sorok között

sorok között

Állami Monopoly

2013. január 18. - Politikai Ateista

Az centrállamosítási ámokfutásnak még nincs vége, Matolcsy legfrissebb heti válasza legalábbis erre enged következtetni:

„Senki nem veszítene azon, ha az állam visszaszerezné a hibásan eladott belföldi monopóliumokat: a befektetőknek már sokszor megtérült, és megelőznék későbbi veszteségeiket” – ezzel a meglepő, és a magántőkét, és pláne a nyereséget ismét csak a piacgazdaság egyfajta kellemetlen melléktüneteként felfogó fordulattal érvel a Matolcsy György a szokásos csütörtöki Heti Válasz-cikkében az államosítási láz mellett. - Add el a céged, vagy tönkreteszünk! - Index

Matolcsy egy állami monopóliumokra támaszkodó gazdaságról álmodott, és egy olyan játszmáról írt amelyben csak nyertesek vannak.

A nemzetgazdasági miniszternek sikerült ellentmondásba kerülnie saját magával ami önmagában nem címlapértékű fejlemény. Személy szerint nehezen tudom elhinni, hogy egy olyan játéknak amelyben a magánszektor üzleti érdekeltségeit az állam a kényszerítés eszközeivel próbálja megszerezni mindenki a nyertese lehet. Hiába, javíthatatlan szkeptikus vagyok.

Az államnak együttműködésre kellene törekednie a magánszektorral, de a kormány jelenlegi célkitűzései sokkal inkább arra emlékeztetnek mint amit Matolcsy György a cikkében a "régi játékként" definiált:

A nemzetgazdasági miniszter szerint a gazdaság világában „sokan még a régi játékot játsszák, amikor az egyik fél nyeresége a másik fél veszteségéből ered: ezek a zéró összegű játékok. - Matolcsy szerint mindenki nyertes lehet - Heti Válasz

A zéró összeg esetünkben még kedvező végeredmény lenne, én azonban tartok tőle, hogy Matolcsy államosítási játékai súlyos költségvetési mínuszokkal végződnek majd.

winners.jpg"Nekem a Gyuri azt mondta, hogy ebben a játékban csak nyertesek leszneeeeeeeeee..."

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr565023420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.01.18. 11:58:43

Hát igen, osztom a véleményt, hiszen Matolcsy (unortodox prof.) maga nyilatkoztatta ki, hogy a másikat veszteségbe kívánja hajszolni, s az államot nyereségbe hozni (bár ez utóbbit nem tudom hogyan képzelik a rezsi költség folyamatos csökkentésével (10-20-30), ami ugyebár a zembereket illeti.

Gera 2013.01.18. 12:11:15

Ezek a visszavásárlások arról szólnak, hogy rájöttek, hogy százmilliárdos forgalmú állami cégeknél lehet a legkisebb feltűnéssel milliárdokat ellopni.

sas70 2013.01.18. 12:56:17

Csak egy kérdés van? Ki fog fejleszteni és beruházni, mert ez ugye a tulajdonos feladata. Ha állami tulajdonról beszélünk, akkor nyilván az állam, hitelből?. A következő kérdés pedig akkor az, hogy mi lesz az elsődleges cél egy rossz költségvetési helyzetben, a profit kivonása, vagy fejlesztésre fordítása.
A versenyszférában ez nem kérdés, hiszen fejlesztés nélkül a vállalkozás lemarad a versenytársak mögött. Állami tulajdon esetén viszont sok más szempont is bejön, és pont az szokta a problémát okozni. Mert mi lesz, ha az állami gázcég nyereséges lesz, de ezt a nyereséget nem az ellátásbiztonságra, vagy fejlesztésre fordítják, hanem mondjuk választás előtt árcsökkentéses szavazatvásárlásra? Mert úgy gondolják, hogy az a fontosabb. És ez a bibi minden ilyen helyzetben!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.18. 13:06:44

"A nemzetgazdasági miniszternek sikerült ellentmondásba kerülnie saját magával ami önmagában nem címlapértékű fejlemény. "

sajnos, mert olyan sűrűn előfordul, hogy csak ezt meg se említi már senki...

béla a görög (törölt) 2013.01.18. 13:29:51

Nem tudom, engem ha fenyegetnének a saját tulajdonomon én a felperzselt föld technikáját alkalmaznám, főleg ha ezzel hátrányt okozhatok a másik félnek - ha már játékelmélet.

Makkasz 2013.01.18. 14:30:16

Betegagyu kommunistak.

Allami mobilceg, ezen rohogott fel vilag.

Strategiai megallapodasok= MAFFIAKORMANY, zsarolas, vedelmi penz.

Termeszetes monopoliumok allami kezben, ez kevesbe hulyeseg, de kizsarolva, kenyszeritve is csak 10* es aron sikerul megvenni EON gazuzletet? Remelve, hogy Azerbajdzsan halabol (oroszokon keresztul) olcsobban ad balfaszkommandonak gazt, es ezzel valasztast nyernek? Ki kapja meg a par szaz millio Euros Eon tulfizetes egy reszet. Eon latja, nagyon kell balfaszkommandonak a gaz, mert valasztast alapoznak ra, elindul az alkudozas, egy ponton, jo adunk meg tobb penzt, de 30%-a vissza fidesznek.

80%-os adoek, de ez csak a transzparens resz.
MVM, OTP tamogatja a magyar futballt, MTV-t mindenkitol beszedett penzbol.

Ma olvasom, hogy ujabb allami autoknak nem kell fizetni autopalya dijat, es ezt jogszabalyba foglaljak. Milyen beteg dolog ez? Lehet azt mondani, egyik zsebbol a masikba, csak a gaz az, hogy arrol szol, hogy kepesek erre idot, papirt pocsekolni, mestersegesen torzitani az allami ceg koltsegeit, masok viselik azt, nem transzparensen, adobol es koltsegvetesbol, hanem autopalyadijbol.

Baloldali sajto sem ter eszhez, bevetel e utdijbol. Meg milyen sok, milyen sokba kerul, eltolodik. Ebredjunk fel, az e utdij csak egy ujabb ostor, amivel tobbet szednek be a gazdasagbol, dragitanak minden termeket, csokkentik befekteteseket, felszivjak telhetetlen bendojukbe. Az e-utdij nem egy termelo, hasznot hozo, ertelmes beruhazas.

Szoval van itt egy MAFFIAKORMANY, amit erosit egy bekemenetes BALFASZKOMMANDO.

GyakranSzidnakDeNemErdekel · http://penztanetrol.com 2013.01.18. 14:47:05

YouTube videó marketing, internetes marketing, valódi pénzkeresés (Nem befektetés, nem MLM, nem PTC) Valódi tanulható marketing, ingyen
penztanetrol.com/

antiforradalmár 2013.01.18. 15:51:34

Az biztos, hogy nagyon sok dolga lesz Bajnainak 2014-ben! Bár nagyon készül rá ez a tróger banda, most a tanárokat vette célba a következő tanév kezdetére történő 30%-os béremeléssel. Undorító egy banda!

Makkasz 2013.01.18. 15:55:05

Meg a Maffiakormanyhoz, hogy az okos maffiozok tudjak, hogy jobb csak vedelmi penzt beszedni, ugy, hogy a tulaj is megeljen, fejleszthessen. A mi dicsoseges kormanyunknak nem eleg az ado es buntetoado, extraado, atmenetiado, kozmuado, bankado, csekkado, kommunikacios ado, amivel kivereztet, eluldoz mindenkit, de akkor az onbizalma, hogy maga akarja csinalni, amirol fingja nincs.
süti beállítások módosítása