sorok között

sorok között

Dögevők

2013. április 06. - Politikai Ateista

Bizonyára sokan emlékeznek még a Sanghaj környéki folyókban fürdőző sertéstetemek sokkoló képeire. A hír az egész világon megdöbbenést okozott.

Azóta kiderült, hogy a beteg sertések tetemeiből nem csak a folyóba jutott, hanem a sanghaji éttermek konyháiba is. 

Évek óta árulják a betegségben elhullott disznók húsát Sanghajban

 

Az újság terjedelmes írását a Hszinhua hírügynökség ismertette kínai nyelvű oldalán.
    A cikk szerint a betegségben vagy más okból az értékesítés előtt elhullott disznókat illegális kereskedők szállították a metropoliszba a Sanghajjal határos Csöcsiang tartomány falvaiból. A feketézők két jüant (76 forint) fizettek az állatok kilójáért, miközben az érvényes rendelkezések szerint az állattenyésztőknek maguknak kellett volna 50 jüanért (1 900 forint) a tetemek elszállíttatásáról gondoskodni. Ezt kevesen tették meg, helyette vagy eladták, vagy - mint azt a Sanghaj folyójából március elején kihalászott több mint 16 ezer döglött állat is bizonyítja - a vízbe dobták, útszélen hagyták a disznók tetemét.
    Hogy pontosan mennyi betegségben elpusztult sertés végezte a sanghaji lakosok és éttermi vendégek tányérján, nem lehet tudni. A helyi adatok szerint a disznótenyészők helyi központjának számító Csiahszing településen tavaly 7,34 millió állatot neveltek, ezekből 325 ezret temettek vagy égettek el a hivatalos adatok szerint. A halálozási ráta ugyanakkor ennél jóval magasabb, mintegy 10 százalék körüli, vagyis a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 400 ezer sertésnek "veszett nyoma" tavaly.
    Az illegális kereskedést azt sem fogta vissza, hogy tavaly novemberben a helyi bíróság három, elhullott sertéseket feldolgozó hentest életfogytig tartó szabadságvesztésre, további 14-et pedig börtönre vagy pénzbüntetésre ítélt.
    A múlt hónap elején Sanghaj folyójában több ezer sertéstetemet találtak, ami komoly társadalmi visszhangot váltott ki, s - a bizonyítékok szerint - hosszú évek óta űzött visszás gyakorlatra, valamint az elégtelen szabályozásra mutatott rá. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tetemek honnan kerültek a folyóba, a felelősöket továbbra is keresik a hatóságok. - MTI


Ennyire barbár népség lenne a kínai? Nem feltétlenül. És egyébként sem érdemes elfelejteni, hogy nem olyan régen Európában még a döglött ló volt a sztár az étlapokon, illetve a címlapokon.

Pigs.jpg

A probléma a hibás ösztönzőkben van, amit a kínai disznó-botrány tökéletesen illusztrál. Az elhullott sertések elszállításáért a tenyésztőknek kellene fizetnie. Gondolom a tenyésztőnek éppen elég probléma - és anyagi érvágás - ha elpusztulnak az állatai, és akkor még a temetés költségeit is neki kell állnia. Ha a jelenség tömeges, akkor abba könnyen tönkre is mehet a vállalkozás. Ilyen körülmények között a folyóba dobálás, vagy a tetem egyéb nem hivatalos eltüntetése, nem csak vonzó opció, hanem a esetenként a túlélés eszköze is lehet.

Nem is beszélve a tetemeket felvásárló feketézőkről, akik még fizetni is hajlandók a döghúsért. A gazda az elszállíttatás költségein kívül, a vízbe dobálás kellemetlenségeitől is megszabadul, sőt még egy kis pénzhez is jut.

A cikkben említett életfogytiglani börtönbüntetés nem piskóta, de a jelek szerint komoly visszatartó ereje nincs. A visszatartó erő érvényesüléséhez a bűncselekmény várható előnyeit meg kell haladnia a lebukás kockázatának.

400000 kámforrá vált disznótetem egy év alatt, és összesen 17 elítélt dögfeldolgozó hentes. Ennyiből azért ki lehet következtetni, hogy a lebukás esélye elhanyagolható. A döghús, (2 jüan) és a hagyományos sertéshús (minimum 15 jüan) kilónkénti árának különbségéből az is kiderül, hogy jól jövedelmező üzletről lehet szó.

Ha kínai döntéshozók valóban tenni akarnak valamit ezzel a környezetvédelmi és egészségügyi kockázatokat is rejtő problémával, akkor a büntetések helyett inkább azokat az ösztönzőket kellene átgondolnia amelyek a dögkereskedelem virágzásához vezetnek.

Mondjuk nem ártana, ha az európai kollégáik is összeszednék magukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr195194057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2013.04.06. 10:04:45

Nyami-nyami, esküszöm összefutott a nyál a számba... : )))

Józsefvárosi kínai büfésnél:
- Az mi?
- Dicnó. Cipősz. Naton jó!
- És az?
- Macka.
- Fúj!!! Hogy tehet ilyet? Egy szerencsétlen macskát sütött meg? Ezt nem lehet!!!
- Akko cirke. Finom...

lobster thermidor 2013.04.06. 14:04:29

Ki az az elmebeteg, aki Ázsiában sertéshúst fogyaszt?
Ha nem bírja ki valaki, hogy egy rövid ideig ne egyen húst, akkor kizárólag halal éttermekben és kifőzdékben egyen ilyesmit.

vladimir964 2013.04.06. 14:09:43

Nem kell Kínába menni. Kis hazánkban is dívik a döghúsozás. Két baranyai étteremről is konkrétan tudom, hogy bizony nem vetik meg a "köteles húst" ahogy a dögkútból kihalászott tetemeket nevezik a "szakmabeliek". Tőlük tudom, hogy "semmi baj nincs vele, csak kicsit jobban meg kell sütni, meg jól megfűszerezni, aztán ember nem veszi észre a különbséget.
Más: hasonló üzlet dívik a pecsenyesütőknél, ahol minden emberi képzeletet felülmúl az, amit beleraknak a "fincsi lacipecsenyébe". (maradék olasz felvágott, konyhai maradék, lejárt szavi idejű hús, stb. hogy csak az általam konkrétan tudottat említsem) Az illető, aki - többek között - íyg dolgozik, röhögve mesélte, hogy csak jól meg kell fokhagymázni, meg "telebaszni" borssal, aztán "két pofára eszi a paraszt". Hát ennyit a magyar vendéglátásról.

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.06. 14:20:13

A sündisznópörkűt az legalább frissen van a hazai nemzetiségieknek

hot-spot (törölt) 2013.04.06. 14:38:19

@vladimir964: Tárnokon meg a kutyaevés a legújabb divat,azt hallottam.
Hát ízlések és pofonok.
Az egeres sztori után pont jól jött ez a döglött disznós.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.06. 14:50:29

sokkoló képek az biztos.

@NYJetsTD: ez a történet epic. :D

Fejesrob 2013.04.06. 15:38:32

Azért más drágább marhahúsnak lóhúst eladni és más dolog ilyen sertéseket feldolgozni.

A kínaival szemben nincsenek illúzióim, a kínai élelmesebb nép mint Ceausescu románjai (és magyarjai), pedig azok sem semmik. Sajnos ezt a nélkülözések termelték ki.

Konkrétan, kínai étterembe nem járok, kínai élelmiszert nem veszek.

spike179 2013.04.06. 17:29:14

@Fejesrob: ki mondta, hogy a lovak nem dögkútból voltak?

mrZ (törölt) 2013.04.06. 17:49:29

Azt mondod hogy rosszabb a nestlé kockacukrot is marhahús ízűvé változtató aromájánál?
A dög legalább élt valamikor, a másik meg szimpla vegyipari termék.
süti beállítások módosítása