sorok között

sorok között

Athén és a helyzet általában

2012. május 11. - Politikai Ateista

A hírek szerint a PASZOK vezér Evangelosz "Jabba" Venizelosznak nem sikerült kormányt alakítania, ez mondjuk várható volt, de azért próbálkoznak.  A Demokratikus Baloldal késznek mutatkozott beszállni a megszorítócsomag-párti koalícióba, annak ellenére, hogy a szavazataik jelentős részét azért kapták mert az ellenkezőjével kampányoltak, de a politika már csak ilyen. A megismételt választások esetére leírták magukat, ennyit biztosan elértek. Ha sikerülne is megalapítani ezt ezt a koalíciós kormányt, valószínűleg akkor sem húznák sokáig.

Valamit nagyon össze akarnak hozni, mert a SZIRIZA a közvéleménykutatások szerint az új választásokon tarolni fog, ahogy ezt itt olvashattad először.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy május 15-én lejár néhány görög államkötvény 430 millió euró értékben, amivel olyan türelmetlen magánbefektetőknek tartoznak akik nem vettek részt a kötvénycsere programban, nem voltak hajlandók egy fillért sem leírni az adósságból, és hiánytalanul szeretnék látni a pénzüket. Ilyen például a norvég állami befektetési alap, amelyről az általam is idézett Portfolio cikk tévesen állítja az ellenkezőjét.

Vajon ki fogja felköhögni ezt az összeget egy olyan országban, ahol pillanatnyilag se pénz se kormány? Talán az EU, vagy az ECB? Ha senki nem fizet az államcsődöt jelent, vagy megpróbálnak megint időt kérni.

Az angol fogadóirodákban már nem lehet a görög kilépéssel kapcsolatos fogadásokat kötni. Nem egy CDS, de jellemzi a helyzet bizonytalanságát.

A jó hír viszont, hogy a német pénzügyminiszterre nem szakadt rá a plafon:

Schäuble: Az eurózóna elviselné Görögország távozását

Index

 

A lényeg azonban odaát van: JP Morgan.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr434503329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása