sorok között

sorok között

Egy majdnem tökéletes piramisjáték

2013. június 28. - Politikai Ateista

A hitelminősítők véleményétől függetlenül, pusztán a makrogazdasági adatokra alapozva azt hiszem nyugodtan tekinthetjük bóvlinak a perifériás országok állampapírjait.

Csúnyán megégethetik magukat azok a befektetők, akik az utóbbi időben a bóvli kötvények piacára tévednek, írja a Financial Times. A Fed ugyanis úgy tűnik, hogy komolyan gondolja az eszközvásárlási program mihamarabbi leállítását, amitől alapvetően változnának meg az elmúlt évek kötvénypiaci folyamatai.

A folyamat lényegében a következő: A Fed visszafogja (majd megszünteti) a 85 milliárd dolláros havi eszközvásárlási programját, ami nagymértékű kereslet csökkenést jelent az amerikai állampapírpiacon. Az alacsonyabb kereslet miatt már nem lesznek olyan nyomott szinten a kötvényhozamok, akár több százalékos hozamemelkedés is elképzelhető a hosszabb lejáratú államkötvények piacán. - Bajban vannak a bóvli kötvény tulajdonosok - Investor

A kötvénybuborék kifejezés egyre gyakrabban hagyja el a jegybankárok száját az és az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is:

Fisher szerint a mennyiségi enyhítési ciklusból eredő likviditás máris árfolyambuborékokat fújt számos piaci szegmensben, köztük a felzárkózó piacokon. Hangsúlyozta, ennek velejárójaként még "CCC" - vagyis mélyen spekulatív - besorolású vállalati adósok is 7 százalék alatti kamatokkal tudnak hitelhez jutni a piacról. - "Vaddisznók" fordultak a Fed ellen - Menedzsment Fórum

A mennyiségi lazítás nem csak a vállalati adósokra vonatkozik. A perifériás országok is bőven 7% alatti kamatokkal tudják finanszírozni az adósságukat. Egyelőre.

Furcsa, hogy csak most kaptak észbe, ez a lufi már hónapokkal ezelőtt is kilométerekről világított:

Az EKB legújabb gyógykezelésének számtalan hibája közül az egyik, a politikai legitimáció megkérdőjelezhetősége, ami például a németek ellenállásában is körvonalazódik. Egy másik probléma, hogy a korábbi LTRO után ez a beavatkozás is mesterséges hozamszint kialakulásához vezet a kötvénypiacon. A kérdéses papírok tekintetében a kockázati felár nem fog teljes mértékben érvényesülni. Nem tudom elképzelni, hogy az Európai Központi Bankon, esetleg az olasz, illetve spanyol házibankokon kívül ki fektetne olyan állampapírokba amelyek hozamaiban a kockázati prémium a valósághoz képest alacsonyabb, manipulált szinten jelenik meg. Az EKB végfelhasználóként történő fellépése természetesen csökkenti a kockázatot, de vajon meddig? - Frankfurti törésvonal - Sorok Között (2012 okt)

Az olasz államkötvényekből elsősorban az olasz bankok vásároltak be.

Italian-Bank-Holdings-Italian-debt.jpg

A spanyolból pedig a spanyol pénzintézetek:

Spain-bank-holding-gov-bonds.jpg

A spanyolok már a társadalombiztosítási tartalékaikat is a saját államkötvényeikbe fektették.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ezekben az országokban a kedvező, mesterséges államfinanszírozási környezet ellenére sem tapasztalható érdemi javulás, mi történik amikor elkezdenek felfelé kúszni a kamatok, illetve mi lesz a bankjaikkal egy államcsőd, vagy egy csinos kis haircut esetén.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr865377741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir964 2013.06.28. 12:12:47

Ugyan nem vagyok gazdasági szakember, de józan paraszti ésszel nézve a folyamatokat tipikus halálvergődési szimptómákat mutat az egész világgazdaság teljessége. Hogy fenntartható legyen a fenntarthatatlan minden tabut és józan ész diktálta határt átlépnek a kormányok, csak hogy fenntarthassák a jólét látszatát. Értsd: többet költünk, mint amennyit megkeresünk csak nagyban, mesterséges, virtuális, valós árucikk nélküli termékek részvényei körül virtuális, háttér nélküli pénzek forognak. Vagyis megvarrom a császár új ruháját a csodakelméből, de előbb-utóbb kiderül, hogy a király bizony meztelen.
Ez fenntarthatatlan, néhány évig még húzni lehet, de ki fogunk józanodni és fájni fog igencsak a fejünk. Túl sokan vagyunk, és túl kényelmesen élünk.

fvipera 2013.06.28. 13:06:41

FED nem áll le a mennyiségi lazítással. a játék vége: hiperinfláció, annak minden társadalmi, politikai következményével

Földi halandó 2013.06.28. 14:25:39

ezt látva talán próbálnak a "japán minta" felé tendálni?
egyébként maga az állampapír teljes mértékben kimeríti a piramisjáték fogalmát... ez egy olyan piramisjáték, ami az aranyra válthatóság eltörlése után kezdődően mai napig tart...a piacon meg egy dolog biztos: a korrekció...
lesz itt még sírás ebből, de amíg nincs korlátozva a pénznyomtatás addig lehet, hogy ezt még naaaaagyon sokáig el lehet húzni...

KullWahad 2013.06.29. 03:37:25

A sok szerencsétlen magyar "háziasszony" meg annyira fiatal, hogy fogalma sincsen, amit vesz, az nem más, mint a Békekölcsön mai formája... Na, annyit is fog érni, amikor - elvileg - visszakapja a belefeccölt pénzét.

Link elek 2013.06.29. 07:01:55

@fvipera:
Pont nem, az most kovetkezhetne be, amikor a FED penzt csinal a semmibol.
Sokkal inkabb deflacio varhato brutalis munkanelkuliseggel.

fvipera 2013.07.01. 11:27:03

@Link elek:

www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/3414-vegyel-aranyat-es-ne-dolj-be-a-fed-nek

nem áll le a FED a pénznyomtatással. annak pedig nem defláció, hanem hiperinfláció lesz a vége.
süti beállítások módosítása