sorok között

sorok között

A bűn jól fizet

2014. január 25. - Politikai Ateista

A pénteki nap egyik címlapsztorija, a valaha volt legnagyobb amerikai rablás elkövetőinek bukása.

Letartóztatott az FBI szerda éjjel öt öregembert, akik a gyanú szerint mind régóta keresett maffiózók. Benne lehettek a valaha volt legnagyobb amerikai rablásban, a New York-i JFK repülőtéren elkövetett 1978-as akcióban. Ez volt a Lufthansa-rablás, a tettesek ahhoz a Lucchese családhoz tartoztak, akikről Scorsese minden idők egyik legjobb maffiafilmjét, a magyarul Nagymenők címen ismert Goodfellast készítette. - 35 év után elkapták a Nagymenők gengsztereit - Index

Ez a 6 milliárd lóf*sz a több száz milliárd dolláros amerikai, illetve az ezermilliárd eurókban mérhető európai bankmentő csomagokhoz képest.

Oké, lehet, hogy ezt nem lehet szigorúan rablásnak tekinteni, hiszen mi adtuk oda nekik.

Arról viszont fogalmunk sincs, hogy mennyit nyúlhattak le pénzmosással, a piacok manipulálásával, adócsalással, vagy az ügyfeleik átverésével.

Ha csak a kártérítések, és a peren kívüli megegyezések összegét nézzük, biztosak lehetünk abban, hogy 6 milliárd dollárnál többet.

A Bloomberg szerint a bankok most annak az árát fizetik meg, hogy manipulálták a piacokat, hogy néhány ügyfelüknek segítettek pénzmosásban vagy adócsalásban, és hogy másokat egyszerűen becsaptak, mivel nem figyelmeztették őket a valós pénzügyi kockázatokra.

A hírügynökség adatai szerint 2008. szeptembere óta Európában a 18 legnagyobb jogi kiadással rendelkező bank legalább 24,9 milliárd dollárt költött az ellenük indult perek és vizsgálatok rendezésére.

Bár az európai büntetések nagyok, az Egyesült Államokban lévő bankok sincsenek jó helyzetben. A hat legnagyobb amerikai bank, köztük a J.P. Morgan és a Bank of America, több mint 100 milliárd dollárt költött ügyvédekre, pereskedésre, büntetésekre és kártérítésre a válság kezdete óta. - Perek és kártérítések emésztik az európai nagybankok profitját - Gazdasági Rádió

A JP Morgan több mint 28 milliárdot költött a piszkos ügyek rendezésére.

JP Morgan jelentősebb peren kívüli megegyezései, és bírságai az elmúlt 3 évből, a teljesség igénye nélkül:

 

Április 2010: 56 millió dollár - Túlszámlázták a háborús veteránok ingatlanhiteleit.

Június 2011: 153.6 millió dollár - Olyan értékpapírokat adtak el befektetőknek amelyeknek a JPM a bedőlésére játszott.

Július 2011: 228 millió dollár - Legalább 93 esetben manipuláltak önkormányzati kötvényekkel kapcsolatos tranzakciókat.

Augusztus 2011: 88.3 millió dollár - Mert Kubával, Iránnal, és Szudánnal bizniszeltek.

Április 2012: 20 millió dollár. -  Amiért olyan ügyfélszámlák alapján növelték a Lehman Brothers-nek nyújtott hitelkeretet, amelyeket külön kellett volna kezelni.

Augusztus 2012: 1.2 milliárd dollár - Ennyi volt a JPM része egy nagyobb peren kívüli megegyezés keretein belül. A hatóságok szerint a Visa és Mastercard közreműködésével bank, illetve hitelkártyadíjakkal mutyiztak.

November 2012: 296.9 millió dollár - Valótlan adatokat közöltek olyan ingatlanhitelek fizetőképességi státuszával, amelyek értékpapírok fedezetéül szolgáltak. A JPM legalább 2.7 milliónyi illetéket gyűjtött be, a befektetők az anyjukat is elbukták.

Január 2013: 1.8 milliárd dollár - Egy nagyobb, több pénzintézetet érintő országos vádalku. A JPM és a többiek, a vád szerint az szabálytalanul foglaltak le ingatlanokat az ingatlanpiaci válság után.

Július 2013: 410 millió dollár - Trükkök százai az elektromos áram piacán.

Szeptember 2013: 389 millió dollár - Olyan szolgáltatásokat számláztak az ügyfeleiknek, amelyeket azok soha nem kaptak meg.

Szeptember: 2013: 920 millió dollár - A londoni bálna ügy.

Október 2013: 100 millió dollár - Londoni bálna újratöltve.

Közben még folyamatban vannak olyan ügyek is, mint a Libor, az MF Global, és persze a kínai gyerekek.

Lehet, hogy több bírságot fizettek, mint amennyit kerestek a mutyikkal?

Aligha.

Az igazgatótanács a héten fizetésemelést szavazott meg a cég vezérének, Jamie Dimon-nak - jelentette a New York Times csütörtökön.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr815779922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása