sorok között

sorok között

Európa aranya

2011. december 01. - Politikai Ateista

Az Európai Bizottság ontja a javaslatokat az euróválság elhárítása érdekében. A múlt héten is kidobtak néhányat. A lényeg röviden annyi, hogy teljesen, vagy részlegesen közös eurókötvényekre váltanák a tagok államkötvényeit.

Korábban már azt jósoltam, hogy az EFSF az első lépés a nagy közös európai adósság felé, úgy látszik lassan célba érnek. A közös adósság természetes velejárója a közös költségvetés is. Viszlát Brüsszel, szervusz Moszkva!

3 lehetőséget vázoltak fel.

Az első a teljes átváltást jelentene, amelynek keretében valamennyi valutauniós tagállamnak az összes államkötvényét eurókötvényekre cserélnék.

A második verzió a részleges átváltás lenne, amely szerint a tagállamoknak az adósságaik egy részét továbbra is önerőből kellene finanszírozniuk, de közös garanciát vállalnának, a visszafizetésre.

A harmadik forgatókönyv szintén a részleges átváltásról szólna, a közös garanciák nélkül. Ebben az esetben azonban egy extra biztosítékot tartanak szükségesnek az EB agytrösztjei. Szerintük az államok aranytartalékai fedezetnek tökéletesen megfelelnek, vagyis az európai országok aranytartalékainak a centralizásáról van szó.

Olaszország, és Franciaország közel 2500 tonna aranyrúddal rendelkezik, egyelőre.

Az EB úgy vélekedik, hogy az európai országok jóval több aranyat tartanak mint amire szükségük van.

Az aranyrudakon kívül fedezetként szópa jöhet még készpénz, és a kizárólag a stabilitási kötvények finanszírozására szolgáló extradók biztosítása is. Ez utóbbi remekül hangzik.

A megfelelő garanciák AAA minősítést jelentenének a közös kötvényeknek.

Eurókötvény büdzsékontrollal

Világgazdaság

Lesznek itt még javaslatok bőven, szóval nem biztos, hogy az EB múlt heti tervei közül kerük ki a befutó, de gyanítom, hogy a tagországok elbúcsúzhatnak az aranykészleteiktől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr923423669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása