sorok között

sorok között

Spanyolország a szakadékban

2012. július 19. - Politikai Ateista

Ma reggel Cristobal Montoro pénzügyminiszter a spanyol parlamentben arról tájékoztatta  a képviselőket, az államnak elfogyott a pénze, és már nem tudják sokáig finanszírozni az állami szolgáltatásokat, illetve a közalkalmazottak bérét. Montoro hozzátette azt is, hogy az Európai Központi Bank másodpiaci beavatkozása nélkül Spanyolország már csődbe ment volna. Az ECB közvetett, és közvetlen segélyeinek témáját már feszegettem ebben a bejegyzésben, illetve arról is írtam, hogy 100 millárdos gyógykezelés közel sem lesz elegendő a spanyol problémák orvoslására.

A 100 milliárdos bankmentő csomag híre nem volt képes sokáig megnyugtatni a befektetőket, a spanyol államkötvényhozamok a napokban ismét megközelítették a 7%-ot.

Montoro meglepő vallomása különösen furcsa, ha figyelembe vesszük a spanyol miniszterelnök nyilatkozatait aki a Bankia államosításáig úgy vélekedett, hogy a spanyol gazdaság rendben van, sőt, még egy darabig utána is csak olyan gyengeségekről beszélt amely csak a bankszektor bizonyos szereplőit érinti.

A spanyol gazdasági helyzet kétségtelenül nagyon súlyos, abban azonban nem vagyok egészen biztos, hogy a Montoro által felvázolt, azonnali katasztrófával fenyegető állapot a teljes valóságot tükrözi. Az a gyanúm, hogy a politikai elit ráébredt, hogy esetleg egy spanyol - nem csak a bankszektort érintő - mentőcsomagra is szükség lehet, sőt azt is el tudom képzelni, hogy a háttérben erről már folynak az egyeztetések. A spanyolok valószínűleg nem akarják megvárni amíg a helyzet odáig fajul mint Görögországban, és könnyen lehet, hogy a tagadásból a vészharangok váratlan kongatásába váltó retorika egy kedvezőbb mentőcsomag-feltételrendszer érdekében történik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr684666280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.07.19. 20:27:58

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.07.19. 20:24:32

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben a “tündérmesés” választ fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muzsikok közt 2012.07.19. 21:13:56

Tök jó hogy szórja Európa a pénzt. A pénzügyi szigort betartani próbáló Magyarországra néhány milliárddal kevesebb jut a kohéziós alapból, a csetlő-botló országokat meg tömik pénzzel. Ha az olaszok is követik a spanyol példát akkor ki fog fizetni? A németek már nagyon szívták a fogukat a görögök miatt, spanyolország lakossága a görög 4xese, Olaszország a 6Xosa.

pandacsökiboborján 2012.07.19. 22:04:18

lassan beindul a pénznyomtatás...

HgGina 2012.07.19. 22:47:24

Mint abszolút pénzügyi dilettáns, az a véleményem, hogy ezt a sok lusta délit hagyni kéne csődbe menni. Nem olyan vészes az. Lehet elölről kezdeni tiszta lappal, mint a háború után mindenki tette.
Legfeljebb végre páran megtanulnak közülük dolgozni is, nem csak a fél napot a napsütés közben árnyékban ücsörögve elborozgatni.

Az EU (leginkább a németek) egyik nagy baromsága volt, hogy anno nem csak a lengyel-magyar-cseh hármast vették be a buliba (na jó... esetleg a tótokat is), amivel 3 (4) viszonylag jó gazdaságot lehetett volna felhúzni egy jól teljesítő szintre, hanem helyette még 7 ballasztot is bevettek. Mondjuk Szlovénia és Málta talán nem voltak igazi komoly ballasztok, de a Balti-államok már igen. A román, bolgár csődtömeg pedig csak a hab ezen a tortán.
Kellett a németeknek (meg a franciáknak, angoloknak) a túltermelésükhöz a piacnyitás? Nesze nektek piac! Most lehet pofázni, csak nem érdemes.
Örüljünk a forintunknak, okosan kell vele bánni, de legalább nem temet majd maga alá az a sok inflációs euro, amit majd lehet söpörni az utcán.
(Megismétlem, nem értek a témához, biztos látszik is. Bocs.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.19. 23:31:13

Kár lenne a déliekért.
De aztán a végén még kiderül,hogy mégis a Német a felsőbbrendű faj.:))

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 00:19:26

@HgGina: igen, erősen látszik, hogy nem értesz hozzá :)
ha az euban csak olyan ballasztok lennének, mint a baltiak, akkor már aranykocka-kővel kezdenék burkolni a váci utcát, 120%-os eu-támogatás mellett.
a németek nem csak piacszerzésből csinálják, hanem a háború után kényszerből és lelkiismereti okokból, mára pedig részben azért, mert ők valóban európaivá váltak. a német gazdaság őrületes ereje az exporton alapszik, ehhez pedig stabilizálniuk kell a felvevő piacokat. ezért bajlódnak ennyit a déli és keleti aljanépekkel, és ezért próbálnak megmenteni mindenkit önnön hülyeségétől, és egy kicsit németté nevelni őket.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 00:21:35

@HgGina: (a sok lusta déli közt van egyébként magyarország is, minket se hagytak csődbe menni a normálisabb országok, hanem adtak egy vagon pénzt kölcsön. ha ők nincsenek, már mi se lennénk.)

Advanced Flight 2012.07.20. 00:26:04

@milliliteratura: "ezért bajlódnak ennyit a déli és keleti aljanépekkel, és ezért próbálnak megmenteni mindenkit önnön hülyeségétől"

Te ezt most komolyan gondolod? Mert akkor nézz bele a tükörbe és köpjél egy hatalmasat az ott látható féregre.
Ilyen gyomorforgató dumát még nem hallottam, pedig olvasgatom már a blogoszférát egy ideje.

Ja, és kurva szarok a verseid. Jól tükrözik a belső ürességedet. :-(

Measurer 2012.07.20. 01:13:10

Az ingatlanbuborék náluk az ingatlanárak +44%-ról -25%-ra zuhanását jelentette. A lakossági vásárolt, jelzáloghitelt vett fel, és nem megtakarított. A költekezést külföldről re-finanszírozták. A 100 mrd EUR bankjaik feltöltésére lesz csak elég.
Megroggyant export versenyképességük. Magas a munkanélküliségi ráta. A lakosság fizetőképessége romlik.
Az állam igyekszik 65 mrd EUR-al csökkenteni a kiadásait, növelni a bevételeit (18%-ról 21% ÁFA), de ez versenyfutás az idővel, egyesek szerint 180 mrd tőkeinjekcióra lenne szükségük (BBC).

Kepa 2012.07.20. 07:00:54

Azert szeretnem, ha nem vennetek egy kalap ala Magyarorszagot és Spanyolorszagot. A spanyol gazdasag kozel sincs bajban, csak az ingatlan buborek durrant ki. A tartalekokhoz nem akarnak nyulni, foleg a tartomanyok ellenallasa miatt, inkabb kulso, jo feltetelu kolcsont "inteznek". Es ne felejtsuk el , ott kapitalizmus van : ha ket honapig nem fizetsz, viszi a bank a lakasodat! Nincs vegtorlesztes, meg moratorium, meg hasonlo f..sag. Ergo rogton megjelenik a bankok vesztesege.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.20. 07:27:31

"a vészharangok váratlan kongatásába váltó retorika egy kedvezőbb mentőcsomag-feltételrendszer érdekében történik."

Ha gonosz lennék, arra is gondolnék, hogy nagyobb csomagból többet lehet nyúlni.

Különben hogy is volt, hogy Magyarország a kockázatos ország? Most dől be a 2. állam, amiről hirtelen kiderült, hogy instabil, mi meg még mindig itt vagyunk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.20. 07:29:32

@milliliteratura: Szerintem sokkal több értelme lenne a növekedés növekedésére alapuló idiotizmust felszámolni, amit ma gazdaságnak hívunk. Ez hosszú távon nem megy.

Cyric25 2012.07.20. 07:31:56

Spanyolország inkább behazudja (bár könnyen igaz is lehet) hogy közel a csöd, azért hogy olcsó hitelhez jusson az EU-tól.

Mi behazudjuk hogy nincs semmi gond és két évig inkább benyaljuk a drágább hiteleket.

Nem is értem hogy Spanyolország miért nem kezd inkább a saját szabadságharcába és próbál meg drágábban boldogulni ... de úgy kell nekik most aztán GYARMAT lettek. Hö hö ...

Kutchek (törölt) 2012.07.20. 08:28:17

@pandacsökiboborján: Szerintem már régen beindult. A németek már legyártottak pár konténernyi márkát.
Az elmúlt 1-2 évben akadozott a biztonsági, vízjeles papírok kiállítása Magyarországon. Azt mondták "akadozik" az import Németországból.

csi szi 2012.07.20. 09:10:52

@Cyric25: Spanyolország már rég "gyarmat", ha úgy vesszük. A spanyol tengerpart hány százaléka van német kézben? Mallorca-t, Ibiza-t meg német tartománynak is csúfolják.
Amúgy értelmetlen egy eurózóna tagot összehasonlítani Magyarországgal, teljesen más szitu. Mi "játszhatunk" a saját valutánkkal, bár ez nem mindenkinek jó persze, ha viszont eurónk lenne, akkor szóba se jöhetne olyasmi, mint eu-huf árfolyam :)

rohadjmegARCgeci 2012.07.20. 09:11:11

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Elég vegyes fajta az mostanság.Sok arab meg nigger és balkáni keveréke.

rohadjmegARCgeci 2012.07.20. 09:13:11

@ColT: .............Különben hogy is volt, hogy Magyarország a kockázatos ország? Most dől be a 2. állam, amiről hirtelen kiderült, hogy instabil, mi meg még mindig itt vagyunk.
Válasz erre .............

Ez csak egy illúzió.:)

Pepibubó 2012.07.20. 09:41:20

@milliliteratura: Ne szívd mellre Advanced Flight förmedvényét. Az ilyen "érvekről", mint az övé, gyakran eszembe jut, hogy döbbenetes hibája a demokráciának a tény: az ilyenek és a még nála is kevésbé tisztán látók - finoman fogalmaztam, ugye? - ugyanannyi szavazattal rendelkeznek, mint te. Csak persze, mint azt jól tudjuk, megtanultuk, nem találtak ki még jobbat a demokráciánál.

Egyébként - a média tudatos ferdítése miatt - alig hallani Európában és főleg nálunk az USA szerepéről. Miután tagadhatatlanul az egész világgazdaság motorja az USA, érdemes lenne sokak szemléletében rehabilitálni Ronald Reagen gazdaságpolitikáját. Vagy McCain terveit. Amelyek helyett Obama projektje valósult meg, amiről már az elején azt mondták Amerikában, hogy "kommunista", "szocializmust hoz". Ami persze túlzás, de hogy döntő a szerepe ebben a válságos gazdasági világhelyzetben, az biztos.
Hab a tortán a kommunista gazdasági nézetek hirdetőinek a számára, hogy minderre ráadásul még azt is ráfoghatják, hogy a "kapitalizmus csődjének" vagyunk a tanúi.
Aha, "persze"!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 10:23:19

@Advanced Flight: sajnos nincs tükröm jelenleg, ez gondolom sok mindent megmagyaráz számodra :)

@Kepa: pedig a megroggyant bankrendszer könnyen elviheti az egész kócerájt, lásd az írek vagy az izlandiak példáját, de még a németeknek is sok fejfájást okoztak a bankok, pedig ők egy picit még a spanyoloknál is jobban állnak. amúgy ha megnézed a spanyol munkanélküliségi rátákat, akkor rájössz, hogy az "egyébként rendben vannak" szólam elég jóindulatú értelmezése a helyzetüknek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 10:29:11

@ColT: ha visszaemlékszel, izland után és ukrajna előtt dőltünk be majdnem. csak kaptunk egy ordas imf-eu-hitelt, jóval azelőtt, hogy a pigs/piigset felkapta volna a sajtó.
egyébként nem a növekedéssel van baj. van egyrészt egy olyan növekedés, ami a lakosság növekedéséből (több melós és több fogyasztó), a technikai fejlődésből, hatékonyságnövelésből ered. ez jó növekedés, mert valós. és van a spekulációból álló növekedés, amikor a házra/értékpapírra/bármire azt mondom, hogy tegnap X értéke volt, ma meg 2X. aztán egy szép (csúnya) napon kiderül, hogy mégis csak X az ár, és valakik elbukják a másik X-et. ezt hívjuk válságnak.

mrZ (törölt) 2012.07.20. 10:29:37

@Pepibubó:
>>érdemes lenne sokak szemléletében >>rehabilitálni Ronald Reagen gazdaságpolitikáját.
Ez például egy tavalyi összegzés:
www.aljazeera.com/indepth/opinion/2011/07/2011771074476381.html
tudományosabban már 2004-ben:
mises.org/daily/1544
És még ezernyi hasonló tanulmány hasonló végkövetkeztetéssel: A reagani időkben az ami gazdaság/birodalom VISSZAFORDÍTHATATLANUL a lejtőre került.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 10:34:05

@Cyric25: a spanyolok nem hazudnak. illetve remélem, hogy nem hazudnak, és nem háromszor ennyi kell nekik. :) a spanyolok már megbuktak gyarmatosításból, mentek tönkre független államként is, most kipróbálják gyarmatként. lehet, hogy ez fog bejönni. mert ez most olyan gyarmatosító, aki munkahelyet teremt, autópályát épít, világkiállítást, olimpiát hoz.

@Dr. Furia: ja persze. az árják közt is sok a bevándorló.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 10:37:26

@Pepibubó: az usa jelenleg nem motor, hanem a fertőzés kiindulópontja. ezt az egészet igencsak annak köszönhetjük, hogy ők elkúrták, mi meg egy ideig majmoltuk az elkúrásukat.
pont a reagani buboréktársadalom ereszt le mostanában. olcsó pénz a kemény munka helyett. na, ez nem megy.

HgGina 2012.07.20. 12:19:30

@milliliteratura: no igen, pont ezeket a gazdag EU-tagok önzetlen támogatásait nyögjük. Ha nem kezdjük el felvenni a felesleges hiteleket, most tojhatnánk az egész trágyakupacra. Kicsit régebbre lapozva a II. vh. kiváltója se volt más, mint a jól teljesítő német gazdaság túltermelési válságának erőszakos piacszerző szerepe. Úgyhogy inkább ne sajnáljuk szegény németeket, akik annyit bajlódnak a mi kis döcögő gazdaságunkkal! Inkább ne örüljünk azoknak a szabályoknak, amik lehetővé teszik, hogy a német tej itthon feleannyiba kerüljön, mint a normális magyar!
A déliek (legalábbis nagy részük) munkakedvét meg inkább ne taglaljuk! 25 évnyi üzleti élet alatt egy picit kénytelen voltam tapasztalni a lustaságukat, pazarlásukat, ötlettelenségüket. (A németek faékegyszerűségű munkaszervezése kiábrándító, de kétségtelenül működik. A magyar is működhetne sokkal jobban, ha nem kötné gúzsba a magyar vállalkozásokat az utolsó utáni bőrt is lenyúzó idióta adórendszer a már megfizethetetlen egyéb közterhekkel egyetemben. És ha a hivatalnokoknak legalább a tizede értené a munkáját, és nem csak a ballaszt szerepét hordozná magában.) És a borukat is megtapasztaltam, ami egyébként nem rossz, de arra mindenképp elég, hogy a miénk piacát tönkre tegyék. Tisztelet az olyan, kivételesen lelkiismeretes, szakmaszerető szakembereknek, mint annak a spanyolnak, aki Tokajhegyalján nagyon bevásárolt, és nem EU-s támogatásért cserébe kivágatta a szőlőtőkéket, hanem inkább gazdaságilag, üzletileg rendbe rakta az Oremust és környékét.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.20. 12:50:08

@HgGina: az önzetlen támogatásaikat nyögjük? én azt hittem a 13. havi nyugdíjat, a túlzott méretű államot, a rengeteg nem dolgozót, az adócsalókat nyögjük. de most már tudom, hogy az a baj, hogy adnak nekünk autópályát meg kockaköves főteret díszkúttal.
a második világháborút egy drámai válság előzte meg, plusz egy mélyen igazságtalan békediktátum, e két dolog juttatta hatalomra hitlert. (33-ban jutott hatalomra nézz szét, mi történt akkoriban.)
ha a német tej itthon feleannyi, mint a magyar (meg a szlovák és a lengyel is), akkor ez azt jelenti, hogy a szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar tejet e három országban el lehessen adni. ja, versenyképtelen a magyar mezőgazdaság? ez nem a németek sara, hanem a magyaroké.
egyébként nem sajnálom a németeket, csak furcsa az a szemlélet, hogy attól kunyizunk pénzt, akit egyébként baszogatunk. (lásd merkel hitler-bajusszal a görög lapokban.) ez szimplán élősködő magatartás.

Pepibubó 2012.07.21. 10:58:31

@milliliteratura: "ha a német tej itthon feleannyi, mint a magyar (meg a szlovák és a lengyel is), akkor ez azt jelenti, hogy a szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar tejet e három országban el lehessen adni. ja, versenyképtelen a magyar mezőgazdaság? ez nem a németek sara, hanem a magyaroké."

A baj az - talán a legnagyobb -, hogy az ilyen magától értetődő igazságokat el lehet hallgatni a magyar médiában.
Azt értem, hogy a "maiaknak" nem tetszett, hogy a régi "hálózat" kezében volt a média, de egyetlen pillanat alatt átestek a ló túloldalára. Ami meg még a régiek kezében van, nyugatellenes gyökerei miatt szimpatizál a hülyeséggel.

Ronald Reagen elnökről nem tudok veled vitatkozni, bevallom, egyetlen könyvet sem olvastam eredetiben e témában. Csak azt tudom, hogy az európai média beállításával ellentétben ő nem egyszerűen "filmszínész" volt -, itt többnyire elhallgatták, hogy közgazdasági egyetemet végzett szakember.

Abból indult ki, mi tette naggyá - ebben ugye nincs vitánk - az USA gazdaságát, és ezt az elvet kell alapvetőnek tekinteni! Ez nem jelenti, hogy szociálisan érzéketlen lett volna -, több történetet tudok ennek ellenkezőjéről.
Meg azt tudom, hogy az ő elnökségéig vergődött az USA gazdaságilag. Ekkor kezdett szárnyalni, aminek következtében politikai súlya is még nagyobbra nőtt, ami végül a kommunista világdiktatúra bukásához és hazánk valódi felszabadulásához vezetett.

Pepibubó 2012.07.21. 11:00:28

@milliliteratura: "Az USA jelenleg nem motor, hanem a fertőzés kiindulópontja."

Ebben egyetértünk, az obamai gazdaságpolitikáról ezért írtam, amit.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.21. 13:27:33

@Pepibubó: az usa gyakorlatilag ugyanazt a munkaetikát alkalmazva nőtt nagyra, amit európa szerencsésebb részein még nem teljesen sikerült kiirtani. reagan pontosan ezt kezdte aláásni, féktelen költekezéssel (igen, a csillagháború is, a kommunizmus legyőzése nem volt éppen olcsó játék), alacsony kamatokkal, és az eladósodásba vetett hittel.
obamának én nem látom a gazdasági hasznát vagy kárát. őt a szociálpolitikája miatt tartják komcsinak, ez a komcsiság viszont semmi mást nem jelent, mint hogy a jóléti államok európai modellje felé mozdítja az usát.
amire utalok a fertőzéssel, az a túlzott eladósodás, az adóssághegyek adásvétele, és szétterítése, mire obama jött, addigra az usa "át volt fertőzve", megfertőzte a világot is.
süti beállítások módosítása