sorok között

sorok között

Ingatlanadó 2012

2012. január 20. - Politikai Ateista

Az FN24 tegnapi cikkében gazdasági szakértők osztották meg a gondolataikat a magyar adórendszer lehetséges változásaival kapcsolatban.

Az elemzők elképzelehetőnek tartják hogy a kormány esetleg újra megfontolja az ingatlanadó bevezetését. Én december 3-án írtam egy bejegyzést, amelyben azt állítottam, hogy az ingatlanok adóztatása valamilyen formában legkésőbb 2013-ig bevezetésre kerül, vagy az IMF segítségével, vagy anélkül.

A Valutaalap nélküli jövővel kapcsolatos találgatások azt hiszem feleslegessé váltak biztosra vehető, hogy Magyarország rövidesen újra az IMF "partnerévé" válik. Nem hazánk lesz az első azon európai országok sorában amelyek a Valutaalap védőszárnyai alá kerültek.

Az IMF közreműködését a közelmúltban igénybe vevő európai országok közül Írországban, Olaszországban, Görögországban és Romániában vezették be, emelték fel, illetve tették hatékonyabbá az ingatlanok adóztatását.

Nem állítható biztosan, hogy az IMF revizorok sugallatára módosították az ingatlanok adózására vonatkozó törvényeket, de látszólag jellemző motívuma a mentőcsomagoknak.

Ezzel kapcsolatban találtam egy lábjegyzetet az IMF, Fiscal Adjustments in IMF-Supported Programs ( Költségvetési kiigazítások az IMF-támogatott programok keretein belül) című kiadványának 7. fejezet 61. oldalán.

Chapter 7:

Fiscal Reforms in IMF-Supported Programs

 

"Az ingatlanadókat általában az önkormányzatok vetik ki, miközben az IMF a központi kormányzatra koncentrál. Tekintetbe véve azonban, hogy az önkormányzatok jelentős mértékű állami támogatásokban részesülnek, a központi kormányzatoknak hatalmában áll nyomást kifejteni az ingatlanok adóztatásának agresszívabb alkalmazására."

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr803591378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: VG: Százmilliárdos kiigazítás kell a büdzsének 2012.01.20. 12:50:02

A kedvezőtlenebb makropálya, illetve a devizahitelesek árfolyamrögzítési mechanizmusa miatt százmilliárd forint feletti kiigazítási igény látszik a 2012-es költségvetésen – írja a Világgazdaság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lujo22 2012.01.21. 05:19:39

A szocik is azért akarták bevezetni, h nyúzzák a népet, nem? :D
Régi igazság, csak azt lehet megadóztatni, akinek van vmije.
Nem véletlen, h a kormány is tudja, hazudott amikor azt mondta, ők aztán nem fognak ilyet bevezetni. Nem véletlen, h pillanatok alatt kivágták Mádit a választásból annakidején.
A Fidesz a parlamenti törvénykezést úgy módosította, h egy törvényt néhány nap alatt elfogadtatnak.
Bevezetése csak idő kérdése. A banki különadókat vhonnan pótolni kell.
süti beállítások módosítása