sorok között

sorok között

56

2013. október 29. - Politikai Ateista

A Néhány dolog amit nem tanítanak 56-ról című bejegyzés folytatása.

Operation Focus


A FEP feladatai közé tartozott a propagandaanyagok léggömbök segítségével történő átjuttatása Kelet-Európába. A magyar szórólapozás Operation Focus fedőnéven futott, és 1954 október 1-től 1955 februárjáig tartott.

Az Operation Focus célja, hogy bátorítsa a magyarokat bizonyos engedmények követelésére a rezsimtől. Az egyik legfontosabb anyag a Nemzeti Ellenállási Mozgalom kiáltványa és 12 követelése volt.

12demands_1.jpg

Az akció szépséghibája volt, hogy a reformpárti Nagy Imre miniszterelnökségének idejére esett, és a Szabad Európa Rádió adásaival együtt negatív hatást gyakorolt Nagy hitelességére. Az amerikai kormány később felismerte, hogy az időzítés nem volt túl szerencsés.

A Szabad Európa Rádió és a hamis remények

1950 januárjában az NCFE szert tett egy adóállomásra a németországi Lampertheim-ben, és július 4-én leadták az első programot, amit Csehszlovákia lakóinak szántak. A magyar nyelvű adás a szabad Magyarország hangja néven futott.

A Szabad Európa Rádió (továbbiakban SZER) alapelvei szerint kerülni kellet a nyugati beavatkozással kapcsolatos túlzott remények keltését, de ezeket az elvek számos esetben sérültek. William Griffith, a SZER politikai tanácsadója egy 1956 december 5-én kelt jelentésében részletesen foglalkozik azokkal az esetekkel, amelyek a nyugati beavatkozás hamis illúzióját kelthették.

Az írás szerzője szerint tagadhatatlan, hogy ezek a rádióadások befolyásolták a forradalom menetét.

Az nem újdonság, hogy a SZER műsorai szerepet játszottak a nyugati intervenció reményének életben tartásában, a szerző véleménye szerint azonban az szovjet invázióhoz is hozzájárultak a Szabad Európa Rádió kommentárjai.

Az oroszok ugyan megkísérelték zavarni a SZER-t, ők viszont előszeretettel tájékozódtak az adások alapján.

Nagy Imre nem élvezte az oroszok teljes bizalmát, de a forradalom első napjai után Hruscsov nem tartotta szükségesnek a beavatkozást, úgy gondolta, hogy a Magyarországot a reformista Nagy kormányra bízhatja. Az amerikaiak azonban egyre kevésbé bíztak Nagy Imrében.

Október 24-én a SZER műsorszolgáltatói új iránymutatásokat kaptak, amelyek szerint a "szigorúan kerülni kell a nyílt, vagy burkolt támogatás kifejezését az ideiglenes kormány tagjai irányába, mint például a kommunista Nagy Imre, vagy Kádár János".

Ettől kezdve a SZER folyamatosan támadta Nagy Imrét. Október 25-én például azzal vádolták, hogy beleegyezett a szovjet csapatok bevonulásába.

26-án Moszkvában már aggódtak Nagy Imre hűsége és vezetői képességei miatt, közben a ideiglenes kormány miniszterelnökét gyalázó rádióadások híre lassan elérte a Kreml-t.

A KGB főnök Szerov 27-én jelentette, hogy olyan nyilatkozatok jelentek meg Budapesten, amelyek árulónak bélyegzik Nagy Imrét. Ezekből az információkból arra a következtetésre jutottak, hogy Nagy Imre kormánya képtelen stabilizálni a helyzetet, és engedményekkel ugyan, de tovább építgetni a szocializmust.  28-ára a Kreml vezetői minden bizalmukat elvesztették a Nagy kormánnyal szemben, de még mindig az intervenció ellen foglaltak állást, mert jobbnak találták a Nagy rezsimet a semmilyennél. 31-én Hruscsov meggondolta magát.

A szerző Hyun Park nem kevesebbet állít, mint hogy a SZER Nagy Imre ellenes kirohanásai szerepet játszottak a magyar lakosság és a szovjet vezetők bizalomvesztésében, ami közvetve hozzájárult az orosz intervencióhoz is.

Ez csak egy rövid összefoglalója a teljes anyagnak, akit érdekel, és teheti, olvassa el a teljes írást itt. Lehet, hogy hülyeség az egész, de egy érdekes (koreai) megközelítése a dolgoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr765602893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása