sorok között

sorok között

Egy pusztuló civilizáció margójára

2012. június 12. - Politikai Ateista

Nemrégiben néztem meg a Martin Scorsese nevével fémjelzett Surviving Progress (Túlélni a fejlődést) című dokumentumfilmet. Figyelemreméltó alkotás mindenkinek csak ajánlani tudom.

A tartalmáról nem szeretnék sokat írni, nagy vonalakban annyi, hogy az emberi faj a tecnológiai fejlődés segítségével egyre hatékonyabban, és gyorsabban képes kimeríteni a bolygó erőforrásait, ami a fogyasztói társadalom eszméjével kombinálva katasztrofális eredményre vezethet.  De a film rendezője előszavában ezt sokkal jobban megfogalmazta:

"A Surviving Progress azt próbálja közelebbről megvizsgálni, hogy a fejlődés (gazdasági növekedés) hogyan vált olyan gazdasági ideológiává amely eltéríti a demokratikus intézményrendszereket, tönkreteszi a bolygónk ökoszisztémáját, és kockára teszi az emberi haladás további lehetőségét."

 

 

A film teljes egészében itt tekinthető meg, de darabokban a YouTube-on is megtalálható.

A Surviving Progress megállapításait megerősíti az ENSZ napokban nyilvánosságra került jelentése is, azok kedvéért akiknek ez még nem volt egyértelmű:

Az erdő- és halállomány csökkenése, a fokozódó édesvíz-felhasználás és a klímaváltozás elleni intézkedések hiánya miatt az emberiség jelenlegi útja fönntarthatatlannak tűnik - figyelmeztetett az ENSZ. - Napi Gazdaság

A Húsvét-szigetek rejtélyéjével kapcsolatban sok elmélet látott már napvilágot. A tanácstalanság alapja közismert  - a szigeten talált szobrok egy sokkal fejlettebb civilizációt feltételeznek annál, mint amit az európai gyarmatosítók találtak a szigeten 1722-ben. Az egyik elmélet szerint ökológiai öngyilkosság történt, a társadalom a környezete kizsákmányolása révén elpusztította önmagát. Intő jel.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr684580582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.06.12. 17:47:36

A Földet eddigi története során több olyan meteorbecsódás érte, mely részlegesen kiirtotta az élővilágot. Egész fajok pusztultak.
Ezért már most szólok, vigyázzatok a meteorbecsapódásokkal!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.06.12. 19:31:20

Húsvét-szigeteki ügy szinte bizonyos hogy ökológiai összeomlás volt.

tudatosvasarlo.hu/konyv/jared-diamond-osszeomlas-%E2%80%93-tanulsagok-tarsadalmak-tovabbelesehez

A vicc az, hogy a természet már régen megoldotta, a "fenntarthatót". Csak másolnunk kellene. A természet anyagai állandó körforgásban vannak. Csapdázódhatnak ugyan pl. földtani szerkezetekben (szén, olaj..), de a lényeg a körforgás.

Technológiánk régen alkalmas lenne erre, csak hát az a probléma, hogy világunkat nem szakemberek hanem pénzemberek, bankvezérek irányítják :-(. Ez sajnálatos tény nagyobb potenciális kockázattal jár, mint egy nagyobbacska óriásmeteor. Nem mellékesen védekezni is nehezebb ellene.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.06.12. 19:48:43

@bankvezér: A meteorbecsapodások ellen gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk, ha jön, akkor annyi. Az azért sokkal gyalázatosabb ha az emberiség saját magát pusztítja el.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.06.12. 19:49:49

@rdos: Egyetértek. A természet szerintem a legjobb tanítómester.

protézisesh 2012.06.12. 21:18:27

Vallasi meggyozodesenek megfeleloen mindenki masfajta vilagveget vizional es mas idopontra. Szerintem a legnagyobb valoszinusege a szarnyas fejvadasz, vagy a mad max filmekben bemutatott valtozatoknak van...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.13. 06:52:10

Nem rossz. Az eleje tájékán a rész a kínai csávóval meg a szüleivel nagyon ütős - szerzetes a f...mat. A vége az igazán siralmas, amikor megoldási lehetőségen ötletelnek.

@protézisesh: A szárnyas fejvadász meg a Mad Max nem a vége, az Az ember tragédiájában van leírva. Ha addig nem jön a meteor.

protézisesh 2012.06.13. 08:44:19

@Csiken Disztroly: a civilizáció vége nem az emberiség vége. A maja kultúra, a kínai birodalom, mezopotámia, egyiptom mind-mind egy-egy civilizáció vége volt, utána jött a madmaxvilág, aztán sarjadt egy új civilizáció.

A meteor, meg az utolsó fóka a faj kihalása, de addigra a civilizációt már rég el fogjuk hagyni, mire az utolsó fókát kell megkeresni. :(

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.13. 09:58:47

@protézisesh: Ilyen szempontból az utolsó fóka sem biztos hogy gáz. Állítólag a föld mélye tele van mindenféle mikroorganizmussal, akik kemoszintézissel meg kitudjahogy működnek és még egy nagyobbacska meteor sem képes őket kivégezni teljesen. Lehet, hogy párszázmillió év és valaki megint itt sopánkodik majd, hogy jajmileszvelünk.

Apokalipsz István 2012.06.13. 14:12:02

A Szárnyas fejvadászban nem volt világvége, a Mad Max trilógia viszont remek példa, a 3 részben jól nyomon követhető a széthullás. Az első részben még próbálták fenntartani a rendet a másodikban már nem volt törvény, a harmadikban meg már középkori állapotok uralkodtak.
Egyébként én személy szerint ANNYIRA nem látom sötéten ezt a témát.
Egy bizonyos technikai fejlettség fölött már nem kell sem a civilizáció összeomlásától sem az emberiség kihalásától tartani. Más kérdés, hogy az még odébb van, ha a következő kb 50 évet átvészeli a civilizáció, akkor szerintem fenn is fog maradni.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.14. 07:23:08

@Apokalipsz István: Hát igen, ha megoldják a problémákat, az lesz a Szárnyas fejvadász, vagy inkább a Szép új világ.
süti beállítások módosítása