sorok között

sorok között

Fundamentális spekuláció

2013. július 16. - Politikai Ateista

Az arany árfolyamának áprilisban kezdődő mélyrepülését számtalan fundamentális tényezővel próbálta megmagyarázni a mainstream média. Szinte kivétel nélkül nettó hülyeségeket hordtak össze.


A "pánikszerű eladásokat" a vártnál erőtlenebb kínai növekedési adatokkal, a ciprusi aranykészletek kiárusításával, gyengülő indiai aranyimporttal, a FED pénzpumpájának leállításával kapcsolatos találgatásokkal indokolták.

Még néhány vicc, a teljesség igénye nélkül:

 Gazdasági fellendülés:

A pánikszerű kiárusításhoz az alaphangot az adta meg, hogy sűrűsödnek a jelek, melyek szerint a fejlett országok padlóra került gazdasága a sorozatos pénzügyi injekciók eredményeként mintha lassacskán erőre kapna. - Légvár vagy bástya az arany? - Világgazdaság

A foglalkoztatás bővülése:

A foglalkoztatás bővülése fokozta az amerikai eszközvásárlási program befejezésével valamint lassításával kapcsolatos aggodalmakat, ez pedig a menedékeszköz teljesítményére is rányomta a bélyegét. Az arany árfolyama 2,2 százalékot esett, míg a piaci fejleményekre rendszerint sokkal érzékenyebben reagáló ezüst 4,2 százalékot zuhant, sőt a palládiumot és a platinát is adták a befektetők, rendre 0,6 és 1,9 százalékot estek. - Az amerikai munkaerőpiaci adatok mozgatták a nyersanyagokat - Portfolio

A rendszerszintű kockázatok csökkenése, és a Draghi-féle szómágia: 

A rendszerszintû kockázatok az utóbbi fél-egy évben jelentősen mérséklődtek a globális pénzügyi rendszerben, mely részben az EKB tavalyi bejelentésének tulajdonítható, ugyanis a közös fizetőeszközt használó övezet központi bankja jelezte, hogy az eurózóna egybentartása érdekében bármit hajlandó megtenni. - Harminc éve nem kapott ekkora pofont az arany - Portfolio

Paradigmaváltás:

Míg egyesek összeesküvés-elméleteket szőnek, a mögöttes gonoszt keresik, manipulátort látnak a nagy befektetési bankokban, vagy a „valós” problémákról elterelni akaró kormányzati nyomást sejtenek a háttérben, addig mások fokozatos változást, a kezdődő fordulat jeleit vélik felfedezni az arany piacára is kiható pénzügyi és gazdasági környezetben. - Légvár vagy bástya az arany? - Világgazdaság

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Portfolio fundamentális tényezői mellett felbukkant a titokzatos spekuláns lehetősége is, de csak a "piaci pletykák" kategóriában kapott helyet.

És nézd csak:

A CFTC adatai szerint a spekulatív közösségen belül az aranypiaci short pozíciók száma tavaly december végén 40 ezer kontraktus körülről kezdett csaknem folyamatos emelkedésbe és a most péntek este közzétett, keddre vonatkozó állapot szerint már 143 ezer kontraktusnál jár, ami fél év alatt több mint háromszorozódást jelent. Február közepétől az ezüst piacán is elindult a short pozíciók felfutása és a jelenlegi 31 ezres állomány itt is bő háromszorozódást jelent. - Egyre durvábban shortolják az aranyat a spekulánsok - Portfolio

shortallomany131713.png

Már csak össze kell kötni a pontokat...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr965404897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2013.07.17. 09:14:36

És te ezeken az elemzői teljesítményeken meglepődsz? Ez megy mindennel, a devizákkal, a cdsekkel, a kötvényekkel, stb, stb... Jobbára finguk nincs az egészről, találgatnak.

sas70 2013.07.17. 09:43:41

Olyan ez mint a szörf! Ha valaki látni vél egy hullámot, akkor mindenki elindul, hogy le ne maradjon róla. Amikor meg ennyire nagy pénzek mozognak a tőzsdéken, vannak akik tényleg tudnak hullámot gerjeszteni és akkor is mindenki nekilódul. A mai tőzsdének már alig van köze a fundamentumokhoz, sokkal inkább a látszathoz.

Tesveer 2013.07.17. 10:06:17

Sosem értettem, hogy akik annyira imádják az összeesküvés elméleteket, meg videókat gyártanak és néznek arról hogy a pénz micsoda átverés, azok miért istenítik annyira az aranyat. Mintha annak lenne valami önértéke azon túl, hogy szépen csillog, és mindenki értékesnek véli. A helyzet az hogy ez is mint minden attól ér sokat, hogy az emberek így gondolják. Ha egyszer nem gondolják így, akkor nem fog annyit érni, ennyi. Ezek után azon hőbörögni, hogy spekulánsok meg háttércsoportok....ugyan már. Jó lenne igazán felébredni, és nem csak mondogatni ezt...

Lucky Larry Silverstein 2013.07.17. 10:18:24

Itt a blogon is volt olyan poszt tavasszal ahol aranyvételre buzdítottátok a publikumot.

Nyehehe, köszi a befektetési tanácsot.

xylon 2013.07.17. 10:54:25

@Lucky Larry Silverstein: A rally kifulladasanak a legjobb jele ha az ilyen amator forumokon is reklamozzak (marmint a rallyt), mivel ez azt jelenti hogy aki teheti mar felvette a long poziciot es a tovabbi emelkedes mar csak az utolso vevok bevonasaval lehetseges. Ket story errol:

Allitolag J P Morgan akkor szallt ki a tozsderol 1929 amikor az utcan a cipofenyezofiutol kapott tozsdei tippeket. Ezzel analog az a jotanacs amit a Cityben hallottam: Ha a taxisofor reszvenytippeket ad, kezdj el eladni.

xylon 2013.07.17. 10:56:52

@Lucky Larry Silverstein: BTW, valoszinuleg most is ugyanezt latjuk csak ellenkezo elojellel. Egy blog hirt ad a gold eseserol miutan az egy csomot esett.

Mindfield 2013.07.17. 11:10:01

"Ha egyszer nem gondolják így, akkor nem fog annyit érni, ennyi."

Volt olyan valaha is, hogy az arany nem ért semmit?

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 11:14:13

@Tesveer:

"Sosem értettem, hogy akik annyira imádják az összeesküvés elméleteket, meg videókat gyártanak és néznek arról hogy a pénz micsoda átverés, azok miért istenítik annyira az aranyat. Mintha annak lenne valami önértéke azon túl, hogy szépen csillog, és mindenki értékesnek véli. "

pl. azért, mert ennek _nem-monetáris_ értéke is van...

en.wikipedia.org/wiki/Gold#Industry

+ _fizikai_ aranyat nem lehet gombnyomással teremteni...

PS.: érdemes lenne efféle kommentek előtt egy kissé elmélyedni a monetáris történelemben...

de, vigyázz, minél inkább elmélyedsz abban annál inkább - jó eséllyel - "gold-bug" leszel! :)

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 11:15:39

@Tesveer:

a nemesfém-piac már évszázadok óta politikai kérdés... illene ennyit tudni alapjáraton...

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 11:16:25

@Lucky Larry Silverstein:

ez még nem lefutott történet:)

sőt csak most kezdődik igazán!

**büdösmackó** 2013.07.17. 11:49:33

figyelj, mit olvastál ki, mesélj.
én ha összekötöm a pontjaidat az nem sokat mond.

de végre a dolgok mögé nézel, nem csak dumálsz.

mindenesetre érdekelne az, amit összeraksz, érdekelne a teóriád a témában.

leírom az enyémet, tömör:

/GC opex
figyeld a lefutását:
-kiépítenek egy kerek szám ceilinget
-várnak a betekre
-MM-ek szépen vállalják a kiírást
-kicsit meglebegtetik az aranyárat
-kialakítanak egy rising wedge alapot
-opex /GC
-beszakítják
újra megy a folyamat.

semmi más, csak tömegpszichológia. a többit a média szépen kiszolgálja.

nézd meg mekkora az open int /GCQ3 AUG 13 /1300-nál

szakítják végre a dollárt -mivel szarban a bonds market, erre az arany nem mozogna 1300 fölé a világ kincséért. 6500 opintnél pár száz millió dollárt vesztene az MM ha csak egy pillanatra engedné is.

a megoldás megint a következő 8 napban oldalaztatni, kicsit nyakon vágni, aztán bezsebelni a dellát.

csak rácsesznek most, mivel a dollárt Ben szükségszerűen lefelé kell, hogy nyomja, egyébként a bond yieldek az égbe mennek, amivel egy következő QE round nehezen elképzelhető.

majdnem senkit nem érdekel az arany. a legfontosabb, hogy a bond és az equity menjen jó irányba.

kevesen látják be, hogy ezzel csak időt nyernek, de az egész megy a kukába. akkor végre megint értéke lesz az aranynak, hiszen ezt a szintű piaci manipulációt, amit a CB-k a valutákon keresztül érnek el nem fogják a piacok csak úgy benyelni.

szóval mókuska, nem a fundamentumok beszélnek -azt helyesen látod-, hanem a tömegmanipuláció örök szabályai. fundamentumokkal nem lehet időzíteni a mai piacokon, csak okoskodni.

**büdösmackó** 2013.07.17. 11:52:24

@Mindfield: volt baszki, volt. olvass történelmet.

volt, hogy a család teljes aranytartaléka, 4 kiló krumplira, egy tyúkra és némi tojásra volt elegendő. háborúban az arany egy darab fém, amit nem lehet megenni, nem lehet vele befűteni, semmit nem lehet vele csinálni igazán.
az egyetlen dolog, amit érdemes az arannyal csinálni háborúban az a felhalmozás és ücsörgés rajta 10 évet.

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 11:59:14

@**büdösmackó**:

a nemesfémnek istenigazából a háborúban van értéke...

a pengőinfláció idején, még az alumíniumérmék is eltűntek a forgalomból...

mert annak volt értéke a saját jogán is...

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 12:01:11

@**büdösmackó**:

krumplit pedig ezüst- vagy nikkel-érmével is lehet venni...

nagyon béna az aki egy arany-nyaklánccal megy a zöldségeshez...

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 12:02:05

@**büdösmackó**:

de a vörösréz-érméknek is jól őrizték az értéküket a papírral szemben...

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 12:03:40

@**büdösmackó**:

ezek remekül őrizték az értéküket pedig nem aranyból voltak...

A magyar pengő pénzérméi - Háború előtti veretek (1926-1940)
hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_peng%C5%91_p%C3%A9nz%C3%A9rm%C3%A9i#H.C3.A1bor.C3.BA_el.C5.91tti_veretek_.281926-1940.29

Tesveer 2013.07.17. 15:00:03

@calabria007:
Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy ha csak az ipar használná, akkor a mostani értékének közelében lenne. Korábban évezredeken át ráadásul max. divatcikként használták a gyakorlatban, szóval nyugi, ha a pénz egy hype, akkor az arany ugyanúgy, vagy majdnem ugyanúgy az. A divat ráadásul változhat, az ipar találhat jobb/olcsóbb megoldást, szóval a "valós érték" sem örök semminél. Gyakorlati haszna viszont a pénznek is van, így valami mögöttes értéket az biztosan ad neki.

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 15:13:08

@Tesveer:

a platina és a rhodium is meglehetősen drága...

www.kitco.com/charts/liveplatinum.html

www.kitco.com/charts/rhodium.html

a platina még az aranynál is drágább...

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 15:14:32

@Tesveer:

visszatérve becses kérdésedre:

ma a _fizikai arany_ nagyon olcsó...

mesterségesen nyomják le az árát...

Tesveer 2013.07.17. 17:25:51

@calabria007:
Ki nyomja le, miért, és hogyan? Mennyi lenne szerinted a "reális" ára, és miért?

Azt azért elárulom, hogy az újonnan megtermelt arany kb. 10%-át használja fel az ipar, a többi befektetésnek, vagy ékszernek megy.
Ezzel szemben a platina kb. 50%-a megy a járműiparnak, viszont a kitermelés a töredéke az aranyénak. Innentől el lehet dönteni melyik olcsó melyik drága.

vomit 2013.07.17. 18:37:29

@Tesveer:
www.goldmoney.com/podcast/ned-naylor-leyland-we-know-that-the-monetary-system-is-broken.html

amikor pedig nem megy tovabb
www.youtube.com/watch?v=p77GnlVJyQ8
"shocking information about a computer banking virus that may be used as the excuse to shut down banks internationally. 'If you hear about this in the news, you have 72 hours to do whatever you plan to do before the collapse.' "

calabria007 (törölt) 2013.07.17. 23:19:11

@Tesveer:

okulj és tanulj tudatlan barátom! :)

Gold Price Suppression 101 - The Manipulation Exposed
www.youtube.com/playlist?list=PL441849B3A4F4DDDB

**büdösmackó** 2013.07.18. 05:28:19

na, ezért nem kommentelek magyar oldalon. mindig az okoskodás, meg a pöcsméregetés.

csá.

vomit 2013.07.18. 11:28:05

ez csak azert lehet mert senkinek nem kell, hiszen occso es sok van belole

www.silverdoctors.com/second-dutch-bank-to-follow-abn-amro-close-gold-accounts/
Rabobank has just followed in the footsteps of ABN Amro which effectively defaulted by halting deliveries of gold bullion in April, as the Dutch bank will close customers’ gold accounts effective September 1st!
With the GOFO now negative for a record 8th consecutive day, it appears the wave of bullion bank defaults warned of by William Kay may be just getting started.

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 11:43:50

@**büdösmackó**:

pl. ezüst-, nikkel, és vörösréz pengőérmékkel ment a piacra...

A magyar pengő pénzérméi - Háború előtti veretek (1926-1940)
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_peng%C5%91_p%C3%A9nz%C3%A9rm%C3%A9i#H.C3.A1bor.C3.BA_el.C5.91tti_veretek_.281926-1940.29ű

ezek nem inflálódtak el...

pontosan ezért tűntek el a hivatalos forgalomból a 40-es évek elején.... hiszen - mint valódi értéket - felhalmozták őket...

aki aranyrúddal akar krumplit venni az ne csodálkozzon azon, hogy a kofa nem tud visszaadni...

ettől még semmi baj sem volt az arany értékével...

csak használat előtt apróra kellett volna váltani...

vomit 2013.07.21. 20:38:29

jajjaj, mind elegett a rank bizott arany (mondjak majd a jp-banksterek)
Did A Raging Fire Burn Down JPMorgan's Gold Vault?
www.zerohedge.com/news/2013-07-21/did-raging-fire-burn-down-jpmorgans-gold-vault
süti beállítások módosítása