sorok között

sorok között

A görög alku

2012. február 10. - Politikai Ateista

Megegyeztek, megszorítanak, mehet az újabb mentőcsomag Görögországnak, a piacokon jó a hangulat. Az euró, és a befektetők megint nyertek egy kis időt.

"A többször elhalasztott tárgyalásokon végül megegyezésre jutottak a görög kormánypártok a második, 130 milliárd eurós IMF/EU-segélycsomagért meghozandó megszorítások ügyében." - Napi Gazdaság

A görög kormány elkötelezte magát a megszorítások mellet a következő részletért cserébe, amivel megint elvegetálhatnak néhány hónapig. Kételkedem abban, hogy a kilátásba helyezett megszorító intézkedések, és az újabb segély kombinációja hosszútávú megoldást fog nyújtani, amikor minden egyes görög állampolgárra kb 9.5 millió forintnyi államadósság jut.

Komolyan gondolják Brüsszelben, hogy a megszorításoktól fog növekedésnek indulni a GDP? A közalkalmazottakon, nyugdíjasokon, a minimálbéren "megtakarított" kiadások, és az új EU/IMF/ECB segély csak a államadósság finanszírozására lesz elegendő. Egy darabig. Az intézkedések görög társadalomra gyakorolt hatásait, és a hosszútávú következményeket nem árazzák a tőzsdéken.

A piac, a trojka, és a kormány elégedett, a görög szakszervezetek ezzel szemben 48 órás sztrájkra készülnek péntektől, hogy kifejezzék a nemtetszésüket a megszorításokkal kapcsolatban. A köztisztviselők egyik érdekvédelmi szervezetének képviselője Ilias Iliopoulos szerint a zavargások kialakulásának az esélye növekszik Görögországban.

Frissítés:

Úgy tűnik a vezető magyar és külföldi gazdasági kiadványok megelőlegezték a tárgyalások sikerét a görög mentőcsomag újabb részletével kapcsolatban. A végleges döntés az új hírek szerint szerdán várható. A görög kormány mindent megtesz, hogy megfeleljen a trojka feltételeinek, ennek ellenére tartom a korábbi véleményem, hogy az IMF/EU/ECB már felkészült az államcsőd esetére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr454085766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mások élete – A beteges félelemtől a problémák megoldásáig 2012.02.10. 20:28:08

Idegengyűlölet, rasszizmus, iszlamofóbia, homofóbia, diszkrimináció – egy töredék a modern világ társadalmi problémáinak hosszú listájából....

Trackback: Egymillió munkahely 2012.02.10. 18:06:19

Lassan kezdem azt hinni, Orbán Viktor nem hazudott, csupán mi voltunk azok akik félreértették....

Trackback: Van, amikor egy hajléktalan akar pénzt adni 2012.02.10. 17:01:08

Történetünk kezdetén, mikor brigádommal a Falk Miksa utcába keveredtünk kéményt építeni, kőművessegédi pályafutásom csúcsán jártam. Falk Miksa utca: mindenfelé antikvitásokkal kereskedő boltok, galériák, az utca végén meg egy nagy, kupolás ház tele ölt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 16:47:30

ÚúÚúúúúÚúúúúúúúúúú bakkker!!!!!!!!!!

de irigyeljük őket! ők bezzeg most kétpofára habzsolhatják!

Úúúú brühühűűű eeee pfff jááájj jááájj úúúúúúú ááááááá... nem bírom ki, nem bírom ki! IMF hitelt akarok KÉTPOFÁRA HABZSOLNI, ahogy eddgi is.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 16:56:34

én nem bírom ki
én görök akarok lenni

úúúú

soc 2012.02.10. 17:04:41

Mondjuk az optimizmus mar nincs sehol, ma tomegevel mondanak le a koalicios kormany tagjai, az utcan molotovok ropkodnek, a piacok sullyednek. Csak hogy tartsuk a lepest a hirekkel :)

www.guardian.co.uk/business/2012/feb/10/greece-bailout-euro-strikes

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 17:08:45

@soc: az a tök jó hogy a lemondott kormánytagoknak semmi felelősségük, szóval tök jó

úúú ez az egész tök jó, nem gondoltam volna hogy ilyen boldog időket megélhetek :) úúú de jó, nulla felelősség, maxi hitel!

úúúúúú kétpofára!

sárkányfő 2012.02.10. 17:15:42

Senki nem gondolja, hogy a megszorítástól nőni fog a GDP. Itt kármentésről, kárcsillapításról van szó. Minden rossznál van még rosszabb, és ha így folytatják, még nagyobbaz csattannak a szakadék alján.

A görög helyzet csődtől függetlenül is nyilvánvalóan abszurd, ugyanis a görögök (immáron sok évtizede) többet költenek, mint amennyit megtermelnek. Ez van. A pénzt akarják, de azt arányos melóval kitermelni nem tudják vagy nem akarják.

Az ottani mélygörögök persze próbálják az IMF-et kikálltani a gonosz patásnak, és visítanak, ha csökkenteni kell a kiadásokat, béreket, de könyörgöm, nézzük már meg a számokat:
- Görögország minimális órabér: 4,28 euró.
- Spanyolország minimális órabér: 3,89 euró
- Portugália minimális órabér: 2,92 euró

Na most ki hiszi, hogy egy görög 10%-kal többet állít elő, mint egy spanyol? Hol több ennyivel a görög gazdaság?

De ha megfizettek 4,3 eurós órabérrel, akkor én is szidom atz IMF-et ;)

orient 2012.02.10. 17:17:52

Édes jó anyám ekkora dilettáns posztot sem olvastam még. Nem kell megszorítás, maradjon az ország több mint 10%-a közalkalmazott, 13.-14. havi fizetéssel a maradék aki nem közalkalmazott nem fizet semmi adót, annyit sem mint a magyar pedig mi sem járunk élen adófizetésben, de közben szinte német nyugdíjakat kap az ország nagy része akik persze nem német 65 korhatárral mennek nyugdíjba hanem 55 meg 58 évesen, mindezt úgy hogy iparuk, termelésük gazdaságuk nincs és nem is volt soha a turizmuson és valamennyi mezőgazdaságon kívül(ami sehol sem igazán termel javakat az államnak), de mindezt tartsa fenn nekik a német és francia adófizető.

Ez kb. olyan mint a BKV - MÁV hatékonyságára egy egész országot építettek volna.

Gratulálok, Merkel - Sárközynek már rég ki kellett volna cseszni őket az EU-ból aztán nem lenne megszorítás,csak államcsőd: a közalkalmazottak és nyugdíjasok 100%-a nem kapna semmit, nem kevesebbet, nem csökkentettet, SEMMIT!
Utcán meg hullahegyek lennének, mert egyszerű orvosi ellátást sem tudnának adni a csődbement egészségügy, közlekedés leállna...stb. Kb. olyan afganisztáni-Észak koreai-zimbabwei állapotok lennének 1 héten belül és az EU megszabadulna a legnagyobb gondjától, és szépen költhetne a fontos országok kimentésére mint Olasz és Spanyolország.

De nem, örüljünk neki továbbra is hogy a nagy semmire olyan jóléti állam lett építve amit svájc is megirigyelne, és ezt tartsák fenn nyugodtan, miközben kvázi 2 éve államcsődben vannak = csak azért nem döglöttek még éhen mert az EU mindig átutal nekik még egy összeget..

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.02.10. 17:36:00

Ahogy olvastam gazdasági lapokban, megvárják amig sikerül védőhálót emelni a spanyolok és portugálok fölé, valamint áprilisban a franciáknál az elnökválasztást, és utána mehetnek a görögök a levesbe.

soc 2012.02.10. 17:40:16

@sárkányfő: Gondolod, hogy az arak ugyanazok, mint Magyarorszagon? Merthogy mint tudjuk, a minimalber intezmenye arra lett kitalalva, hogy a munkaltato ne hajtsa le a bereket a letminimum ala. Pl. Magyarorszagon boven alatta van, annak ellenere is, hogy most emeltek.
A masik pedig, hogy a mostani szavazasnak a tetje az, hogy leviszik a minimalbert 20%al, de ha 25 ev alatti vagy, akkor 30%al.

@orient: Az lenne csak az igazi, ha elbocsajtanak meg 150.000 embert, mikozben a munkanelkuliseg oktober ota 19.2%rol 20.9%-ra nott (eurostat). Nem vagyok benne biztos, hogy ebben a helyzetben barmelyik orszag kormanya kenyelmesen irkalna ala az elbocsajto leveleket. Teszem azt, ha az elbocsjtasok utan 25% fole emelkedik a munkanelkuliseg, az nem lesz megoldas a valsagra, akkor elofordulhat, hogy molotovok helyett mar a lofegyverek kerulnek elo.

Valaki meg jojjon elo a "lusta gorogok" temaval, es soha az eletben nem beszelek egyetlen magyarral sem, mert ez a jobbos/liberalis magasloval mar kezd teli lenni a tokom.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 17:47:51

@orient: juj miket beszélsz, olyan vagy mint az Orbán, el akarod venni a zemberektűl a jólétet!!!

júj vígyázá mer a szélsőliberális értelmiségi bulizósfilyatal index.hu olvasók lyól nekedesnek ám

nem félsz????

orient 2012.02.10. 17:48:29

@soc: Nem kell elbocsátani elég elsőkörben eltörölni a 13.-14. havi fizetésüket és csökkenteni a bérüket esetleg.

Elég lenne kőbevésni a 65 éves nyugdíjkorhatárt, közalkalmazottaknak is és nem 50 évesen elüldeni őket nyugdíjba. De ha ilyeneket meglépnek már megy a rohadt szemét IMF meg nyomorgató tőkés duma és Molotov koktél. Elárulom a tőkések már rég bukták a ezeket 2 éve mikor a csőd kezdődött meglépték volna már nem tartanának itt. De persze a görögnek jár 50 évesen a nyugdíj, de a német dolgozzon 65 éves koráig mi? Nem is beszélek arról, hogy akinek jól megy a bolt Görögországban az sem fizet semmi adót, semmit. Menj el arrafelé kicsit néha és lehet megérted a helyzetet. Őrjöngés és ordibálás megy, adófizetés és becsületesség az sokkal kevésbé...

soc 2012.02.10. 17:56:42

@orient: Hagyjuk mar a gorog mitologiat...
-> "July 7, 2010: Parliament passes pension reform, a key requirement of the EU/IMF deal, cutting benefits, curbing widespread early retirement and raising the women's retirement age from 60 to 65."

orient 2012.02.10. 17:57:41

@soc: te borzalmasan naiv vagy...

"a munkanelkuliseg oktober ota 19.2%rol 20.9%-ra nott "

Ja hivatalosan. Gorogoknel ezeknek az embereknek a nagy része simán dolgozik valahol tovább feketén. Statisztika szarul néz ki mert ha állami, vagy multicég elküld valakit az rögtön megjelenik a statisztikában, de ha mellette feketén dolgozik az nem látszik sehol. Megnyugtatlak a görög a mai napig fényévekkel sokkal jobban él mint egy magyar, és munkája is több van, fizetése is. Statisztikákat meghagyom neked.

Leírtam, ha nem kell a görögöknek a dolgo akkor egyszerűen dobják ki őket az EU-ból és kész. Majd ha halomban állnak a hullák az utcán akkor írogass ilyen 20% a munkanélküliség statisztikákat. Majd lesz 100% akkor...

sárkányfő 2012.02.10. 17:57:55

@soc:
Igen az árak hasonlóak, sőt úgy tudom mostanában csökkentek is a válság miatt. Ráadásul nekik kevesebbet kell fűtésre/hőszigetelésre költeniük, meg a hal is olcsóbb, helyben fogják.
De nem ez számít, a fizetésnek az előállított értéket kell tükröznie, ha nem, akkor valaki más fizet. Az hogy a görög minimálbér magasabb, mint a spanyol, az abszurd. Nem a görögök fejlettebbek, iparosodottabbak a spanyoloknál, sokkal, hanem éppen fordítva.

Ez egyszerű mint az 1x1. Ha egy ember/ország havonta 10 egység értéket állít elő, de 12-t költ, akkor az nem tartható fenn sokáig. A különbség forrása vagy hitel vagy vagyonfelélés lehet, de egyik sem tart örökké. Lehet emiatt átkozni az IMF-et, de nem ők kényszerítették a görögökre a pazarlást, és a hiteleket sem.

Nekünk magyaroknak érdemes lenne tanulunk a görögök hibáiból, nagyon hasonló a probléma gyökere, egyszerűen milliók nem képesek felfogni az "addig nyújtózkodj..." mondókát, és aztán meg arra haragszik aki nem ad még több pénzt.
Persze ha saját hibánkból nem tanulunk, miért tanulnánk a másáéból...

orient 2012.02.10. 18:00:24

@soc: OK kérdés: "effective by???"
Ja hoztak ilyen törvényt 2010 -ben, hogy majd annyi lesz 2226-ban, ne röhögtess már. A közalkalmazottaknak továbbra is jár a 20 év utáni nyugdíjazás, igen ha 22 évesen elkezd dolgozni 42 évesen már mehet is haza nyugdíjasként, igen akkor is ha csak egy pöcsvakaró irodakukac volt..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.10. 18:02:02

@sárkányfő: Ehhez jön még hozzá a Balkánon és a volt szocialista országokban megszokott adóelkerülés, ami még a magyar helyzetnél is rosszabb. Pár hónapja az adóhivatal dolgozói hirdettek polgári engedetlenséget az adók be nem fizetésére.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.02.10. 18:17:56

@sárkányfő:
Néhány elvárás:
Greece’s 2012 GDP will shrink by as much as 5%.
GREECE IS EXPECTED TO RETURN TO GROWTH IN 2013.
Greece will cut 15,000 in state jobs in 2012.
Minimum wage will be cut by 20 percent.
There will be no increase to sales tax.
The government will cut medicine spending will fall from 1.9% to 1.5% and merge all auxiliary pension funds.
It will also sell stakes in six companies—in particular, energy companies and refineries.
Az európai országok többsége többet költ, mint amennyit termel, ezzel a görögök nincsenek egyedül.

soc 2012.02.10. 18:18:25

@orient: Ne haragudj, de kevered az orszagokat. En ugy tudtam, hogy eppen magyarorszag a feketen dolgozok paradicsoma, hozzank kepest a gorogok csak kezdok. Es olyan jol el az egesz orszag, hogy hajde. Egyebkent nem csak statisztikai adatom, de pl. itt a gorog kollegamat hallgatom, es nem tunik olyan fenyesnek az atlag gorog anyagi helyzete egyaltalan. Foleg ugy, hogy az EuroStat nem csak a munkanelkulisegrol adott ki jelentest, hanem az eletkorulmenyekrol is, ebben 27.5%-ra teszik a letminimum alatt elok szamat.

"Addig nyujtozkodjunk..." ezt a szoveget mar unalom hallgattam, de nezzuk mar meg, hogy mibol tartotta fenn novekedest az egesz "fejlett" regio: hitelekbol! Nem Gorogorszag az egyetlen, valojaban nala joval eladosodottabb orszagok is vannak, sot, minnel "fejlettebb" az orszag, annal tobb. Ne is beszeljunk arrol, hogy az allamadosaguk nemet es francia bankok kezeben van, ami azt jelenti, hogy minden egyes kisegito csomag valojaban ezeknek a bankoknak a zsebeben landol... marpedig igen nagy hagyomanyokkal rendelkezunk mar a banksegites teren is itt europaban (a bankoknal nem szamitott ugye, hogy "rossz adosok" miatt kerultek bajba, akkor is ki lettek segitve, minden feltetel nelkul).

"Ez egyszerű mint az 1x1. Ha egy ember/ország havonta 10 egység értéket állít elő, de 12-t költ, akkor az nem tartható fenn sokáig."
Nah jah, csak amikor ebbol a 12 koltesbol 4 megy el kamatokra, akkor ott a megsegites nem az ujabb hitel, hanem a hitelek elengedese/felmondasa.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.02.10. 18:23:35

@orient: Te bizonyára az utcára vonulnál tüntetni, ha a kormány 13. és 14. havi fizetést kezdene osztogatni.
Az EU nem a görögök jóléte miatti aggodalomból mentegeti őket. Ha csak ezen múlna már hagyták volna éhen halni őket.

orient 2012.02.10. 18:23:48

@soc: Nem keverem az országokat, te kevered. Én meg ott éltem évekig. Mindenki, betűzöm M-I-N-D-E-N-K-I feketén dolgozik a közalkalmazottakat és multicégeket kivéve. Sokkal rosszabb a feketemunka aránya és adózási morál mint Magyarországon, sokkal rosszabb! És Magyarország nem híres az adófizetésről...

orient 2012.02.10. 18:25:16

@Politikai Ateista: Ennyire naiv én sem vagyok, nem is mondtam azért mentik őket. De sokkal jobban járnának ha nem mentenék, erre ők is rá fognak jönni, csak lehet mér késő lesz....

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.02.10. 18:28:02

@orient: A görögöknek az lenne a legjobb ha kidobnák őket, és csődbe mennének. Csak az a befektetőknek, a bankoknak is nagyon fájna.

soc 2012.02.10. 18:29:07

@orient: Ebben egyetertunk. Ha ez a segitseg, akkor mar regen jobban jartak volna, ha nem "segitik" oket.

orient 2012.02.10. 18:49:11

@Politikai Ateista: Hát idővel a bankok és befektetők úgyis bukják a pénzüket szerintem jobb most mint később, próbálkoznak menteni a menthetőt de nem fog menni. Ha csődbe fognak menni akkor fogom valóban sajnálni a görögöket akkor tényleg éhen halnak majd..

sárkányfő 2012.02.10. 18:50:30

@Politikai Ateista: a növekedés lehet elvárás, de nem a megszorítástól várják a növekedést.
Igen, van még pár ország, pl. olaszok, ők is szarban vannak.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 18:52:54

@orient: ha mindenki feketén dolgozik ott aki nem állami dolgozó, akkor az állami dolgozók megérdemlik a 1900. havi fizetést és a többit

nem? :)

orient 2012.02.10. 18:55:20

@sárkányfő: Olaszoknak annyi előnyük van hogy ott van ipar és valami termelés is ami húzza az országot. NEm mellesleg az adófizetési morál sokkal jobb mint a görögöknél. És szintén nem mellesleg ha olcsó termelést akar egy nagy olasz cég nem feltétlenül kell kelet európába telepednie elég csak délen nyitni egy gyárat ahol közel magyar fizetésért dolgozik a saját fajtájuk..

orient 2012.02.10. 18:56:07

@endike: mondjuk ebben van igazság :))

2012.02.10. 19:19:34

@Politikai Ateista:
ezt sokan nyomatják, hogy nem is olyan rossz a csőd
na most nekem van egy argentin haverom, aki végigasszisztált egy csődöt.
-a felboruló marhaszállítón lévő állatokat élve tépték az emberek
-barátai kimentek a tengerpartra, másnap halottak voltak, a cipő miatt.
-gyógyszer nuku
...nem folytatom miket mesélt, és a helyzet most is totál gáz, gdp ide vagy oda.
szóval az, hogy nincs görögországban egy ember, aki kiállna és elmondaná mekkora a gebasz, azért az ő elitjük se semmi

orient 2012.02.10. 19:33:19

@Belpo: Ezt sokan nem fogják fel. Én is ismerek egy magyart aki kint élt akkor. Csak személyi testőrökkel lehetett túlélni, szétszedtek ha volt valami értéked..

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.02.10. 19:33:40

@Belpo: Az államcsőd nagyon rossz. Mi a másik opció? Ezt a helyzetet ami most van, és a későbbiekben fog kialakulni szerinted meddig lehet fenntartani, és kontrollálni? Ez az államadósság visszafizethetetlen.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.02.10. 19:38:52

@sárkányfő: Spanyolok, portugálok, írek, magyarok. Az életszínvonalat, és a fogyasztást már régóta csak hitelekből tudják finanszírozni a jóléti államok is.

kela-bá 2012.02.10. 19:41:57

A minap hazánkat az EU parlamentben a média törvény, a birók nyugdija, a klubrádió,a hajléktalanok, a kisebbségek diszkriminációja miatt "izélgették". Mindezek rettenetesen "veszélyeztetik" az EU alapjait a demokráciát, az emberi jogokat... mondták az ellenünk vádaskodók. Közben óriási gondok vannak Európában, a világban, még jó ezt nem kenték ránk. Itt a görög válság, meg a többi. Azt irják, 1 milliárd munkanélküli van a világon. Az EU-ban is 10%!Nálunk is kb. 500 ezer fő !
A NOKIA most küld el 2300 dolgozót Komáromban. Miért is ? Mert az üzleti, és profit érdeke, a piaci verseny ezt diktálja. Mi van , ha elbocsájtottak között is sok svájci frank-hiteles van ? Utcára kerülhetnek. Ilyen esetekben hol van az EU embereket védő jogi bizottsága ? Ki törődik ilyen "apróságokkal"?
Miért is van ez igy? Youtube: A GAZDASÁGI VÁLSÁG OKA

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 19:43:13

Szerintem nem lesz semmi baj. Olyan országokban szokott baly leni ahol kevéss az értelmisség. Nállunk sók van, és nagyon kébzettek.

Én nagyon drúkolok az értelmisségnek, meg az IMF hitelnek is, bár én csak egy leizat fízikalyi múnkás vagyok.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.10. 19:49:11

@kela-bá: igen! mindennek a gonosz gazdag üzletemberek és a politikusok az okai!

a szent nép meg szenved! úúú

sárkányfő 2012.02.10. 20:07:13

@Politikai Ateista: azért ez így túlzás. a komolyabb államok (kb: németek, osztrákok, skandinávok, dánok, hollandok, svájciak) nem hitelből finanszírozzák a jólétüket, illetve reagálnak a világ változására. ezeket nem lehet összemosni a bóvli görögökkel de még a spanyolokkal/olaszokkal sem.

kela-bá 2012.02.10. 21:48:47

@endike: Kösz, hogy reagált a bejegyzésemre, cserébe megnéztem a honlapját. Csodálatos, főleg az, hogy még munkát is kinál a 3D-s technika világában.Olvasom, hogy fizetni nem tud, hát miért nem vesz fel hitelt, hisz attól létezik az egész világ ? Ha már animációs technika, akkor különösen ajánlom Önnek,amit fentebb is, mert ez is animáció, tehát: youtube A gazdasági válság oka.
Remek filmes alkotás, ki ne hagyja! További jó munkát a 3D-ben!

kela-bá 2012.02.10. 21:55:47

@online távmunkás: @orient: @sárkányfő: @Politikai Ateista:
Önök nagyon kulturáltan kommenteznek,ajánlom figyelmükbe ezt: Youtube: A gazdasági válság oka
További szép estét!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.11. 11:54:48

@kela-bá: A gazdasági válság igazi oka a bankokat vezető sok félhülye MBA diplomás tucatmenedzser, akinek a pénzügyekről fogalma sincs és a politikusok, akiknek szintén halvány fogalma sincs a pénzről.

A politikusoknak kellene a pénzügyeket szabályoznia, de amíg olyan hülyék, hogy azt se fogják fel, hogy mi befolyásolja pénzünk értékét és milyen feltételekkel adnak külföldi befektetők hitelt az országnak, addig nem várhatunk tőlük semmi jót.

Amíg a bankok vezetésében olyan emberek ülnek, akik egy egyszerű jelzáloghitel működését sem értik, addig nem várhatjuk, hogy meggondoltan engedélyezik a CDO kötvényeket vagy hasonló bonyolultabb konstrukciókat.

Sajnos a 90-es évek óta elterjedt szemlélet szerint az MBA-diplomások bármilyen céget tudnak vezetni, simán átülnek gépgyártásból bankot, majd élelmiszercéget vezetni. Valójában semmihez sem értenek és a többségük folyamatosan azokat a módszereket alkalmazza, amiről elvileg megtanulták, hogy 30-40 éve már eléggé elavult (lásd a diplomás irodai dolgozók munkavégzésének ellenőrzése a futószalagnál bevált módszerekkel, stb.)
Ezek az emberek az MBA-képzésből egy valamit jegyeznek csak meg, hogy melyik évfolyamtársukat hol lehet elérni, így folyamatosan egymást hívják vezető pozícióba.
Nem véletlen, hogy Magyarországon egy MBA-képzés félévente 500 ezer és 2 millió forint között van, külföldön pedig ennek a többszöröse.

kela-bá 2012.02.11. 18:49:51

@online távmunkás: Köszönöm, hogy ilyen tartalmasan reagált bejegyzésemre , délidőben.
De mit lehet tenni mit tegyünk ? Azonkivül nem csak nálunk nagy a baj hanem az egész világban.
Minden jót Önnek!
süti beállítások módosítása