támogatom.

pcmci 2012.04.20. 13:27:46

@Kőmíves Kelemen: "Egyébként megfigyeltétek, hogy azokat a területeket adóztatják halálra, amit abszolút nem értenek?"

rosszul látod. azt adóztatják meg, ami alól nehéz kibújnia az átlagembereknek. Kiss Pista nem fog osztrákiában bankszámlát nyitni, ha csak párszáz huf adót kell fizetnie a magyar banknál, mert nem éri meg utánajárnia. Tóth Péter nem fog tudni külföldi internet végpontot használni, mert magyar területen szeretne internetet használni, fizet hát érte még egy kicsivel többet. az egész egyszerűen arról szól, hogy a még fizetni képes réteg pénztárcájából apránként csipegessünk még egy kicsit, lehetőleg minél több embertől minél kevesebbet, így alig tűnik fel, és lehet tovább folytatni az állami szférában az esztelen pénzszórást és a haverok zsebének kitömését.
lássuk be, utálni lehet a receptet, de ettől még jól csinálják...

collateral collector (törölt) 2012.04.20. 13:29:27

persze önmagában az, hogy erősítsük az államadósság belföldi finanszírozását, nem hülyeség, sőt. de nyilván amíg fidesz van, addig elvből nem.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 13:30:44

@pcmci:
Márpedig akinek megtakaritása van, az kiviszi külföldre, mert attól fél, hogy kötelező lesz államkötvénybe fektetni.
Mondd azt, hogy az ámokfutást látva ez túlzott paranoia...

collateral collector (törölt) 2012.04.20. 13:32:37

majd, ha a fidesz okosan fog gazdálkodni az állam pénzével, akkor talán... ja, hogy ez lehetetlen? akkor bocs. felejtős.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 13:33:56

@Namir:
Nem is olyan régen volt egy manyup nevezetű dolog.
Tudod, arra is azt mondták, hogy a tiéd, személyre szóló, örökithető.

Te elhiszed, hogy az állampapirba fektetett pénzed biztonságba lenne?
Rohadt naív vagy akkor...

Nézz már vissza csak az elmúlt 2-3 évre. Úgy forgatták a köpönyeget, ahogy éppen jólesett nekik. Ezek után vegyek 5 meg 10 év lejáratú állampapirt?
Inkább veszek be hashajtót, és használok ezrest a törléshez, baszki.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.20. 13:37:33

@Namir:
Vagy, a japánok nem így csinálják.
Az igaz, hogy megszokott és jó, hogy ha saját állampolgárok kezében van, de
1. nem közvetlenül szokták, hanem a pénzügyi szektoron keresztül
2. erre nem lenne szükség, hogy ha nem véreztették volna ki (szektoradó, MNYP-k)
3. azért vettek fel anno devizahitelt, mert az olcsóbb volt, mert kisebb a kockázata (pl. Lézer Jani még hencegett is vele, hogy mennyit megtakarított vele)
4. amikor nincsenek belföldi megtakarítások, akkor nem tudsz mást csinálni, mint külföldről hitelt felvenni

Fekete Mamba 2012.04.20. 13:44:58

Nem érdemes keverni a szezont a fazonnal.
Teljesen értelmes cél az adósság külföldi hányadának csökkentése. És ez független attól, hogy amúgy mit gondolunk a gazdasági kormányzás minőségéről.
Más kérdés, hogy egy összességében tőkehiányos, keveset megtakarító ország mindig rá van utalva a külföldi tőkére.

pcmci 2012.04.20. 13:45:44

@Kőmíves Kelemen: és ha kiviszi valaki külföldre a befektetését, akkor mivan (leszámítva a kamat bankadóját)? valahogy el kell költenie itthon a pénzét banyeg... mondhatod erre, hogy külföldön fog költeni valaki, de az átlag magyarnak nincs lehetősége, hogy Kínából rendeljen kenyeret, vagy Bécsből internetet.

SemBoga 2012.04.20. 13:46:06

@VT Man:

"És mik a következmények? Az, hogy ezután javult Görögország adósságbesorolása, mert jót csinált."

jót csinált = nem döntötte be az eurót

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.04.20. 13:48:43

Már bocsánat! Eddig is én finanszíroztam az államot.
Az államnak ugyanis nincs pénze. Nekem, nekünk van pénzünk melyből fenntartjuk az államot.
Teccettek volna jobban gazdálkodni. Leszarom, hogy melyik kormány volt rosszabb. Mindig a másik volt a hunyó, ezt tudjuk.
De majd nem fülkeforradalom lesz ennek a vége az tutti. Én szóltam idejében!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 13:50:54

@pcmci:
Külföldi számláról is kiegyenlithetem a számláinkat.
Továbbá a bankszámlához tartozó bankkártyával vásárolhatok akárhol ingyen.
Mindamellett biztonságban van a pénzem...

Szerinted nem csapnak le erre a lehetőségre a szlovák, osztrák bankok? 2 órányira van a határ, kiutazni csak a számlanyitáshoz kell, utána netbankár.
Ezzel megint az alacsony végzettségűeket és az időseket adóztatják meg. Azaz az alacsony(abb) jövedelműeket.
Aki többet keres, magasabban kvalifikált, az kivisz innen mindent.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2012.04.20. 13:51:18

Az a baj ezzel a (békekölcsönnel), államkötvénnyel, hogy a MANYUP után hogyan lehet elhinni azt, hogy tényleg fizetnének kamatot?

A bizalmat eljátszották, nálam legalábbis. Megtakarításoknak jobb helye van külföldi illetőségű bankbetétkönyvekben. Köszönöm, miniduce és Fasztolcsy, hogy személy szerint azon kell dolgoznom, hogy a megtakarításaimat hogyan tegyem számotokra elérhetetlenné.

Simlicskával együtt az egész bandát bevarratnám, az leszedett lovettájuk rendberakná az országot, az biztos. Ugyanúgy ezt a sorsot szánnám Lopcsánynak, meg Puch elvtársnak, meg az ottani teljes holdudvarnak, összességében e Fidesznek és MSZP-nek cimkézet, igazából tökegyforma posztkomcsi gengszterelitnek. Remélhetőleg ez meg is fog történni.

Cang 2012.04.20. 13:52:26

@VT Man:
Ezek után nekem az tetszett a legjobban, amikor ezt magyarázták, hogy ez igazából nem is olyan nagy dolog, és ettől nem is csökkent annyira a görög adósság :-)

Érdekes, Mo egy rahedli pénzt ölt államdósság kifizetésébe, ennek ellenére az a huncut adósság még nőtt is.
Ha ilyen szempontból értelmezem, akkor a kifizetett államadósság az adósság mértékét növeli, a ki nem fizetett meg csökkenti, vagyis mi a teendő? Fizetünk amíg bele nem döglünk :-)

Johnfive 2012.04.20. 13:53:28

Féléves futamidő?! És mi van, ha a lejárat után egyszecsak azt mondja Ovi, hogy "inkább mégsem fizetjük ki"?
Az egyszeri állampolgárral szemben simán megtehetik, nem nagyon van az államal szemben érdekérvényesítő képessége.

pcmci 2012.04.20. 13:55:34

@Kőmíves Kelemen: külföldi fizetésre ugyanúgy rá lehet terhelni egy extra tételt a kasszánál, mintha még egy csokit venne az ember. aztán ha azt nem fizeted, írhatsz levelet Kossuth Lajosnak vagy az ENSZ-nek, de a gázt akkor is kikapcsolják a gecibe, ha számlatartozásod van.

citrix 2012.04.20. 13:58:37

@troll ellenpólus: A békekölcsönt becsületes magyar munkás és parasztemberek jegyezték jövedelmük terhére jóarcú agitproposok hathatós,meggyőző érvei után.Önként és dalolva segítették a hazát,a béketábort a rothadó kapitalista bankárok,tőkések elleni harcban.Így volt vagy nem?Akkor is volt egy kedves vezetőnk,bizonyos Rákosi Mátyás.Ma is van,,hogy is híjják?

ikszel 2012.04.20. 14:00:32

@Namir: A belső finanszírozás erősítése támogatandó ötlet, csak önmagában kevés. Én lennék az első, aki milliókért venne államkötvényt, ha tudnám, hogy a pénzt értelmesen használják fel. De ahogy írták előttem is, stadionok építését, egyházak pénzel való tömködését, a belső kör tövábbi megtollasodását finanszírozni nincs kedvem.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 14:05:45

@pcmci:
A banki tranzakciós adót a banki rendszer fogja számon tartani, nem a TEsco-pénztár.
És nem az alapján szedik be, hogy te kifizeted a csokit, hanem azért, mert költöttél a hazai számládról. Hogy ez gázra megy, vagy csokira, édesmindegy.

Ha én külföldi bank kártyáját használom, arról semmiféle adatot nem kap az állam, mert milyen jogon turkálna külföldi banktitokban?
Magyarul a külföldi számláról kifizetett gáz/csoki csak bevételként jelentkezik a Tesconál/Főgáznál, olyan mintha készpénzzel fizettem volna.

Képzeld el az egészet úgy, mintha ATM-ből vennél fel pénzt. A bankod saját ATM-jéből olcsóbb felvenni a pénzt, mint egy idegen bankéból, mert rátesznek (levonnak) még plusz költséget.
A tranzakciós adó olyan lesz, mintha csak idegen ATM-ek vennének körül, mindig "kapsz" a nyakadba pluszköltséget.
Mivel én külföldi kártyát használok, ez nálam nem jelentkezik.

(azt azért hozzátenném, hogy a külföldön vezetett bankszámlának is vannak költségei, tehát ha a Fidesz jó arányt állapit meg ennél az adónál, akkor keveseknek éri meg külföldön bankszámlát nyitni csak emiatt)

citrix 2012.04.20. 14:17:35

@Kozi73: Támogatom,sőt elvárom hogy a fanatikus fidesz hívők jövedelmük legalább 2/3-át államkötvénybe fektessék.Ugyanis mindig a 2/3-ra hivatkoznak.

Smoother (törölt) 2012.04.20. 14:20:33

Mi az hogy több pénz van a családoknál?
Hol? A volt középosztály nagyrésze belebukott a hitelekbe vagy él hónapról hónapra.
Aki meg közelebb volt az eddig is jól élt.

pcmci 2012.04.20. 14:22:59

@Kőmíves Kelemen:feltételezed, hogy csak az fog fizetni tranzakciós adót, aki pénzt költ, pedig a rendszer egy tollvonással kétirányúsítható, vagyis mondjuk egy részt fizet az, aki adja, egy részt meg aki kapja. így az árakba szinte kiterjesztett áfaként simán beépül egy tétel, amit senki nem kerülhet meg, aki az országban pénzt akar költeni. abban igazad van, hogy külföldi számlanyitással bizonyos tételek esetleg kikerülhetők lehetnek, de nekem az az érzésem, nem fogják a véletlenre bízni, hogy minél szélesebb kör fizessen. azt se tartanám elképzelhetetlennek, hogy mondjuk a külföldre történő ortodox utalások más díjszabás alá essenek. miért is ne?

Smoother (törölt) 2012.04.20. 14:25:13

Azt sem értem miért mindig a bevételi oldalt kell megemelni és miért nem a kiadásokat lefaragni?
Miért kell vasút felujitás 2.2md/km-ért, stadionok, állami mobil stbstb

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.20. 14:28:37

"Ahhoz, hogy valóban versenyezni tudjanak a lakosságnak szánt állampapírok a hagyományos bankbetétekkel, a hazafias húrok pengetése nem elegendő, és minimum 8% feletti hozamot kellene, hogy produkáljanak a kincstárjegyek, ami nagyjából megegyezik a külföldi befektetőknek ígért hozamokkal."

Gratulalok. A magas labda feladva, amit konnyeden le lehet csapni azzal, hogy a kamat 8.5%.

Mellesleg tegnap atlagosan 8.8%-kal mentek az allamkotvenyek.

Az ugye mindenkinek vilagos, hogy ezeknek a kotvenyeknek a reklamkampanya zajlik?
www.origo.hu/gazdasag/20120412-jovo-hettol-jegyezheto-a-tomegeknek-szant-allampapir.html

Spikk 2012.04.20. 14:30:08

@Kőmíves Kelemen: Persze, "csak emiatt" nem. De lopás ellen mindenkinek tudom javasolni. Annak is, akinek fizu után is negatív az egyenlege, mert ha ezek as tolvajok azt mondják, hogy számlánként 100 000 Ft csak-úgy-adó fizetendő, akár a folyószámlához tartozó hitelkereten túl is, akkor az a szabály érvényes lesz és a bank törvénytisztelő módon le is vonja majd.

Bikfenc 2012.04.20. 14:30:28

@citrix: Én még emlékszem, kiskoromban anyám és apám beszélgetett, mutatták a békekölcsön szelvényt, amit akkor már vissza lehetett váltani. Visszaváltották.
Azt hiszem, tudtak is belőle venni egy kiló kenyeret. De lehet, hogy kettőt. :(

pcmci 2012.04.20. 14:32:41

@Smoother: van egy olyan mondás, hogy a korrupció csak akkor rossz, ha kihagynak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 14:33:43

@Spikk:
Mi mindenképpen visszük a pénzt innen. Nem mintha sok lenne, de az a kevés pont arra elég, hogy pár hónapot kihúzzunk belőle, ha nagyon nagy a gebasz.

A másik természetesen az, hogy ennek az államnak nem fogok semmit se fizetni, hogy stadionokra és egyéb baromságokra elköltse. (de ezt már többen leirták előttem is)

citrix 2012.04.20. 14:52:47

@Bikfenc: Békekölcsönt jegyezni természetesen nem volt kötelező.De illett,aki kihúzta magát ebből a hazafias lehetőségből,arra csúnyán néztek a Lenin-fiúk.Az semmi jót se jelentett a jövőre nézve,tehát jegyeztek a népek önként és dalolva.A kedves vezető örült a jó magyar emberek láttán,hiszen szerették őt és a pártot.Na jó,az ÁVH segített hogy még jobban szeressék őt és a pártot.Az akkor volt,spongyát rá.Ma ismét van kedves vezetőnk,akit szeret a nép,felvonul,imádkozik is érte,szent ember ő a haza élén.Azonban ő se kíván mindent a véletlenre bízni,tanulva Rákosi elvtárstól létrehozta TEK (alias Államvédelmi Hatóság) minden ellenőrzés felett álló intézményét.Szabad kezük van mindenki felett,csak a kedves vezetőnek tartoznak jelenteni.Feltételezem nem is ülnek tétlenül a babérjaikon,gyűjtögetik az információkat az osztály és nemzetidegen eszméket valló elemekről.És ha eljön az idő,be is gyűjtik őket egy babazsúrra,felelevenítve a régi magyar hagyományokat.Szép jövőt...

Balage76 2012.04.20. 14:55:16

Előre leírom, hogy nem vagyok Fidesz párti, sőt... de (szigorúan pénzügyi szempontból nézve):
- mennyivel másabb egy fél éves állampapír, mint egy fél évre itthoni bankban lekötött betét? Ilyen időtávra azért bőven előrelátható, hogy kedvenc országunk bedől-e vagy sem.
- a külföldi számlavezetésnél azt is érdemes végiggondolni, hogy amíg itthon megkapod a 8-9% kamatot, addig ez külföldön kevesebb. Tehát ha itthon mondjuk 1% lesz a tranzakciós adó, akkor ezt simán ellensúlyozza a kamatkülönbség.

Türkménbasi 2012.04.20. 14:55:53

Én nem tudom mire ez a nagy felkavarodás. Ha akarsz veszel államkötvényt, ha nem akarsz akkor meg nem.

Semmi kivetnivaló nincs ebben a dologban, jó kezdeményezésnek tartom, egy próbát megér.
Ha jók leszenka kondíciók akkor veszek, ha nem akkor nem, ennyire egyszerű.

Türkménbasi 2012.04.20. 14:57:01

leszenka = lesznek a
bocsánat

I_Isti 2012.04.20. 14:59:54

@Balage76: A bankban a betétből hitel lesz, ellenben az állampapírból nem lesz semmi, csak az adófizetők kötelezettsége arra, hogy kamatostól visszafizessék.
A banki hitelből lesz nagyjából minden, ami a gazdaság működéséhez szükséges. Kisebb banki betétállomány = kisebb hitelezés = a gazdaság további lassulása.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.20. 15:10:30

@Türkménbasi:
"Ha jók leszenka kondíciók akkor veszek, ha nem akkor nem, ennyire egyszerű."

Valoban egyszeru. Kiveve, hogy ez a post is igyekszik meghekkelni a "ha jok lesznek a kondiciok" feltetelt. Ezzel itt:

"és minimum 8% feletti hozamot kellene, hogy produkáljanak a kincstárjegyek, ami nagyjából megegyezik a külföldi befektetőknek ígért hozamokkal."

Megismetlem: jelenleg 8.8%-kal mennek az allamkotvenyek, tehat ez igencsak "nagyjabol" egyezik meg. Ha az IMF-targyalasok elhuzodnak vagy meghiusulnak, ahogy most sokan varjak, akkor ennyi sem lesz eleg. Tehat eros a gyanu, hogy a reklamkampany arra iranyul, hogy a magyar maganbefektetok a piaci kamatszint alatt vasaroljanak kotvenyt, igy vasarolva egy kis idot a kormanynak. Amely ido egyebkent arra kell nekik, hogy az MNB valutatartalekaira rategyek a kezuket es hogy tovabbra is mindenhato magantitkosszolgalatot uzemeltethessenek.

Balage76 2012.04.20. 15:15:32

@I_Isti: A hitelezést a hitelkamatok csökkentésével is lehet növelni. Lásd az elmúlt napok OTP bankos híre a román és a magyar kölcsönkamatok különbségéről...

A lakáshitel kamatok nagyon szépen megmutatták, hogy a bankok tökéletesen áthárítják az összes veszteségüket a lakosságra csak azért hogy megmaradjon az általuk szükségesnek tartott bevételük. Egyszerűen nem tudom sajnálni őket. Nem akarom ebbe az irányba elvinni a fórumot, de versenyezzenek csak az állammal!
Vicces hogy kb 500 000 forintot kell folyamatosan jól kamatozó betétben tartanom, hogy ellensúlyozzam a bank által rámhárított költségeket (éves kártyadíj, számlavezetés, sms értesítés, stb...), és akkor nem beszéltünk még a számlán szabadon lévő, gyakorlatilag nem kamatozó összegről amit ingyen használ a bank.

Türkménbasi 2012.04.20. 15:18:21

@Doomhammer:

Majdnem komolyan vettelek és írtam azt, hogy azzal sincs baj, hogy ha ezzel időt nyer és egy kis pénzt spórol a kormány, hiszen pont ez a célja.

De ezzel a marhasággal nem tudok mit kezdeni ne haragudj:

"Amely ido egyebkent arra kell nekik, hogy az MNB valutatartalekaira rategyek a kezuket es hogy tovabbra is mindenhato magantitkosszolgalatot uzemeltethessenek. "

I_Isti 2012.04.20. 15:22:06

@Türkménbasi: Kettő évvel ezelőtt a magánynugdíjpénzek lenyúlása is irtóztató hülyeségnek tűnt. Aztán mégis megcsinálták...

I_Isti 2012.04.20. 15:24:29

@Balage76: Mégis ki a francra hárítanák a bankok a veszteségeiket, ha nem a lakosságra? Inkább menjenek csődbe? Vagy mit akarsz mit csináljanak?

Balage76 2012.04.20. 15:25:05

@Doomhammer: Nem pont erre a kamatproblémára jó az inflációkövető prémium államkötvény? Kétségtelen hogy nem azonnal követi, de legalább nem ragad be az ember mondjuk 8%-on évekre, amikor már 15-20-x% esetleg az egyéb kamat...
Amúgymeg úgysem csak egyfajta befektetésben illik a pénzt tartani... egy kollégám szokta mondani, hogy a majd ideérkező kínai katona tuti megismeri a dollárt. :)

Türkménbasi 2012.04.20. 15:27:18

@I_Isti: Igazad van, mégis lenyúlták. Matolcsy vett belőle újabb krododilbőr aktatáskákat, Orbán meg egy 140 cm képátlós Smart TV-t, hogy azon nézhesse a Videoton meccseket.

Balage76 2012.04.20. 15:28:12

@I_Isti: Arra céloztam, hogy a bankoknál is szükség lenne a rugalmasságra. Egy vállalkozás életében is vannak időszakok amikor kisebb a profit és van amikor nagyobb.

xstranger 2012.04.20. 15:29:12

@Balage76: Milyen lakashitel kamatok? A torlesztoreszletrol beszelsz ami az arfolyamvaltozasbol ered? Mert ebben a hitelfelvevo megallapodott a bankkal, itt nincs "haritas".

Az ilyen olyan koltsegek svajci frankban elszamolasa meg torvenytelen es errol itelet is van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.20. 15:30:03

@Türkménbasi:
"és egy kis pénzt spórol a kormány"

Vagyis nincs azzal baj, ha a lakossagi allamkotvenyt jegyzok kevesebb penzt kapnak, mint a piaci kamat? Tudod mit, ha igy gondolod, vegyel batran ilyen kotvenyt akkor.

"De ezzel a marhasággal nem tudok mit kezdeni ne haragudj:"

Harom kerdes miatt nem hajlando megallapodni az EU: a jegybanktorveny (mennyire ellenorzi a kormany a jegybankot), a birok nyugdijazasa (lecserelheti-e a kormany a birok 10%-at olyanokra, akiket 3 evig nem veglegesit, tehat barmikor kirughat) es az adatvedelmi biztos kerdese (ami megtorpedozhatna a TEK szeles jogkoreit, ha letezne).
index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2012%2F04%2F20%2Forban_szemelyes_titkosrendorsegerol_ir_a_new_york_times%2F

Minthogy ezekrol nem tud megallapodni, ezert nem jon az IMF-hitel, a piaci hitelek pedig kezdenek dragulni, ahogy az orszagkockazat is no. Ezert kell neki a lakossag penze - piaci alatti kamatozassal.

Türkménbasi 2012.04.20. 15:35:27

@Doomhammer:

"Vagyis nincs azzal baj, ha a lakossagi allamkotvenyt jegyzok kevesebb penzt kapnak, mint a piaci kamat? Tudod mit, ha igy gondolod, vegyel batran ilyen kotvenyt akkor."

Azért nincs baj vele, mert nem kötelező venni.
Bárki dönthet úgy, hogy az általa biztonságosabbnak gondolt államkötvénybe rakja a pénzét, cserébe a kisebb hozamért.

I_Isti 2012.04.20. 15:36:13

@Balage76: "Egy vállalkozás életében is vannak időszakok amikor kisebb a profit és van amikor nagyobb. "
Persze. A bankoktól meg elvárnád, hogy profit nélkül, sőt veszteségesen működjenek. Akkor is ezt várnád el, ha tulajdonos lennél?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.20. 15:39:16

@Balage76:
"Nem pont erre a kamatproblémára jó az inflációkövető prémium államkötvény? "

Hogyne, ha tudjuk a kamatpremiumot. Ezt nem tudjuk most (szerintem nem nyilvanos meg az ajalnlattetel vagy igen?), de a post altal emlitett 8% a tavalyi 4.9%-os inflaciohoz kepest 3.1%-os kamatpremiumot jelent, ami nem valami fenyes. Ennel nagyobb premiumot kell fizessenek, ahogy most fizetnek is, hiszen tegnap 8.8%-os atlagkamattal mentek a kotvenyek.

Ismet idezem a post allitasat, amivel a bajom van:
"és minimum 8% feletti hozamot kellene, hogy produkáljanak a kincstárjegyek, ami nagyjából megegyezik a külföldi befektetőknek ígért hozamokkal."

8% hozam eleg alacsony 5% koruli inflacio mellett es a kulfoldi befektetok ennel joval tobbet kapnak. Ez a mondat fent igy tehat erosen megteveszto.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.20. 15:40:45

@Türkménbasi:
"Bárki dönthet úgy, hogy az általa biztonságosabbnak gondolt államkötvénybe rakja a pénzét, cserébe a kisebb hozamért. "

Mar ha ugy gondolja, hogy IMF-segitseg nelkul a magyar allamkotveny olyan nagyon biztonsagos.

A CDS kuszik felfele, vele egyutt az allamkotvenyek kamata (jelenleg 8.8%), tehat sokan nem igy gondoljak.

Mária 2012.04.20. 15:44:23

@opati666:

:)))

Látom, kezd felszívódni a narancslé az agyadból :)

Türkménbasi 2012.04.20. 15:49:23

@Doomhammer:

Persze. De most a döntés szabadságáról van szó.

különvélemény2 2012.04.20. 15:49:31

@Bikfenc: "Én azért szeretném azt látni, hogy a Fidesz fanok sorbanállnak és egymásra licitálva jegyeznek egyre magasabb összeget."

Minek, hogy visszafizessék a maszop által duplájára növelt államadósságot?

Melee 2012.04.20. 16:57:55

@különvélemény2: Nem, hanem azért, hogy támogassák Simicska és Nyerges cégeit.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2012.04.20. 17:27:39

@Kőmíves Kelemen: Ha EU tagállamban tartod a pénzed, akkor nincs banktitok. Nem kell turkálni, már csak kicsit több, mint félév és az összes banki adatod, tehát hogy:
-ki vagy
-mennyi pénzed van
-kitől kaptál
-kinek fizetsz
egy gombnyomással elérhető.
Ennek szoktak tapsolni, hogy "nekem nincs rejtegetnivalóm".
Ahol még van banktitok: Svájc, Liechtenstein, Szingapúr, Hongkong, Panama. Van még néhány kisebb hely, de a fontosabb központok ezek.

@Balage76: "a külföldi számlavezetésnél azt is érdemes végiggondolni, hogy amíg itthon megkapod a 8-9% kamatot, addig ez külföldön kevesebb."
Azért van ugye infláció, mint olyan. Ráadásul igazán jó bankok egyáltalán nem fizetnek kamatot, viszont forgatják a pénzed. Szerintem egy kicsit összetettebb a nemzetközi bankrendszer, mint amit a sarki OTP szolgáltatási hálója nyújt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 17:30:24

@külföldi bankszámla:
Az más kérdés, hogy tudni fogják mennyi pénzt tartunk külföldön.
De megint más kérdés, hogy ehhez nem férhetnek hozzá...

Külön megnézem, hogy kapunk egy határozatot Matolcsytól, hogy azt látták az elmúlt hónapban elköltöttünk az osztrák számláról 100e Ft-ot, és fizessek be az államnak emiatt 0.1%-ot.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2012.04.20. 17:50:30

@Kőmíves Kelemen: Természetesen igazad van. Sajnos pont ezért jön az EU FATCA.Sok mindenben nem értenek egyet a többi európai kormányok a magyarral, de abban biztos, hogy kéz a kézben rántják le a polgáraikat, az államkassza mindenhol ugyanolyan mohó. Ha egyébként tényleg rámennek egyszer a külföldi cégekre/bankbetétekre, akkor el fognak üldözni egy csomó embert, mert nálatok sem lesz nagy kunszt, szabad Európa lévén egyszerűen egy országgal (vagy többel) arrébb rakni a rezidenciát is. Ha a cég ment, te miért ne mehetnél:(. Óriási a mozgás egyébként adóügyek miatt, európai mértékkel döbbenetes, hogy a túladóztatott vállalkozók/vállalkozások mennyire gyorsuló ütemben vándorolnak ki, de magából az EU-ból is.

Bikfenc 2012.04.20. 17:54:25

@különvélemény2:
"Minek, hogy visszafizessék a maszop által duplájára növelt államadósságot?"

Nem, azt még ők sem tudnák. Azt csak Simicska és barátai és üzletfelei együttesen, ha összefognának.
Én arra a részre gondoltam amit az utolsó két évben elk*rtak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.20. 17:54:57

@külföldi bankszámla:
Én leszarom az adózást, amig emberi léptékű, és nem orbitális hülyeségekre megy el.
Elfogadom, hogy adózni kell, hiszen igénybe veszek érte állami szolgáltatásokat (persze ezen is vitatkozhatunk, hogy egyre inkább megfizetjük inkább a magánszektort).

Ha nem igy lenne, akkor nem angol cégünk lenne, hanem offshore.

Majd amikor itthon olyan kormány lesz (nekem mindegy milyen oldalú, milyen szinű), amelyik ki mer állni, és azt mondani, hogy eddig ér a szar, és ezért ezek az intézkedések/adók várhatók (valamint be is tartja ezeket = kiszámitható gazdaságpolitika), akkor hazahozzuk a céget.
Addig lószart, mama.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2012.04.20. 18:10:41

@Kőmíves Kelemen: Csak hogy tudd: offshore céged van.
Az, hogy ki mennyi adót tud/hajlandó fizetni az egy másik kérdés, szerencsére van lehetőség dönteni egy sor törvényes lehetőség között, te is ezt tetted. Viszont azt tudod-e, hogy Angliából is elindult egy nagyon komoly menekülési hullám, a 2010-es adóemelést követően. Gondolom ez nem érintett még, illetve főleg a magyar viszonylatban elképzelhetetlenül nagy bevételű cégekre vonatkozik. Olyan ős brit cégek pattantak meg, mint a Wolseley, az Ineos, valamint egy rahedli bank és fedezeti alap. Anglia volt az az ország, amely évszázadokon át bátorította a személyes meggazdagodást, majd 2010-től büntetni kezdte. Persze a kivándorlás miatt gyorsan vissza is vettek azóta magukból, legalább tanulnak a hibákból, ellentétben...

Pályaelhagyó autóversenyző 2012.04.20. 18:16:12

a kedves itt rohogo nagytudasuaktol kerdeznem, hogy miert MO a rosszfiu a (mar) nem olyan veszes hianyaval es allamadossagaval es miert nem olaszorszag a 120% gdp aranyos hiannyal?

na?

mert annak a 120%-nak a nagy resze belso adossag.

persze ez szoclib fejjel nem vitakepes, vegulis az elmult 10 evben nyilvanvaloan viktor volt aki elszabaditotta az aht hianyt meg az allamadossagot is sikeresen lefaragta a konvergencia kriterium aloli szint alol joval fole. gonosz viki, meg ellenzekbol is igy armanykodott...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.20. 20:43:52

@Pályaelhagyó autóversenyző:
Baromság.

1. Mert az olasz gazdaságban még vannak tartalékok.
2. Az olasz kormány nem fantázia alapú gazdaságpolitikát folytat
3. Olaszország nem szól be mindenkinek
4. Olaszország az euróövezet tagja
5. Olaszország nem dől össze, hogy ha pár egymást követő államkötvény aukciója nem sikerül.

"viktor volt aki elszabaditotta az aht hianyt"
Ami azt illeti igen. Először ő szabadította el még 2000-ben készülve a választásra, illetve, mert bedőlt Matolcsynak és azt hitte, hogy belső keresletre kell építeni egy nyitott gazdaságot. Medgyessy csak ugyanezt az utat követte...

"gonosz viki, meg ellenzekbol is igy armanykodott"
Nem is kicsit. 2006-ban követelte a 14. havi nyugdíj bevezetését. 2008-ban megtorpedózta a tandíjat, és társait. Meg úgy általában minden lehetséges helyen akadályozta a hiánycsökkentést, de lelkesen megszavazott bármilyen népjóléti intézkedést, akkor is, ha nem volt rá fedezet.

Örülök, hogy segíthettem.

izomagyú 2013.01.04. 18:07:26

@Mária: jó ötlet, de akkor egyedül a kormány marad szavazónak magára
süti beállítások módosítása