sorok között

sorok között

Beszólt a guru

2012. augusztus 08. - Politikai Ateista

A világ legnagyobb kötvényalapjának társigazgatója Bill Gross a Financial Times oldalain üzent a befektetőknek, hogy óvakodjanak az európai államkötvényektől.

Eltanácsolja az európai állampapírok vásárlásától a magánbefektetőket a hírek szerint jelentős magyar kötvénycsomaggal is rendelkező Pimco alap pénzügyi gurunak tartott vezetője. - Átvernek bennünket, lenyúlják a pénzünket - figyelmeztet a guru - Napi Gazdaság

Néhány hónappal ezelőtt az Európa szemfényvesztői című bejegyzésemben hasonló gondolatokat fogalmaztam meg, az Európai Központi Bank a különböző kötvénypiaci beavatkozásaival mesterséges keresletet teremt, ami arra hivatott, hogy lenyomja a finanszírozási nehézségekkel küzdő országok kötvényhozamait. Az egyre kevesebb eredménnyel járó beavatkozások mesterséges kamatszinteket hoznak létre amelyek nem reflektálják a valós kockázatot. Megfelelően szemlélteti ezt, hogy például a magyar állampapírok hozamai magasabbak az olasz, vagy a spanyol papírokénál annak ellenére, hogy a magyar gazdaság ugyan nem mentes a problémáktól, de középtávon mindenképpen kevesebb kockázatot rejt mint az olasz vagy a spanyol.

A lenyúlásról csak annyit, hogy a pénzt általában csak azoktól lehet elvenni akinek van, kivételt talán csak az adófizetők képeznek, akiknek a nevében a kormányaik hiteleket vehetnek fel. Egyelőre úgy tűnik, hogy az európai válságot az adófizetők hátán próbálják átvészelni, a magánbefektetők beáldozására volt már példa, de nem jellemző, ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben erre ne kerülhetne sor. Ezzel viszont az a probléma, hogy ha általános gyakorlattá válna a magánbefektetők megvágása azzal jó hosszú időre elriasztanák őket az európai kötvénypiacokról, és nagyon sokáig eltartana amíg vissza tudnák nyerni a bizalmukat. (Sokan már így is tartják a távolságot.) Érthető Bill Gross aggodalma, de azt gondolom, hogy a magánbefektetők lenyúlását igyekeznek elkerülni ameddig csak lehetséges, és ha be is következne akkor is inkább megegyezéses formában, mivel az egyoldalú vágás államcsődöt jelentene.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr664700936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2012.08.08. 20:35:09

Szóval pont az a figura szólt be, akik miatt az egész pénzügyi válság kirobbant?

Erre a legszolidabb jelző is az, hogy nem elegáns.

Egyébként meg persze, a befektetőnek pénze van, mi mást is akarnánk tőle? Hogy jöjjön mosogatni?

Ez is csak egy befolyásoló nyilatkozat, nagyon kevés reális alappal.

Bambano 2012.08.08. 20:36:45

Még annyit: a hozzá hasonló idiótáknak javaslom az anyagmegmaradás törvényének alapos tanulmányozását és alkalmazását az elcseszett közgáz okosságaik helyett.

déjá vu39 2012.08.08. 20:42:46

Azt hiszem, a befolyásolás tipikus esete.

kyncza 2012.08.08. 20:56:28

Aha...mert a nagy ámeriká olyan kurva jó állapotban van, h oda aztán érdemes befektetni.

Játék a pénzzel, hitellel és emberéletek millióival, és vajon antiszemita vagyok-e, ha rákérdezek ezeknek a teljhatalmú megmondó embereknek a "származására"?

aranyhorda 2012.08.08. 21:08:22

Bill Gross ez az elcseszett "GURU" miután halomra bukta magát az elmúlt 3 évben az amcsi kötvényeken (www.vg.hu/penzugy/befektetes/nagyot-hibazott-a-legnagyobb-kotvenykezelo-356755), most megpróbál 19-re lapot húzni és az európai kötvények shortolásával próbál meg kimászni a kakiból, mielőtt még úgy jár mint MadOff. Nem több mint spekuláns aki azt gondolja hogy a mögötte álló tökével bármit megtehet. Hát az a világ elmúlt! Lásd svájci jegybank...tömi svájci frankkal a világot, lassan a svájci erősödésre spekulálók feladják a harcot, egy-két milliárdos speki meg megint vonat elé fekszik (a'la vw).

Egyébként több mint fél éve az EKB abszolút nem avatkozott be vételekkel az eus kötvények piacán közvetlenül....közvetetten lehetséges de az már egy másik történet.

IP gyűjtögető 2012.08.09. 02:56:52

mijafaszom a "beáldoz" ? Le kéne cserélni a magyar - cigány szótáradat kedves magyarul tanuló nemzetiségi! A szövegkörnyezet szerint a "feláldoz" szót kellett vona használnod.
süti beállítások módosítása