sorok között

sorok között

Az ország legjobb befektetése

2012. július 03. - Politikai Ateista

Régóta vártam azt a pillanatot amikor olyan kezdeményezésről írhatok a kormány részéről, amelynek van valami értelme. Az ilyen hírek némi reményt csempésznek az életünkbe, mint amikor az intenzív osztályon, egy baleset utáni eszméletvesztés első ébredését követően az orvos közli, hogy az egyik lábunkat mégis meg tudták menteni. Ha stabilizálódik az állapotunk majd behozzák, és meg is nézhetjük.

Egyszer megkérdeztem egy ismerősömet, - aki történetesen nemzetközi befektetési tanácsadással foglakozik - hogy melyik devizában tartaná a felesleges pénzét. Előrebocsátotta, hogy a baráti befektetési tanácsok komoly felelősséggel járnak, ráadásul a balul elsült tranzakciók felett érzett lelkiismeretfurdalást a tanácsadói díjazásból származó profit sem enyhíti, de most kivételt tesz és megmondja a tutit. Utána hozzátette mellékesen, hogy a világon a legjobb hosszú távú befektetés a tanulás, Magyarországon pedig valószínűleg a nyelvtanulás, legalább leléphetsz ha úgy alakul. Lehet valami abban amit mondott.

Ennek fényében természetese örömmel vettem tudomásul, hogy a kormány a szándékai szerint ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosítana a munkanélkülieknek. Miközben maximálisan egyetértek a javaslattal, azért kiváncsi leszek arra, hogy ez a szépreményű terv a gyakorlatban hogyan fog a magyar valósághoz idomulni. (Ha egyáltalán komolyan gondolták, a bejegyzés erejéig tételezzük fel, hogy igen.) Egy zseniális elképzelés még nagyon kevés, hiszen ki ne szerettett volna űrhajós, vagy miniszterelnök lenni gyermekkorában. Az előbbiek közül kevesen jártunk sikerrel, az utóbbiak közül már valamivel többen váltották valóra az álmaikat, bár inkább őket kellett volna a Holdra küldeni. Jó lenne tudni, hogy a nyelvprogram keretein belül nem csak a haveri nyelviskolákat és oktatásszervező cégeket fogják állami, illetve uniós forrásokkal feltőkésíteni, és hogy azoknak akik tanulni akarnak tényleg lesz lehetőségük használható nyelvtudást szerezni. Tökéletesen piacképtelen támogatott tanfolyamokkal Dunát lehetne rekeszteni, a használhatatlan szakképesítések tekintetében már biztonyára nagyon versenyképesek vagyunk. Az idegen nyelvekkel azonban a helyzet, hogy a papír gyakorlati tudás nélkül nem sokat ér.

Igazából azt sem tudom, hogy mi a kormány célja ezzel a javaslattal. Felismerték végre, hogy a lakosság nyeltudása növelheti egy ország versenyképességét különösen a globalizáció, az internet, és a távközlés fejlődésének korában, vagy csak azoknak az esélyeit akarják növelni akik már csomagolnak, így javítva a hazai munkanélküliségi mutatókat?

Há ken áj helffffff jú tudéj?

Az Economist múlt heti számában van egy cikk a Fülöp-szigetekről. A beszámoló arról szól, hogy a telefonos ügyfélszolgálat-ipar nagyhatalmának számító Indiát lekőrözték a fülöpék, annak ellenére, hogy Manilában sokkal többet kell fizetni egy alkalmazottnak, mint Újdelhiben. A telefonos ügyfélszolgálati karrier talán megmosolyogtató, azonban egy kezdő munkatárs fizetése havi 450 dollár, ami a Fülöp-szigeteken már belépő a középosztályba, nem is beszélve arról a nemzetgazdasági tényről, hogy az amerikai, és angol cégek illetve az alvállalkozóik alkalmazásában jelenleg már 638000 munkavállaló áll. Itt azonban nem akarnak megállni, az ügyfélszolgálatról a hangsúlyt szeretnék áthelyezni az egyéb irodai, és üzleti háttérszolgáltatások biztosítására a piackutatástól, a nemzetközi jogon keresztül, az informatikai rendszerek üzemeltetéséig. A becslések szerint 2016-ig újabb 700000 munkahely jön létre ebben a szektorban, ahonnan a tavalyi GDP 5 százaléka származott. Mert jól beszélnek angolul.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr284621304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nohát 2012.07.03. 07:31:09

Amikor egy nagyobb angol cég hirdetésében az egyik kiemelendő pont az, hogy and we have a UK based customer service!, azért ne legyübk biztosak abban, hogy minden cég rohan majd a Fülöp szigetekre.

bankvezér 2012.07.03. 07:54:39

Kedves Szerző ! Egyáltalán nem azért ajánlott nyelvet tudni, mert telefonos ügyfélszolgálatban nagyhatalom szeretne lenni Magyarország.
Hanem azért, hogy más szakmákban külföldön munkát tudjon vállalni a magyar ember. Az lényegesen fontosabb .

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.07.03. 10:12:45

@Nohát: Nem tudom mennyi cég fog rohanni a jövőben, de 1997-óta 638000 új munkahely jött létre, és ez szerintem kiemelkedő eredmény.

DerekUK 2012.07.03. 10:19:08

@Politikai Ateista: Nem az kérdőjeles, hogy mennyi outsourced customer services működik indiában, a fülöpszigeteken, vagy akárhol. De az bizonyosan nem lényegtelen info, hogy az angolok mennyire vannak ezekkel megelégedve, és azt hiszem mondhatom, hogy semennyire. A legtöbb ilyen ügyfeles csak egy előre leírt scenario szerint megy végig a lehetséges hibalistán - kb, mint egy megszemélyesített troubleshooting - de komplikáltabb problémákat nem képesek megoldani, nem csak azért mert igazából nincs igazi tudás a fejükben, hanem azért is, mert nem is érdekeltek benne. Az angol ügyfelek pedig ennek a tehetetlenség láttán elsőre belekötnek a rosszul beszélt angolba, úgy is mint: ez még azt sem érti amit kérdeznek tőle.
Már pár éve egyfolytában látom, hogy emelkedő számban vannak az olyan hirdetések, amikben kiemelik, hogy nem ilyen outsourced customer care team van, tehát a cégek tudnak a dologról. Már olyat is láttam, hogy ugyan nem UK based, de central european - konkrétan bulgár csapattal hencegtek, és adtak statisztikákat, hogy mekkora a megoldási stat.
Az USA-ról nincs infom, lehet, hogy ők jobban meg vannak elégedve.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.07.03. 10:19:46

@bankvezér: Én nem állítottam, hogy ügyfélszolgálat-nagyhatalom lesz, vagy lehetne Magyarország. A Fülöp-példát csak azért hoztam fel, hogy érzékeltessem, a lakosság nyelvtudása növelheti egy ország versenyképességét.

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 12:02:36

@Politikai Ateista:

a "Fülöp-példa" az USA gyarmatosítással indult...

"„Education became a very important issue for the United States COLONIAL GOVERNMENT, since it allowed it to SPREAD their cultural values, particularly THE ENGLISH LANGUAGE, to the Filipino people.[2]”"

en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_Philippines_during_the_American_rule

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 12:08:53

@Politikai Ateista:

és az angolosítás ellenére a filippínók szegények maradtak...

pedig itt lényegében minden angolul folyik a filippínó angol külön nyelv...

en.wikipedia.org/wiki/Philippine_English

még a törvényeket is angolul írják...

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 12:14:16

a Fülöp-szigeteki spanyolt pedig igencsak marginalizálták... 1987 óta már nem is hivatalos nyelv...

en.wikipedia.org/wiki/Spanish_language_in_the_Philippines

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 12:16:22

a helyi Fülöp szigeteki spanyol kreolt is marginalizálták... pedig még viszonylag sokan beszélik... egyelőre...

en.wikipedia.org/wiki/Chavacano_language

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 12:19:30

egy kissé tragikus itt az anyanyelv helyzete nem csoda, hogy a Fülöp-szk egy viszonylag jelentéktelen periféria...

en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_the_Philippines#National_and_official_languages

Ann1294 2012.07.03. 13:59:44

En konkretan azert valtottam biztositot mert a kedves indiai meg arab customer care nem ertette a kerdest es a problemat, csak hajtogatta, hogy ezt ugy nem lehet. Megoldast nem javasolt, nem sorolt fel A-B-C lehetoseget. Kerdeztem mit lehet? O nem tudja. Akkor minek ul ott?

Az a minimum, hogy tudjon angolul, orvosolja a problemaimat es adjon tanacsot mit csinaljak, ne csak "This is not possible".

xunilo 2012.07.03. 14:11:55

@bankvezér: "Kedves Szerző ! Egyáltalán nem azért ajánlott nyelvet tudni, mert telefonos ügyfélszolgálatban nagyhatalom szeretne lenni Magyarország.
Hanem azért, hogy más szakmákban külföldön munkát tudjon vállalni a magyar ember. Az lényegesen fontosabb "

Komolyan úgy gondolod, h a magyar kormánynak az a célja, h a magyarok kimenjenek külföldre?

Ha meg is valósul ez a program, nem fog másról szólni, mint hogy hogyan lehet a baráti cégeket kitömni megrendeléssel és pénzzel.

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 14:15:05

@xunilo:

a támogatás EU-s pénzből megy és 90 ezer forintban van maximálva... ebből ugyan senki sem fog sokat tanulni...

egyébként is: a nyelvtanulás 90%-ban a diákon múlik... ez a sztori nem pénzkérdés...

valaki76 (törölt) 2012.07.03. 14:16:13

@DerekUK:

a filippínók sokkal jobban beszélnek angolul... hiszen már 100 éve lúgozzák ezzel az agyukat... mégse vitték sokra...

Elijah_Baley 2012.07.03. 14:49:06

monnyuk pesten van egy pár szolgáltatóközpont, nem konkrétan kólcenter, bár abból is van elég, csak oda valszleg nem azok kellenek, akik harmincötévesen kezdenek alapszinten angolul tanul/gat/ni, hanem aki alapból beszél egy-két nyelvet.

Elijah_Baley 2012.07.03. 14:57:20

amúgy az ekonomista nemtom milyen évbeli kiadása lehet az, de úgy jó tíz éve igyekeznek k.európába telepíteni a kontaktcentereket, mert ugyebár egyfelől a normális fejlettségű infrastruktúrához képest olcsó, másfelől a gyakorlat azt mutatja, h az egységsugarú nebraszkai paraszt lassabban veszíti el az önuralmát ha européer droiddal beszélget mint ázsiaival, az árnyaltabban jelentkező kultúrális különbségek miatt.
nem mintha dolgoztam volna ilyen cégeknek valaha is.

Haloperidol 2012.07.03. 15:00:32

Most komolyan kerdem, hogy az ide kommentelok kozul ki gondolja komolyan, hogy sok munkanelkuli egy ilyen ingyenes tanfolyamon versenykepes szinten tanul meg valamilyen nyelvet?

Alapbol (elismerve persze, hogy vannak kis szamban kivetelek) aki munkanelkuli, az azert az, mert nincsen versenykepes tudasa, tehat pl nyelvtudasa. A legtobb iskolaban (alt+kozep) eleve a endelkezesre allt ingyenes modon a nyelvoktatas.

Abban az eletkorban tehat, amikor a legkonnyebben sajatit el uj tudast az agy, ezek az emberek nem voltak arra kepesek, h megtanuljanak egy nyelvet. Akkor vajon mi teszi oket arra kepesse, hogy most, felnott fejjel ujra nekiuljenek tanulni egy nyelvet? (Termeszetesen itt is elismerve, hogy van keves szamu kivetel.) szoval szerintem ez a projekt ujabb penzkidobas.

Egyebkent is, aki megfeleloen motivalt, az mar regen magatol nekiallt nyelvet tanulni. Aki meg nem megfeleloen motivalt, az hiaba megy el akarmilyen nyelvtanfolyamra, megtanulni nem fog semmit. Mint ahogyan sokan vegigultek az alt+kozepisk nyelvorakat, aztan megsem tanultak meg idegen nyelven beszelni.

Ginlia 2012.07.03. 15:14:03

Idén január 1-től törölte el a kormány azt az évekig működő lehetőséget, hogy a cégek a szakképzési járulékból levonva finanszírozhassák alkalmazottaik számára az idegennyelvi képzést. Bár ez nem a munkanélkülikre vonatkozó lehetőség, de hát sok alkalmazásban álló sem áll jobban az idegennyelvekkel... :(

bankvezér 2012.07.03. 15:29:42

@xunilo:
Ha csak az valósul meg, amit te írsz, már az is valami. :))
süti beállítások módosítása