sorok között

sorok között

Esztergomtól Havannáig

2012. január 11. - Politikai Ateista

Kubában már több mint 50 éve kezdődött Fidel Castro forradalma, és hivatalosan még azóta sem ért véget. Ennek egyszerű oka van, a lakosság többsége számára kézzelfogható eredmények nem születtek, a forradalom végének bejelentése sokakban érthető csalódást keltene. Ezért volt ez a cirkusz?

Fidel Castro amikor fegyvert ragadott nem volt szélsőséges kommunista, Kubát elsősorban a velejéig korrupt amerikai báb Fulgencio Batista uralma, és az USA kizsákmányoló, gyarmati gazdaságpolitkája alól akarta felszabadítani. Az orosz típusú szocializmus akkoriban még nem bizonyította be a működésképtelenségét, megfelelő alternatívának tűnhetett amelynek adoptálása ráadásul a nagy testvér, a Szovjetunió és a keleti blokk támogatásával is együtt járt.

(A szovjet hátország nélkül a kommunista Kuba valószínűleg a fennállásának 10. évfordulóját sem ünnepelhette volna meg.)

Fidel Castro szembehelyezkedett a régió gazdaságpolitikáját meghatározó Egyesült Államokkal aminek a gazdasági, és politikai elszigetelség lett az eredménye.

Az USA a gazdasági blokádon kívül még egyéb, változatos, és morálisan gyakran megkérdőjelezhető módszerekkel próbálkozott annak érdekében, hogy megszabaduljon Castro-tól, destabilizálja az országot, visszaszerezze egykori gyarmatát, és orvosolja az elszenvedett érdeksérelmet.

A kifejtett külföldi politikai és gazdasági nyomás nem törte meg Castro vezért, a kubai nép azonban olyan kompromisszumokkal kénytelen együtt élni a mai napig is mint például az önkényuralom, az egypártrendszer, a cenzúra, és a nyomor. 

Nem tudom, hogy Orbán Viktor komolyan gondolja-e a forradalmát, vagy csak a választóinak szánt porhintésről van szó, az azonban biztos, hogy a régió politikai és gazdasági berendezkedését meghatározó erők egyre félreérthetetlenebbül fejezik ki nemtetszésüket a kormány intézkedéseivel kapcsolatban. Hillary Clinton és Barroso levelei, a nyugati média szalagcímei, a politikusaik, és szakértőik vészjósló nyilatkozatai mind erre utalnak, miközben a HUF árfolyam, az emelkedő kötvényhozamok, a hitelminősítők besorolásai és CDS felár a befektetők aggályait fejezi ki.

A szabadságharc emlegetésén talán elmosolyodunk itthon, de nyugaton úgy látszik egyre komolyabb fenyegetésként, vagy felelőtlenségként értékelik a kormány unortodox törekvéseit.

Nem csodálkoznék ha hamarosan Észak-Koreával, Iránnal, Venezuelával, vagy éppen Kubával említenék egy lapon hazánkat. Ahogy annak idején írtam a jegybanktörvénnyel visszavonhatatlanul kihúzta a gyufát a kormány. Világunk domináns gazdasági rendszerének a szent tehenei a nemzeti bankok, ellenük vonulni eretnek, és meglehetősen vakmerő cselekedet.

Orbán Viktor szándékosan, vagy a tudtán kívül szembeszállt a térségben uralkodó gazdasági és társadalmi eszmerendszerrel, erre a mainstream média, a politikusok és a befektetők reakciója szolgáltatja a kétségbevonhatatlan bizonyítékot. Remélem senki nem veszi komolyan, hogy a demokratikus jogrendszerünk miatt aggódik valaki Brüsszelben vagy Washingtonban.

Még véletlenül sem szeretném egy kalap alá venni a magyar miniszterelnökkel a kubai vezetőt, de úgy gondolom, hogy a kubai példából levonhatunk néhány tanulságot hazánkra vonatkozóan is.

Magyarországnak a kínai próbálkozás ellenére nincs nagy testvére. Ez azt jelenti, hogy az orbáni szabadságharcnak nincs túl sok ideje hátra.

A demokratikus berendezkedés nem kedvez a forradalmaknak, az ország demokratikus intézményrendszere további csorbákat fog elszenvedni.

Esztergom a példája, hogy a kormány a hatalmi pozícióinak megőrzése érdekében képes túlmenni az ésszerűség határain is.

Orbán Viktor elmozdítása érdekében minden lehetséges politikai, és gazdasági eszközt - akár morálisan vitathatóakat is - fel fognak használni azok a csoportok akik a vélt vagy valós érdeksérelmeket elszenvedik. A lakosság jelentős része két tűz közé fog kerülni.

A parlamenti választások még messze vannak, és jelenleg nincs még olyan politikai erő amely előrehozott parlamenti választások során stabil kormányt tudna alakítani a Fidesszel szemben, ezért ennek nincs sok értelme.

Nagyobb esélyt látok arra, hogy politikai és gazdasági nyomásgyakorlással olyan katasztrofális körülményeket próbáljanak meg előidézni amelyek következtében Orbán Viktor és a forradalmi ultrák távozni kényszerülnek. Egy kis ízelítőt már kaptunk is.

Orbán Viktor távozása éppen annyira lesz dicsőséges, mint az operaházi kivonulása, korábban már felvázoltam egyszer az általam elképzelhetőnek tartott lehetőségeket.

Belátja, hogy sarokba szorult és önként lemond, erre nem fogadnék.

Amikor már minden kötél szakad az IMF a mentőcsomag feltételként szabja meg a kormány átalakítását, esetleg egy szakértői kormányt kijelölését, mint Görögországban.

A megélhetési kormánytagok egy palotaforragalom keretein belül elűzik a szabadságharcos keménymagot, ezáltal megőrizhetik a hatalmi pozícióikat az IMF, és az EU helytartóiként.

Én a második variációt tartom a legesélyesebbnek, de Esztergom példája is azt sugallja, hogy véres hatalmi csatározások várhatóak a közeljövőben, és a szabadságharcosok a végsőkig ki fognak tartani. Ebben az esetben azonban fokozódó külföldi nyomással kell számolni. Érdemes még azt is figyelembe venni, hogy sem az Európai Uniónak, sem pedig a befektetőknek nem érdeke egy magyar államcsőd vagy kaotikus állapotok kialakulása. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika felszámolása ebből az okból is egyre sürgetőbb feladata az uniónak, és a befektetőknek.

A külföldi érdekcsoportok és a magyar kormány között kialakult feszültség elsősorban a magyar lakosság életkörülményeire fog negatív hatást gyakorolni. Egy elhúzódó unortodox forradalom ( változatlan felállású, és politikát folytató Fidesz-KDNP kormány regnálása) gazdasági és politikai elszigetelséghez fog vezet, hasonló módon mint Kuba esetében, azzal a különbséggel amit már említettem: az orbáni rendszerváltásnak egyelőre nincs külföldi szövetségese.

Azt még csendben megjegyezném, hogy az elszigetelt Kubában nem túl fényes az életszínvonal, de a térség hasonló adottságokkal rendelkező, a domináns erőknek behódolt közép-amerikai országokban sem örvendhetnek sokkal fényesebb életkörülményeknek az állampolgárok. Ezekre az országokra szoktak általában banánköztársaságokként hivatkozni.

Még szerencse, hogy Magyarországról könnyebb elmenekülni mint Kubából, csónak legalábbis nem kell hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr613511712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.12. 11:06:50

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás?   Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük...

Trackback: Békemenet kiegyenesített kaszákkal? 2012.01.12. 10:08:25

A békemenetről három dolog jut az eszembe, az első kettő sajnos lényegesen erősebben, mint a harmadik. Az első az, amikor valakik a tankokkal állnak szembe, a másik az, amikor felvirágozott tankok mellett masíroznak a mosolygó emberek, miközben hatalma...

Trackback: Miért fontos a jegybank függetlensége? 2012.01.11. 19:38:42

Az új jegybanktörvény nem véletlenül váltotta ki az Európai Unió nemtetszését, hiszen Magyarország az uniós csatlakozási szerződés keretében vállalta a központi bank függetlenségének biztosítását. Arról pedig tökfelesleges vitatkozni, hogy ki, miként é...

Trackback: Miért fontos a jegybank függetlensége? 2012.01.11. 19:38:42

Az új jegybanktörvény nem véletlenül váltotta ki az Európai Unió nemtetszését, hiszen Magyarország az uniós csatlakozási szerződés keretében vállalta a központi bank függetlenségének biztosítását. Arról pedig tökfelesleges vitatkozni, hogy ki, miként é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruhahahahihihi 2012.01.12. 04:45:25

Esztergomban a főtéren fog lógni a Meggyes banda???? ...de szép lesz:DDDDDDD

peanut 2012.01.12. 05:06:58

En 1999-ben elmenekultem. Mar akkor latszott a hibbanat Viktorkiraly arcvonasain. Jo a cikk!

Kelly és a szexi dög 2012.01.12. 08:09:49

Legalább itt is olcsó lesz a rum, na jó, a pálinka!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 09:26:08

tanulsag: amerikai babnak es gyarmatnak lenni meg mindig jobb, mint egy sajat termesu vizionalo despotat nyogni.

irógép 2012.01.12. 09:29:18

Volt itt Észak-Korea, Venezuela, Washington, na meg a szokásos szalagcímek.
Ugyan azt a mantrát nyomja az összes blog??? Minek ennyi blog, mindegyik ugyan azt nyomatja, kurva unalmas a legtöbb írás. Annyi a lényegük, hogy az országot valamelyik diktatúrához hasonlítják, na meg persze, hogy miket írnak az újságok.
Én sem bírom ezt a kormányt, érdekelne mit gondolnak az emberek, ezért olvasom az írásokat, de mivel semmit nem írnak, csak futnak egy két kört a szokásos üres fröcsögéssel. Nem véletlenül nem állnak az ellenzékhez sem, a híveiken kívül persze, mert mint ez az írás is, semmit mondó unalmas. Semmit nem mond ez cikk sem, mint ahogy az ellenzék sem, csak hogy utáljuk Orbánt, hisz a külföld is ezt mondja.
Oké ez meg volt, rájöttünk Orbán elgyúrcsányozta. És????
Olyan írásnak meg pártoknak lenne értelmük, akik nem az mondják, el századszor, hogy ez Észak-Korea meg Orbán egy fasz, hanem hogy mit kellene tenni.
Mert fröcsögni az könnyű nagyon, értelmeset szólni sokkal nehezebb. Nos ennek a cikknek sem sikerült, ahogy az egész ellenzéknek sem sikerül.
Az olyan emberekre lehet hallgatni, mint a Bajnai, aki nem csak fröcsögni tud, meg anyázni, hanem vannak értelmes gondolatai.
Ja, és igen el lehet innen menni könnyebben, mint Kubából. Sőt a szerzőnek azt ajánlom keressen fel egy két általa emlegetett országot, kezdje Észak-Koreával:)

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2012.01.12. 09:42:49

Fidel messze jobb politikus, mint Orbán. Sőt, Orbánt még csak politikusnak se kéne hívni, tekintve, hogy csak a hatalom érdekli, nem pedig azok, akiket szolgálnia kéne. Meggyest még annyira sem. Az a rohadék egy arrogáns maffiózó, nem több.

Rive 2012.01.12. 09:48:59

"...sem az Európai Uniónak, sem pedig a befektetőknek nem érdeke egy magyar államcsőd vagy kaotikus állapotok kialakulása."

Hát, az államcsődünket inkább be fogják vállalni, mint egy kullancsot az oldalukban.

Parazitákat megtűrni rossz precedens lenne most az EU számára.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 10:00:58

@irógép: "Olyan írásnak meg pártoknak lenne értelmük, akik nem az mondják, el századszor, hogy ez Észak-Korea meg Orbán egy fasz, hanem hogy mit kellene tenni."

hazaeshaladas.blog.hu/2012/01/09/koztarsasag_kiegyezes_kilabalas

parancsolj.

irógép 2012.01.12. 10:26:43

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Ismerem ezt az írást.
Én arról beszéltem, hogy csomó blog van, és semmi lényegeset nem mondanak, csak ugyan azt mindegyik.
És unalmas, már folyton, azt olvasni, hogy Orbán egy fasz. Ezt tudjuk már. Erről kár 10 ugyanolyan blogot vezetni.
Persze értem én, hogy az Orbán fóbiások napi gyűlölködését ki kell szolgálni.
De engem, az érdekelne, mit lehetne tenni, hogy jobb legyen. Nos erről szó sincs, csak az unalomig sorolt frázisok ismételgetése megy.

ROBERTO 2012.01.12. 10:33:59

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: inkább a cimborád írását elemezd, idézem:

"...Holokauszt nem is volt, másodszor nem mi csináltuk, viszont nem volt elég alapos..."

Fellelhető:
mandiner.hu/cikk/20120112_kertesz_akos_mi_a_nyavalyanak

Na, erre varrjál gombot, ezt írta Kerész Ákos ámerikában...

Dr Kangörény 2012.01.12. 10:43:18

@irógép: ne olvasd, ami nem tetszik!
Úgysem érted, mert már milliószor leírták, mi lenne a teendö, ha mégis hiányolod, akkor neked csak a jelmondatok maradnak.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 10:44:46

@ROBERTO: miert, talan nem ezt hajtoghatjatok allandoan ti, fajmagyarok?:-)

hogy lehet valaki annnyira gerinctelen szarhazi, mint ti, antiszemita fasisztak?:-)

hirdetitek a zsidogyuloletet es a fasisztoud, uniformizalo, jogtipro eszmeket es amikor az arcotokba vagjak, hogy dehat ez fasizmus es antiszemitizmus, akkor meg a hiszti van, mint a hat eves pistikenel, aki beszart a nadragba es el akarja hitetni, hogy csokiba ult es micsoda dolog ez, hogy ot beszarassal gyanusitjak.

szaros a gatyatok. mossatok ki bazd meg, mert olyan szagotok van, hogy a goreny sirva konyorog a receptert, tetves fasisztak.

es tudod mit?

en kerteszzel es amerikaval vagyok. az euval es az imf-fel vagyok. a zsidokkal, buzikkal, ciganyokkal vagyok.

ELLENETEK

es az altalatok kepviselt eszme ellen, barkivel osszefogva.

es ne bujj amagyarsagod moge, mert nem magyar vagym, hanem egy rohadt kis goreny. a magyarsagod lutrin huztad, nem erdem, nem szegyen. a viselkedesedert viszont te felelsz.

lyken 2012.01.12. 10:47:49

@irógép: A blog önkifejezésre van. Mivel demokrácia van, többen is kifejezhetik magukat ily módon. Mivel demokrácia van, ezért el lehet dönteni, hogy akarja-e ezek egy részét, vagy akár mindet követni az ember. Mivel demokrácia van, el lehet dönteni, hogy az önkifejeződést szolgáló blog vajon számodra hiteles forrás vagy sem és aszerint helyén kezelni-- és persze ezt a lehetőséget megadni másoknak is.
Ha úgy érzed, hogy képes vagy újat, konstruktívat mondani, akkor hajrá, blogolásra fel. Ígérem, hogy ha így teszel, egy olvasót máris beígérhetek.

irógép 2012.01.12. 10:53:20

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Gyűlölködésben valóban Kertész szinten vagy, és ezt nem sok ember éri el.
Azt azért vágod, hogy ettől az embertől a zsidó értelmiség a liberálisok épp elméjű része is messze elhatárolódott?
Itthon pár agyament jobbikos kivételével senki nem tagadja a Holocaustot, akár hányszor írja is le ezt kertész.
Sajnálom ezt az embert, mert nehéz lehet ekkora gyűlölettel a szívében élni.
Mindenkit értek sérelmek az elmúlt 60 évben jócskán, őt is biztosan. De , hogy a gyűlöletbeszédek irkálása miben segít neki azt nem tudom.
Ha meg te vele értesz egyet, hát akkor nagy bajban lehetsz, mert az imádott Gyurcsányod is elhatárolódott ettől az embertől.

irógép 2012.01.12. 10:58:16

@lyken:
Persze igazad van. Nincs is semmi baj ezzel. Szívesen olvasok blogokat, mert érdekel mások véleménye. Csak csomó lett hirtelen, és semmi értelmeset nem írnak, csak ugyan azt ismételgetik általában.
Így aztán majd abba is fogom hagyni az olvasgatásukat, ha továbbra is ennyire egy sémájúak és unalmasak lesznek.

citrix 2012.01.12. 11:40:52

Kubát ne hasonlítsuk városállamnyi kis hazánkhoz.Kuba varázslatos sziget,ragyogó földrajzi környezetben és trópusi éghajlattal.Óriási lehetőségekkel turizmus,mezőgazdaság és élhetőség szempontjából.Batista,Castro a saját (rém)uralmát a népre erőltette,annak nem túl dicső következményeivel.De az ország egy földi paradicsom,amiről egy átlag magyar csak prospektusokat vagy a netet nézegetve álmodhat.Magyarországnak is van néhány szép tája,ez vitán felül áll,de az éghajlat csak szezonális turizmust hoz,az is jórészt már belföldi.Spórolós,szatyorból étkező vendégekkel akik örülnek ha az autót megitatták a kiránduláshoz.Gazdasági jólét kellene a környezetünk óvásához,az igényes turizmus (nem wellness szállók) rentábilis működéséhez.A forradalmi irányzat a lakosság elszegényedését és nem a jólétet hozza.

SPU 2012.01.12. 12:07:37

Most aztán választhatunk, hogy éhezve és fázva szabadok legyünk-e Orbán király Magyarországán, vagy inkább függetlenségünk feladásával lájtos félgyarmatként élvezhessük egy Amerika-barát, EU-konform Magyar Banánköztársaság és a létminimum körüli tengődés előnyeit. :)

SPU 2012.01.12. 12:18:23

Azon már elgondolkodtatok, hogy miért gondolják a demokrácia lényegének azt, amikor két szar közt kell választani? Sőt, az elvárás szerint egyikért még lelkesedni is kellene? Mert ha nem ujjongasz és nem aktivizálod magad annak érdekében, hogy egyik vödör szart borítsd a fejedre, és ne a másikat, akkor rád sütik, hogy még nem vagy elég érett, felelős és önszervező egy demokráciához?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 12:29:26

@SPU: mert a demokracia az, hogy lehet valasztani. nem az a lenyeg, hogy mibol. az szubjektiv. az, hogy neked minden szar, az a te dologod, a te velemenyed, a te problemad.

szerintem az izolalt, vicsorgo kis rozsomak-orszag a szar valasztas, a "gyarmatnak" nevezett opcio - azaz egyuttmukodes mas orszagokkal, valodi auropai egyesult allamok, stb - szamomra kifejezetten kellemesebben hangzik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 12:46:25

@SPU: elhiszem.

de igy rad egy budos elet var:-)

mivel nekem van pozitiv valasztasom es azt valasztottam, aminek a legnagyobb a megvalosulasi eselye, igy en jol fogom erezni magam a boromben.

SPU 2012.01.12. 13:04:04

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Egészségedre.

Én viszont úgy vagyok ezzel, mint az ecceri kódis a Beckett-regényben: kikérem magamnak, hogyha azt gondolják, hogy csak azért, mert szegény vagyok, mindjárt szeretnem kell a szart is.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 13:10:35

@SPU: egy koldus ne valogasson..:-)

de mondom, gondolhatod, hogy ez szar egy vilag es szar lehetosegeket oszt. ekkor lesz egy - talan - hosszu , - de biztosan - keserves es szar eleted.

azert, mert barmi tortenik, te azt szarnak es keservesenk akarod felfogni. sajat magad tehetsz arrol, hogy a lehetosegeid szarok:-)

SPU 2012.01.12. 13:35:03

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Te egy javíthatatlan hurráoptimista vagy. Én pedig olyasvalaki, akinek a véleményét majd a "mérsékelt, de még mindig túlzó optimista" kategóriába sorolják majd a történészek. :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 13:40:33

@SPU: nem erzem ugy, hogy barmi is hibas lenne es javitasra szorulnek:-)

es nem neveznem magam hurraoptimistanak sem, meret folyamatosan fel vagyok keszulve a legrosszabb forgatokonyvre is.

csak tudok orulni az eletben annak, aminek lehet orulni:-)

lyken 2012.01.12. 13:50:32

@irógép: Egyrészt nem mind ismétlés, csak sokan egyszerre reagálnak, emiatt tűnik annak. Másrészt valljuk be, hogy írhat bárki bármit-legyen akár mainstream blogger-, érdemben tenni nem nagyon tud az átlagember semmit, azt leszámítva, hogy elhagyja az országot és kilép az őrültekháza érzésből a családjával.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.01.18. 14:13:24

@irógép: Tisztában vagyok azzal, hogy számos hasonló összehasonlítás született. Elsősorban nem Orbánt és Castro vezért, hazánkat, és a kubai diktatúrát szerettem volna hasonló színben feltüntetni. Az írásnak a célja inkább az volt, hogy rávilágítson a domináns gazdasági, és politikai irányzatokkal szemben folytatott hadviselés hosszútávú következményeire.
süti beállítások módosítása