sorok között

sorok között

Néhány dolog amit nem tanítanak 56-ról

2013. október 27. - Politikai Ateista

Véletlenül találtam rá a koreai Minjok vezetőképző akadémia " Az 1956-os magyar forradalom és a nyugati beavatkozás: remények és valóság" című anyagára. Elég meredek dolgokat állít a szerző, ezeket viszont komoly forrásanyaggal támasztja alá. 1956 a pszichológiai hadviselés tükrében.

Propaganda

Bevezetésként azzal nyit, hogy a propaganda alkalmazását sokan a diktatúrák jellemzőjeként azonosítják, azonban nincs kormány amely valamilyen módon ne élne a lehetőséggel. Szerinte a burkolt propaganda gyakran sokkal hatékonyabb a teljesen nyilvánvalónál.

Ezek után a második világháború és az 1956 közötti időszak történelmének, illetve az Egyesült Államok a kommunizmus terjedését akadályozó stratégiáinak az elemezgetése következik. Ezt én kihagyom.

Pszichológiai hadviselés

A pszichológiai hadviselés jelentősége megnőtt a hidegháború során, mivel lehetőséget biztosított az ellenség demoralizálására akár nyílt katonai beavatkozás nélkül is. Az amerikai védelmi minisztérium meghatározása szerint: A propaganda és egyéb pszichológiai műveletek tervszerű használata amelyek elsődleges célja az ellenséges csoportok véleményének, érzelmeinek, viselkedésének, és attitűdjének a befolyásolása a nemzeti (amerikai) célok elérésének támogatása érdekében.

A Bizottság

1949 június 1-én prominens amerikai üzletemberek megalapították a National Committee for Free Europe (Nemzeti Bizottság a Szabad Európáért, továbbiakban NCFE) elnevezésű szervezetet, amelynek hivatalos küldetése a menekültek támogatása és a nézeteik, véleményük terjesztésére alkalmas platformok létrehozása volt. Azt azonban még bizottság belső köreiben is csak kevesen tudták, hogy valójában egy innovatív pszichológiai hadviselési programról volt szó, amelyet a CIA szponzorált és agyalt ki. Az alapítók között találjuk a CIA későbbi igazgatóját Allen Dulles-t, és Eisenhower tábornokot is.

Az NCFE a legsikeresebb, 30 éven át tartó amerikai fedett akció volt. A szervezet fenn tudta tartani a nem-kormányzati (NGO) státuszát, miközben olyan propaganda tevékenységet folytatott, amelyet az amerikai kormány dolgozott ki.

A Szabad Európa Kiadó

1951 augusztusában az NCFE létrehozta a Free Europe Press-t (továbbiakban FEP), amelynek céljai közé tartozott szórólapok nyomtatása, és azok eljuttatása Csehszlovákia, Lengyelország, és Magyarország területére. 

A FEP másik fontos projektje,  egy kiadványterjesztési program megszervezése. Ennek keretein belül olyan könyvekről volt szó, amelyek "hatékony propaganda médiumnak" bizonyultak, és mélyen befolyásolhatják a célszemélyek elméjét, és gondolkodását.

A kiadványok különböztek a már kommunista-ellenes csoportoknak szánt szórólapoktól, ezeket a szocialista országok rendszerbarát értelmiségének szánták. Nem nyíltan antikommunista, inkább szocializmus reformálásának a lehetőségével kapcsolatos gondolatokat közvetítettek.

 

Szabad Magyarország.jpg

A FEP egyik Magyarországon terjesztett szórólapja, a Szabad Magyarország

 

Folytatása következik...


Akiknek nem mutyis angol nyelvvizsgájuk van, azoknak nem kell várnia, itt elolvashatják a teljes anyagot:

 

The 1956 Hungarian Revolution and the Western Intervention: Expectations and Reality

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr415600752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istvankah 2013.10.27. 07:54:22

A mindszenti féle úszítás is benne van!

Bafana 2013.10.27. 13:30:44

Fel lett lógatva néhány ávós terrorista. Akik nem éppen keresztény emberek voltak. Ment is rögtön külföldre a hír, hogy itt akasszák a zsidókat. Ezért nem avatkozott be a "nyugat" és Amerika. És ezért adtak a szovjeteknek szabad kezet. Semmi másért.

drkovax 2013.10.27. 13:54:12

Nincs az a propaganda, ami a Rákosi rendszer valósága nélkül (és/vagy annak ellenében) bármit elért volna ...

Noha a "pillangó-effektus" a bölcsészek kedvence, amikor nem ütköznek az északi meg a déli légáramlatok a kontinens közepén, akkor hiába rezegtetik a pillangók a szárnyukat Pekingben, akkor sem lesz tornádó ... ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 14:17:23

A propaganda önmagában se nem jó, se nem rossz. Ez csak egy eszköz, mely használható jóra is, rosszra is.

Battenfeld 2013.10.27. 14:51:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Köszönjük, hogy tanítasz minket, Mester.

micsoda? 2013.10.27. 15:05:08

Belegondolt már valaki, hogy mi lett volna ha "nyugat" beavatkozik? Több eszük volt. Vagy arra gondolt már valaki, hogy mi van ha az oroszok nem jönnek be? Véleményem szerint olyan belháború dúlt volna, mint annak a rendje. Az oroszok szembe szálltak volna a nyugattal. A belső, megfutamitott arisztokrácia, kulákság, gyárosok, meg "igazságot" szolgáltatott volna.

Kékes 2013.10.27. 15:08:02

Én akkor középiskolás voltam, nem volt kompromisszum készség, mindent visszaállítani már nem lehetett, nem is ezt akarta a tömeg!. Óriási volt az elégedetlenség, amit a6:3 sem feledtetett.Nagyon nagy kár a fiatal életekért, a romos házakért, kevesebbet követelni- több lett volna. A realitásokat tudomásul venni, és a lehetőségeket , nagy lehetőség adódott akkor, de nagy a felelőssége is a Nyugatnak! a -tartsatok ki testvéreik- nem hiányzott- mai napig átverésként élem meg!!Remélem nem bántottam senkit, nem célom.

l_andras 2013.10.27. 15:10:06

@Bafana: Muhaha, nem, nem ezért. Ez már előbb le lett zsírozva az oroszokkal, hogy Európa keleti része ütközőzóna és szovjet érdekszféra lesz. Amúgy az ávósok legderekabbjai a háború alatt még nyilasok voltak. A "szakértelmük" aranyat ért mindkét rendszernek. " E közel 60 ezer radikális jobboldali párttal rokonszenvező, militarista és a német etnikai kisebbséghez tartozó, de a magyar náci politikai többséghez igazodó személy számottevő része 1945-ben a kisnyilasokkal együtt belépett a kommunista pártba."

Kékes 2013.10.27. 15:21:17

Folytatom, ha nem haragszotok meg. Akkor a barna cipő-bőrkabát elárulta a tulajdonosát, sok besúgó kellett az infó gyűjtéshez, ma a sok kamera, arcfelismerő rendszer, sokkal kifinomultabb, de a 6 villamos megállójában ha mondasz valamit a szájról-olvasók megmondják mit beszélgetettek!Rövidnadrágos gyerekek hiszik, hogy most a nagy tesó nem figyel!!

manager2008 2013.10.27. 15:37:31

Aki ott volt látta mi történik. Én gyerek voltam és sikerült végignézni a tényleges harcot és azt hogy kik harcoltak és hogyan. Lehet hogy jelentkeznem kellene valami kitüntetésért a szovjet hadsereg 5 perces visszavonulásának elérése miatt, ugyanis hárman egyszerű rozsdás kályhacsövekkel játszva "lövöldöztünk" a harckocsikra egy két méteres kőfal tetejéről (I,ker, Attila út). Átnéztünk a lukon és így láttuk hová lőnénk ha ágyú volna. Azt nem tudtuk hogy a harckocsizó azt gondolja hogy ez egy kézi páncéltörő fegyver, mert úgy néz ki 30 méterről, és elsőre három harckocsi összevissza menekült hátrafelé egymásnak tolatva. Aztán felénk fordultak a harckocsi csövek. Azért nem lőttek szét mindent (2 percen múlt) mert kíváncsian kimásztunk a kőfal tetejére hogy mit művelnek ezek, és akkor látták hogy gyerekek vagyunk kályhacsővel felszerelve. Kaptunk pár fülest a szülőktől, és így megúsztuk..

manager2008 2013.10.27. 15:39:08

@manager2008: Amikor később elmeséltük a suliban akkor is kaptunk pár fülest :) Szerintem ezért már jár valami érdemrend, hol kell jelentkezni?

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:54:47

@manager2008: Nem volt az olyan jelentéktelen.

Először is ez volt az 1. uprising. Másodszor a következménye az lett, hogy Mo. lett a legvidámabb barakk.

Lehet legyintgetni hogy a forradalmak szarra se valók (pláne a levertek), de ez így nem igaz.

NemNick 2013.10.27. 17:01:42

@Bafana: "És ezért adtak a szovjeteknek szabad kezet. Semmi másért. "

Inkább Jalta és a Szuezi csatorna miatt, de jó paranoiát!

NemNick 2013.10.27. 17:07:57

@Lucky Larry Silverstein:

"Először is ez volt az 1. uprising."

Hát, rohadtul nem.
Pl.:
hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_el%C5%91zm%C3%A9nyei_a_kommunista_blokkban

Off: a "felkelés" szó nagyon ciki lett volna?

borzimorzi 2013.10.27. 17:09:55

@Lucky Larry Silverstein: Senki sem legyintget. Minden épeszű ember pontosan tudja, hogy a "legvidámabb barakk"-ságot 1956-nak köszönhettük. Ehhez képest csak meg kell nézni, mit szenvedtek az emberek Romániában Ceausescu alatt...

Üdv:
b

NemNick 2013.10.27. 17:10:02

1956-ról:

vimeo.com/17044668

TÉNYLEG érdemes megnézni, MINDENKINEK akit érdekel a téma. Ne tévesszen meg a külső, halál értelmes fazon.

Ez SEMMIBEN nem csökkenti a felkelők érdemeit - csak reálpolitikába helyezve kicsit máshogy cseng a dolog vége.

camilló 2013.10.27. 17:41:25

@borzimorzi: Kádár politikája miatt lett a legvidámabb barakk!
Jaltában döntötték el, hol fog húzódni a határ, a nyugati, és keleti érdekszféra között. Görögország és Lengyelország tekintetében volt némi nézeteltérés a Szovjet, és Angol álláspont között, de megoldották azzal, hogy az oroszok megkapták Lengyelországot, és csak beleszólási jogot Görögország tekintetében. Lehet belemagyarázni mindent 56 tekintetében, de a nyugat nem is akart beavatkozni. Nem kockáztattak meg egy háborút. Persze ugyanezen oknál fogva, az oroszok sem szóltak bele olyan dologba, ami ellenkezett Jalta "szellemével". Jalta egy hajón ért véget, két egy elnök, és egy pártfőtitkár megállapodása alapján.

Bafana 2013.10.27. 18:09:59

@NemNick: @l_andras: És az osztrákoktól való sima, konfliktusmentes kivonulás??????????

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 18:43:13

@micsoda?:

A nyugat semmiképpen sem avatkozott be. Viszont esélyes volt, hogy az oroszok nem avatkoznak be. Tulajdonképpen ez napokon múlott. Ehhez egyfajta finlandizáció kellett volna. De az oroszok - helyesen - felismerték, hogy Nagyék kezében a hatalom nem stabil, így a beavatkozás felé dőlt el a dilemma.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 18:46:17

@Bafana:

Egész más ügy. Az oroszok nem akartak megtartani Ausztriát, mert az ország többsége úgyis nyugat volt. Így nekik jobban megérte a nyugati, de katonailag semleges Ausztria.

Egyébként az oroszok az NDK-t is fel akarták adni, de az USA nem egyezett bele ebbe.

Mo. helyzete más volt, hiszen nyugati érdek nem volt Mo-n.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 18:49:41

@borzimorzi:

Ez azért viszonylagos. Az NDK-ban magasabb volt az életszínvonal, a lengyeleknél meg több volt a szabadságjog, mint Mo-n, szóval kérdés mit értünk legvidámabb barakk alatt.

Románia pedig rossz példa, ők voltak az egyetlen VSZ-tagállam, mely gyakorlatilag Moszkvától független volt (+ Albánia, de az ki is lépett a VSZ-ből), s ami ott történt, az nem szovjet hatásra volt, hanem belső okokból.

tbb 2013.10.27. 19:57:47

Ha titkolták is, hogy létezik tudatos pszichológiai hadviselés, attól még a keleti blokkban könnyedén felismerték. Fellazításnak nevezték. Ez azonban kevés volt a hatástalanításához.

2013.10.27. 20:20:58

A mikrofing Magyarország nem volt tényező soha, most sem az, és nem is lesz az. Nem érdekelt akkor sem senkit (a nyugatot pláne nem), mindössze kicsit vastagabban fogott az elvtársak ceruzája Jaltában, amikor meghúzták a határokat, hát épp belecsusszant a komi blokkba. 56-ban, Hruscsov simán engedte volna kiugrani MO-t, (igazából azt sem tudta, hol van), de mivel a wannabe landlordok azonnal elkezdtek tombolni (főképp vidéken), és irtottak mindenkit, akinek nem tetszett a pofája, leverette a felkelést.

A nyugatnak eszében nem volt beavatkozni, soha.

csak egy néző 2013.10.27. 20:25:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azért megkérdezném, hogy jártál e a 70-es évek közepén NDK-ban és Lengyelországban, hogy ezeket állítod?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 20:29:17

@csak egy néző:

Lengyelországban sosem jártam, az NDK-ban is csak a 80-as években.

csak egy néző 2013.10.27. 20:57:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Csak azért kérdeztem, mert én a 70-es évek közepétől szinte hetente jártam mindkét országban és nekem pont ellenkező volt a tapasztalatom. Valóban volt alapja a "legvidámabb barakknak" az összes szoci ország közül ez az volt.

Kékes 2013.10.27. 21:03:25

@NemNick: Érdekes feltevéseket sejtet a fiatalember! Nem találom a kinek az érdeke volt-ot Kádár sejlik minden mögött, de ez csak sejtetés!Sok tévedés hangzik el- pl. átjátszók- abban az időben nem voltak, csak KH, és RH adók, a Lakihegyi, és a többi kábelen kapták a hangot a B.S utcából. és a szükség-stúdiókból, tehát volt értelme! Összehasonlítása a TV, és a Rádió ostroma között jó megérzés? 1-2 hangadó megvezetheti a tömeget, s eltűnik?

schlumbergerna 2013.10.28. 00:12:16

@Bafana: Ment is rögtön külföldre a hír, hogy itt akasszák a zsidókat

akasztják

Tudjon már magyarul, aki nyilvánosan ír, bunkókám! Tökmindegy, ki vagy, jobbra vagy balra.

NemNick 2013.10.28. 09:32:00

@Kékes: Én sem gondolom szentírásnak a szavait - de érdekes felvetései vannak, amikkel nem tudok mit kezdeni.

A TV székházas szál az nekem kicsit erőltetett, de tudjuk be annak, hogy jobbikos rendezvényen, jobbikos képviselő az előadó.

Nekem a legfőbb kérdés az, hogy miért cirkuszoltak volna az oroszok a saját házuk táján, pont akkor, mikor egészen pontosan tudtak a Szuezi összeeskövésről, annak nagyjáboli menetrendjéről is? Miért húzták volna az időt tárgyalásokkal, ahelyett, hogy lerendeznek mindent gyorsan?

borzimorzi 2013.10.28. 21:41:20

@camilló: Kádár azért űzhette a saját politikáját, mert hagyták neki. Pont azért, hogy Magyarországon ne legyen újabb '56. A szoc. blokk összes többi országában jóval keményebb volt a proletárdiktatúra. Azt, hogy itt valamelyest felpuhulhatott, azt '56-nak köszönhetjük, meg annak, hogy Hruscsov se volt teljesen hülye. Ezért jöhetett Kádár meg az ő politikája, és ezért nem erőltették ránk Rákosit még egyszer.

Üdv:
b

camilló 2013.10.30. 19:20:32

@borzimorzi: Valószínű, elkerülte a figyelmed az NDK-ban történt munkáslázadás, a Lengyel sztrájk hullám, (nem a 80-as évekről beszélek, de akár azt is említhetném) vagy a 68-as Csehszlovák változtatási kísérlet. Szóval volt előtte is, sőt 56 alatt is meg utána is esemény ami az un. szocialista világban történt. Nem az a cél most, hogy Kádárt "fényezzem", de ha nem Ő, akkor nem lehetett volna itt ilyen a helyzet. Megjegyezném továbbá, hogy Hruscsovot is leváltották, és Brezsnyev idejében is sikerült tovább vinni ,-ha nem is olyan mértékben mint ahogy tervezték- a reformokat. A teljes háttér ismerete nélkül lehet felállítani teóriákat, de ezek nem lesznek helytállóak.
Üdv:
C
süti beállítások módosítása