sorok között

sorok között

Éhen halnak Magyarországon a korrupt tisztviselők

2014. január 09. - Politikai Ateista

A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára nemrégiben elmesélte hogyan fog alapjaiban átalakulni a fejlesztési források elosztásának intézményrendszere, és hogyan szüntetik meg a korrupciót.

unmasking-corruption-1919.jpg

 

Felszámolják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, a vállalkozások több pénzhez jutnak, kevesebb lesz a papírmunka, a korrupció esélye pedig 0%-ra csökken. Aha.

Csak nem azt akarta ezzel Csepreghy Nándor mondani, hogy visszaélések történhettek az NFÜ-ben?. Persze ez lenne nem hír, a korrupció mindenhol ott van, ahol pénzt osztanak, pénzről döntenek, vagy pénz van.

A rendszerváltás óta minden kormány fontosnak tartotta a korrupció elleni küzdelmet, különösebb eredmény nélkül.

A Transparency International korrupciós indexe szerint Magyarország 2013-ban a 47 helyen állt, csak egy helyezést rontott az előző évhez képest.

2001-hez képest viszont 16 helyet rontottunk, ami azért elég gyászos.

A kínai kormány is megpróbál leszámolni a hivatali visszaélésekkel.

A hivatal honlapján közzétett adatok szerint a hatóságok tavaly január elejétől november végéig több mint 36 900 főt mentettek fel állásából hivatali korrupció miatt. Egyharmaduk többször is vétett a törvények ellen, és az esetek túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka súlyos vétségnek számít, jelentős összegű vagy magas szintű hivatalnokok által elkövetett visszaélést takar. - Negyvenezer korrupt kínait rúgtak ki - Index

Ezek komolyan gondolják.

A legnagyobb kínai vasúttársaság, a China Railway Group elnöke a hétvégén követet el öngyilkosságot, még nem teljesen világos, hogy pontosan miért. A vállalat rengeteg adósságot halmozott fel, de nincs kizárva, hogy korrupciós vizsgálatok elől menekült.

Mindenesetre a vasúti vállalatokat érintő korrupciós botrányok miatt már számos vezető beosztású tisztviselő végzett magával Kínában, a vasutakat felügyelő minisztert pedig halálra ítélték.

Szóval majd akkor hiszem el, hogy érdemi lépéseket tesznek a korrupció felszámolása érdekében Magyarországon, ha korrupt tisztviselőket látok a tizedik emeletről kiugrálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr205745413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.09. 18:53:07

Követelem, hogy vezessék be a köztisztviselőknél és közalkalmazottaknál, képviselőknél, az évenkénti poligráfos orvosi alkalmassági vizsgálatot!

Muzsikok közt 2014.01.09. 18:58:31

Minden szegény korrupt. Ez nem jelenti hogy a gazdag nem lehet korrupt.

Ergo szegény országban a korrupció örök.

Köves D. Gábor 2014.01.09. 19:00:30

Valamint a vállalkozóknál (adócsalás ugye), ügyészeknél, bíróknál (részrehajlás, önérdek lehetősége), a diákoknál (puskáznak, csalnak a vizsgán, esetleg dohányoznak), a házasságot kötött személyeknél (félrekúrás és bizarr szexpozíciók megelőzése) stb. A poligráfos ötlet jó, csak tovább kell fejleszteni.

Köves D. Gábor 2014.01.09. 19:01:50

(Az előző hozzászólásom Con Storm poligráf ötlete előtt tisztelgett.)

_most_ 2014.01.09. 19:03:37

mi, korrupcióért halálbüntetés, kicsit erős, de lehet lenne elrettentő hatása, mondjuk durván lecsökkenne a politikusok átlagéletkora, a fidesz is felvehetné újra fiatal demokraták szövetsége nevet :D

conmorientes 2014.01.09. 19:05:01

Teljesen egyetértek a cikkel, bár az élet alapvető tisztelete és védelme érdekében nem szeretném hogy gyetlen politikusunk se haljon meg, csupán el kell tiltani őket minden eddigi tevékenységüktől, kizárólag a versenyszférában és képzettségüknek megfelelően helyezkedhessenek el, valamint minden vagyonukat és a közeli családtagokét is egyszerűen a minimális megélhetés szintjére zárolni, zárgondnokot kirendelni aki a vagyon további működtetésére meghatározott szociális alap, pl. rászoruló tanárok, orvosok stb. javára jogosult.
Azt gyanítom gyorsan lenne béke meg nyugalom

mackensen 2014.01.09. 19:14:46

Persze, hogy nem kéne lelőni őket. Fogadok, hogy a mostani BTK is kemény büntetéseket foglal magába, csakhát ezeknek semmilyen visszatartó erejük sincs, mivel eddig minimális számú politikus kerül börtönbe korrupció miatt.

zobod 2014.01.09. 19:18:24

Pont a kínai ügyek mutatják, hogy a korrupciót lehetetlen felszámolni. Pedig náluk a magas beosztású embereknek is könnyen osztják a több évtizedes munkatábort, még akár a halálos ítéleteket is, és mégis, látod mennyi az eredménye.

A korrupciómentes közéletnek nem a btk-ból hanem az emberekből, a kultúrából, a szocializációs mintákból kell fakadnia. Ahogy azokban az országokban, ahol kevéssé kiterjedt, mint pl. finnek, vagy norvégok. Pedig egy korrupt finn vagy norvég hivatalnokot biztos nem küldenének munkatáborba, pláne nem végeznének ki, mégis valahogy nem olyan kiterjedt a korrupció (vagy annyira ügyesek, és tökélyre fejlesztették a módját, hogy nem derül ki?)

nu pagagyí 2014.01.09. 20:33:02

Abban biztos vagyok, hogy ez a kormány a korrupciót is meg tudja szüntetni. Már készül is a törvényjavaslat, amelyik törli majd ezt fogalmat a magyar nyelvből. A szó kimondása, leírása tiltott lesz, a szóbűnözők egytől-két évig terjedő börtönnel büntethetők.

Exxit 2014.01.09. 20:36:22

Pedig én a Kínai módszer híve vagyok!

Korrupció gyanú??
Ott azonnal lámpavasra vele, hagy lógjon!
Garantálom fél éven belül nem lesz az országban korrupció! Néhány bűnmentes is lóg, úgy kell neki minek ment politikusnak!!!

Amíg a politikusok pártra, nemre, felekezetre tekintet nélkül úgy lopnak, ahogy csak beléjük fér, addig nem lesz tiszta ország Magyarország amíg párat ki nem végeznek közülük!!

trendo+ 2014.01.09. 21:10:46

@conmorientes: És rengeteg dúsgazdag zárgondnok! :)

ügyfélszolgálatos 2014.01.09. 21:14:45

@nu pagagyí: Gondolom már csinálják az újbeszél szótárt amiben a korrupció szó nem fog szerepelni.

hideg123 2014.01.09. 22:36:08

Attól tartok, a többség alapvető tévedésben van a korrupció magyarországi természetét illetően. Ahogyan fentebb is olvasható, úgy vélelmezik, hogy a fejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó korrupció egyes hivatalnokok (borítékos, átutalásos stb) megvesztegetéséből áll. (Biztosan van ilyen is, de ez a probléma kisebb, akár még kezelhetőnek minősíthető része.)
Valójában a rendszer egésze az, ami csalárd módon működik: a pályáztatási és döntéshozatali mechanizmus van - minden bizonnyal nem véletlenül - úgy felépítve, hogy az a támogatások erősen "irányított" kicsatornázását (bocsánat a kifejezésért) teszi lehetővé, a pályázati kiírások adott körre szabott, megfelelő időben való meghirdetésétől, a rafkósan alakított pontozási szabályokon át a helyszíni ellenőrzések "ügyfélhez igazított" szigorúságáig, stb, stb. Ezáltal az egész intézményrendszer fals módon, szubjektív elvek és felülről jövő (le nem írt, csak sugalmazott) utasítások által vezérelve működik, még akkor is, ha a rendszerben dolgozó emberek döntő többsége nem is kap senkitől "extra" juttatást, legfeljebb egy-egy jó pontot a főnökétől, ha adott ügyben a - szintén nem véletlenül - zavaros, többféleképpen is olvasható jogszabály- vagy vagy eljárásrend-szöveget a felsőbb elvárásnak megfelelően, a "kellő szigorúságot", de még inkább a "kellő méltányosságot" tanúsítva jár el.

hideg123 2014.01.09. 22:37:58

@Harman a Kardon: az utolsó mondatrész helyesen:
>> szintén nem véletlenül - zavaros, többféleképpen is olvasható jogszabály- vagy eljárásrend-szöveget a felsőbb elvárásnak megfelelően ÉRTELMEZVE, a "kellő szigorúságot", de még inkább a "kellő méltányosságot" tanúsítva jár el.<<

szabadságfantomja 2014.01.09. 23:53:35

Engedjétek meg,hogy közzétegyem ennek a nagyonokos helyettes államtitkárnak az életrajzát:
www.kormany.hu/download/b/da/b0000/Csepreghy%20N%C3%A1ndor%20%C3%A9letrajza.pdf
Ebben a személyi állományban van még egy-két hasonló pályaív pl:
www.kormany.hu/download/4/2e/90000/Dr%20%20Lenner%20%C3%81ron%20M%C3%A1rk%20%C3%B6n%C3%A9letrajz2012.pdf

Nem tudom,hogy ez a Csepreghy ars poetica végtelen léptékű cinizmus avagy mérhetetlen nagyságú butaság. Félek ,hogy a kommunikáció szakból, inkább az előbbi következik.

Szúrófény 2014.01.10. 04:03:48

@Con Storm: Korrupt országokban a panamákon szokás leginkább felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország. Ebből kifolyólag természetes, hogy itt minden ember fölháborodik, ha a másik ember panamázik… A magyar társadalomban, mint minden fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek. Ady, Menjünk vissza Ázsiába! 1902!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.10. 06:32:52

@Szúrófény: Ezért szokott kb 50 évenként mindenhollenni egy forradalom, amikor a vezetőket nem leváltják, hanem velük díszítik a lámpaoszlopokat...

Azután van egy kb 60-70 éveskorukig aktív vezető réteg, akik emlékeznek még arra mit tettek, és csak módjával teszik azt, amiért ők tettek.. majd jön egy jajh szabadonmegetehtjük generáció pár és év és kezdődik minden előlről...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.01.10. 06:34:42

@Köves D. Gábor: a kleptománia elmeorvosi eset... az ilyet intézményesíteni kell gyógyulásig... nem pedig hivatalban tartani, ahol tovább romolhat az egészségi állapota...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.10. 07:05:25

"A rendszerváltás óta minden kormány fontosnak tartotta a korrupció"t. :) Így helyes :D

Kínaiak meg, ott 40 ezer tisztviselő kirúgása csepp a tengerben; lehet, hogy csak a kellemetlen alakokat rúgták ki :)
Ott ne lenne osztogatás? :S

A török parlament szimpatikusabb, ahol lemondott a fél kormány, mert gyanús dolgokba keveredtek. De azért ott sem féltem az oligarchákat (ott biztos vannak, ellentétben az itthoniakkal, akik ugye nincsenek).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.10. 07:38:08

@Harman a Kardon: Azz a baj, hogy a korrupció ezen formája teljesen "törvényes". A lóláb kilóg, csak simán "nem veszik észre" a szervek.

2014.01.10. 11:29:20

Kisebb állam kell, aminek nulla közeli pénz meg át a kezén.

hideg123 2014.01.10. 20:59:03

@ColT: A dolog szerintem ennél kicsit bonyolultabb. Kik lennének azok a "szervek"?
Amennyiben a jogszabály/pályázati kiírás adott ügyfélre/ügyfélkörre szabott, és ezáltal sérül a esélyegyenlőség, a bűnüldöző szervek részéről nincs is mit észrevenni, hiszen nem is történik jogszabály-sértés...
Állami Számvevőszék? Ha-ha-ha... részükről sem a kompetenciában, sem a szándék nincs meg sokszor
EU? Az EU ellenőrző szerveit elsősorban az érdekli, hogy a közösségi jogszabályokat érvényesíti-e a tagállama saját jogszabályaiban, és ha a tagállam jogszabályai ezeknek az elveknek - a jogszabályban megfogalmazott célkitűzésekben és eszközökben - megfelelnek, akkor részükről is ritka, hogy valamit kifogásolnának. Ismétlem, nálunk a rendszer egésze van torz módon felépítve, márpedig egy rossz rendszerről sokszor nehéz megmondani, hogy a véletlenül, hozzá nem értésből alakult úgy, ahogy, vagy éppen a tudatos tervezés eredményeként.

hideg123 2014.01.10. 21:02:27

@fagyospityóka: Aha... és talán ebbe az irányba mennek a dolgok az utóbbi években? Miért mondana le bárki a központosított hatalmi rendszerből fakadó előnyökről (mármint ha a hatalom birtokosaként ő csak ennek élvezi ennek előnyeit)?

2014.01.10. 21:21:42

@Harman a Kardon: Csakis a polgárok kényszeríthetik ki. Minden bürokratikus szervezetbe kódolva van a túlburjánzás.

hideg123 2014.01.11. 17:47:30

@fagyospityóka: a célkitűzés nagyon szép, de ebben az országban pontosan mit is szoktak kikényszeríteni a polgárok? Utoljára - ha jól emlékszem - a 300 forintos vizitdíj eltörlését kényszerítették ki, amire azért csak igencsak korlátos mértékben lehetünk büszkék.

2014.01.12. 12:08:07

@Harman a Kardon: Nálunk még nagyrészt alattvalók laknak. Reméljük, hogy a gyermekeik vagy legalább az unokáik már polgárok lesznek!
süti beállítások módosítása