sorok között

sorok között

Az államkötvények nem is annyira biztonságosak

2013. december 19. - Politikai Ateista

Az Európai Központi Banknál rájöttek, hogy az olcsó jegybanki forrásokból a perifériás országok államkötvényeit vásárolják a bankok. Na ne má...

Persze ezzel eddig is tisztában voltak Frankfurtban, de most azt szeretnék elérni, hogy az államkötvények halmozása helyett, inkább a lakosságnak és a vállalkozásoknak hitelezzen a pénzügyi szekta.

Peter Praet kifejtette, hogy az EKB jövő évben esedékes, 130 eurózónabeli bankra kiterjedő vizsgálatát a jegybank felhasználhatná arra, hogy szigorítsa a sokáig kockázatmentesnek tekintett szuverén kötvényekkel kapcsolatos elvárásait. Az EKB ezzel kombinálhatja likviditásbővítő és felügyeleti funkcióját: miközben elképzelhető, hogy újabb forrásokkal segíti meg az eurózóna bankjait, megnehezítheti számukra, hogy ezt a forrást (hitel helyett) államkötvénybe fektessék. Praet szerint helyes eszköz lenne erre, ha a stressztesztek során tőkeképzést követelnének meg a bankoktól államkötvény-portfóliójukra. - Vizsgáztatják a bankokat - Lesznek érdekességek - Portfolio

Az EKB az olcsó pénzzel mesterséges keresletet gerjeszt a perifériás országok állampapírjaira, aminek következtében alacsonyabbak a kötvényhozamok. Ez sokat segít a problémás országok finanszírozásában, és a stabilitás látszatának fenntartásában. A bóvli országok is 7% alatti kamatokkal jutnak hitelhez. A jegybanki pénzt a bankok a saját országaik államkötvényeibe fektetik.


A problémára egy októberi Bloomberg-Portfolio cikk is felhívta a figyelmet:

Nagyobb kitettséggel rendelkeznek hazájuk állampapírpiacán az európai bankok, mint bármikor az európai adósságválság során - írja a Bloomberg. Ez nyugtalansággal töltheti el a piacokat, hiszen túl szorossá teszi a pénzügyi kapcsolatot a bankok és az állam között. Egyikük gyengélkedése magával ránthatja a másikat, negatív spirált indítva ezzel. - Eldurranhat a bankok mérlege, ha kitör egy újabb európai adósságválság - Portfolio

Az olasz államkötvényekből elsősorban az olasz bankok vásároltak be:

Italian-Bank-Holdings-Italian-debt.jpg

A spanyolból pedig a spanyol pénzintézetek:

Spain-bank-holding-gov-bonds.jpg

Ha sikerül elérnie az EKB-nak azt, amit Praet ismertetett, akkor a bankoknak sokkal kevésbé lesz kifizetődő államkötvényekbe fektetni, és ez a kötvénypiacra is kihat majd.

Persze nincs olyan probléma amit ne lehetne megoldani, egy kis extra pénznyomtatással:

Amennyiben az EKB stressztesztje miatt lefulladna a háztartási és vállalkozói hitelezés az eurózónában, az EKB újabb körben árasztaná el olcsó hitelekkel a bankokat - jelezte Praet. - Vizsgáztatják a bankokat - Lesznek érdekességek - Portfolio

A dolog érdekessége, hogy a pontosan a pénzintézetek állampapírokkal szemben megnövekedett kitettsége szavatolja, hogy a trojka mindent meg fog tenni az eurozónás államok államcsődjének elkerülése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr775688283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.12.19. 09:35:51

az imf ugy gondolja, ideje atvenni az iranyitast
www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2013/sdn1311.pdf
The IMF has presented an interesting paper in which the authors suggest a solution of the global financial crisis through a world government of technocrats.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.19. 20:16:13

ingyen kapják a lóvét, de nem hiteleznek a gazdaságba, ami nem tud elindulni. előtte nem államkötvénybe fektettek, hanem kozkázatos termékekbe.
kimondható a bankrendszer nem teljesíti alapfeladatát. ideje lenne már radikálisan odabaszni nekik.

E.Csaba 2013.12.19. 20:55:42

Nem a bankok a hibásak, hanem a szabályozás.Ne jöjjön már senki az erkölccsel!Ha van egy magas hozamú termék, ami normál piaci körülmények között kockázatos (periféria-országok kötvényei), de ennek kockázatát nullóra csökkenti az EKB(elkötelezték magukat a nyilvánosság előtt, hogy egy országot sem hagynak csődbe menni), majd még erre kedvezményes forrást is biztosít, akkor minden épeszű bankár ezeket a papírokat veszi, minek hitelezne a kockázatos lakosságnak?

vomit 2013.12.20. 11:29:12

@E.Csaba: "minek hitelezne a kockázatos lakosságnak?"

mert amig erejukbol futja, kepesek felfordulast, bank- es bankaregetest csinalni.
a jelenlegi adossagon alapulo penzrendszer alapveto mukodesi elve, hogy a kiszabott kamatot x szamu ados nem kepes eloteremteni, ugyanis az a penz is csak ujabb hitelek utjan kerulhet a gazdasagba.
gyorsulo eladosodas nelkul a korabbi hitelek esedekes torlesztese elszivja a penzt a gazdasagbol. aki nem tud fizetni, annak a fizikai vagyontargya uszik el. az utolso utokartyajuk a kamatospenz fenntartasara, hogy a hitelezes leallasaval jol ehen veszunk. ezt pedig, talan a genyoszivok is belatjak, a sajat erdekukben nem kellene megjatszani.

az ehen halas nem koltoi tulzas, ezt a szot hasznalta egy fed igazgato egy kozgazdasz konyvehez irt ajanlojaban:
quotes.liberty-tree.ca/quote_blog/Robert.Hemphill.Quote.CA66

E.Csaba 2013.12.20. 14:52:17

@vomit: Tehát, Te az mellett érvelsz, hogy a bankok továbbra is annak az eladósodott lakosságnak hitelezzen, akik a rendszer anomáliájából adódóan bukásra vannak ítélve és előbb utóbb a bankok vesztét okozná.Csak ismételni tudnám magam:Miért dolgoznának maguk ellen a bankárok.Ez a válság is a méretétől függetlenül egy lufi a sok közül, aminek a lényege a pénzügyi feszültségek csökkentése, a társadalom rovására, hogy azután a rendszer működhessen tovább.Egyébként szerintem az igazi lufi csak most növekszik:a pénzpumpa dolgozik szépen, de már nem sokára durran,infláció formájában.

2013.12.30. 20:16:12

Szerintem sosem volt normális az,ha valaki vesz egy köteg papírt,majd megpróbál meggyőzni másokat,hogy az milyen sokat ér.
A kézzel meg nem fogható vételeknél is ugyan ez a helyzet.
süti beállítások módosítása