sorok között

sorok között

Koncepciós perek a devizahitelesek ellen

2013. június 18. - Politikai Ateista

Azt hiszem azt már mindenki megtanulta, hogy a pénzügyi intézmények olyan vállalkozások, amelyek nem bukhatnak, ha elég fontosnak gondolják őket. A profit az övék, a veszteségeket megtartják az adófizetőknek, vagy a betéteseknek.

Bizonyos jelekből arra is lehetett következtetni, hogy a büntetőjogi felelősség tekintetében is kivételes pozícióban vannak a bankárok. A nagyobb vihart kavaró botrányok után (Libor manipuláció, a drogkereskedők pénzének mosogatása) a nyugati sajtóban menetrendszerűen jelentek meg azok a vélemények, amelyek szerint az igazságszolgáltatást nem kell erőltetni. A törvény ereje állítólag veszélyeztetné a törékeny bankjainkat, ezzel együtt a pénzügyi rendszert, és a feltételezett gazdasági kilábalást.

Amikor a Kásler kontra OTP-per a Kúriánál landolt, ők annyira berezeltek a döntés súlyától és a lappangó precedensértéktől, hogy sietve lepasszolták az ügyet az Európai Unió Bíróságának.

A közelmúltban azonban több hiteles is sikeresen átverekedte magát az elsőfokon:

Csak az elmúlt héten két házaspár is pert nyert a részükre devizahitelt nyújtó bankkal szemben. Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nemrég még arról beszélt, hogy a devizahitel-szerződések bírósági úton történő megtámadása leginkább csak az ügyvédi irodák számára hajt hasznot, győztesen azonban nehéz kikerülni az eljárásból. - Több devizahiteles is pert nyert bankjával szemben - Hitelkárosultak blog

Szász Károly viszont már nem csak dumál, megüzente a "független" bíróságoknak, hogy a devizahiteleseknek el kell veszteniük a pereket:

A PSZÁF elnöke, Szász Károly burkoltan arra kérte a Kúriának írt levelében a bírókat, hogy a bankok ellen indított devizahiteles perekben a pénzintézetek javára ítéljenek. "Itt nem a devizahitelesek megsegítéséről, és nem is a bankok profitjáról van szó, hanem egy potenciális bankpánik lehetőségéről (amely szélsőséges esetben akár államcsődben is végződhet)" - olvasható Szász Károly a Kúria tanácselnökének írt május 31-ei levelében. - Féltik a bankokat a devizahiteles perektől - Pénzcentrum

A szöveg ugyanaz: ha a bankok szívnak akkor elpárolog az oxigén, és elsötétül a nap. Kicsit olyan ez mint az ötvenes évek, amikor felsőbb utasításra Nagy Imrének is el kellett buknia a perét.

Vagy csak nekem tűnik abszurdnak az új koncepció, hogy a pénzügyi szervezeteket felügyelő állami hatóság megkéri a bíróságokat a pénzügyi szervezeteket hátrányosan érintő ítéletektől való tartózkodásra?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr985366303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.06.18. 09:16:51

kivancsi leszek szasz karoly fejere, amikor olyan perek indulnak, amelyek az adossagalapu penzrendszer erdekeinkkel ellentetes mukodesi elveit kerdojelezik meg.
sorkoz.blog.hu/2013/05/10/hogyan_csinalj_penzt_levegobol

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.06.18. 10:27:13

@vomit: Erre még biztosan várnunk kell egy darabig. De ha már a Szász fejénél tartunk, nekem akkor volt a legszimpatikusabb amikor össze volt verve...

vomit 2013.06.18. 12:06:48

@Politikai Ateista: foleg akkor remenytelen, ha a megfelelo szakertoket huzzak elo. fogadjunk egy aranyrudba egy vodor szar elleneben, hogy a bankszovetseg elnoke (es szasz karoly is, for that matter) esku alatt volna kepes vallani, hogy a bankok a sajat penzuket adjak kolcson. ahogy garantaltan azt sem fogjak erteni, hogy mit akar ez a sok vasdorongot es faklyat lobalo ember a hazuk ablaka alatt.

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/patai_aki_matolcsyn_gunyolodik_magyarorszag_ellen_dolgozik.182335.html
"Csak beszedett betétet tudunk hitelként kihelyezni, az eszközök és a források megfeleltetése ábécéje a bankárságnak."

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.06.18. 12:39:45

@Pensive: Ne haragudj, de ez be kell illesztenem.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.06.18. 13:09:05

@vomit: Ha kell olyan szakértőket is találnak akik bebizonyítják, hogy Isten így teremtette a világot, és kész.
Ez az idézet botrány.

Tibor Somogyi 2013.06.18. 17:05:42

Milyen világ van itt emberek a pénzügyi hatalom a PSZAF megüzeni a bíróságoknak ,hogy ezután a deviza hitelesek nem nyerhetnek pert a bankokkal szemben ,mert akkor nagy baj lesz. Akkor most kiket is hagynak az út szélén azOrbánék ?

Shanarey 2013.06.19. 03:13:58

Szász, azért írt a kúriának, mert fél hogy kirúgják.

Ha kiderül hogy a bankok hitelezési megoldásai nem feleltek meg a törvény által előírtaknak, akkor, akkor majd valaki felteszi a kérdést, miért csak a bíróságon derült ez ki.

@Tibor Somogyi:
Bárkit aki nem a Rózsadomb-Felcsút relációban gondolkodik.

2013.06.19. 05:41:27

@Politikai Ateista: Helyes! Őze Lajoshoz hasonló, istenadta tehetség, ezerévente ha egy születik. ;)
süti beállítások módosítása