sorok között

sorok között

Államcsőd?

2011. október 28. - Politikai Ateista

Görögország csődbe ment, nehezen lehet máshogy értékelni azt, ha leírják az államadósságuk 50%-át. (valójában 28% de ez most mindegy)

"Az államcsőd, az állam fizetésképtelensége esetén a kifizetéseknek teljes vagy részleges megszüntetését jelenti." - Wikipedia

Nem is túl régen az Egyesült Államok államcsődje volt napirenden, mindössze azért mert esetleg nem tudták, illetve késve fizették volna az államkötvényeik után a kamatokat.

Görögország gyakorlatilag már hónapok óta fizetésképtelen, nemhogy a kamatokat nem tudná a saját erejéből fizetni, de az adósság egy részét is benyelették, kizárólag az IMF, EU, és az ECB mentőcsomagjai tartják az országot életben.

Államcsődről azonban mégsem beszélnek, ha ugyanis hivatalossá tennék az államcsődöt akkor az aktiválná a CDS szerződéseket. Ezt mindenképpen meg akarják akadályozni mivel megbecsülni sem lehet az európai, és amerikai pénzintézetek kitettségét a CDS ügyleteknek, a szerződések aktiválása minden bizonnyal pénzügyi lavinát indítana el.

A kérdés az, hogy mit gondol erről az ISDA (International Swaps and Derivatives Association), a származékos ügyleteket felügyelő szövetség. Néhány napja, egy munkatársuk azt nyilatkozta, hogy az 50%-os adósság leírás kétségtelenül egy "credit event".

Az ISDA hivatalos állásfoglalása közben befutott, szerintük sincs államcsőd, nem kezdődnek meg a CDS kifizetések, amit azzal indokolnak, hogy Görögországot nem kényszerítették az intézkedések elfogadására, önkéntesen vesznek részt az államadósság csökkentését célzó akcióban.

Én nem hiszem, hogy volt választásuk.

Deeper Greek losses 'unlikely' to trigger CDS -ISDA

Reuters

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr93334698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása