sorok között

sorok között

A rosszléti állam

2012. október 23. - Politikai Ateista

Orbán Viktor Bukarestben az Európai Néppárt 21. kongresszusán többek között a jóléti állam hanyatlásáról is beszélt.

"A másik az, hogy minden államnak el kell végeznie a jóléti állam korrekcióját. Nyugaton nehezebb, mert ott fölépült jóléti államok vannak, Közép-Európában nem olyan nehéz, mert nem épült fel jóléti állam. Mi a posztkommunizmus gazdasági rendszerének romjai és félig kész épületei közt botladozunk, de itt nincs jóléti állam. A mi programunk az az, hogy a nyugati típusú jóléti állam helyett, ami nem versenyképes, egy munka alapú társadalmat alakítsunk ki" - magyarázta a miniszterelnök. - Több Európát, de legyen választási lehetőség is - miniszterelnok.hu

A miniszterelnök felfüggeszti a nyugat-európai álom kergetését, pedig Matolcsy György szerint már csak húsz év hiányzik a felzárkózáshoz - mint a rendszerváltás óta általában. Kétségtelen, hogy számos "nyugati" ország a jólét látszatát csak állandó költségvetési hiány mellett, folyamatos eladósodás kíséretében tudta fenntartani, és vannak közöttük olyanok amelyek napjainkban komoly finanszírozási kihívásokkal kénytelenek szembenézni. A "korrekcióra" valóban szükség lesz Európában, és van ahol a folyamat már meg is kezdődött, a gyakran erőszakos tömegdemonstrációk kíséretében.

De milyen alternatívát tud ajánlani a miniszterelnök a hanyatló Nyugat helyett? (Ez a haldokló Nyugat szöveg egyébként valahonnan ismerős.)

A munka alapú gazdaság társadalmi rendszerének alapjait - a miniszterelnök szerint - a kormány már le is fektette Magyarországon, ezen kívül túl sok konkrétumot nem árult el arról az utópiáról, amelynek állítólag mi vagyunk az úttörői. Annyi biztosan megállapítható a homályos definícióból, hogy a versenyképesség a munka alapú társadalom egyik sarokköve, ebben a tekintetben maga elvileg mögé utasítja a nyugati mintájú jóléti államokat. A World Economic Forum legújabb globális versenyképességi jelentése szerint azonban van még hova fejlődni.

A helyezésünk jelentős visszaesésére jellemző, hogy az első 70 ország közül csak Sri Lanka veszített több (16) pozíciót. Ciprus (11) is majdnem ugyanannyit esett vissza, mint Magyarország, de ezeken az országokon kívül nem volt több olyan, amelyik négy helynél többet rontott volna pozícióján. A legnagyobb javulók Kazahsztán (21 hely előrelépés), Törökország (16) és Bulgária (12) voltak. - Órásit zuhant a magyar versenyképesség - Portfolio.hu

A nyugati jóléti társadalmak szinte kivétel nélkül a rangsor elén hanyatlanak:

wef-ranking-2012.jpg

A kiemelkedő versenyképesség azonban csak az egyik összetevőjét képezi a munka alapú társadalomnak.

Hozzátette, a munka alapú társadalom kialakítását célozza a munkát terhelő adók csökkentése, az adózás súlypontjának áthelyezése a forgalmi adókra, a méltányos közteherviselés megvalósítása. - Több Európát, de legyen választási lehetőség is - miniszterelnok.hu

A közteherviselés magyarországi méltányosságáról azt hiszem sokáig lehetne vitatkozni, a vélemények valószínűleg az egykulcsos SZJA mentén oszlanak meg, attól függően, hogy ki nyert, illetve ki szívott vele.

A munkaerőköltségek tekintetében sem állunk túl jól, a munkáltatói járulékok a kormányfő szándékai ellenére még jóval az EU átlag felett vannak.

A fogyasztás adóztatásának kérdésében azonban már vitathatatlan eredményeket sikerült elérni, mondjuk az ÁFA és a jövedéki adók emelgetése nem igényel túl sok fantáziát vagy különösebb erőfeszítést.

A Magyarországon alkalmazott 27 százalékos ÁFA-kulcs az Európai Unióban alkalmazott legmagasabb fogyasztási adókulcs – állapította meg ismét az Európai Bizottság és az Európai Unió statisztikai hivatala a hétfőn közzétett „Adózási trendek” című jelentésében. - Egyelőre nincs növekedésbarát adózás - Kitekintő

Mellesleg ha a fogyasztás eszement adóztatása kerül előtérbe - ami jólét korrekciójával megbolondítva biztosan a fogyasztás csökkenéséhez vezet - akkor vajon kinek fognak termelni a versenyképes munkaalapú társadalom mintapolgárai? A hanyatló Nyugatnak?

A nyugati életminőség várható romlásának félreérthetetlen jelei vannak, azonban nem árt vigyázni, mert a leszakadó Európának is lesznek sereghajtói.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr474857046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.10.23. 10:36:19

Hatalommal akar tulajdonváltást ez a buta barkácsjogász,aki nem akarja a korlátait tudomásul venni,inkább mesehős akar lenni.A végén még kitépi a haját mert azzal próbálja magát kihúzni a fekáliából.

spinat 2012.10.23. 15:40:40

ahha, szóval a jólétnek már vége, igaz munka még nincs.

vagy hogy kell ezt érteni?

Mondjuk a jóléti társadalom igyekszik minden tagjának a lehetö legnagyobb jólétet biztosítani, míg a munkaalapú munkát?

Volt már olyan rendszer, ahol elvileg mindenkinek volt munkája, de jólét nem jutott.

Hogy is hívták azt a rendszert?

falo · http://internetesotthonimunka.8x.hu/ 2012.10.23. 16:52:26

20 évvel ezelőtt azt mondták, hogy csak 10-15 év kell a felzárkózáshoz! Akkor most hogy is van ez?

Link Elek 2012.10.23. 18:19:20

a frnaciak peldaul a lista vegen vannak, hozzajuk nem kellene hasonlitani

házelnök 2012.10.23. 18:41:34

Hozzátette, a munka alapú társadalom kialakítását célozza a munkát terhelő adók csökkentése, az adózás súlypontjának áthelyezése a forgalmi adókra, a méltányos közteherviselés megvalósítása. - Több Európát, de legyen választási lehetőség is - miniszterelnok.hu
Munkáról papol ez a senkiházi(majdnem sz..házit írtam), aki életében nem alkotott egy kiló kenyérnyi értéket.

bilolyogus 2012.10.23. 20:52:32

@házelnök: 8 évig be sem járt a munkahelyére. De a fizetést felvette.

colizoli 2012.10.23. 22:22:28

A faszom tele van ezekkel a 20 éves prognózisokkal. Ezelött 20 éve is azt hallgattam, hogy 20 év múlva elérjük az osztrák életszínvonalat.Eltelt a 20 év és minden romokban. Hát örömmel jelentem, hogy az osztrák színvonaltól még kurvára messze vagytok. Nem mintha annyira szeretnék itt lenni, de itt legalább megfizetnek. És baromira nincs kedvem megint 20 évet várni egy ilyen barom ígéreteire várva.

Szúrófény 2012.10.24. 04:49:20

@házelnök: Emberi világ?

Ha kocsmában ágálsz, akkor izgató vagy, ha a televízióban, akkor pártelnök, vagy közéleti nagyság.
Ha kicsit lopsz, hogy megélhess, sikkasztó vagy, ha milliárdokat, akkor bankelnök, vagy miniszter, esetleg nemzetközi szakértő.
Ha kapával agyonütöd a szomszédod, gyilkos vagy. Ha tankot gyártatsz, háborút kezdesz politikus. Ha milliókat pusztítatsz el haláltáborban, szibériai fagyban, szobrokkal dekorált „történelmi nagyság”.
„A szegény emberből támadott elnyomója a szegényeknek hasonló a pusztító esőhöz, nem hágy kenyeret” (Példabeszédek 18/3 – a szocializmus megerősítette e tapasztalatot!)
„Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. - privatizáció)

Putyilov gyári melós 2012.10.24. 09:59:26

Orbán Viktor Rosszléti Állama azon alapul, hogy képzetlen rabszolgamunkaerő tudatos "legyártásával" alá akar kínálni a munkaerőpiacon Kínának.
Ezt szolgálja a legszegényebbeket kiváltképp sújtó infláció felpörgetése és ezen belül is az élelmiszerárak radikális növelése.

Csakhogy épp Orbán ma már nem Kínával versenyez ebben(ahol amúgy mostanában egyre több a feldolgozó bérmunkához hozzáadott érték, tehát a magas minőségű szaktudás) HANEM MOST MÁR AFRIKÁVAL!

"Mennyiből lehet ma megélni Kína nagyvárosaiban?

A hírügynökség megállapítása szerint Pekingben legalább 8 550 jüan (291 ezer forint) Sanghajban legalább 9 250 jüan (315 ezer forint) kell havonta ahhoz, hogy az ember kényelmesen meg tudjon élni, miközben a fővárosban jelenleg 4 672 jüan (159 ezer forint) az alkalmazásban állók átlagfizetése, a kelet-kínai Sanghajban pedig 4 331 jüan (147 ezer forint).

A kisebb városokban, így például a Csiangszu (Jiangsu) tartománybeli Nankingban (Nanjing) 6 ezer jüan (204 ezer forint), a közép-kínai Csengtuban (Chengdu) nagyjából havi 5 600 jüan (190 ezer forint) is elég - állítja a Hszinhua."
www.hrportal.hu/c/mennyibol-lehet-ma-megelni-kina-nagyvarosaiban-20121023.html

Putyilov gyári melós 2012.10.24. 10:17:15

@Szúrófény:
"A szegény emberből támadott elnyomója a szegényeknek hasonló a pusztító esőhöz, nem hágy kenyeret” (Példabeszédek 18/3 – a szocializmus megerősítette e tapasztalatot!)"

No meg a Fidesz összes vezetője!

vomit 2012.10.25. 09:14:47

fyi, mi az igazi celja mindennek a nyomorusagnak

"They even want to get eurozone countries to change their constitutions, to write in their constitutions that they will obey all orders from Brussels." Farage also warned "So it is very, very difficult to ignore those voices who have been telling me for 20 years that behind all of this there are a group of people that want to create a one world government ... it’s beginning to stare us in the face."

kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/10/24_Nigel_Farage_-_We_Are_Headed_To_A_One_World_Government.html
süti beállítások módosítása