sorok között

sorok között

Az európai válságkezelés félreérthetetlen sikere

2013. január 15. - Politikai Ateista

Nemrégiben írtam egy bejegyzést az Európa jövőjét firtató újévi jóslatokkal kapcsolatban, és egyelőre úgy néz ki, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt főnöke tippelt a legjobban.

Dél-Európa tekintetében humanitárius katasztrófát és fokozódó erőszakot vizionált Yves Daccord, a szervezet vezetője.

A konzuli szolgálat honlapján emlékeztetnek arra, hogy a múlt hét végétől több robbantássorozatot hajtottak végre Athénban újságírók, politikai pártok székházai, valamint bankfiókok ellen. A támadások turisták, külföldiek által gyakran látogatott helyeket nem érintettek, a házilag készített robbanószerkezetek személyi sérülést egyetlen esetben sem okoztak - idézték fel. - Vigyázzon, ha Görögországba utazik! - figyelmeztet a Külügyminisztérium - Napi Gazdaság

Azt hiszem lassan ideje átírni a 2013-as görög költségvetésben a turizmusból származó bevételek célszámait.

bankofgr.jpg

A lényeg, hogy a befektetők nyugodtan aludjanak...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr125019888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2013.01.15. 20:58:34

Izgalmas évek elé nézünk. A nagy eszmék ilyen körülmények közt születtek, és mint tudjuk, a történelem ismétli önmagát...

flamer 2013.01.15. 21:19:35

Téged azért szoktak címlapra rakni, hogy mindenki lássa, hogy milyen idióta vagy?
Szerinted mit kellene? Még nagyobbra duzzasztani a görög adósságot, hogy azok még egy darabig gondtalan szórhassák a pénzt hülyeségekre és még nagyobbat szóljon a lufi, amikor kipukkan?

Az meg pláne bájos, ahogy idézeteket találsz ki, vagy legalábbis nem nagyon sikerült megtalálnod és belinkelned, hogy hol beszélt Daccord humanitárius katasztrófáról.

(Ja, a befektetők meg kurvára nem alszanak nyugodtan, de nem baj, az a lényeg, hogy te nyugodtan írogathasd a demagóg faszságaidat.)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 21:43:13

@flamer:

No mi van,nem jött be a short, hogy ilyen faragatlanul ideges vagy?

Nesze, csak nehogy kiugorj az ablakon a brókereddel a nyakadban,ez a guru faszi nem sok jót jósol nektek:)))

"Van aki szerint a mostani válság csak háborúval oldható meg
2013. január 13., 12:30
Privátbankár, MTI

Egy amerikai befektetési guru szerint a világgazdaság adósságterhét csak háborúval lehet föloldani. Az állítással csak az a baj, hogy a férfi pontosan jósolta meg a 2008-as hitelválság kirobbanását.

Kyle Bass, a dallasi székhelyű Hayman Capital Management befektetési alap elnöke, egyben alapítója úgy véli, az eurózónának nincs jövője. A borúlátó szakember ezen túlmenően globális szinten a jelenlegi adósságteher elkerülhetetlen következményeként katasztrófákat vizionál. "Ez háborúval fog végződni" - hangsúlyozta. "Nem tudom, ki ki ellen harcol majd, de egészen biztos vagyok benne, hogy a következő években háborúk kitörésére lehet számítani, és itt nem csak kisebb hadviselésekre kell gondolni" - jósolta a napokban egy konferencián.

Bass - aki ismertségét annak köszönheti, hogy megjövendölte a 2007-2008-as hitelválság kirobbanását - borúlátását elsősorban józan számításra alapozza: a hitelpiacokon felhalmozódott adósság mára elérte a globális gazdasági teljesítmény 340 százalékát, és ilyen mértékű teher súlya alatt az emberiség még egyszer sem volt képes megőrizni a békét. Befektetők milliói számára jelent majd óriási veszteséget, hogy adósságok milliárdos nagyságrendben maradnak kifizetetlenek, és az ebből eredő társadalmi feszültségek egyes országokban robbanáshoz fognak vezetni - vélekedett a pénzügyi szakember, aki éppen egy olyan üzletágban dolgozik, ahol olykor államcsődökre fogadva realizálnak nyereséget."
privatbankar.hu/makro/van-aki-szerint-a-mostani-valsag-csak-haboruval-oldhato-meg-254144

Khonsu 2013.01.15. 21:48:35

@flamer: És szerinted mit kellene tenni? Folytatni a szélmalom harcot addig míg Görögországban, Európában, a világon mindenki éhen hal?

A rendszer megbukott, vak aki nem látja. Küszködés ami a világban folyik. Van ugye a mondás, hogy ami nem meg azt nem kell erőltetni. Egyre több ember már csak kínlódik a világban, hogy szebbek legyenek a számok, ez így nem élet.
Ennél a kilátástalan küzdelemnél ami folyik jobb lenne, ha mindenki szépen hátradőlne és hagyná, hogy jöjjön aminek jönnie kell. Aztán a káosz majd megszüli az új világot, ha másképp nem megy.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 21:54:01

@Khonsu:

Engem csak az vigasztal, hogy részvényeiket, kötvényeiket nem tudják majd megenni.
És a kacsalábon forgó palotáik áram, gáz nélkül szart se fognak érni. Legfeljebb hetekkel élnek túl bennünket, persze csak ha időben bemenekülnek bunkerjaikba és nem koncolja fel őket a népharag.

"Ha majd kivágtátok az összes fát, kifogtátok az utolsó halat és megmérgeztétek az összes folyót, rá fogtok jönni, hogy a pénz nem ehető"

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 22:14:15

Nesze befektetőkém, ezekben a 10 ezres kisvárosokban a jónép többmint fele, 2/3a már éhezik és kilátástalan a helyzetük:

„Reggel még nem tudjuk, eszünk-e este” - adományosztás Békésen és Sarkadon
2013. január 15. 18:51 P. G. - L. B.
Békésen több mint hatezren, Sarkadon közel hétezren vehettek át élelmiszeradományt az elmúlt napokban. Az érintettek számára saját bevallásuk szerint is nagy segítséget jelent a támogatás."
www.beol.hu/bekes/kozelet/reggel-meg-nem-tudjuk-eszunk-e-este-adomanyosztas-bekesen-es-sarkadon-479780

tlvajferi 2013.01.15. 22:19:08

azért enyhén szólva furcsa, hogy az egész európai unió a német gazdaságtól várja a megváltást (értsd pénzt, mint megváltót)

nem elég, hogyolany nagy országok, mint olaszo., spanyolo, franciao, és a kisebbek, mint görögo. hagyományosan élősködnek a gonosz nácik nyakán, de még felvettek egy csomó kelet-eus élősködőt is
ezt ne lehet sokáig folytatni, üzenem az zorbánnak is...

Brix 2013.01.15. 22:32:31

Az európai helyzet nagyon összetett Egyrészt, a szociális piacgazdaság már évekkel ezelőtt megbukott, és csak hitelekből tudják fenntartani a törékeny társadalmi békét. Másrészt, az elöregedő és versenyképtelen, európai szociális piacgazdaságoknak még az afrikai és ázsiai földönfutó tömegeket is fel kellene szívni valahogy, de mára ez sehogyan sem megy. A európai gazdaság egyre lejjebb csúszik, mivel nem tudnak alkalmazkodni a jelen kor globális kapitalista rendszerének kihívásaihoz. A társadalmi különbségek egyre növekednek, ami előbb- utóbb általános erőszakot fog szülni.
Az a kérdés, hogy van-e erre válságkezelés, vagy a kapitalizmus mint rendszer okozza a fő problémát. Volt a II. VH után 30-40 év kegyelmi állapot, amikor működött a az államkapitalista és az államszocialista rendszer, manapság viszont nem működik semmi. Sem EU-s , sem nemzetállami szinten nem tudják orvosolni az egyre nagyobb munkanélküliséget, a növekvő társadalmi különbségeket és a kilátástalanságot

bombadil 2013.01.15. 22:39:30

Európa már rég halott - ezt nagyjából minden, 2 bitnél több agysejttel rendelkező ember felfogta.
... és nem, nem a befektetők miatt, hanem a mérhetetlen, egekig tornyosuló nacionalizmusa miatt, amely minden egyes nemzetét jellemzi. A skót gyűlöli az angolt, az angol az íreket, a magyarok a szlovákokat, a horvátok a szerbeket, a portugálok a spanyolokat, a spanyolok a baszkokat... folytatni sem kell.
.... és soha, egyetlen egy nagyformátumú politikus sem lesz képes elmagyarázni a "felvilágosult európai kisembernek" a világban zajló folyamatokat, azt, hogy kizárólag egy nagyobb összefogással lehetne Európa sikeres. Mert ez a fogvicsorgató, habzó szájú nacionalizmus felülír minden józanságot, ítélőképességet.
(Ennek egyik legmarkánsabb példája az Euróvíziós Dalfesztivál. Tessék megnézni a gyomorforgató szavazásokat, utána a youtube-on a kommenteket.)
Európa rég elveszítette egységét (ha volt egyáltalán), identitását, "nemzetköziségét".
Nem hiszem, hogy Európa bármelyik iskolájában lenne olyan normális pedagógus, aki arra nevelné a gyermekeket, hogy mit jelent európainak lenni - és a probléma gyökere részben itt is van.
Avagy: tessék elolvasni Máraitól az Egy polgár vallomásai-t, abból még le lehet szűrni egy utolsó, igazi "européer" gondolkodást.
Európa nincs többé, csak éppen nem vettük észre.

glc 2013.01.15. 22:40:54

@Khonsu: Tehát neked semmi féltenivalód nincs.
Se gyerek se család? Olyan cinikusan beszélsz a káoszról, háborúról mintha holmi utcai ribillió lenne. Szerintem elsők között csurgatnátok a nadrágba ha beütne, vagy kétségbeesetten menekülnétek szanaszét a világba.
Kivétel, ha az erőszak a világotok most is :(

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 22:54:32

@Brix:

"Az a kérdés, hogy van-e erre válságkezelés, vagy a kapitalizmus mint rendszer okozza a fő problémát. "

A kapitalizmus szociáldarwinizmuson alapuló, neoliberális változata okozza a fő problémát.
Nem csak a szegények száma nő világszerte, hanem a milliárdosoké is.

A nyugati országok elmúlt 30 évbeli fegyverkezési programjai, háborúi, bankmentő csomagja mind hitelből zajlotak, több tízezer milliárd dollárba kerültek. A pénzt átfolyatták a gazdaságon, legfőképp nehéz-olaj és hadiiparon, IT szektoron a végén minden esetben egy szűk vagyonos réteg gazdagodott belőle, az adósság viszont rá lett terhelve és szétterítve az összlakosságra. Tehát a neoliberálisok,helyesebben neokonzervatívok állami újraelosztásból lettek még gazdagabbak és a vagyonaikat az államok által kontrollálatlan pénzügyi alapokba helyezték. Ezek az anonimizáló és senki által nem ellenőrzött pénzügyi alapok ma a világ urai.
Ők irányítják a kormányokat,földrészeket, bontatjákle a szociális államokat,idéznek elő nyomort, káoszt, majd háborúkat.

A neoliberális kapitalizmus önpusztító rendszer, csak a pénz termelése érdekli és csak a tőke, a tőkés kasztok korlátlan szabadsága érdekli.

Amúgy itt egy egész jó kis írás,szerinte nem bukott meg a jóléti állam, a neoliberális világrend vergődése, csődje,amit látunk:
pogiblog.postr.hu/fenntarthatatlan-e-a-joleti-allam

Khonsu 2013.01.15. 22:59:45

@glc: Az erőszak már csak egy lehetséges következmény, amit az emberek többsége ösztönösen igyekszik elkerülni, ezért annak veszélye ösztönzően hatna a széleskörűen elfogadható megoldás keresésére.
Nem kell odáig eljutni, de ha a megoldással addig várunk, amíg a helyzetet végül őrültek fogják kihasználni, ahogy az a XX. században történt, akkor már nem fogjuk tudni elkerülni.
Meggyőzhetjük magunkat, hogy semmi baj, és majd minden helyrejön, de nem fog. És minél tovább hazudunk magunknak, annál csúnyább lesz a vége.

2013.01.15. 23:00:47

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Kicsit sok összeesküvés elmélet videót nézegetsz.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 23:10:00

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Te viszont nem állítasz, nem cáfolsz semmit, tulajdonképpen semmi mondanivalód, csak személyeskedsz.

pandacsökiboborján 2013.01.15. 23:31:19

@Khonsu: csak az olyan országok buktak meg,ahol basznak dolgozni...Spanyolországban,Görögországban évekig kapják a segélyt,Magyarországon csak minden 2. ember dolgozik,az USÁban bevándorlók 10 milliói keccsölnek,míg a többiek hitelekből éltek...de nem gondolnám,hogy Ázsia,Észak -Európa stb. akkora nagy bajban lenne. Legfeljebb leírják a kölcsönadott pénzt,a görögök és amerikaiak meg visszaesnek arra a szintre ahová valók...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.15. 23:39:16

@bombadil:

Érdekes. Sok hülyeséget összeírnak magyar kommentekben, de ilyen a valóságtól elrugaszkodottat a tanultan fogalmazottak között ritkán lehet látni. Világos, hogy nincs fogalmad arról, hogy hol, mi folyik, nagyjából a pontos ellenkezője igaz annak amit képzelsz. Nem részletezem, fölösleges. (Bár az egyik magyar csak annyira gyűlölné a másikat, mint a skót az angolt! Bár.)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 23:39:47

@pandacsökiboborján:

Mert a németek, osztrákok vagy az amerikai kőgazdagok olyan kurva sokat dolgoznak.
Vagy nálunk Demján és a haverjai.

Ezt a fajta dumát Kádár propagandistái nyomták, amikor a nyolcvanas években a lengyeleknél kitört a balhé.

flamer 2013.01.15. 23:46:15

@Khonsu: Mondjuk az kellene, hogy a görögök egy kicsit visszavegyenek az igényeikből és csak azt egyék meg, amit meg is termeltek, ne azt is, amit majd húsz év múlva fognak. Pl. Persze miattam csinálhatják azt is, hogy felgyújtanak mindent, amit csak akarnak, de szerintem gránitból nem lesz jó gyros, akármeddig is sütik.

flamer 2013.01.15. 23:49:14

@Anyád, a szúnyogok!!!: Nem akarlak megzavarni, de a kommunista propagandát te nyomod. Sőt, tudod mit, ez még csak nem is kommunizmus. Ez szimpla konzumerhiszti, neked jár a plazmatévé, ha nem kapod meg, annak a geci bankok az okai, fel kell őket gyújtani, akkor biztos lesz plazmatévé. Ez az a szint, amit sikerül produkálnod. Gratulálok.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.15. 23:55:55

@flamer:
"a görögök egy kicsit visszavegyenek az igényeikből és csak azt egyék meg, amit meg is termeltek"

Hát igen, csak épp a legnagyobb bajaik közepette rájuk kényszerítenek tengeralattjárókat, harckocsikat a tizenmilliárd dollárokért jó hitelezőik.
Másképp nem ütemeznek át, nem ad több hitelt a hitelezőiknek az IMF.
Mert az a baromira érdekes, hogy ezekből a pénzekből a görögök évek óta egy vasat se látnak, egymásnak adogatják a pénzeket a hitelezőik.

No meg előtte belevitték őket olyan bulikba, amikből azok kerestek szép pénzeket, akik a hiteleket adták, pl. Olympia, amelyen a német cégek keresték magukat halálra.

És mennyit is keres a német állam azon, hogy a nulla, fél százalékra felvett hiteleket 5-8%os kamattal adja tovább a görögöknek, helyesebben a görögöknek hitelező német bankoknak, azaz saját maga országának!?

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 00:03:08

@flamer:

Hehe, Demján elvtárs komcsi,meg a szarból-mocsokból kivakart, állami újraelosztásból párthátszéllel milliárdossá tett haverjai.

Ez a plazma TVs duma meg nagyon lejárt lemez, mert ilyen ócska szarok már nincsenek a piacon, és egy LEDes szar se több 70-80 ezernél.
És képzeld Orion, csak épp orosz. Sharpot, Philipset se sokkal drágábban kapsz.

Oszt az se ártana, ha a magánszemélyek csődjénél kicsit messzebbre is látnál,mondjuk a vállalati, vállalkozói bedőléseket, mert ott egy kicsit nagyobb összegek mennek a fosba, tízezrével.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 00:10:13

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Látod koma, így keresnek azok híres befektetők.
Keresnek egy gigalomán idiótát, vagy korrupt gazembert, és dől a zsé, a paraszt meg majd kifizeti államadósságban!

"Ha igazak az eddig kiszivárgott hírek, a kormány nagyjából 500 millió euróval többért készül megvenni az E.On cégeit, mint amennyit azok a vagyonértékelések alapján érnek – mondja Mártha Imre Cambridge-ben végzett energiapiaci szakértő, az MVM volt vezérigazgatója. "
index.hu/gazdasag/2013/01/15/e.on/

Khonsu 2013.01.16. 00:11:28

@flamer: A görögöknél bőven többlet lenne az adósság és kamatai nélkül, tehát megtermelnék a gyrosra valót. Nagyrészt köszönhetik saját maguknak, hogy ide jutottak ez egyértelmű, de a megszorításokkal már megszüntették a túlzott dőzsölést. Innentől már minden további bajukat a törleszthetetlen adósság és annak kamatos kamatai jelentik. Hasonló a helyzet nálunk is.
A spanyolok a bankjaik miatt szívták meg.
A munka akkor hatásos, ha meg is van fizetve.
Éhbérből nem lesz vásárlóerő.
Amennyire tudom a világon lényegében csak a görögöknek és nekünk sikerült szinte tisztán önerőből bajba kerülnünk, mindenki más bajáért a gazdasági rendszerbe mélyen kódolt hibák felelősek. Onnantól, hogy elindult a válság, mindez csak tovább súlyosbítja a görögök és a mi gondjainkat.
Szerencsésebb országok igyekeznek kapun kívül tartani a lekvárt, de a forrásaik nekik sem végtelenek, és ők is belecsúsznak majd a gödörbe. Ahogy egymás után szépen sorban mindenki.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 00:23:37

@Khonsu:

Hálistennek itt már róka fogta csuka helyzet van.

Azt meg hogy ki a hitelező,ki az adós szerintemmár a bankok nagyfejűi se látják,annyira össze van kutyulva minden.

Pl. Németország 1%os kamatra vesz felpénzt és papíron kisegíti belőle a görögöket, akiknek már 5-8%os kamattal adja. Csak épp nem a görögöknek adja, hanem a görögöknek hitelező német bankoknak, amelyekben sokszor görög részvényesek is vannak. Sok-sok tízmilliárd dollár ment ki Görögországból is nyugatra.

Magyarországról 242 milliárd dollár,az államadósság többszöröse ment ki külföldre az elmúlt 22 évben!

Khonsu 2013.01.16. 00:25:32

@Khonsu: Mégpedig minden hibák ősanyja, hogy a pénz mögött nincs semmi. Egy nagy blöffre épül az egész gazdaság, a fedezet nélküli puszta számokkal való bűvészkedéssel súlyosbítva.
Így vesznek emberek nem létező, kitalált dolgokból kézzelfogható létező dolgokat.

Khonsu 2013.01.16. 00:29:39

@Khonsu: Vagy taszítanak adósrabszolgaságba egész népeket.

Khonsu 2013.01.16. 00:35:57

@Anyád, a szúnyogok!!!: Elképzelem, ahogy a világ gazdasági és politikai vezetői állnak körülvéve a tüntető tömeggel, és kijelentik, hogy: Elkúrtuk...

Sunder 2013.01.16. 02:03:31

El sem hiszem, hogy csak úgy robbantgatnak. Farage bácsi is megmondta, hogy ha egy néptől elveszed az identitását, a történelmét, a kormányát, akkor nem marad más, csak erőszak és nacionalizmus. Persze ő csak egy EU-szkeptikus bullshitgyáros, nem érdemes vele foglalkozni. Legfeljebb, ha szétnézünk, hogy mi is folyik az eladósodottabb országok háza táján. Főleg délen.

röhögő 2013.01.16. 05:50:42

Ah egyik hülye jobbos feltette valahová, hogy a "rohadt" IMF követeli a görög áram díj emelését 15 százalékkal.

Aztán valaki betette, hogy a görögöknél, ahol államcsőd közelít és még mindig van 13. és 14. havi juttatás, az áram ára fele a német árnak az állami dotációnak köszönhetően.

Nem élnek a görögök egy kicsit jobban mint amit megérdemelnek?

röhögő 2013.01.16. 05:59:08

Meg is van. Évi 3500 kWh alatt és felett

Germany € 0.2541 Germany € 0.2406
Greece € 0.1265 Greece € 0.1553

Ez egy vicc. A németek segítik a görögöket, ahol az átlag lakossági fogyasztó feleannyit fizet a dotált áramért? :-))

hot-spot (törölt) 2013.01.16. 08:48:18

@Anyád, a szúnyogok!!!: Logikátlan.A háború semmit nem oldana meg,legfőképpen a befektetők veszteségeit nem.
Majd leírják a veszteségeket,lenyelik azt a kurva békát azt annyi.
Így jártak.
Az üzleti élet ilyen,van mikor nyersz van hogy veszítesz, a lényeg az,hogy globálisan ne legyen veszteség.

Globetrotter2014 2013.01.16. 08:49:51

@bombadil: 1. szerezz még 2 bitet, mielőtt elmáéleteket gyártasz. 2. Pláne, szerezz tapaszralatokat mielőtt elméleteket gyártasz: menj el báeremlyik nagyobb osztrák, német, belga, holland észak olasz településre és gondolkozz el a kijelentéseden. A jólét látványos, pár évvel ezelőtt (a válság előtt) látványos különbségeket láttam nyugat Svájc és Nyugat Autrsia között, utóbbi javára (autók, felújítások, életszinvonal (mind anyagi, mind inkább immateriális, mint választék a boltokban)). Ausztria ma is svájchoz méri magát, és sok tekintetben jogosan, mégha nem is állnak rendelkezésére hasonló ezsközök.

Azzal az réveddel egyet értek, nacionalizmus tényleg nem erősíti a kohéziót, és külön gond hogy nem dolgozik senki eurpai identitáson, ezt pont a tagállamok akadályozzák meg. Pedig lenne értlme, mert mind szükség (pár évvel ezelőtt még igáény is), mind lehetőség lenne rá.

Ezért a fő érv az EU meleltt az hogy működik. Bevált, és bár nyilván lehet hiányosságokat taalálni, a nyilvánvaló vívmányok tagadhatatlanok.

Azonban az európai (ill EU tagállami) politikusok ebben nem érdekeltek. Ők abban érdekeltek hogy midnen vívmányt maguknak vindikáljanak, a problémákat pedig másra tolják. Ez egy ilyen biznisz sajnos.

@Brix: igen ezt már Marx és Engels is megűállapította. Aztán valahogy mégsem lett igazuk.

Sugyosa 2013.01.16. 09:25:41

Azzal azért remélem tisztában vagytok, hogy kik a legnagyobb befektetők? Általában nyugdíjalapok. Azoknak meg nem saját pénzük van, hanem százezernyi-milliónyi úgynevezett kisember megtakarításait teszik ide-oda. Pl Izlandon angol nyugdíjalapok kerültek kvázi csődközeli helyzetbe, több tízezer ember öregkorát veszélyeztetve.

mojszipupi 2013.01.16. 09:35:34

Görögországot anno berakták a valutaunióba mert kellett a piaca. Az összes felelős döntés hozónak, akik ezt megtették az eu részéről életfogytig börtönben kellene csücsülnie. Persze hiú ábránd

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 09:37:37

@hot-spot:

A befektetők előszeretettel ruháznak be hadiiparba, olajiparba,IT szektorba, és háborúkat kirobbantó politikusokba, amely háborúkban ezeket az eszközöket megsemmisítik.

A háborúval igazolják, hogy szükség volt a beruházásra, a felvett hitel nem hiába lett felvéve. A biztos profitot úgy teremtik meg, hogy folytonosan megsemmisítik a gyártott termékeket. Ezenkívűl a hadseregek ellátása és az újjáépítés is hatalmas biznisz.
Az állami újraelosztást háborúkkal lehet a legkönnyebben átcsatornázni magánzsebek irányába.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 09:40:18

@hot-spot:

"Az üzleti élet ilyen,van mikor nyersz van hogy veszítesz, a lényeg az,hogy globálisan ne legyen veszteség."

Ja és ezt ajánlom a figyelmedbe!
"Bass - aki ismertségét annak köszönheti, hogy megjövendölte a 2007-2008-as hitelválság kirobbanását - borúlátását elsősorban józan számításra alapozza: a hitelpiacokon felhalmozódott adósság mára elérte a globális gazdasági teljesítmény 340 százalékát, és ilyen mértékű teher súlya alatt az emberiség még egyszer sem volt képes megőrizni a békét. "
privatbankar.hu/makro/van-aki-szerint-a-mostani-valsag-csak-haboruval-oldhato-meg-254144

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 09:47:49

@Anyád, a szúnyogok!!!:

És még egy, itt az egyik legnagyobb globális pénzügyi alap vezetőjének a pénzügyi-befektetői hitvallása.

Mark Möbius: "Egy közmondás szerint akkor kell vásárolni, befektetni, amikor vértől ragadnak az utcák"
www.letsmakemoney.at/
(A filmrészletben 1 perc 43nál mondja)

Ők ma már 5000 milliárd körüli államkötvényt birtokolnak nálunk.

hot-spot (törölt) 2013.01.16. 09:54:53

@Anyád, a szúnyogok!!!: Akkor gondolom már több nem nagyon kellhet nekik,főleg úgy,hogy az államkötvények értéke egy háború esetén a béka segge alatt lenne rögtön.

vomit 2013.01.16. 10:14:32

ezt a filmet a rendes cime alatt (End of the Road: How Money Became Worthless) nem lehet feltolteni a jutubra, megis itt van nektek
www.youtube.com/watch?v=UwMbg1KNq6c

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 10:18:34

a kép nagyon eltalált és kifejező!

Globetrotter2014 2013.01.16. 10:40:48

@mojszipupi: minde országot be keleltt rakni az Euroövezetbe. Ez a fejlettebb tagállmaok önvédelmét szolgálta. Csak azok maradhattak ki akikről feltételezték, hogy nem játszanak piszkosan (svéd, dán, angol).

Görögország bevétele pont az EU-t érdekét szolgálta, senki sem számított rá hogy a görögök ennyire durván piszokosan fognak játszani, ill kihasználták hogy akkoriban pont európa motorja (Chirac Scröder szövetség) sem töltötte be példakép szerepét...

mojszipupi 2013.01.16. 10:52:44

@ZF2: Az ország messze nem állt készen 2001 ben a valuta úniós csatlakozásra. A logika borzasztó egyszerű volt. Majd a turizmus úgyis kitermeli, árfolyamveszteség nélkül, mivel bevezették az eurot...és itt jön képbe amit mondasz, h a görög elvtársak micsoda szemtelen és pofátlan módon csalták el a beérkező euro milliárdokat.
De ez már a következménye a nagytőkések mohóságának akik ilyen lutriba rakták a pénzüket. És most miattuk (is) szív fél európa

toportyánzsóti 2013.01.16. 10:59:05

Európa versenyképtelen lett.A szalagmunkát keleten napi 3-5 dolcsiért végzik fegyelmezetten és egyre nagyobb tömegben,errefelé már ennek sokszorosa is megalázóan kevésnek számít.A pénzügyi szektor pedig csak súlyosbítja a versenyhátrányt a spekulációival.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 11:50:39

@röhögő: Épp arányban áll a jövedelemkülönbséggel.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.16. 11:58:38

@hot-spot: Háború után viszont annál többet és az államkötvények soha nem évülnek el. Horthyék 1923as amerikai kötvényei az 1982es IMF hitelből lettek kifizetve.

Globetrotter2014 2013.01.16. 12:24:10

@mojszipupi: még egyszer, ha nincs görög euró, akkor már sokkal előbb elcsalják egy leértékelséi versennnyel.

Nyilván a görögök földrajzilag alkalmatlanok az európai gyártókapacitás integréációjába, ezért nem részesülnek abból ami a kelet európai fellendülést eredményezte (és ez nem "EUs pénzek", hanem maga a gazdasági integráció, az uniós büdzsé egy eléggé minimális tétel).

Lehet pont ezért a leérteklséi verseny sem hozta volna az elvárt eredményt. Turzmusból pedig senki sem tud megélni. Még a görögök sem, legfeljebb relatíve erős náluk, de ehhez kell a gyenge ipar.
süti beállítások módosítása