sorok között

sorok között

Versenyképes felsőoktatás?

2012. augusztus 27. - Politikai Ateista

Orbán Viktor többek között a felsőoktatás átalakítására is kitért a szombati Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen tartott tudattágító előadásán Kőszegen.

Meglehetősen kényes téma ez, mert a tandíjat, és az államilag támogatott helyek csökkentését nem szeretjük, és sokak szemében csak sovány vigaszt nyújt a hazai felsőoktatás a világ élvonalába repítésének, illetve az önfinanszírozó felsőoktatás létrehozásának gondolata. Különösen akkor ha a kétségtelenül hangzatos célkitűzések mögött valójában egyetlen cél, az állami kiadások csökkentése húzódik meg. A tandíj nem elv, igazságosság, vagy modell kérdése napjaink Magyarországán, hanem gazdasági szükségszerűség, amivel kénytelenek leszünk megbarátkozni.

Miközben a tandíjat ellenző miniszterelnök az önfinanszírozás szükségességéről beszél, nagyvonalúan megfeledkezik arról, hogy a leendő diplomások tekintélyes adósságot halmoznak majd fel a tanulmányaik folyamán, és az újgenerációs diákhitelben rejtőző kamattámogatások miatt az állami finanszírozás sem szűnik meg, legfeljebb átalakul, csak ideiglenesen csökkenti az állami kiadásokat. Nincs itt reform, csak hókusz-pókusz.

Az állami kamattámogatásos diákhitel-konstrukció (Diákhitel 2) a költségtérítéses képzés finanszírozásának olyan rendszerét teremti meg, ami nem egyszerűen bonyolult és drága, hanem a kormányzati elvnek is ellentmondva, fenntarthatatlan, ésszerűtlen és igazságtalan. - Időzített bomba a Diákhitel 2 - HVG

Amíg az új diákhitellel kapcsolatos igények mennyiségéről nem állnak rendelkezésre konkrét adatok, nehéz megbecsülni, hogy az ország hosszútávú költségvetésére mennyire veszélyes az új rendszer, de korábban már nyilvánosságra került egy meglehetősen borulátó háttértanulmány.

A dokumentum összehasonlítja a következő évekre a Széll Kálmán Tervben leírt felsőoktatási megszorítások által megtakarított és a Diákhitel 2. kamattámogatási vállalása által kifizetendő összegeket is. E szerint 2019-ig az előbbi jön ki győztesnek, egyre kisebb előnnyel, onnantól viszont átbillen a mérleg. 2020-tól többe kerül a Diákhitel 2. az országnak, mint a megszorításokból megspórolt, jövőfelélő „felsőoktatási reform” költségvetési hozadéka. Ezt mutatják a kormány által elkészített háttérszámítások! - Az új diákhitel bedöntheti a büdzsét - FN24

Mindemellett ennek a kormánynak már biztosan nem kell a kamattámogatási kiadások miatt aggódnia, és a kamatszubvenció mértékét egy következő kormány bármikor csökkentheti, vagy akár el is törölheti, - ami a bedőlő hitelek arányának a tekintélyes növekedését vonná maga után - a diákok adósságának leírására azonban nem lesznek képesek.

Azt pedig tényleg nem látom, hogy ez az úgynevezett reform hogyan lenne képes pozitív hatást kifejteni a hazai felsőoktatás versenyképességére, a pletykák szerint már most is egyre több diák igyekszik külföldi egyetemekre bekerülni.

Ha a miniszterelnök valódi átalakulást szeretne elérni az ágazatban akkor nem önfinanszírozó felsőoktatásban kellene gondolkoznia, hanem elsősorban önfinanszírozó intézményekben. Az egyetemek és a főiskolák biztosítanák a tandíj finanszírozásának lehetőségét a diákjaiknak akik a leendő keresetükből törleszthetnék a tartozásukat. Véleményem szerint a felsőoktatási intézmények pénzügyi felelősségvállalása azon kívül, hogy az állami költségvetésre nehezedő terheket is csökkentené, sokat javítana a magyar felsőoktatás versenyképességén is, mivel az oktatási intézményeknek komoly érdeke fűződne az képzéseik színvonalának növeléséhez, ezzel együtt megszűnnének a diplomagyárak, és kihalnának az alibiszakok. Az egyetemek a saját túlélésük érdekében kénytelenek lennének a piacképes diplomások képzésében, a hiányszakok, és a feltörekvő trendek feltérképezésében, az oktatás színvonalának maximalizálásában. Ha a diákjaik képtelenek elhelyezkedni a képzésükért felelős intézmények hamarosan lehúzhatnák a rolót.

A jelenlegi rendszerben a felsőoktatási intézmények kockázata igen csekély, vagy az állam, vagy a diák fizetni fog még a teljesen haszontalan diplomákért is, a diákok létszáma, a fejkvóta a lényeg, az egyetemeknek elsősorban az az érdeke, hogy minnél több diákot toborozzanak. A hazai felsőoktatásban tombol a szocializmus.

Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy egyetemeket akarok kivégezni megjegyezném, egyetembezárások előbb-utóbb mindenképpen lesznek, nem csak gazdasági és demográfiaia okok miatt, a kormánynak határozott szándéka a felsőfokú oktatásban résztvevők számának a csökkentése. Viszont ha az intézmények pénzügyi felelőssége nagyobb szerepet kaphatna akkor a piac, az intézmények versenyképessége, az egyetem vezetőinek rátermettsége, és az oktatás hatékonysága ítélne, de ha minden marad a régiben akkor az aktuális kormány bürokratái, és a saját szubjektív szempontjaik döntenek majd.

Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de a felsőoktatási intézmények gyakorlatilag szolgáltatást nyújtanak, és akkor miért is ne működhetnének piaci alapon?


A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr154734467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Focistának nem kellett Orbán, ezért lett joghallgató 2012.08.27. 19:43:30

Se a magyar, se a történelem, se a matek, se a fizika nem ment neki, így nem csak bölcsésznek, tudósnak se volt jó – árulta el a Policitynek adott interjújában a miniszterelnök. Bár gőze nem volt, mit csinál egy jogász – ezt is ő mondta ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.08.27. 19:41:08

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám rengeteget igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Céget nem vezetett, p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.08.27. 17:59:14

Vérlázító ez a: minden pénzt a gazdagoknak,politika!Másrészt idegesítő ez a kormányzati attitűd,ami dívik:jól kibaszunk veletek,de majd úgyis ugyis kitaláljátok az ellenszerét!

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.08.27. 18:18:36

pedig vehetnénk még fel hitelt ahogy eddig is tettük, és akkor mehetne tovább a szocializmus, amit a magyar nép annyira szeret!

oktato34 2012.08.27. 18:47:36

"Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de a felsőoktatási intézmények gyakorlatilag szolgáltatást nyújtanak, és akkor miért is ne működhetnének piaci alapon?"

Nos, azért nem, mert a felsőoktatás kicsit más, mint a szabó, a fodrász, vagy a manikűrös. Elméletileg olyan szakembereket nevel, akikre ennek az országnak szüksége van. Azokra gondolok, akik nem keresnek sokat, de mégis fontos szerepet töltenek be: tanárok, ápolók, szociális munkások, nem paraszolvenciából élő orvosok.
Ha csak piaci alapon lehet diplomát szerezni, hogyan fogja a diákhitelt kifizetni az, akinek 93 ezer ft a nettó bére? Eltűnnek a "felsőoktatási piacról"? És majd 10 év múlva iszonyú pénzekkel próbálunk újra szakembereket teremteni?
Nem, a felsőoktatás nem csak piac. Nemzetstratégia is. Csak ezt át kellene gondolni. Igaz, nem szükséges mindenhova állami támogatás. De vannak helyek ahová igen, különben nagyon fogjuk fájlalni a hiányukat.

Kopi3.14 2012.08.27. 18:57:22

@oktato34: állami alkalmazott mérnökre és közgazdászra is szükség van.

nu pagagyí 2012.08.27. 19:27:14

Számoljuk fel az államot, ha az adónkból semmit nem tud közcélra visszaforgatni. Semmi kedvem fizetni egy rakás, saját magát kiszolgáló bürokratát. Menjen mindenki pénzt keresni a piacra és tartsa el magát, Orbánostól, Simicskástól egyetemben. Ennél a szarnál az anarchia is jobb.

nu pagagyí 2012.08.27. 19:30:33

@oktato34: A rendőrség is szolgáltatást nyújt, ráadásul ők már piaci alapon működnek, egy oligarcha vezetésévél. Előző ténykedése alatt megszerezte a Józsefvárosi piacot, most meg a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeit.

vomit 2012.08.27. 19:54:37

dollarcollapse.com/welcome-to-the-third-world/welcome-to-the-third-world-part-8-a-phd-is-now-a-path-to-poverty/

"Students who borrowed tens or hundreds of thousands of dollars for degrees that aren’t in demand are crushed between high debt service and low income. Parents who thought they’d saved enough to put their kids through college now find that their interest income is miniscule while tuition is soaring – and that their college graduate kids still need help with health insurance and rent. The college bubble and the death of academia, in short, are playing major roles in the elimination of what’s left of the middle class. "

persicsbalint 2012.08.27. 20:08:49

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló: Most is veszünk fel hitelt. Most éppen a terv, hogy az azeriektől. Amíg deficites a költségvetés, addig van hitelfelvétel. Sőt, segítek, 2010-ben Orbán még-még nagyobb deficitet (azaz még több hitelt) akart. De good guy Barroso nem engedte, hogy még jobban elszálljon a magyar költségvetés.

béla a görög (törölt) 2012.08.27. 20:54:30

Hiba1: volt már tandij a fenének kellett népszavazással leszavazni.

Na szóval - szerintem a fény ugyebár kettős természettel bir - részecske meg hullám.

Tedd fel a kérdést mi a felsőoktatás célja?
szerintem Szolgáltatás nyújtása és oktatás egyszerre. Lehet pénzt kérni az oktatásért már miért ne lehetne de mellette miért baj az ha van egy akár államilag támogatott ténylegesen ingyenes keret? Vagy tudod mit, ne legyen ingyenes keret de legyenek elnyerhető ösztöndijak amikkel 'ingyenessé' tehető. Állami vagy önkormányzati, céges vagy magán ösztöndijak. Tanulmányi eredményhez kötött, szakhoz kötött ösztöndijak.
És ez nem szocializmus. Ne hasonlitsd vele össze. A szocializmusban nem voltak ennyien az egyetemeken a felvételi biztositotta az előszűrést, utána pedig még szokás volt kirúgdosni volt hogy teljes évfolyamot. (nem csak bölcsésszakok vannak ám) /ja és volt ösztöndij rendszer - céges is/ Ma? Verseny? Követelmény?

kronstadt (törölt) 2012.08.27. 23:20:51

@laci0011:

a diákhitel 2 mindössze 2%-os kamattal indult el...
penzugyert.hu/2012/08/15/diakhitel-2/

ergo

masszívan szubvencionált termék ez

a durva piactorzító hatások lényegében garantáltnak vehetők (egy már egyébként is rendkívül torz "piacon")

kronstadt (törölt) 2012.08.27. 23:23:14

@oktato34:

valódi piac esetében:
1. NINCS szubvencionált hitel
2. NINCSENEK részletes szabályok
3. NINCSENEK államai szubvenciók
4. NINCS állami akkreditáció,
5. NINCSENEK szakmai képesítési követelmények, stb.

ergo

EZ NEM PIACI RENDSZER

kronstadt (törölt) 2012.08.27. 23:25:04

@vomit:

az állami intervenció újabb diadala:)

laci0011 2012.08.28. 09:39:28

@kronstadt: Egyszerűbb lenne azt mondani:nincs piac!Csak akkor át kéne értékelni a mesevilágot ami szerint a piac a megoldás mindenre.Magyarország gazdasági teljesítménye a statisztika hamisítással együtt is csak az unió fél %-a,bármilyen "piactorzulás",nagyobb lehet ennél,így gyakorlatilag ilyen kicsiben nincs értelme piacról beszélni itt.
süti beállítások módosítása