sorok között

sorok között

Szakadék szélén az európai bankrendszer?

2013. június 09. - Politikai Ateista

A döntéshozók lázasan dolgoznak egy egységes, a pénzintézeteket érintő, irányított "rendbehozatali" stratégián. Sejtenek valamit?

A kontinensen az Európai Bizottság venné kézbe a dolgokat, a bankmentéseket a saját jogkörébe helyezve:

Ebben a hónapban várható az egységes európai bankszanálási mechanizmusra vonatkozó javaslatok közzététele az Európai Bizottság részéről - közölte tegnap Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke. Időközben a Financial Times és a Bloomberg is megszerezte azt a tervezet, amelyből kiderül: Brüsszel egységes jelleggel a saját kezébe venné a bajba kerülő bankok rendbehozatalának feladatát. - Központosított bankszanálást javasol az Európai Bizottság - Portfolio

A Bank of International Settlements - a nemzeti bankok nemzeti bankja - pedig vasárnap hozta nyilvánosságra azt a tervet, ami alapján egy hétvége alatt feltőkésíthetnék a csődhöz túl fontosnak ítélt bankokat. Lehetőleg az adófizetők pénze nélkül.

A terv részletei itt találhatók.

Úgy látszik a hivatalosan beismert 4500 milliárd euró még nem volt elég azoknak a pénzintézeteknek, amelyeket minden áron meg kell menteni.

A bizottság közleményéből kiderül: 2008 októbere és 2011 októbere között az Európai Bizottság 4500 milliárd euró (az uniós GDP 37 százalékának megfelelő) állami támogatást hagyott jóvá pénzügyi intézmények javára. - Amit Barroso akar, az több mint szimpla bankmentés - Amit Barroso akar, az több mint szimpla bankmentés - Privátbankár

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr535345675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozinante343434 2013.06.09. 09:20:03

www.alapjovedelem.org/ A bankmentéstől sokkal egészségesebb megoldás lenne ez a megoldás!

Ellenőrző QR kód (törölt) 2013.06.09. 15:08:02

Tetszetős... Egy biztos: a mai gyakorlat tarthatatlan

Egyrészt: Megöli az egészséges piaci versenyt, elvégre a vagyonával felelőtlenül gazdálkodó bank ugyanott folytathatja, mint a korrekten, szakszerűen eljáró versenytársa. Azaz a motiváció, hogy jól csináld: 0.

Másrészt: a bankokba zúdított milliárdoknak eddig semmi kedvező hatása nem volt, a pénz eltűnt a feneketlen zsákban. És mindezt a legtöbb helyen úgy teremtik meg, hogy a legszegényebbeken szorítanak még egyet.

Piacgazdaság van, aki nem bírja a versenyt, az elsüllyed, és ez jól is van így. Ha valaki felelőtlenül zűrös ügyletekbe keveredett, az az ő baja, ne várja már el, hogy olyanok dobják össze a pénzt, akiknek már lassan kajára sincs. Azt kell megoldani, hogy egy ilyen elsüllyedés ne döntsön be mindent.

vladimir964 2013.06.09. 15:35:56

Nem kell itt semmiféle bankokat menteni. aki szarul gazdálkodik, az fulladjon meg a saját szarában, ne más farkával verjék a csalánt. Valószínűleg egy nagy bankbedőlési hullám a talpon maradottakat felelősebb gazdálkodási politikára sarkallná, hiszen már van mit veszíteni.

Bambano 2013.06.09. 15:42:12

nem értem, irgalmatlan hiányt hogy lehet kölcsönnel, további irgalmatlan hiánynövelő eszközzel befoltozni?

itt max. arról van szó, hogy valaki bazi nagyot akartak kaszálni a bankmentésen, és kiderült, hogy ez nem jön be.

high up! 2013.06.09. 17:16:01

@Bambano:

ezt hívják úgy hogy matolcsizmnus: megugrasztjuk a hiányt 7%-ra és ekkor majd 10%-ot növünk! Atrakció!
A világ hülye hogy ezt nem érti, csak mi a kiválasztott nép, a magyarok!

Mr. Waszabi 2013.06.09. 17:32:10

A bankok megmentése közpénzen kevéssé jó ötlet. Inkább azt kéne támogatniuk, hogy maguk közt oldják meg, piaci alapon. Összeolvadások, felvásárlások.
Minden banknak növekedési célok vannak kitűzve évente, ez mozgatja a menedzsmentet. Tőke, hitel és betét állomány, ügyfélszám növekedése, ilyesmik. Ennek érdekében hajlandók lesznek akvizíciókra is, ha csak ezt az utat hagyják szabadon nekik. Így tisztulhatnak ki egészségesen a piacról a rosszul gazdálkodó bankok. De amíg könnyebb megoldást biztosítanak számukra közpénzekből, addig semmilyen más megoldást nem fognak keresni, ezáltal nem fognak a rossz bankok kipucolódni a piacról, és újra és újra bajba kerülnek.
Lásd, USA, ott már nem segítik ki közpénzen a csődbe került bankokat, csak koordinálják az összeolvadásokat, felvásárlásokat az ügyfelek érdekét szem előtt tartva.

zobod 2013.06.09. 18:22:05

A bankokat mentsék meg, mert az intézményrendszer fontos, és a betétesek pénze is fontos. Azt viszont nem értem, hogy az elmúlt évek eseményei után miért nincsenek még futószalagon kiosztott tényleges életfogytiglanok, vagyonelkobzások. Nem a bankrendszer a rossz, hanem aki üzemelteti. Ha lennének súlyos személyes konzekvenciák, akkor egyből lenne prudens gazdálkodás.

na4 2013.06.09. 18:23:49

EU game over. Ez már a vihar előtti csend.
süti beállítások módosítása