sorok között

sorok között

Isten hozta a bolygónkon Matolcsy úr!

2013. április 05. - Politikai Ateista

Matolcsy történelmet írt tegnap. A Magyar Nemzeti Bank elnökeként olyat tett, amelyre magyar kormánypárti politikus már emberemlékezet óta nem volt képes. Úgy sikerült megszólalnia, hogy közben a HUF és a BUX sem zuhant össze.


Őszintén szólva nem töltött el teljes nyugalommal amikor Matolcsy jegybankelnök lett. Elsősorban a piacok reakciójától tartottam, és Matolcsy írásai, illetve egyéb megnyilvánulásai némi kétséget ébresztettek bennem az épelméjűsége felől. De eddig túléltük, és a seggpöttyözés után most egy olyan tervvel állt elő, amivel kapcsolatban az elemzők többsége elismerően nyilatkozott, de legalábbis nem szedték azonnal cafatokra.

Egyszer írtam egy bejegyzést arról, hogy a kormány, miközben stratégiai megállapodást köt a multikkal, magasról tesz a hazai kkv szektorra. Csodára persze nem kell számítani tegnapi bejelentés nyomán, de kétségtelenül jó irányba tett egy lépést a Matolcsy Nemzeti Bank. 

És nem csak a kkv szektorról van szó.

A Pénzügyi Szemle Online blog március 18-án környékezte a devizamumus és a valutaháború összefüggéseit egy bejegyzés erejéig, kiválóan összefoglalva a problémában rejlő problémákat:

Minthogy a gazdasági növekedésnek a mai válságos/recessziós időben a megszorító államok, a takarékoskodó lakosság és az óvatos vállalati szektor mellett nem nagyon van más forrása, mint az export, így nem meglepő, hogy akinek csak lehetősége van rá, igyekszik a gyenge deviza/ fellendülő export utat követni. Ezen az úton ugyanakkor a Magyarország előtt tornyosuló akadály, azaz a tetemes devizahitel-állomány komoly fejtörést okoz, nem véletlen, hogy a hazai gazdaságpolitika minden eszközzel igyekszik csökkenteni a deviza alapú tartozások részarányát. - A devizahitel megfojtja a magyar gazdaságot - PSZO blog


A kormány másik nyilvánvaló szándéka a jegybanki alapkamat csökkentése a forinthitelek megfizethetősége, a hitelezés élénkítése érdekében. Ez azonban a forint gyengülésével járhat, ami szintén a devizahiteseket pusztítaná. A vállalkozó szféra devizahiteleinek leépítésére tett kísérlet helyes gondolat. Vannak szkeptikusok, akik szerint a program gazdaságélénkítő hatásai mérsékeltek lesznek. Lehet. Azonban az MNB kétségtelenül kedvezőbb feltételeket teremtett a növekedés számára.

Csak nehogy a viszonylag kedvező fogadtatás következtében Matolcsy nagyon elbízza magát, és a későbbiekben olyan szinten csapjon a lecsóba - a valutatartalékokba - , hogy kiverje a biztosítékot a piacokon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr775196258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.04.05. 09:24:01

Kicsit lefékezte a debil narancsmaffiát,hogy matolcsy bankelnöksége 20-25Ft gyengülést okozott,ami megdöntötte az államadósság csökkentés kommunikációját...

mrZ (törölt) 2013.04.05. 09:50:25

Senki sem foglalkozik velünk, mindenkit a betétek menekülésének visszafogása köt le.
A kkv-k már megint szopnak, a multik/nagyok felgyorsították a megkerülhetetlen piaci szereplők felvásárlását, a központi bankok vállalati kötvényvásárlása által biztosított pénzből. Az mnb általi lehetőségek is csak új tulajdonosokat és nem új vállalkozásokat jelentenek. Legalább 40%-os termelési túlkapacitással rendelkezünk, nem lesznek itt új cégek, talán csak az alapanyag szektorban. Amikor nagy pofával fényképezkednek egy egy avatásnál, kussolnak arról hogy kétszer annyi hasonló zárt be az előző héten, sokszor a berendezést/alkalmazottakat/kapcsolatokat egyszerűen csak áttelepítve az új tulajdonos nevére.
Na ezt csinálja az mnb, gazdasági elitet gyárt.

Kámasuka 2013.04.05. 20:18:54

Alapvető téhit a forintgyengülést negatívnak, a forinterősödést pozitívnak tekinteni. Ez csak a célokkal összefüggésben értelmezhető adat.

Kína ereje a gyenge jüan.

Japán óriási problémája az erős jen.

Blogger Géza 2013.04.05. 21:16:35

Egyébként a cikk tényszerűen is totális hülyeség, számtalanszor erősödött a forint kormánypárti nyilatkozatok után:

"Egyhetes csúcsra ugrott a forint Matolcsy szavaira"

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/egyhetes_csucsra_ugrott_a_forint_matolcsy_szavaira.179012.html

"Orbán Barrosóval karöltve támogatta a forintot
MTI, Gazdasági Rádió, 2012. január 25. 10:24

Magyarország javuló piaci megítélésének köszönhetően erősödött szerdára a forint, az eurót szerdán délelőtt tíz órakor 298,00 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a kedd délutáni 301,00 forint után.

A jegybank piaci várakozásokkal ellentétes keddi kamattartó döntése csak átmenetileg rendítette meg a forint árfolyamát, alig fél órán belül visszaállt a bejelentés előtti állapot. Az Orbán-Barroso megbeszélésen az EU/IMF-megállapodás mellett kinyilvánított magyar elkötelezettség hatására pedig a forint ismét erősödő pályára lépett.

A múlt héten hétfőn az eurót még 309-312 forinton jegyezték. "

gazdasagiradio.hu/cikk/73496/

ob.szerver 2013.04.05. 21:25:21

Nem hiába na. Akinek hivatalt adott az isten, észt is ad hozzá.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2013.04.05. 21:39:50

Az MNB-nek nincs valutatartaléka, csak devizatartaléka.

Nem trollkodni akarok, de érdemes javítani.

Mr. Waszabi 2013.04.05. 21:44:39

Bakker, tisztára az 1984 környezetében érzem magam. Már 3 éve, egyre inkább. A retorika egy-az-egyben hajadzik. Eurázsia hadban áll Óceániával, csapataink csatákat nyertek, de még messze a háború megnyerése, ezért a csokoládé fejadagját hétről hétre csökkentik. Meg ugye az újbeszél szótár frissítése is esetleges.
Orwell rólunk mintázta az 1984-et 1948-ban, csak azt nem sejtette, hogy ez 2014-re megismétlődhet. Szomorú tények ezek.

Bali01 2013.04.05. 21:47:11

kuszaszemet már rég beárazták beültetése előtt,ennek a hatásáról gyengül vissza most a Ft.
A tegnapi balgasága megint elhintett volt előre,de ki kelett várni a végét,hogy a sok lehetséges agymenés közül melyik lesz befutó.
Mivel feldobott egy már kipróbált és ismert angol modellt+jol sikerült a kötvényaukció,a befektetésre még hajlandók kicsit megnyugodtak.

kicsit mert loszart sem tudni a hogyan vagy a mikéntről
Szerintem még ezek a majomivadékok sem tudják.

Egy biztos.
A első 250 milliárd így repül ki a fészekből.

Amikor ez kézzelfoghatóan is így lesz akkor jöhet a csőd :)

Scarlet Crusade 2013.04.05. 23:03:08

@Bali01:
A miertet te sem tudod kicsi huszar, uh inkabb ne szolj bele.
Bezzeg ha esett volna a forint te obegatnal a leghangosabban igaz?

Csod? Tenyleg erre jatszol te hatokor?

Vissza kellene hozni a szamuzestest a Btk-ba.

kkkchris 2013.04.05. 23:07:04

@collateral collector: vagy csak rájöttek arra hogy már régóta stagnált 300-305 Ft környékén az EUR és nem romlik tovább M. MNB elnöksége miatt akkor ideje learatni a nyereséget? Ha szükségem lenne HUF-ra én is ezt tettem volna.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.05. 23:22:47

Megtámadták a pécsi polgármester lányát éjjel PÉcsett, szegényt kórházban kezelik.
Ma hirdettek ítéletet a pécsi Bándy Kata gyilkosa ügyében.
Nincs senki ma biztonságban Pécsett, se éjjel se nappal. De máshol sem....
"Köszönjük Fidesz banda"!

"Köszönjük" a Fidesz és Pintér féle közbiztonságot, aki két hét alatt rendbe tette a rendőrséget.

Közrendőrből milliárdos pár év alatt, majd kedvezményes nyugdíjjal miniszteri állás, Pintér féle életpályamodellt mindenkinek!
Az önfényezés helyett el kéne takarodni fenébe és/vagy a p.csába szarháziak!
süti beállítások módosítása