sorok között

sorok között

Időzített bomba a bankrendszerben

2014. február 05. - Politikai Ateista

A perifériás bankrendszer állampapírokkal szembeni növekvő sebezhetőségéről már elég sokat írtam korábban.

Például itt, és itt.

Meg arról is, hogy már az Európai Központi Bankot is kezdi nyugtalanítani a dolog.


És most ez, a Pénzügyi Szemle jóvoltából:

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy bár rövid távon örömteli ezen állampapírpiacok feltámadása, hosszabb távra tekintve aggasztó, hogy az állampapírpiacok és a bankrendszerek ilyen mértékben összefonódnak. Ha ugyanis például a spanyol bankok nyakig ülnek spanyol állampapírokban, és a kötvénypiac valamely előre nem látható okból ismét megroppan, akkor a kötvények mélyrepülése magával rántja a bankrendszert is, ami duplán sújtaná a spanyol gazdaságot. - Újra divat lett a rózsaszín szemüveg - Pénzügyi Szemle Online Blog

time-bomb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005799464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.02.05. 18:05:52

Az ecb korlátlanul fogadja be letétként (felvásárolja) a bajba jutott bankok államkötvényeit, így mentesítve őket a kockázattól. Nem véletlen hogy boldogan költik az olcsó forrásokat (0,5% kamat) a magasabb hozamú spanyol kötvényekre(3,75%).

Khmmm. Minden szép és jó.
süti beállítások módosítása