sorok között

sorok között

Hivatalos: van még lejjebb

2012. november 24. - Politikai Ateista

Elöljáróban szeretném megjegyezni, hogy a hitelminősítőktől hánynom kell.

Viszont a Standard & Poor’s legújabb papírját biztosan nem fogja a miniszterelnökünk a szektás összejöveteleken lobogtatni:

Egy fokozattal, a korábbi BB+ besorolásról BB besorolásra változtatta Magyarország adósbesorolását a Standard&Poor's, stabil kilátással. Az MNB-re vonatkozó partnerkockázati besorolást is rontotta a társaság, BB+ helyett BB-re. Az indoklás szerint a magyarországi politikai kiszámíthatatlanság növekszik, ami az ország középtávú növekedési kilátásait is befolyásolhatja. - Leminősítették Magyarországot - esett a forint - Napi Gazdaság

A halálosan komoly Nemzetgazdasági Misztérium nem késlekedett sokáig a sértődött válasszal:

Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. - NGM

Korábban talán már említettem, hogy hánynom kell a hitelminősítőktől, és őszintén szólva osztom az NGM véleményének fenti sorait , mondjuk azt hozzátenném, hogy nem csak leminősítésekre volt példa a közelmúltban.

Lehet komolytalannak, vagy a "múlt részeinek" tekinteni a hitelminősítőket, DE a piacok, és a befektetők többsége még mindig komolyan veszi őket, legalábbis sokkal komolyabban mint a tévedhetetlenségében megingathatatlan Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményeit.

A Standard & Poor’s is elismeri, hogy a magyar költségvetés hiánya 2011 óta 3% alatt van és 2012-13-ban is ez alatt marad (ami példa nélküli a magyar költségvetések történelmében).

Azt is elismeri, hogy 2013-ra +0,8 százalékos, ezt követően pedig +1,7 százalékos (egy főre jutó) reál GDP növekedést jelez előre, amiben nem sok válságban lévő euroövezeti ország reménykedhet.

A Standard & Poor’s közleményében azt mondja ki, hogy fenntartható az államadósság, mert csökken. - NGM

A Standard & Poor’s a hiteltelensége ellenére sem felejtette el számításba venni a kormány eredményeit, ellentétben például az NGM vezérbikájával, aki az Európai Bizottság jelentéséből is kizárólag a kedvére való számokkal kürtölte tele a naprendszert. Az NGM a minősíthetetlen válaszában - amit a stílusából ítélve Matolcsy, vagy az egyik klónja követett el - gyakorlatilag mindenre kitért amit a S&P NEM kritizált, csak a leminősítés konkrét okára, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikára nem. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika vádja gyakran felmerül Magyarországgal szemben, - nem kizárólag a spekuláns lobby intézményei részéről - és valljuk be nem alaptalanul. Amit koherens gazdaságpolitikai koncepcióként próbálnak eladni, nem más mint próba-szerencse alapú, rögtönzésekkel tarkított közgazdasági ámokfutás, aminek a végeredményével még a nemzetgazdászaink sincsenek tisztában, persze ezt nem fogják az orrodra kötni.

bovliland.png

Az Nemzetgazdasági Misztérium azonban nem tűri a kritikát, még azt sem amiből esetleg levonhatnának bizonyos tanulságokat. A központi szuperagy nem tévedhet, nem hibázik, és aki a kétségeinek merészel hangot adni az áruló, hazudik, hülye, komolytalan, kalóz, és különben is húzzon az üzletszerűen kéjelgő, spekulánsbérenc édesanyjába.

A bejegyzés szerzőjének a hitelminősítőktől hánynia kell.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása