sorok között

sorok között

Kádár Hagyatéka

2011. október 20. - Politikai Ateista

Az államadósság elleni háború "eredményei" a Ténytár blog segítségével kerültek elő a jótékony homályból. Én egy kicsit tágabb értelemben szeretném vizsgálni az államadósság kérdését.

"A múlt hónap végén a nettó államadósság elérte a 20625 milliárd forintot. Soha nem volt ennyi." - Ténytár

A rendszerváltás után gyakran hallottam, hogy még az előző rendszer, az elmúlt40 adósságait nyögjük.

"Az államháztartás adóssága a rendszerváltáskor, 1989 végén 1264 milliárd forintot, az akkori GDP 73%-át tette ki, ami eleve igen magas szintet jelentett."

GKI Gazdaságelemző ZRT

20 év alatt sikerült tizenhatszorozni az államadósságot úgy, hogy közben az állami vagyon jelentős része elpárolgott.

Buxmasters

 

A GDP százalékában kifejezett adatok természetesen nem ennyire ijesztők, ezért találkozunk velük gyakrabban. Ha ebben a tekintetben vizsgáljuk a kérdést akkor gyakorlatilag csak néhány százalékot növekedett az adósság 20 év alatt.

Azonban a GDP százalékában kifejezett adósság is csak addig hangzik jól amíg némi gazdasági növekedés tapasztalható, ami jövőre például biztosan nem fog bekövetkezni.

Az állam működésének finanszírozása céljából felvett hitelek folyamatos gazdasági növekedés nélkül visszafizethetetlenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr743315116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása