sorok között

sorok között

Rejtett adósságbombák

2013. november 02. - Politikai Ateista

Három cikk az adósságról.

Lakosság:

A jegybank adatai szerint egyébként félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, a tartozásuk meghaladta a 400 milliárd forintot. Ezt azt jelenti, hogy egy átlagos folyószámla a hónap végén mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat. - Fidesz: nem fogyasztói alapjog, hogy a hitelt is ingyen vehessék fel - Világgazdaság

Vállalatok:

Továbbra is nagy gondot okoz az európai kis- és középvállalkozásoknak a késedelmes fizetés, és bár már uniós direktíva is szabályozza ezt a kérdést, a leírt adósságállomány idén is 350 milliárd eurót tett ki.

A céges számlafizetési helyzet összességében tovább romlott, jellemző, hogy az északi, skandináv országok jobban, a déliek pedig rosszabbul teljesítenek - mondta keddi sajtótájékoztatóján Majorosi Gyöngyvér az Intrum Justitia cégcsoport értékesítési igazgatója. - Késve fizetett számlák - tovább romlott a helyzet - Napi Gazdaság

Bankok:

Annak ellenére, hogy a befektetők egyre optimistábbak az európai gazdaságok várható teljesítményével kapcsolatban, folyamatosan nő az eurózónabeli bankok nem teljesítő hiteleinek nagysága. A jelenleg ebbe a kategóriába tartozó, azaz immár 90 napos fizetési késedelemben lévő hitelek (NPL) állománya elérte az 1200 milliárd eurót, ez 100 milliárd euróval több az egy évvel korábbi értéknél - derül ki a PricewaterhouseCoopers friss tanulmányából. - Rejtett bomba a bankoknál - bőven akad érdeklődő - Napi Gazdaság

A cikk szerint bőven akadnak olyanok akik szívesen fektetnek a bankok rossz hiteleibe.

A bevásárlás azonban biztosan nincs arányban a nem teljesítő hitelek gyarapodásával, erre utal a 100 milliárd eurós növekedés.

Sőt.

A bankok tulajdonában lévő rossz hitelek összege 2008-óta (514 milliárd euró) megduplázódott.

NPLeurope1.jpg

 

Ami pedig Görögországot illeti, a pénzintézeteknek kétszer annyi rossz hitele van mint tőkéje. Az érdeklődő befektetők pedig olyan árat fizetnének ezekért a hitelekért amennyiért a görög bankárok szerint teljesen értelmetlen eladni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr785605305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.11.03. 03:21:53

. Az állam hitelezői a valóságban semmit sem adnak, mert a kölcsönadott összeget könnyen átruházható állami adósságkötvénnyé változtatják, melyek a kezükben továbbra is úgy működnek, mintha ugyanannyi készpénz volnának. De ha eltekintünk is a semmittevő járadékosok így teremtett osztályától, s a kormányzat és a nemzet között közvetítőt játszó pénzemberek rögtönzött gazdagságától,— valamint az adóbérlők, kereskedők, magán gyárosok meggazdagodásától is, akiknek minden államkölcsön egy-egy darabja égből hullott tőkét jelent —, az államadósság lendítette fel e részvénytársaságokat, a legkülönbözőbb fajtájú átruházható értékpapírokkal való kereskedést, az ázsióüzletet, egyszóval: a tőzsdejátékot, és a modern bankuralmat.
. A kölcsönök lehetővé teszik a kormány számára, hogy rendkívüli kiadásokat fedezhessen anélkül, hogy ezt az adófizető azonnal megérezné, de később mégis adóemelést tesz szükségessé. Másrészt az egymást követő adósságok felhalmozódása által előidézett adóemelés arra kényszeríti a kormányt, hogy az új rendkívüli kiadásoknál mindig újabb kölcsönöket vegyen fel! A modern adórendszer, amelynek tengelyét a legszükségesebb létfenntartási eszközökre kivetett adók, (tehát ezek megdrágítása) alkotják. (és mert ezt mindnyájan „fizetni kényszerül, aki él!) ezért magában hordozza az automatikus fokozódás csiráját (a kölcsönfelvevés kényszerének!) a túladóztatás nem rendkívüli jelenség, hanem ellenkezőleg alapelv! Ezért Hollandiában, ahol ez a rendszer először honosodott meg, de Witt a nagy hazafi Maximáiban úgy ünnepelte, mint a legjobb rendszert arra, hogy a bérmunkásokat alázatossá, mérsékletessé, szorgalmassá és munkával túlterheltté tegyék. Marx:Tőke ma emberének töke sincs!
süti beállítások módosítása