sorok között

sorok között

Görög dominó

2012. május 09. - Politikai Ateista

A görög választási eredmények igazolták azokat a várakozásokat amelyektől Brüsszelben, és Berlinben is rettegtek. A két nagy párt, amely elkötelezte magát a mentőcsomag feltételeként meghatározott megszorítások véghezvitele mellett, külön-külön, és együtt sem képes kormányt alakítani. A legtöbb szavazatot begyüjtő Új Demokrácia már hétfőn feladta a kísérletezést, és lepaszolta a kormányalakítás jogát a második helyezettnek.

A mentőcsomagot ellenző pártok, rendkívül széles ideológiai skálán mozgó táborában nagyjából ugyanez a helyzet, ennek ellenére a második helyezett radikális baloldali SZIRIZA elnöke töretlen lelkesedéssel vágott bele egy balos kormánykoalíció szervezésébe. A szélsőjobbon kívül mindenkivel hajlandóak tárgyalni, és a programjuk egy-egy pontja is elég egy kiadós infarktushoz Brüsszelben, Berlinben, vagy az IMF főhadiszállásán.

- Az azonnali eltörlése minden olyan intézkedésnek amely tovább szegényíti a görög   lakosságot.

 - Az azonnali eltörlése minden olyan intézkedésnek amely aláássa az alapvető munkavállalói jogokat.

- A képviselők mentelmi jogának eltörlése.

- A görög bankok tevékenységét felülvizsgáló nyomozás indítása, továbbá a görög bankszektort érintő, a Blackrock által végrehajtott könyvizsgálat eredményeinek közzététele.

- Egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítása a görög államadósság okainak kivizsgálására. Görög adósság fizetésének felfüggesztése a vizsgálat eredményeinek közzétételéig.

 

Impozáns program, de nem valószínű, hogy a SZIRIZA képes lesz egy koalíciós kormány létrehozására, és ezt ők is tudják. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a párt frontembere zseniálisan taktikázik. Ha egyik párt sem tud kormányt alakítani -ami szinte biztos - akkor új választásokat fognak kiírni. A populáris programnak, a határozott fellépésnek köszönhetően a SZIRIZA sokkal több szavazatot fog besöpörni a megismételt választásokon, ami lehetőséget teremthet egy anti-trojka kormány felállítására.

Ennek azonban beláthatatlan következményei lehetnek. Az IMF/EU/ECB tengely talán átutalja a következő részletet, de ha a görögök nem teljesítik a mentőcsomag feltételeit, akkor elzárják a pénzcsapokat. A problémát azonban nem lehet megoldani azzal, hogy a görögöket egyszerűen kirúgják az unióból és hagyják éhen halni, az összeomlás az EU-t, és a pénzügyi szektort is magával rántja. A másik oldalról viszont, ha egy új kormány sikeresen szembeszáll az unióval és a hitelezőivel akkor a példa ragadóssá válhat, és könnyen lehet, hogy más tagállamokban is olyan formációk kerülnek hatalomra akik egyszerűen megtagadják az adósságaik fizetését.

Akiket a görög csőd a legérzékenyebben érintene:


 

A trojka már biztos lehet abban, hogy a görög választók többségét demokratikus eszközökkel nem tudják jobb belátásra bírni, és valószínűleg a legkényelmesebb megoldást, egy szakértői kormány "beiktatását" próbálják majd kierőszakolni. Rezeg a léc.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr704497948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.09. 14:05:04

Nem vagyok az erőszak híve. De azt megnézném, amikor pár bankigazgató agyát pépesre veri a tömeg. :)

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.05.09. 14:48:04

@bankvezér: A nickneved alapján nem erre a kommentre számítottam:)

bankvezér 2012.05.09. 17:34:55

@Politikai Ateista:
Az a dolog logikája, hogy beáldozzuk a görög bankárokat, mi pedig megússzuk. :)
süti beállítások módosítása