sorok között

sorok között

iRobot

2011. szeptember 26. - Politikai Ateista

Kínából már nehéz olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba telepíteni a gyárakat, legalábbis egyelőre, addig is a robotok, az automatizáció jelentik az emberi erőforrás költséghatékony alternatíváját.

Robotokra cserélik a dolgozókat

"2014-re egymillió robotmunkás alkalmazását tervezi a Foxconn. A tajvani elektronikai gyártó, mely többek között az Apple iPhone és iPad készülékeinek összeszerelését is végzi kínai gyáraiban, jelenleg 10 ezer robotot használ, melyek számát jövő évben 300 ezerre emelnék, három év múlva pedig már egymillió gépesített munkás dolgozna a gyártósorok mellett – tudósított a BBC a cég bejelentéséről. Kitekintő.hu

Az elbocsájtott dolgozók számával egyenes arányban csökken a fizetőképes kereslet. Minden egyes leépített dolgozóval egy potenciális vásárlót veszítenek azok a cégek amelyeknek a Foxconn a beszállítója. Ez azonban csak elvileg igaz, ugyanis a Foxconn gyári munkásai nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy Apple termékeket vásároljanak. (Esetleg akkor ha a megszabadulnak az egyik veséjüktől.)

Többek között ez vezetett a szemünk előtt éppen most kibontakozó amerikai válsághoz is. A gyárakat az olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba telepítették, így csökkentették a bérköltséget, illetve növelték a profitot, és a versenyképességet. Az otthon maradt, leépített munkások azonban az olcsóbb termékeket sem tudják megfizetni.

Minden gyártulajdonos álma a zéró bérköltség, a teljesen automatizált termelés, és látszólag mindent meg is tesznek ennek érdekében. De ki fogja megvenni a kacatjaikat?

A robotok nem sztrájkolnak ugyan, de a plázákban sem költenek sokat.


A Foxconn korábban a gyár dolgozói körében elkövetett magas öngyilkossági arányokról híresült el, a robotokkal ez probléma is megoldódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr213258707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stone pit(er) 2011.10.01. 22:59:14

Ez tetszik!
Vajon kinek fognak gyártani az egyre hatékonyabb gyárak? Szerintem ez mindenkit foglalkoztat. Sajnos nem tudom a választ. A hatékonyság csődje? De valami mégsem hagy nyugodni. Amikor az Ipari forradalom elkezdődött ugyanezek a kérdések merültek fel. Legalábbis ezt tanultam a történelem órákon. Géprombolás, meg hasonlok. Nem mondanám, hogy nem volt hátulütője, de végül is hosszabbtávon előnyös volt. Amerikában a termelés kiszervezése szinte folyamatosnak tekinthető a második világháborútól napjainkig. Ezen belül, a hetvenes években robbanásszerűen megugrott a folyamat. A munkanélküliség pedig hullámzott. Volt tíz, és volt három százalék is. Bár a kínai (olcsó) munkaerő piac is kimerül egyszer (gondoljunk csak az "egykék politikájára"), a drágább nyugati-parti nagyvárosokból sem menekül az ipar egyre beljebb. Megmarad ott is, miközben fejleszt. Ezt miért csinálja?

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.02. 13:46:40

@stone pit(er): Igaz, hasonló kérdések az ipari forradalom idején is felmerültek. Mi lesz akkor, ha minden európai ország fejlett iparral rendelkezik, és ontani fogják a tömegcikkeket? Az angolok ezen gondolkodtak azokban az években. A géprombolás, az akkori viszonyok között a megélhetésüket féltő kétkezi munkások bizonyos szempontból érthető reakciója volt, de a géprombolás nem megoldás. A technológiai fejlődésnek az emberiség javát kellene szolgálnia, a probléma többek között az, hogy a társadalom fejlődése nem tart lépést a technológiával. Hatékonyság csődje? Nem, szerintem inkább a kapzsiság miatti csődről van itt szó.
Az Egyesült Államokban a munkanélküliség ingadozása ellenére, a termelési szektorban dolgozók aránya folyamatosan csökken, a hetvenes évektől. A kiszervezések, és az automatizáció által gerjesztett munkaerő felesleget a szolgáltatói szektor szívta fel. Erről egyszer elkezdtem egy bejegyzést, lehet hogy nem raktam ki, de az adatokat kigyüjtöttem, utána nézek, és belinkelem.
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, amint lesz időm megpróbálom a többi kérdéssel kapcsolatban is kifejteni a nézeteimet.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.10.05. 12:22:27

@stone pit(er): A kínai városok tekintetében, egy egyszerű logisztikai kérdésről van szó, Kína a külkereskedelmi tevékenységének jelentős részét a nyugati parti városainak kikőtőiből bonyolítja. Attól szerintem nem kell tartani, hogy Kínában munkaerőhiány lép fel, és más ázsiai országok is igyekeznek másolni a kínai modellt, (Pl:Vietnám, Laosz, Kambodzsa) illetve Afrika globalizálása keletről, és nyugatról is folyamatban van.
süti beállítások módosítása